Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató teszt

Máshogy komoly

2018. december 21., péntek, 11:25

Klipsch audio hifi fejhallgató high end Klipsch fejhallgató hifi fejhallgató audiofil fejhallgató fejhallgató teszt high end fejhallgató hifi fejhallgató teszt audiofil fejhallgató teszt Klipsch fejhallgató teszt

A Klipsch számára nem idegenek a prémium fejhallgatók. Eddig viszont főleg az utazós/utcai kategóriára összpontosítottak, most pedig először vették célba a kemény magos, otthonülő audiofil zenefüggőket. A HP-3 minden ízében komolyságot sugall, így nem tudtuk megállni, hogy ne szenteljünk neki egy kiadós tesztet!

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató fejpárnaKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató hangszóróKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató kábelKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató kábel Jack dugóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítőKlipsch Heritage HP-3 fejhallgató színek

A kiszélesített prémium

Pár éve még értetlenül fogadtuk volna a hírt, miszerint a Klipsch otthoni felhasználásra szánt audiofil fejhallgatót készít. Mára természetesnek vesszük, hiszen a közelmúltban több cég is villantott e kategóriában, akik korábban hozzá se szagoltak. Mi lehet ennek az oka? Az talán önmagában is magyarázat, hogy sokan vásárolunk fejhallgatót. Ha belegondolunk abba, hogy egy jó füles akár egy jóval többe (vagy többszörösébe) kerülő, hangfal alapú rendszer felbontását képes hozni, akkor teret nyer az audiofil kategória. Még akkor is, ha nem olcsó.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

Mi sem kezdünk üdvrivalgásba az egyre magasabb árak láttán, és furcsa megállapítani, de a Klipsch kb. 400 000 Ft-os ára ellenére sem tartozik a legdrágább fejhallgatók közé. Ettől függetlenül ebben a mezőnyben számos olyan fülre és fülbe illeszkedő alternatíva található, amelyeket a legkiválóbbak közt tartunk számon. A Klipsch Heritage HP-3 ezek közé férkőzik be. Nem kétség, van a fejlesztőknek önbizalma.

Érdekesség: 1919-ben, azaz majdnem 100 éve készült az első, akkor még kísérleti célú Klipsch fejhallgató. A Heritage sorozat olyan eszközöket foglal magába, amelyek magukon hordozzák a gyártó vizuális ismertetőjegyeit és az ikonikus megjelenés mellett intenzív ízelítőt nyújtanak a Klipsch hangzásból. Közéjük tartozik többek közt az általunk is tesztelt The One Bluetooth hangrendszer is.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

Az önbizalom forrása

A HP-3 nemcsak fotók alapján, hanem élőben is exkluzivitást, minőségérzetet sugall. Formaterve a vintage és steampunk stílusjegyeket keveri elegáns mértékben. Ugyanakkor tagadhatatlanul érezteti, hogy a Klipsch tervezőasztalán született, vörösréz színű díszítéseivel és csavarfejeivel.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató hangszóró

A hangszórókamrák külseje acélból, alumíniumból és fából készült. A párnákat strapabíró és időtálló prémium bőr kárpit fedi (a fejpánt külseje marhabőr). Mindebből érzékelhető, hogy a HP-3 nem csak szép, hanem tartós is. Kábele, ahogy elvárható, moduláris, ráadásul egy 1,37 és egy 2,5 m hosszú vezeték is része a csomagnak.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató kábel

Ha már a tartozékokról esik szó, említést érdemel a mellékelt fejhallgató állvány is. Utóbbi dizájnra, anyagminőségre hibátlanul passzol a HP-3-hoz. Igényes módon, használaton kívül asztalunk díszévé teheti a fülest. Talpát ráadásul csúszásgátló gumi fedi, amin hamar meglátszik a por, de így legalább gyakrabban jut eszünkbe letakarítani az asztalt. Vagy zenét hallgatni.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

A fejhallgató tehát ikonikus, tekintélyt parancsoló külsővel készül. Csinos párnái mögött 52 mm-es, ún. Free-Edge Biodynamic hangszóró található. A dinamikus elven működő egységet több mint egy Tesla fluxus sűrűségű mágnes hajtja.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

A saját fejlesztésű, uretán gumi peremmel szerelt hangkeltő felület biocellulóz és szervetlen rost keverékből készült. A legtöbb fejhallgatóban használt dinamikus hangszórótól eltérően ez a fajta merev, dugattyúszerű mozgást végez.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

A Heritage HP-3 nyitott rendszerű, ezáltal zajos szituációkhoz nem alkalmas, cserébe hangszórója ideális szellőzést kap. A gyártó szerint az alacsony (25 Ohm) impedancia értéknek köszönhetően okostelefonok és high end fejhallgató erősítők egyaránt kiszolgálják. Mi a teszt során telefont nem használtunk, figyelembe véve, hogy más, nagy értékű audiofil fejhallgatókat is kifejezetten zenehallgatásra optimalizált eszközökkel szoktunk kipróbálni.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

