JBL UA Sport Wireless Train Bluetooth sportfejhallgató teszt

Fejhallgató az edzőterembe

2019. február 20., szerda, 19:10

JBL audio fejhallgató sportfejhallgató sport fejhallgató JBL fejhallgató JBL sportfejhallgató Bluetooth fejhallgató Bluetooth sportfejhallgató fejhallgató teszt sportfejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth sportfejhallgató teszt

A JBL-től már több sportfülhallgatót volt szerencsénk tesztelni, ezúttal viszont a megszokottól eltérően egy sportfejhallgatót vehettünk kézbe, illetve fejre. De vajon mennyire állja meg a helyét egy fejhallgató az edzőteremben? Az UA Sport Wireless Train-t alaposan kipróbáltuk minden helyzetben, hogy erre a kérdésre is választ adhassunk a cikkben.

Sportos kooperáció

A JBL nem most állt össze először az Under Armour-ral és valószínűleg nem is utoljára. A sportruházat gyártó cég már több mint húsz éve van a piacon, így valószínűleg pontosan tudja, hogy mire van szüksége a testmozgásra vágyó embereknek. A JBL-lel pedig most egy közösen megtervezett sportfejhallgatót fejlesztettek ki.

Mitől válik ez a fejhallgató megfelelővé a sportoláshoz? Egyrészt teljesen vezeték nélküli, így szabadabban mozoghatunk. Ettől persze még nem feltétlenül válik sportfülessé, hiszen ezt számtalan másik Bluetooth fejhallgató tudja. Ebbe az eszközbe is beépítették a TalkThru technológiát (ahogy az UA Sport Wireless React-be), amely lehetővé teszi az egyszerűbb csevegést edzőpartnerünkkel akár zenehallgatás közben is.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

A gombjait szándékosan nagyobbakra tervezték, hogy könnyebben kitapinthatók legyenek. IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát fröccsenő víz ellen védett, így esőben és hóban is elmehetünk vele futni vagy biciklizni és még izzadságtaszító is.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Ezenkívül a fülpárnákon lévő szövetborítások speciális kialakításúak, mivel egyrészt lehetővé teszik a szellőzést, másrészt a gyors száradást is. Mindez körülbelül 60 000 forintba kerül.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató fejpárna

Küllem

A JBL-hez híven a Sport Wireless Train is nagyon igényes csomagolásban érkezik, ráadásul egy jó minőségű tárolót is kapunk hozzá. A Train két színkombinációban vásárolható meg, mindkettő esetében a fekete dominál, a kettő közötti különbség csak az Under Armour logó színében van, az egyiknél ez visszafogottabb szürke, a másiknál pedig egy feltűnőbb piros.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

A Train már első kézbevételre is elég strapabírónak tűnt. A ház meglehetősen kemény műanyagból készült, amelyet az alsó részeken szilikon borítás egészít ki. Sportfejhallgató lévén letisztult a formavilága, díszítőeleme a barázdált csíkozás, a lekerekítetten szögletes külső borító lemez, és a tekintélyes méretű Under Armour logó.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

A fejjel érintkező részeket puhán kipárnázták, ezek felülete nagyon érdekes tapintású, nem egyértelműen szövet, mivel valamilyen szilikonborítást kapott. A fülekre ráfekvő, a külsején lyukacsos, a belső részén szintén szilikonos puha párnák levehetők, hogy kimoshassuk őket. A párnák levétele után láthatóvá válnak a hangszórókamrák, amelyek műanyagból, acélból és a külső részen habszivacsból állnak. A kamrák úgy lettek a vázhoz fogva, hogy ezek minimálisan minden irányban mozogjanak, ezáltal jobban a fülre simuljanak. A kezelőszervek és a Jack bemenet a jobb oldalon helyezkednek el, míg a töltésre szolgáló micro USB a bal oldalon.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Használat közben

