JBL Tour Pro 2 aktív zajzáras TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Okostokostojás

2023. május 13., szombat, 14:25

JBL audio fülhallgató JBL fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató aktív zajzáras fülhallgató

A teljesen vezeték nélküli (TWS) fülhallgató kínálat egyre zsúfoltabb, ezért új ötletekre van szükség, hogyha egy cég ki akar tűnni a tömegből. A JBL Tour Pro 2 a gyártó eddigi első, kijelzős tokkal tervezett fülese. Vajon a prémium ár csak a kijelző miatt, vagy más extrákért is indokolt? Sok részlettel találkoztunk a tesztelés során, melyekre igyekszünk maradéktalanul kitérni!

Mindent bele!

A JBL Tour Pro 2 fülhallgató az összes funkciót tartalmazza, amit manapság TWS viszonylatban el lehetne várni, de túl is megy a szokásos alapokon. Amikor ezt a cikket írjuk, 120 000 forintért kapható, ami nagyjából az Apple AirPods Pro 2 listaárához lett pozícionálva (micsoda meglepetés, hogy ilyen hasonló nevük van!). Tesztalanyunk annyira friss, hogy először az idei CES kiállításon mutatták be. De az újdonság varázsán túl miket tartalmaz?

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Tour One M2 App

A Smart Case, azaz okostok lehetőségeinek bemutatására külön videót készítettünk, amelyet olvasónk ebben a cikkben is meg tud tekinteni. Beépített kijelzője a telefonos alkalmazás lehetőségeit terjeszti ki úgy, hogy telefon nélkül is hozzáférjünk bizonyos információkhoz és beállításokhoz (erről részletesebben beszélünk a videóban).

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Adaptív zajkioltással működik, ami azt jelenti, hogy elemzi a környezeti hangok erősségét és ahhoz igazítja az ANC intenzitást. Így a felhasználónak nem kell manuálisan válogatnia különböző erősségi szintek között, megteszi helyette az elektronika. Összesen 6 db mikrofont tartalmaz a fülhallgató páros, melyek a tisztább kommunikációt szolgálják. 10 mm-es dinamikus hangszórók szólaltatják meg a közismert JBL hangkaraktert, amiről bővebben írunk a Hangminőség c. bekezdésben.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Bluetooth 5.3 segítségével történik a vezeték nélküli jelátvitel. A fülhallgatók akkumulátoros üzemideje használattól függően 5,5 és 10 óra között alakulhat, telefonálás és ANC esetén értelemszerűen kevesebb ideig bírják. Az teljes akkumulátoros üzemidő, ami a töltőtokkal kombinálva elérhető, legfeljebb 40 óra, ez TWS viszonylatban egész jónak számít. A szolgáltatások közé tartozik még a személyre szabható Personal Sound Amplification (balansz variáció és telefonálás közbeni hangerősítés 15-20 dB mértékben) mód és a JBL-től megszokott, átgondolt alkalmazás is.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A JBL Tour Pro 2 ugyanolyan anyagminőségben készült, mint a korábban bemutatott Tour One M2. Tokja kellemes tapintású műanyag, kicsi, de egész jól olvasható kijelzővel és sötét csillogó díszítésekkel. Fekete, vagy pezsgő színben kapható, hölgyeknek és uraknak egyaránt jól állhat mindkét szín. A fülhallgatók formaterve meglehetősen egyszerű, hasonló alapokra épül, mint az Apple AirPods modellek.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

A hangszórókamra külső oldalából egészen rövid, pálcikaszerű hosszabbítás lóg lefelé, melynek vége kifelé és befelé néző mikrofont is tartalmaz. A fülbe illeszkedő, ovális rész minden szélén kerekített és szenzorokat is tartalmaz. Utóbbiak szerepe, hogy amikor fülbe kerül/kiveszik az eszközt, automatikusan elindul vagy megáll a zene lejátszása. A vizuális összkép a dekoratív, csillogó motívumok ellenére letisztult és egyszerű. Mindez igazolja a széria elnevezését is. A Tour név azt sejteti, hogy a fülhallgató a rendszeresen utazók igényeit próbálja kielégíteni. Akik gyakran járnak megbeszélésekre, eseményekre, külföldre, jellemzően inkább üzleti ügyekben, azok biztosan értékelhetik az elegáns diszkréciót.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Eltartott egy darabig rájönni, hogy mi a kijelző igazi előnye. Addig nem esett le a tantusz, amíg az átlagfelhasználók 90 százalékával megegyező módon, telefonnal használtuk az eszközt. Azonban sokan vannak, akik nem (kizárólag) telefont, hanem számítógépet vagy televíziót szeretnének hozzá párosítani. Nekik praktikus lehet, hogy minden alkalmazásban szereplő funkció továbbra is elérhető marad a töltőtok kijelzőjén keresztül. A szoftveres lehetőségeket most nem fejtjük ki írásban, mert a cikkhez mellékelt videóban áttekintettük azokat.