Használat közben

A HP-3 fejpántjából sínes mechanizmussal, kattogó hang nélkül húzható elő a fülkamrát tartó szár. Az elegáns, fémből készült idomot milliméterenként jelölték arra az esetre, ha a tulajdonos mindkét oldalt egyenlő nagyságúra szeretné állítani. A fejhallgatót mozgatva, kezünkben tartva semmilyen kerregő, kotyogó, csattogó zajt nem hallottunk.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

A párnákat jól bélelték, bár a bőr vastagsága és a 440 grammos tömeg által a Klipsch HP-3 nem garantál észrevétlen komfortérzetet. Használata közben folyamatosan érzékelhetjük, hogy valami nagy és drága csücsül a fejünkön. Fülpárnáit nagyra méretezték, így szemüvegeseknek sem okoz gondot és oldalirányú nyomása eloszlik a fülkagyló körül. Kb. félórás használat után enyhe nyomást éreztünk a fejünk tetején, ekkor 1-2 percre levettük a fülest, vagy néhány milliméterrel hátrébb toltuk a fejpántot és folytathattuk a zenehallgatást.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató fejpárna

Hangminőség

A HP-3 alapos bejáratása után kétszer végig hallgattuk referencia számlistánkat. Először egy Astell&Kern SE100, másodszor pedig egy iMac-hez (AudioQuest Carbon USB kábellel) csatlakoztatott Klipsch Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítő közreműködésével. Érdekesség, hogy saját fejhallgató erősítőjével melegebb és egyúttal gyengédebb ábrázolásra volt képes, mint az SE100 használatával. Az az érzésünk támadt, hogy a Heritage fejhallgató erősítő valamilyen beépített szűrőt használ annak érdekében, hogy a biodinamikus hangszóró magas frekvenciáit finomítsa. Ebből arra következtettünk, hogy elsősorban nem nagy felbontású és fegyelmezetten részletező, hanem moderált, lágy karakterű elektronika (vagy beállítás, hiszen a legtöbb DAP-on már EQ-val is lehet kísérletezni) kell ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítő

Megjegyzés: A Heritage Headphone Amp tudására, jellemzőire hamarosan egy másik tesztben fogunk részletesen visszatérni. Ez a teszt a 3,5 mm-es Jack kábelen hallottak alapján lett megírva. Ha az erősítőhöz időközben érkezik 4-tűs XLR kábel, akkor természetesen kifejtjük majd annak előnyeit, hangra gyakorolt változásait a Heritage Headphone Amp cikkében.

A HP-3 karaktere egyetlen szóval: gazdag. Nem rejteget, nem burkol sejtelmes ködbe és nem tolja hátra a komplex részleteket. A meleg tónusú jazz számokat (pl. Melody Gardot - If I’m Lucky vagy Eliane Elias - I Thought About You) árnyalt, dinamikus módon ábrázolta. A tér mélységét nem dolgozta ki, többnyire nem a sztereó színpad távolságaira szentelt figyelmet, helyette inkább a részleteket igyekezett határozottan megmutatni és közelebb hozni. Mindeközben kellemes, testes, enyhén felfűtött basszussal támogatta meg a zenét. Utóbbinak köszönhetően az elektronikusan generált vagy erőteljes mélyhangokra épülő számok (pl. Massive Attack - Angel vagy Caro Emerald - Back it Up) sem voltak olyan fásultak és szárazak, mint más, légiességre törekvő high end fejhallgatóknál.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

Kicsit keményebb (pl. Foo Fighters vagy Queens Of The Stone Age) előadók hallgatásakor a középső és magas frekvenciák kissé megemelve, úgymond polírozva jelentek meg, ekkor a füles enyhén technikaivá vált, a mi ízlésünk picivel puhább éneket és cintányérokat kívánt (különösen hard rock és blues számok közben). Ekkor halkítanunk kellett a zenét ahhoz, hogy ne váljon fárasztóvá. A mérsékelt terhelés viszont rámutatott a fejhallgató nem elhanyagolandó előnyére: alacsony jelszinten is meglepő dinamikát kaptunk.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató

Annak ellenére, hogy az egyedi hangszóró egyedi hangja nem minden frekvenciasávot tudott mesterien közölni, néhány jellemzővel egyértelmű elismerést váltott ki belőlünk. Ilyen volt a zenék atmoszférájának, cselekményének megmutatása. A hangulati elemeket és a sajátos összetevőket, jellegzetes hangszer hangokat, effekteket képes volt erőlködés nélkül intim közelségbe hozni.

Klipsch Heritage HP-3 fejhallgató Heritage Headphone Amp fejhallgató erősítő

Végszó

A Klipsch Heritage HP-3  határozott, markáns karakteréhez egyediség társul. Mellőzi az analitikus stílusú fejhallgatók fegyelmezettségét, óvatosságát, helyette magával ragadó, izgalmas hangot nyújt, hogy a hallgató ne unatkozzon és szükség esetén egy kis extra élénkségben részesüljön. Az árhoz mérten mi kicsivel nyitottabb térre számítottunk, ugyanakkor a középmagas frekvenciákból hiányoltuk az áttetszőséget, levegősséget. A füles azt nyújtotta, amit ígért: vegytiszta Klipsch hangzást, erőteljes atmoszférával és szüntelen dinamikával. Vannak, akik pontosan ilyen hangot keresnek, ez a füles kifejezetten rájuk lett szabva!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.