Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő teszt

2019. október 31., csütörtök, 08:00

LarsIvan Lars Ivan audio hifi erősítő előfok előerősítő fejhallgató erősítő csöves erősítő erősítő teszt fejhallgató erősítő teszt csöves erősítő teszt csöves fejhallgató erősítő csöves fejhallgató erősítő

A Lars & Ivan egy viszonylag új, és kevésbé ismert márka a hifi és audiofil termékek piacán. Termékkínálatuk főként fejhallgató erősítőkből, DAC-okból és hordozható eszközökből áll. Ezek többsége vákuumcsöves kivitelű, így törekedve magas szintű hang elérésére. Tesztünk alanya, a THA-8X is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen egy hordozható, csöves fejhallgató erősítőt takar az elnevezés.

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítőLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő tokLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítőLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítőLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítőLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítőLars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő doboz

Bevezető

A Lars & Ivan THA-8X igényes kialakítású, fekete papírdobozban érkezett, amely magában rejti a készüléket, valamint micro USB és két Jack-Jack kábelt. Ezek mindegyike igen rövid, ami hordozhatóság szempontjából praktikusnak mondható. Még két körgumit is mellékelt a gyártó, amik a készülék mobiltelefonhoz való rögzítésére szolgálnak.

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő tok

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő

Az erősítő kellemes tapintású és ránézésre is igényes kialakítású, alsó részén pedig kis ablak enged rálátást a benne lévő, megvilágított elektroncsövekre. Ezeken kívül egy hangerő potmétert találunk a készüléken - ami egyben a be- és kikapcsoló gomb szerepét is ellátja, valamint két audio be és egy kimenetet kínál a THA-8X, és természetesen egy micro USB aljzatot töltéshez. Erre szükségünk is van, hiszen beépített, 1800 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátorról táplálkozik. A gyártó ígérete szerint a hang kimagasló és hozza a csöves eszközök karakterisztikáját is. De mivel az erősítő nem rendelkezik saját D/A átalakítóval, használata során a forrás készülékek - többnyire mobiltelefonok - belső feldolgozó egységére kell hagyatkoznunk, ami értelemszerűen behatárolja a hangminőséget.

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő

Ugyanakkor mivel manapság igen elterjedt szokás mobiltelefonról, akár streamelve, de mindenképpen nagyméretű fejhallgatóval zenét hallgatni, a terméknek lehet létjogosultsága. Mivel a nagyméretű fejhallgatók impedanciája jellemzően szintén nagy - akár 250-300 Ohm - meghajtásuk egy mobiltelefon kimenete számára nehézkes vagy éppen nem lehetséges. Ekkor kerül képbe a Lars & Ivan THA-8X: a mobil által generált analóg hangot erősíti fel olyan szintre, amivel már bármilyen fejhallgatót meghajthatunk. A THA-8X célja gyakorlatilag ennyi: hordozhatóvá tenni a minőségi zenehallgatást. Lássuk, a gyakorlatban mit tud a THA-8X!

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő

Meghallgatás

A Lars & Ivan THA-8X meghallgatására nem készültünk úgy, mint egy "klasszikus" tesztre, hiszen itt nem kifejezetten a nüánszok, a tökéletes megszólalás és élmény a cél, hanem hogy lássuk, mennyit emel egy átlagos mobiltelefon hangján. Épp ezért egy Samsung Galaxy S7 audio kimenetére csatlakoztattuk és az épp nálunk vendégeskedő, egyébként nem túl könnyen hajtható Beyerdynamic DT-150 fejhallgatóval hallgattuk meg. Forrásanyagaink a TIDAL-ról származtak, hiszen valószínű, hogy ilyen vagy ehhez hasonló anyagokkal kerül majd éles felhasználásra is a THA-8X.

Úgy tapasztaltuk, hogy a Lars & Ivan mobileszköze igyekszik nem elvenni a hangból - de nem is tesz hozzá. A beépített JA6418 elektroncsövek bár valamennyire mindenképpen befolyásolják a hangzást, mégsem beszélhetünk klasszikus, csöves élményről. Természetesen ehhez hozzátartozik az is, hogy az előerősítés eleve nem csöves, tehát a teljes "csőélmény" semmiképp nem valósítható meg. Ugyanakkor derekasan helytállt a THA-8X erősítés terén: minden gond nélkül hajtotta a DT-150-et, már félig tekert hangerő potméterrel is kellemes hangnyomást előidézve. A potmétert tovább tekerve sem fulladt ki, képes volt egészen nagy hangerőn is viszonylag tiszta, semleges megszólalást biztosítani.

Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő

Mivel furdalt minket a kíváncsiság, hogy milyen teljesítményt nyújthat komolyabb meghajtással, kipróbáltuk Parasound Zdac V.2 DAC-unkkal is mobiltelefon helyett. Nem csalódtunk: a minőségjavulás nagyjából lineáris volt, azaz körülbelül annyival szólt jobban a THA-8X, amennyivel a Parasound a mobiltelefonnál.

Összegzés

A Lars & Ivan THA-8X kifejezetten mobiltelefonnal történő zenehallgatáshoz ajánlott, amennyiben nagyobb impedanciájú, méretes fejhallgatót kívánunk használni. Teljesítmény tekintetében nem leszünk csalódottak, illetve nagy hangerőn is torzításmentes hangot kaphatunk. Cserébe a klasszikus csöves megszólalásból nem sok marad, de legyünk őszinték: aki igazi csöves hangra vágyik, az nem mobiltelefonon kell, hogy keresse azt.  Összességében a THA-8X-et jó szívvel ajánljuk azoknak, akik szeretnének nagyobb fejhallgatót jó minőségben meghajtani mobiltelefonjukkal, és erre szívesen áldoznak - az írás pillanatában - 70 ezer forint körüli összeget.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.