JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató teszt

Még egy kis szabadság

2020. május 25., hétfő, 17:20

JBL audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

Az EISA díjjal jutalmazott JBL Reflect Flow minden jel szerint összefoglalja, hogy ma mit kell tudnia egy középkategóriás, teljesen vezeték nélküli fülhallgatónak.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató dobozJBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

Vajon miért a felhajtás?

A gyártók ontják magukból a TWS (True Wireless), azaz ténylegesen vezeték nélküli fülhallgatókat. Vékony határvonal választja el e termékeket vezetékes társaiktól, vélhetőleg jó darabig még nem fogja a Bluetooth a kábel alapon működő alternatívák hangminőségét utolérni. De akkor miért variálja kínálatát akár évente több alkalommal is a JBL? Bizonyára sok olvasónk tudja a választ: azért, mert most erre a kategóriára van érdeklődés. Ez az aktuális slágertéma, köszönhetően az Apple AirPods fülhallgatónak. A Business Insider szerint az almás cég tavaly 6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le 2019-ben, csak az AirPods eladásaival (példaként: a teljes Harman International cégcsoport, amely alá a JBL is tartozik, 7 milliárd dollárral zárta a 2016-os évet). Szóval ezért a nagy hűhó. Ha egy termék valamiben jobb, mint az AirPods, akkor megérett a háborúra.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

Küllem

A Reflect Flow (kb. 50 000 Ft) kivitele, csomagolása és mellékelt extrái a JBL-től megszokott színvonalat teljesítik. A Reflect sorozatot mindig is sportolókra optimalizálták, erre utal a fülesen lévő, cserélhető gumis fültámaszték és az IPX7 tanúsítvány. A hallójáratba és a fülgerinc alá illeszkedő részből is különböző méretek találhatók a csomagolásban, melyeket érdemes egytől egyig kipróbálni.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

A fülhallgató egyértelmű leszármazottja a tavaly bemutatott Under Armour True Wireless Flash-nek. Formaterve szinte teljesen ugyanaz, egy-két apró részlettől eltekintve. Például a Reflect Flow már több színben érkezik és dokkolója sem annyira vagány, mint az említett "elődé". Nem kell azért szégyenkezni az aktuális bölcső miatt, a konkurenseknél semmivel sem rosszabb: fedele mágneses, jelzi a töltöttséget. Kicsit vaskosabb az átlagnál, cserébe a fülhallgató kb. 10 órás működési ideje további 20 órával toldható meg.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

A fülhallgató formája, ahogy a fotókon is látható, enyhén döntött falú csonka kúp, melynek fülben való megtámasztását teljes egészében a ráhúzható szilikon illeszték végzi el. Mindkét oldali egységen található egy fizikai nyomógomb, egy állapotjelző LED és egy beépített mikrofon.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

A Reflect Flow pillanatok alatt üzembe helyezhető, de első használat előtt érdemes elolvasni a mellékelt útmutatót. Így a felhasználó megkímélheti magát a későbbi tanácstalan nyomkodástól, ugyanis a gombokon keresztül leadható parancsok (különösen a laikusok számára) közel sem egyértelműek. Mindez persze rendszeres használat mellett hamar megszokható, elsajátítható.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

A vezeték nélküli hatókör és a stabilitás egyaránt példaértékűek voltak. A Reflect szinte beépült hallószervünkbe, így futás és konditeremben történő edzés során sem mozdult ki a helyéről. Kialakítása által a mi fülünkben bő félórás használat után kissé nyomó, feszítő érzést keltett. 40-50 perc után ez már kifejezetten zavaróvá válhat, ilyenkor érdemes pár perc "pihenőt" tartani. Ez a kimagasló stabilitás ára.

A füles telefonos telefonálás közbeni hangminősége átlagosnak nevezhető, tehát csendes szituációban probléma nélkül beszélgethetünk rajta keresztül, zajos környezetben azonban szinte esélytelen a kommunikáció, mert a beépített mikrofon túl sok hangot fogad be. Meglepően praktikus volt viszont a zajbeengedő Talkthru funkció. Ilyenkor gombnyomásra hallhatóvá válik a külvilág, mintha nem is volna fülünkben a Reflect Flow.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

Ami a felhasználói élményt kicsit jobbá tehette volna: a dokkolón lévő micro USB aljzat helyett szívesen láttunk volna USB C-t. Valamint a Google Asszisztens továbbra sem tud magyarul (ami nem a JBL hibája) és amikor használni szeretnénk, valamiért nagyon hangosan szólal meg és nem halkítható (talán frissítéssel megoldódik).

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

A JBL Reflect Flow hozta azt a szintet, amelyet a gyártó korábbi, jobban sikerült TWS fülesei már elértek. Hangja erőteljes és határozott. Dinamikája váratlanul eleven, ami vélhetőleg az átgondolt felépítésnek és a hangszórókamra csillapított kivitelének is köszönhető. Sztereó tere egy teljesen vezeték nélküli fülhallgatóhoz képest jó. Feszességet és markánsan kiemelt részleteket mutatott, nem célja, hogy élethűen és realisztikusan ábrázoljon.

A basszus kemény és telt, ezáltal a legnagyobb potenciális célközönséget, a könnyűzene rajongóit elégíti ki. A középső frekvenciák könnyedek és hasonlóan élénkek. A magashangok kissé tömören, nem eléggé tagoltan jelentek meg, emellett műanyagosnak is tűntek, ha akusztikus részleteket, énekhangot kellett megjeleníteni. Ezzel együtt a Reflect Flow hangja ésszerű terhelés mellett nem volt bántóan harsány, egyszerűen csak energikus.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

A Lowtemp stílus egyik képviselőjeként ismert, hip-hop és elektronikus elemeket keverő Gramatik számainak remekül állt ez a karakter. De Post Malone számai is kellően masszív ütemekkel egészültek ki, szinte olyan mélyre süllyedő, brutális basszus érkezett, mintha egy mélyládás autóhifi szólt volna. Cserébe ez az energizált jelleg rányomódott az olyan zenékre is, amelyeknél erőre nem volna szükség. Így hát a Reflect Flow domináns stílusát meg kell szokni, vagy arra használni, amire a gyártó elsősorban szánja: sportoláshoz, vagy olyan tevékenységhez, ahol motiváló zenei aláfestés szükséges.

JBL Reflect Flow Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A JBL Reflect Flow elsősorban azoknak ajánlott, akik sokat járnak edzeni és eközben szinte csak könnyűzenét, keményebb műfajokat szoktak hallgatni. Sokfajta testmozgás végzése közben előnyt jelent, hogy nincsen ide-oda lifegő kábel, a fülbe támaszkodó szilikon karoknak köszönhetően pedig a stabilitás futás közben is garantált. A hangminőség, kivitel és akkumulátor üzemidő jobb, mint az olcsóbb vetélytársak esetében. Az ajakszinkron késés és a gyenge minőségű telefonos üzemmód pedig rámutatnak arra, hogy hol várható további fejlődés e kategóriától. Ettől függetlenül a JBL jó úton jár és a Reflect kisebb hibái ellenére továbbra is húzónév maradhat a Bluetooth fülhallgatók között.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.