LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató teszt

Két gonddal kevesebb

2019. október 21., hétfő, 22:10

LYPERTEK Oriveti audio hifi fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató LYPERTEK fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt LYPERTEK fülhallgató teszt vezeték nélküli fülhallgató

Az Oriveti leánymárkájaként szárnyát bontogató LYPERTEK unalomig ismert ígéretet tett a hangminőséget illetően. Miután azonban meghallgattuk, egyet kell értenünk azzal a ténnyel, hogy ebben a kategóriában jobb hangot még nem találtunk.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató Graphene hangszóróLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgatóLYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató doboz

Bevezető gondolatok

A szinkronizáló, jelfeldolgozó és tömörítő folyamatok miatt számos probléma eredményezi azt, hogy a teljesen vezeték nélküli fülesek nem produkálnak kimondottan hifis tisztaságú hangot. Működésükhöz ugyanis kell akkumulátor, DAC, erősítő és persze hangszóró is, ezeket pedig egymáshoz kell optimalizálni. A LYPERTEK mindenét a hangminőségre tette fel, amikor a TEVI fejlesztéséhez láttak. Ehhez mélyreható akusztikai és pszicho-akusztikai tanulmányozást is bevetettek.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

Az eredmény egy 32 bites hárommagos processzorral és Kalimba DSP-vel felszerelt, aptX-es fülhallgató lett, melyben ún. Graphene hangszórót alkalmaztak. Utóbbi ezerszer könnyebb a papírnál, ugyanakkor sokkalta erősebb, mint a fém. Mindehhez a kategóriától megszokott dokkoló-töltő is jár. Egy teljes feltöltéssel 10 órányi üzemidőre képes a TEVI, amely a bölcső használatával összesen 70 óráig húzható, ami igen jónak számít.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató Graphene hangszóró

Küllem

A TEVI csomagolása nem szükségtelenül nagy, amiért piros pont jár. A dokkoló fedele mágneszáras és a fülhallgatókat is mágnesek tartják a helyükön. A jobb és bal oldali kapszulák matt fekete műanyagból készültek. Külső oldalukon apró állapotjelző LED található, az egyetlen kör alakú nyomógombba ágyazva. Lágy anyagú, szilikonos fülilleszték jár hozzá, amely tetszés szerint kicserélhető Comply szivacsra is. Az egyetlen tényező, ami egyeseknek megszokást igényelhet, hogy a kamrák kissé kiállnak a fülből.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

Használat közben (komfort, stabilitás, zajszűrés, mindennapi tapasztalatok)

A fülhallgató a "one size fits all" elvet követi, tehát igyekszik saját formája által megtámaszkodni a fülben. A gyakorlatban leginkább a fülilleszték fogja meggátolni a kipottyanást, ezért (is) érdemes lehet tenni egy próbát Comply-val is. Ülőmunkához és sétához gond nélkül használható a LYPERTEK TEVI, sportoláshoz más kialakítás szükséges.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

A szinkronizálás pillanatok alatt elvégezhető, amennyiben szánunk egy percet a felhasználói kézikönyv átnézésére. A kapcsolódást követően a jobb és baloldal is megjelenik a párosított eszközök listáján (legalábbis a mi Samsung telefonunkon így történt), mivel a két kapszulát különállóan is lehet használni, ha például csak egy hívást kell lebonyolítani.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

Telefonáláshoz összességében jó a TEVI, de csak akkor, ha mindkét fél csendes környezetben tartózkodik. Ellenkező esetben vagy mi fogjuk túlságosan zavarónak találni a partnerünk körüli zajokat, vagy pedig ő nem fogja érteni, amit mi mondunk. Például kiálltunk egy teraszra és a vonal másik végén azonnal meghallották, hogy szellős helyen tartózkodunk.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

A hatókör jónak mondható, akár 10 méter is lehet, telefonálás közben azonban nem érdemes nagyon messze menni a telefontól, ilyenkor ugyanis hamar instabillá válhat a jobb és baloldal közti kapcsolat. A hangerőt, zenei navigációt és híváskezelést a kapszulákon lévő gombok benyomásával lehet vezérelni. Különböző parancsokat lehet adni aszerint, hogy mennyi ideig, vagy hányszor nyomódik be a gomb.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A TEVI hangja reménnyel tölti el a hallgatót. Ahogy megszólal, az igényes fülűek is elkezdhetnek hinni a vezeték nélküli technológia létjogosultságában. Lehet, hogy mi nem voltunk eddig elég körültekintők, de mostanáig nem találkoztunk olyan teljesen vezeték nélküli fülhallgatóval a 40 000 Ft-os sávban, ami legalább feleannyira jól szólt volna, mint a TEVI.

