JBL Quantum TWS gamer fülhallgató teszt

Játékosan bőkezű

2023. január 19., csütörtök, 21:50

JBL fülhallgató headset teszt gamer fülhallgató gamer headset headset teszt fülhallgató teszt JBL teszt JBL fülhallgató teszt JBL headset teszt gamer fülhallgató teszt gamer headset teszt

Rossz minőségű fülessel a videójáték-megszállottak csak töredékét kapják meg a virtuális élménynek. Aki kocka pillanatait főleg telefonja vagy laptopja társaságában tölti, nem mindenhova vihet magával bumfordi, nagyméretű fejhallgatót. Ezt a problémát igyekszik megoldani a bárhol elférő JBL Quantum TWS, mely a széles átlagnál drágább, de mi lehet ennek az oka?

JBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgató tokJBL Quantum TWS gamer fülhallgató tokJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS gamer fülhallgatóJBL Quantum TWS AppJBL Quantum TWS AppJBL Quantum TWS gamer fülhallgató

Skillek a tarsolyban

5000 forintért is kapható gamer TWS fülhallgató, ezért érdemes megnézni, hogy mi áll a JBL Quantum TWS 66 000 forintos ára mögött. Adott a klasszikus JBL hangzás, ami nemcsak játékok, hanem zenék hallgatásánál is jobb élményt jelent. Az olcsóbb kihívók zöme Bluetooth kapcsolatot használ, amiről köztudott, hogy jelkésést okoz. A Quantum TWS mellé jár egy USB-C modul, amely nem Bluetooth, hanem 2,4 GHz-es csatornán küldi a jelet a fülhallgatóknak. Utóbbihoz szoftveres finombeállítási lehetőségek tartoznak, a PC-re telepíthető QuantumENGINE szoftveren keresztül.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

A fülhallgató képes egyszerre két eszközhöz is kapcsolódni. Ha játék közben csörög a telefon, akkor a 2,4 GHz-es kapcsolat mellett párhuzamosan használható marad a Bluetooth is, hogy fogadni lehessen a hívást. Egyelőre nem sok TWS fülhallgató tartogat ilyen lehetőséget. Emellett tesztalanyunk adaptív aktív zajkioltással is szolgál, amely tömegrendezvényeken és utazás közben egyaránt hasznos, mert sokat kizár a külvilág zajából. Az ANC és tisztán érthető telefonos beszéd érdekében összesen 6 db mikrofont használ.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

A fülhallgatók egyetlen feltöltéssel legfeljebb 8 órányi üzemidőre alkalmasak, ami kikapcsolt ANC és Bluetooth kapcsolat esetén értendő. A 2,4 GHz-es adaptert használva, bekapcsolt ANC mellett 3,5 óra üzemidőt jósol a specifikáció, de a töltőtokkal további 16 óra nyerhető. Emellett nulláról 2 óra alatt tölthető fel a főakkumulátor.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

Küllem

A derűsen színes csomagolás tartalmazza a már említett USB adaptert, töltőtokot, három pár fülillesztéket, a szokásos papírokat és egy USB-C töltőkábelt. A töltőtok és a fülhallgató is teljes egészében fekete műanyag. Közel sem olyan hivalkodó, mint a megszokott gamer fülesek (vagy akár a korábban általunk is kipróbált JBL Quantum ONE gamer headset). Szinte unalmas hatású, de ennek előnye, hogy hétköznapi használatra is bevethető, nem kirívó az utcán. Azért a feketén kívül más színt, vagy akár RGB LED-et tartalmazó verziót is biztosan örömmel fogadna a játékos társadalom. Más kérdés, hogy attól hamarabb lemerülne az akkumulátor.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

A fülhallgatók Apple AirPods Pro motívumokat kombinálnak klasszikus JBL elemekkel. Utóbbiba tartoznak a ferde csíkok és a hangsúlyos embléma, de mivel minden fekete, az összkép meglehetősen diszkrét. A mikrofont tartalmazó nyúlványok egyúttal támasztékok is, hogy a fülhallgató jobban megmaradjon a fülben.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

Használat közben

Megfelelő illesztékkel jó stabilitást és kellemes komfortot kaptunk. A JBL Quantum TWS sehol nem nyomta, feszítette a fülünket, amit elvártunk a magas árért cserébe. Az aktív zajkioltás hatékonyan működött, de hosszabb távon, erős mélyfrekvenciás háttérzaj esetén (autóbuszon ülve stb.) enyhén nyomó érzet volt tapasztalható. Hozzá kell tenni, hogy tesztalanyunk passzív módban (kikapcsolt ANC-vel) is egész jól kiszűrte a külvilág hangjait. Telefonhívások esetén beszédünk többnyire érthető volt. Az élesebb háttérzajok (madárcsicsergés, gépjárművek) néha behallatszottak. Enyhén zajos környezetekben (belvárosban sétálva, buszon ülve) a vártnál tisztábban, minimálisan beszűrődő háttérrel hallott minket a másik fél.

