KEF Space One Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Elegancia máshogyan

2019. április 3., szerda, 14:40

KEF audio hifi fejhallgató aktív zajzár aktív zajszűrés fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató KEF fejhallgató aktív zajzáras fejhallgató Bluetooth fejhallgató teszt KEF fejhallgató teszt

A neves hifi gyártók, meglovagolva napjaink divathullámát, a vezeték nélküli utazós fejhallgatók kategóriáját is megcélozták. Nem maradhatott ki közülük a KEF sem, kiknek hangfalai szinte kivétel nélkül remekelnek - de hogyan teljesíthetnek egy általuk kevésbé kitaposott ösvényen?

Félig hang, félig dizájn

Ahogy gyártója is fogalmaz, a KEF Porsche Design Space One Wireless a diszkrét elegancia jegyében fogant. Elméletben bárhova is visz minket utunk, ez a fejhallgató képes kiszolgálni minket. A KEF tudatosan autentikusnak nevezett hangkarakterét ezúttal a napszemüvegek, karórák, ruházati cikkek és táskák tervezésében is jártas Porsche Design tervezőinek munkájával koronázták meg, kiknek a formaterv köszönhető. Érdekesség, hogy az említett firmával együttműködve Bluetooth hangrendszert (Gravity One) és hallójáratba illeszkedő fülhallgatót (Motion One) is nyújt a KEF.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató nem igyekszik rálicitálni versenytársaira, viszont a kategória alapszolgáltatásait magában hordozza. Utóbbiak alatt gondolunk az aptX Bluetooth vevőre és a beépített aktív zajszűrő technológiára. A külvilág zajainak csillapítását puha, lélegző memóriahab fülpárna bélés fokozza. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy kábellel használjuk a fejhallgatót - ezesetben is változatlanul használható telefonhívásokhoz. Mindez bevezető akcióban kb. 100 000 forintért vásárolható meg.

Küllem

A neves csapat tervezői egyértelműen a 2013-ban bemutatott M200/M500 fülesek dizájnját használták ihletforrásként. Így továbbra is kellemes megjelenésű, fekete műbőr/homokfúvott alumínium külsőt kapunk. Mindez kiegészül a Porsche Design emblémával és felirattal, melyeket ízlésesen a külső oldalra helyeztek el.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

A hangszórókamrák oldalra fordíthatók, így a fejhallgató relatív kevés helyet foglal, ha a mellékelt, lapos védőtokba helyezzük, viszont nem csukható össze. Jobboldalra kerültek az aktív zajzár vezérlésére és szokásos navigációra szolgáló gombok, a töltést segítő micro USB aljzat és egy 3,5 mm-es Jack bemenet.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató fejpárna

Használat közben

A párosítás pillanatok alatt megtörtént. Ezt követően heteken keresztül, majdnem minden nap használtuk, hogy kiderüljön, mennyire alkalmas utcai zenehallgatásra a Space One Wireless. Kényelem és stabilitás terén remekül bevált. Aktív zajszűrése viszont nem bizonyult meggyőzőnek, legalábbis más, hasonló kategóriájú fejhallgatók lényegesen hatékonyabbak e téren.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

A Space One Wireless vezeték nélküli hatóköre (kb. 10 m) és akkumulátor kapacitása viszont hozta az elvárt szintet. Utóbbi elméletileg 30 óra is lehet. Mi nem mértük le pontosan, de volt arra példa, hogy napokig nem kapcsoltuk ki (csak készenléti állapotban hagytuk), így 4-5 napot is átvészelt. A használattal kapcsolatban az egyetlen kissé zavaró tényező a kezelőszervek ügyetlen elhelyezése volt. Még a tesztidőszak végére sem tudtuk mindig egyértelműen kitapintani pl. a hangerő állító gombokat.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A fejhallgató karaktere összességében kellemes, dinamikus, hosszan hallgatható. Kissé lágy és meleg közlésmódjának köszönhetően szinte bármilyen műfaj élvezettel fogyasztható vele. Frekvencia-elosztása inkább a basszust helyezi középpontba, majd utána a kissé finomkodó magas frekvenciákat, illetve a némileg háttérben maradó középső hangokat. A 40 mm-es hangszórók populáris, könnyűzenei számokkal és énekes, jazzes stílusokkal egyaránt ezt a hatást nyújtották.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

A sztereó tér szélessége, mélysége, irányítottsága nem volt olyan kidolgozott, mint amit egy hasonlóan árazott hifi fülestől elvárhatnánk, ám hozzá kell tennünk, hogy a Bluetooth fejhallgatók esetében amúgy sem az audiofil hangzást kell megfizetni. Mindazonáltal azzal együtt, hogy a Space One Wireless kellemes, dinamikus hangot nyújtott, nem produkált olyan "aha" élményt, mint amilyet a cég hangsugárzóitól többnyire tapasztaltunk.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e hallható különbség a Bluetooth és a kábel között. Az utazós fejhallgatóknál egyre nehezebb ezt a kérdést megválaszolni, jelen esetben viszont valóban kicsit tisztább, természetesebb összképet kaptunk a vezeték használatával. Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone c. számát hallgatva pl. a basszusgitár pendülései, az ütős hangszerek és a háttérben funky stílusban kísérő elektromos orgona jobban elkülönültek, illetve kirajzolódtak. Az aktív zajzár és Bluetooth közös használata ugyanezt a számot valahogy dermedté, plasztikussá tette. A zajszűrő áramkör hallhatóan EQ módosítást is végzett, lendületesebb, színesebb érzetet hozzáadva a "sima" Bluetooth hanghoz.

KEF Space One Wireless Bluetooth fejhallgató

Végszó

A KEF Space One Wireless kétségtelenül elegáns és letisztult fejhallgató, mely a belépő kategóriásakhoz képest egyértelműen jobb kényelmet, stabilitást és esztétikát nyújt. Jelen esetben a termék fő vonzereje a Porsche Design által nyújtott formatervben rejlik. Az összképet figyelembe véve - bármilyen elegáns a bőrhatású felület és a natúr alumínium látványa - kb. 100 000 forintos akciós árával sem minden tekintetben képes felvenni a versenyt a hasonló összegért kapható, piacvezető utazós fejhallgatókkal. Ezért szubjektív, hogy kinek ajánlható, leginkább azoknak, akik eleve elhivatottságot éreznek a Porsche Design és/vagy KEF termékek iránt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.