Egy fejhallgató kétségtelenül látványosabb, mint egy fülhallgató, a kérdés csak az, hogy sportoláshoz mennyire komfortos. Kardió edzéshez és bizonyos súlyzós gyakorlatokhoz még zavartalan lehet a használata, felülések közben viszont nekünk már útban volt, amikor a kezünket a nyakunk mögött igyekeztünk összekulcsolni. A Train fülre fekvő típus, amely nem lesz mindenki számára egybehangzóan a legkényelmesebb. Húszperces használat után mi azt éreztük a puha bélések ellenére, hogy nyomta a fülünket.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Pozitívum a fejhallgató esetében, hogy kicsire összecsukható, így egy egészen apró táskában is elfér. A jobb oldalon lévő UA logót megnyomva kapcsolhatjuk be a TalkThru-t, ekkor a zene lehalkul, az emberi beszéd pedig felhangosodik, és így könnyen társaloghatunk edzés közben anélkül is, hogy a fejhallgatót levennénk.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató tok

A Bluetooth kapcsolattartása is jónak mondható, az első párosítás is gyors volt, később pedig, ha be volt kapcsolva a Bluetooth a telefonunkon, akkor a Train automatikusan csatlakozott hozzá. A hatótávolság kb. 7-8 méter. Az eszközt micro USB kábellel tölthetjük, egy teljes feltöltéssel (ez kb. 2 óra) 16 órányi folyamatos zenelejátszást tesz lehetővé, 5 perces gyorstöltéssel pedig egy egész órát nyerhetünk. Ha bekapcsolva felejtenénk a fejhallgatót, de zene már nem szól rajta, akkor nem kell aggódnunk, hogy lemerül, mert kb. negyedóra múlva automatikusan kikapcsol, ezzel némi bosszankodást is megspórolva.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Hangminőség

A Sport Wireless Train-nek a JBL-től elvárható meleg, dinamikus hangja van. A basszus nem túl tolakodó és domináns, egy kicsit talán visszafogottabb is, mint amit a gyártó eddigi sportfülhallgatóitól megszoktunk.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Tesztünket a Corner of the Earth c. dallal kezdtük. Kellő dinamizmussal szólt és a sztereótér ábrázolása is egészen jól szerepelt. A trombitát, csörgődobot és a többi hangszert is kiélezetten ábrázolta, ahogy a vokált és férfi éneket is egész árnyaltan jelenítette meg. A hangeffekteket játékosan adta át, és igyekezett némi hangszínpadot is létrehozni, ám nem tökéletesen, mivel ez szűkös és behatárolt maradt. Így összességében a közepes és a magas frekvenciák is rendben voltak, bár ahogy azt a Bluetooth-tól már megszoktuk, sok részlet elveszett.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Ezután a Sweet Child O’Mine című dalra váltottunk át. Rögtön feltűnt, hogy a gitár hangja szép tiszta, a magashangok kellően világosak és csilingelők, ráadásul nagy hangerőn sem torzított vagy vált harsánnyá, így azok, akik szeretik, ha a zene hangosan dübörög a fülükben, nem fognak csalódni, különösen, mivel a Train jól terhelhető. A hangzás kiegyensúlyozottnak bizonyult, egyik frekvencia sem volt hangsúlyosabb a másik kárára. Az UA és JBL közös fejhallgatójától hosszútávon is élvezhető hangot kaptunk, bár mivel sportfejhallgatóról van szó, ezért kicsit több basszust is belepakolhattak volna, hogy az edzések alatt még motiválóbbá váljon a zenehallgatás.

JBL UA Sport Wireless Train sportfejhallgató

Záró gondolatok

A JBL UA Sport Wireless Train nem feltétlenül az a fejhallgató, amely mindenki tetszését elsőre elnyeri. A dizájnnal nincs probléma, jól néz ki, nem túl nehéz, és strapabíró anyagokból lett összerakva. A kialakításból adódó megosztó kényelem viszont biztos, hogy egyes emberekből rossz érzetet válthat ki, ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy tudjuk számunkra mennyire lesz kellemes a viselése. A hangja meleg és kellően dinamikus, többféle műfaj is jól áll neki, még akkor is, ha a basszus kevésbé hangsúlyos. Az akkumulátor üzemidő jónak mondható és az IPX4 tanúsítvány is nyom a latba. Nekünk más JBL fülesek képezik a sportolós etalont, ám ennek ellenére biztos lesznek olyanok, akik szívesen viselik majd edzéseik közben az UA Sport Wireless Train-t.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.