Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő teszt

HA-1 kérésem lehetne - picit hangosabban!

2018. július 4., szerda, 16:45

LarsIvan Lars Ivan audio hifi erősítő fejhallgató erősítő erősítő teszt fejhallgató erősítő teszt Lars Ivan fejhallgató erősítő

Szívesen hallgatna zenét a telefonjáról is, de a kedvenc otthoni fejhallgatója azzal túl halk? A Lars & Ivan HA-1 erőt ad a telefonja Jack kimenetéhez, így egy nagyobbacska fejhallgató is becsülettel szólhat. Egyszerű megoldás egy hétköznapi problémára.

A Lars & Ivan HA-1 erősítő a lehető legegyszerűbb módon és lehető legkisebb méretben próbálja megoldani sokak problémáját, miszerint sok fejhallgatót egyszerűen nem tud kellő erővel megszólaltatni az átlagos telefon. A HA-1 a fülhallgató kimenetről érkező jelet felerősíti és esetleg még egy kis mélyhang kiemelést is hozzátesz ahhoz. Mindezt úgy, hogy a kiegészítő erősítés mértékét magán a kis erősítőn szabályozhatjuk. Ennyi!

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

Emellett azt azért még megemlítjük, hogy mivel telefonokhoz (is) készült, csatlakozói mindkét oldalon négypólusúak. Tehát sima sztereó fülhallgató mellett nyugodtan használhatunk vele mikrofonost is. Sőt, még a telefon hangerő szabályozása is változatlanul elérhető a fülhallgatóról. Headset funkció nélküli fej- és fülhallgatókhoz kifejezetten hasznos, mert így kapunk egy hangerő állítási lehetőséget anélkül, hogy elő kellene vennünk a telefonunkat.

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

Mi találunk a dobozban?

Annak ellenére, hogy a HA-1 nem egy különösebben bonyolult, vagy drága készülék, a gyári csomagban aránylag sok tartozékra bukkanunk. Az első egy csipesz, amit a hátlapba csúsztathatunk. Ha ezt nem szeretnénk használni, a helyét lefedő kis lapkát is kapunk az erősítőhöz. A kábelek között találunk egy micro USB töltő kábelt és egy 1 méteres, illetve egy 10 centis Jack-Jack kábelt, amivel az erősítő összeköthető a telefonnal, laptoppal vagy bármely forrással. Bár ez nem nagy dolog, de azért leírjuk, hogy a gyárilag mellékelt kábelek nem rosszak! Nem kell őket azonnal és pánikszerűen drágábbra és/vagy jobbra cserélni.

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

Kézben

A HA-1 nincs túlbonyolítva. Alul van rajta a bemenet csatlakozója, felül a kimeneté. Ezek mellett van egy LED, ami lila fénnyel jelzi a töltést, pirossal a normál üzemet és kékkel a mélyhang kiemelést. Az előlapon három gomb sorakozik, a hátlapon pedig egy vájatba csúsztathatjuk a csipeszt, vagy az annak helyét eltakaró kis lapocskát. Ez utóbbiak sajnos picit lötyögősek, így az amúgy kifogástalan kiviteli minőség pontszámából le kell vonnunk egy fél csillagot. Ennek ellenére, a Lars & Ivan terméke nagyon is meggyőző. Pár éve még abszolút prémium kategóriának éreztük volna.

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

A hang?

A kis erősítő hangját nem tudjuk hosszan részletezni, mert nem változtatja meg igazán a forrás minőségét. Maga az erősítés ténye persze azt jelenti, hogy amikor nincs szükségünk igazán nagy hangerőre vagy teljesítményre, akkor a forráson lejjebb vehetjük a kimenő jelszintet, ami egy telefon esetében akár azt is jelentheti, hogy a csökkenő terhelés miatt mérséklődik a torzítás is. Persze ez a tesztünkben inkább csak elméletben jelent meg, mert javarészt egészen korrekt minőségű forrásokat használtunk. Olcsó, silány hangú telefon nem került a teszt alatt (máskor sem) a kezeink közé. 

Itt jön elő a másik, elméleti kérdés, miszerint minden, amit a hang (jel) útjába teszünk, korlátozza annak minőségét. Ebben a kérdésben a tesztünk megnyugtató eredményt hozott. Vagyis a Lars & Ivan erősítőn keresztül vezetett hang nem rosszabb. Sőt, dinamikájában néha egy picivel jobb is.

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

Milyen a mélykiemelés?

Kicsit ránk rúgja az ajtót, kicsit ököllel veri a gipszkarton falat, vagyis kemény karakterű és kétségtelen, hogy ehhez ereje is akad. Igaz, nem dobhártyaszaggató, hanem inkább józan. Tulajdonképpen 4 dB-es kiemeléssel beéri, ami ahhoz már elég, hogy elégedetten bólogassunk, de ahhoz még kevés, hogy azonnal a halláskárosodás veszélyeire kelljen figyelmeztetnünk a Kedves Olvasót. Azt persze tudni kell, nem tör audiofil babérokra. Vagyis nem játszik a mélyhangok igazán széles skáláján és ebből a szempontból szintén előnyös, a mértéktartó, 4 dB-es emelés, hiszen nem fedi el végletesen azokat a hangokat, amelyeket amúgy nem emel ki. Tehát, bár nem audiofil - ami ezen az áron nyilván senkit nem lep meg - de nem is otromba módon rámenős. Igazán a fiatalos, mélydús hangzás kedvelőinek ideális eszköz.

Teljesítmény?

A HA-1 kimenő teljesítménye 16 ohmra 120, 300 ohmra 13 milliwatt. Ez egy okostelefonnal és közepes impedanciájú fejhallgatóval otthon bőven elég. Nagyobb, 300 Ohm feletti impedanciájú fejhallgatókkal, utcán már megeshet, hogy nem elégít ki minden hallgatót.

Igény szerint akár kisebb fülhallgatóval is használható, de ezekkel könnyen elérhetünk olyan hangerőt is, ami hosszú távon már garantált halláskárosodáshoz vezet. Tehát, csak óvatosan!

Lars & Ivan HA-1 fejhallgató erősítő

Mihez ajánlott a Lars & Ivan HA-1?

Ha azt nézzük, milyen eszközhöz ajánlható a Lars & Ivan HA-1, akkor a lista egészen hosszú lesz, mert nem csak telefonokkal vagy laptopokkal volt hasznos a kis erősítő, hanem még némely jó minőségű, de szerény erejű asztali DAC fülhallgató kimenete is profitálhat a tudásából. Bár utcai viseletre mi első lépésként inkább egy kifejezetten utcai használatra tervezett fejhallgatót ajánlunk, ami esetleg egy telefon teljesítményével is beéri. Ha ez már adott, és hangerő még mindig nem elég, akkor jöhet a HA-1!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.