De mit jelent a jó hang és egyáltalán kinek számít jónak a TEVI karaktere? Jelen esetben a jó hang alatt azt értjük, hogy a részletek olyan stabilan és kifejezetten jelentek meg a sztereó térben, ahogy a vezetékes fülhallgatókon szoktak. A középpont szilárd és töretlen volt, egybefolyó, homogén burok érzet nélkül, nem csak egy blokkba ömlesztve adta vissza a zenét a TEVI. Aminek középen a helye, azt oda tette, a félreeső részleteket pedig jobbról-balról úsztatta be, egész figyelmesen. A részleteket némileg elhatárolta egymástól, nem egy mosott, kásás mezőből pattogtak elő az effektek. A dinamikus jelek között volt különbség, még az olyan zenék, mint a Gorillaz - Clint Eastwood hallgatásakor is más irányból, más energiaszinttel jelentek meg az egyes hangsávok.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

A TEVI tehát jó sztereó teret, érzékletes frekvencia tagolást és fejlett dinamikát nyújt annak ellenére, hogy viszonylag kedvezően árazott teljesen vezeték nélküli fülhallgató. Nem, nem utasítja maga mögé az ugyanekkora összegért megvásárolható kerülő vezetékes fülhallgatókat, de nem is ez a célja, hanem hogy egyszerűen kerek egészként legyen képes tálalni a zenét. Ez az egészséges tálalás nagy lélegzetvételű, bátran adagolt basszussal egészült ki. A fülhallgatónak esze ágában sincs gyengéd, finomkodó módon viselkedni, határozott, szinte agilis módon közölte a részleteket. Ettől karaktere kissé felfűtöttnek mutatkozott, tehát a higgadt naturalizmust előszeretettel kerülte, cserébe ritkán volt unalmas.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

A Rodrigo y Gabriela - Diablo Rojo hallgatásakor megkönnyebbülést váltott ki, hogy a gitárt pengetését és a hangszeren doboló kéz puffanásait érzékletesen tudta visszaadni a TEVI. El tudtunk vonatkoztatni a digitális technikától és átadhattuk magunkat a zenészek játékának. Ha nagyon figyeltük a fülhallgatót, akkor nyilvánvalóan érzékeltük, hogy valahogy ez a zene kicsit izmosabb a megszokottnál, valamint a mikro-tranziensek ebben a kategóriában még nyilvánvalóan nem jelennek meg (mint ahogy egy 40 000 Ft-ba kerülő, vezetékes fül/fejhallgató esetében sem).

Hol lesz létjogosultsága a TEVI intenzív, fellelkesült hangjának? Egyértelműen a könnyűzenei vonalon. Elég, ha csak Post Malone lemezeladásait nézzük. Lehet vitatkozni azon, hogy "műfajtalan" műfaja kinek tetszik és kinek nem. Vagy egyáltalán a populáris műfajokról. Ettől függetlenül a sokmilliós albumeladások jelzik, hogy a legszélesebb közönség mit igényel, mit szeret. A Rockstar (feat. 21 Savage) olyan dögös basszussal robbant be a TEVI-n keresztül, mintha mélyládával megtámogatott 2.1 hangrendszert hallgattunk volna. Márpedig az ilyen zenének ez áll jól. A középső és magas frekvenciák is tagoltabbak voltak a vártnál (talán a magashangok néha kicsit bevonatosnak tűntek, nem igazán felszabadultnak), de ez a fülhallgató egyértelműen azoknak fog tetszeni, akik szeretik az ütős, feszes, tiszta és nem negatív értelemben vett diszkós basszust.

LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató

Végszó

A LYPERTEK TEVI újabb ékes példa arra, hogy a kevésbé ismert gyártók is megérnek egy misét. A teljesen vezeték nélküli kialakításnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Például sportoláshoz nem merjük ajánlani. Az eddig legtöbbet emlegetett és legfőbb negatívumot (nevezetesen a hangminőséget) most először kaptuk meg hifis kritériumok szerint is elfogadható, sőt, élvezhető kivitelben az 50 000 Ft alatti kategóriától. Ezért tesszük rá habozás nélkül az Ajánlott Vétel cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.