A Bluetooth forrás és a 2,4 GHz-es adapter párosítása is pillanatok alatt sikeresen lezajlott. Bluetooth módban aktív zajkioltás ki és bekapcsolását, hívások fogadását, mikrofon némítást, és zenei navigációt egyaránt lehetett vezérelni. A Quantum TWS virtuális asszisztensek elérésére is alkalmas, de ezt a funkciót magyar nyelv hiányában nem próbáltuk ki. 2,4 GHz-es módban is lehetőség volt híváskezelésre és ANC kapcsolásra. Jelszint vezérlés (hangerő szabályzás) csak a forrásról volt lehetséges, ami egyeseknek hiányérzetet okozhat, de vállalható kompromisszum.

JBL Quantum TWS App

A JBL mobil alkalmazását érdemes volt megnyitni, mert abban engedélyezhettük az automatikus zenelejátszást. E funkció tette lehetővé, hogy fülbe helyezés esetén folytatódjon a legutóbb megállított zeneszám. Ugyanitt módosíthattuk a sidetone erősségét, vagyis azt, hogy saját hangunk mennyire legyen hallható telefonálás közben. Ezen kívül az esetleges szoftverfrissítéseket is a segédprogramon keresztül tölthettük le.

JBL Quantum TWS App

Hangminőség

Dinamikus és hosszútávon hallgatható hangkarakterrel jelent meg teszteléshez használt referencia számlistánk. A basszus JBL-től megszokott módon telt volt és határozott. A középső hangok tiszta, élénk módon jelentek meg. A magas frekvenciákhoz inkább lágyabb, kicsit fátyolos érzet társult. Emiatt a legapróbb részletek kissé felületesek maradtak, viszont a térhatás és sztereó középpont tagoltabb volt ahhoz képest, amit a legtöbb átlagos tudású TWS fülhallgatótól eddig tapasztaltunk.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

Az élességet nélkülöző hangzás lehetővé tette, hogy ésszerű terheléssel órákig hallgassunk zenét fejfájás nélkül. Post Malone - wow. c. számát hallgatva masszív, nehéz ütemeket kaptunk, hip hop és rap műfajokhoz jól illeszkedő erőtartalékkal. A Foo Fighters - The Pretender c. örökzöldjét hallgatva részletes elektromos gitárjáték jelent meg szilárd, nehéz dobokkal és lágy cintányérokkal. Az énekhang nem irányult teljesen középre, viszont jól elkülönült a többi hangszertől. Klasszikus zenénél különösen érzékelhetővé vált a digitális jelátvitel miatti technikai jelleg, de a főbb hangulati elemek, és a vízszintes színpad ábrázolás jobb volt a vártnál.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató

A Rise of the Tomb Raider c. videójátékkal játszva a Quantum Engine segédprogram lehetőségeivel is kísérleteztünk. A fülhallgató szélesebb, tágasabb virtuális térbe húzta szét a színpadot. Ezáltal megnőtt a hangok távolsága, kitágult az atmoszféra. Ugyanakkor a szoftver mesterséges visszhangot is hozzáadott a hangeffektekhez, tehát nem a játékban történő elmélyülést, hanem a fülhallgatós érzetet csökkentette. Utóbbi által szinte elhittük, hogy házimozi hangrendszert tartalmazó szobában ültünk. Ez praktikus funkció mindenkinek, akit zavar, ha játék közben túlságosan a fejébe kerülnek a hallható részletek. A Tomb Raider fejlesztői nagy figyelmet szenteltek a virtuális hangeffektek pozícionálására, ezért ennél a játéknál, nekünk szubjektíven a QuantumENGINE nem jelentett feltétlenül jobb elmélyülést a játékban, de kétségtelenül izgalmas hatást lehetett vele elérni.

Fontos még megjegyezni, hogy a 2,4 GHz-es modul segítségével jelentősen lecsökkent a jelkésés ahhoz képest, amit a számítógép saját Bluetooth adójával tapasztaltunk. Ez volt a JBL fülhallgatójának potenciális előnye más vezeték nélküli Bluetooth fülesekhez képest.

JBL Quantum TWS gamer fülhallgató tok

Végszó

A JBL Quantum TWS azoknak ajánlott, akik nem szeretnének külön gamer fejhallgatót és hétköznapi használatra szánt fülhallgatót egyszerre fenntartani. Multimédiás használatra, munkára és szórakozásra is kellemes kiegészítő. Annyit kell észben tartani, hogy a 2,4 GHz-es modul és a segédszoftver leginkább Windows operációs rendszerű számítógépekkel működik, Mac számítógépekkel nem garantált a kompatibilitás. Sok funkciót zsúfoltak bele, egyetlen apró hiányossága, hogy a jelszint (hangerő) csak forrás oldalról módosítható. Az USB adapter segítségével lényegesen lerövidül a jelkésés, ezért akár FPS műfajokkal is állhatja a sarat. Hangja dinamikus és hosszabb távon is élvezhető. Térhatása várakozáson felüli lehet annak ellenére, hogy a magas frekvenciás részletesség nem tartozik az erősségei közé. A 66 000 forintos ár nem mindenkinek a legkedvezőbb, viszont a szolgáltatások listája erősre sikerült.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.