JBL Tour One M2 App

A beépített mikrofon telefonos teljesítményével összességében elégedettek voltunk. Erősebb szélben előfordult, hogy kicsit sistergett a vonalunk, továbbá a hirtelen, éles hangokat nem igazán tudta kiszűrni. Ezt leszámítva a monoton háttérzajokat ügyesen kizárta és a másik felet is kiválóan hallottuk minden esetben. Nemcsak telefonáláshoz, hanem online beszélgetésekhez is zökkenőmentesen használhattuk a fülest. Egy Teams hívás során váratlanul kikapcsolt, idővel rájöttünk, hogy azért, mert 30 perc utáni automatikus alvó módra volt állítva. Az időkorlátot szoftveresen könnyen módosíthattuk.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Az adaptív aktív zajkioltás nem volt olyan erőteljes, mint bizonyos kihívók (különösen Bose vagy Sennheiser) esetében. Mégsem bántuk, mert legalább nem kellett tartani a túlzott ANC-nál néha keletkező nyomó, feszítő érzéstől. Ha csak egy kertben sétáltunk, enyhe mértékű maradt a zajkioltás, pici mértékben még a madárcsicsergés is beszűrődött. Főút mellett sétálva, lakott területen a környezeti zajok aktív ANC módban is kissé behallatszottak, a JBL elsődlegesen a basszusokat faragta le. Arra optimalizálták a funkciót, ami tényleg fárasztja az agyat, a monoton gépjárműzajra. Csak akkor bicsaklott meg az ANC tudása, ha hirtelen erőteljes hanghatások keletkeztek körülöttünk: légkalapács, bármilyen élénkebb robaj, bevágódó kocsiajtó. Ekkor pattogó mellékzajt hallottunk, mintha a mikrofon kiakadt volna. Ezt leszámítva pihentető, kellemes felhasználói élményben volt részünk.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Ami esetleges kompromisszum, hogy a Tour Pro 2 nem kimondottan sportolóknak készült, ezért stabilitása csak átlagosnak bizonyult. Ülve, állva, sétálva remek komfortot nyújtottak, de ha futottunk vagy hajolgattunk viselésük közben, akkor könnyedén kimozdultak a helyükről. Aki intenzív testmozgáshoz szeretne fülest, jobban jár kifejezetten sportra optimalizált alternatívával.

Hangminőség

Hasonló hangzást kaptunk, mint a korábban tesztelt JBL Live Pro 2 esetében, viszont kicsit árnyaltabb sztereó térrel és pontosabb magas frekvenciákkal. A gyártó belépőszintű hangrendszerei bulis karakterükről híresek, azokhoz képest a Tour Pro felnőttesebb érzetet keltett. Nem zúdította ránk azonnal az összes basszust még akkor sem, ha olyan számokat indítottunk el, mint a Deadmau5 - Polyphobia. A monoton brummogó, dallamtalan hömpölygés helyett kidolgozott, nagy teret öltő mélyhangokat hallottunk. A kanadai DJ átvezetőiben úszó elektronikus hangeffektusokat drámai, egyenletes, áramlatszerű mélyhangok vették körül. Emellett az érdes, sercenő, sziszegő részletek felszabadultan, jó dinamikával egészítették ki a hallgatói élményt. A basszus nem nyomta el a magasabb frekvenciákat, ezért nemcsak elektronikus műfajokat lehetett élvezettel befogadni.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Utóbbira remek példa a Blind Faith - Do What You Like c. száma, mely az internetes lejátszás ellenére megőrizte remegő, analógos jellegét. Eric Clapton hangja vékonyan, de életszerű közvetlenséggel integrálódott a többi zenész közé. A JBL nem próbálta meg kiemelni egyik zenészt sem, megőrizte a zene eredeti egyenletes erőelosztását. Alkalmazhattunk volna EQ-t, hogy felfokozzuk valamelyik tónust, de hifis megközelítéssel éppenséggel a kimértséget lehetett értékelni.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

A színpadkép tagolása jobb volt annál, amit egy tipikus belépő vagy középkategóriás TWS fülhallgató tud. Zenehallgatás közben megmaradt a sztereó érzet és nem csak egyetlen homogén masszaként öltött formát a műsor. A közeli-távoli részletek között is lehetett különbséget tenni, ezért nemcsak könnyű, hanem komolyzenei műfajokba is szívesen belekóstoltunk. A mikro-dinamikus részletek kissé felületesek maradtak és a magas frekvenciákon hallhatóan egyengetett a JBL. Mégis összességében élvezhető, hosszú távon is hallgatható karaktert nyújtott, finom tonalitással és izgalmas lendülettel kombinálva.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

A Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 hasonló kategóriát képvisel, e sorok írásakor valamivel olcsóbb és sportolásra is alkalmas. Viszont nincsen kijelző a töltőtokján és a JBL akkumulátoros üzemideje papírforma szerint jobb.

JBL Tour Pro 2 TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL Tour Pro 2 megtestesít mindent, ami manapság elvárható egy TWS fülhallgatótól. Talán kicsivel többet is. Tudását azok fogják kihasználni, akik rendszeresen utaznak, gyakran telefonálnak és a mobilon kívül számítógép/televízió használata közben is szeretnének vezeték nélküli fülessel műsort fogyasztani. Nekik hosszú távon könnyebb lesz elfogadni a prémium tudás miatti, magasabb árat. A JBL izgalmas terméket alkotott, melynek funkcionális hátránya leginkább annyi, hogy sportolásra nem a legalkalmasabb.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.