JBL Quantum ONE gamer headset teszt

2022. március 30., szerda, 08:25

JBL fejhallgató headset teszt gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt JBL teszt JBL fejhallgató teszt JBL headset teszt gamer fejhallgató teszt gamer headset teszt

A JBL Quantum ONE gamer headsetet teszteltük a Quantum 600/800 termékpáros után bő fél évvel. A korábban már megélt élmények vegyes özöne zúdult ránk, és kellett hozzá egy-két ébredés, hogy értelmezni tudjuk a tapasztaltakat.

JBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headset mikrofonJBL Quantum ONE gamer headset fülpárnaJBL Quantum ONE gamer headset tartozékokJBL Quantum ONE gamer headset kábelJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headsetJBL Quantum ONE gamer headset

Olyan szerencsés korban élünk, amiben tanúi lehetünk a tudomány, technológia, dizájn és művészet párhuzamos fejlődésének. Megfigyelhetjük egymásra gyakorolt hatásaikat, és élvezhetjük mindennek a gyümölcseit, vagy legrosszabb esetben jókat szórakozhatunk a kevésbé sikeres vadhajtásokon. Amit talán nyugodtan kijelenthetünk így 2022-ben, hogy eszközeink, módszereink megalkotásakor két meghatározó irány valamelyikébe haladunk. Többek között Steve Jobs és az Apple úttörő munkásságának köszönhetően, a (technikai) minimalizmus az egyik ilyen irány. Miközben mások már hat-hét gombot, görgőt, kapcsolót tettek egy egérre, az Apple bebizonyította, hogy egynél többre nincs szükség, amennyiben jól átgondolt rendszer áll az egyszerű kezelőszerv mögött, ezzel forradalmi technológiai fejlesztések egész tömegét indítva el. A 21. század sorra szülte az újabb, és egyre egyszerűbb külső-belső megoldásokat. Az irányelv könnyen követhető: mindentől váljunk meg, ami nem feltétlenül szükséges, bízzuk a munkát a gépekre, és próbáljunk mindenkor-mindenhol gyorsan és egyszerűen használható eszközöket létrehozni. Felhasználói és marketing szempontból az az ideális, ha a terméknek legfeljebb egy gombja és két színe van.

JBL Quantum ONE gamer headset

A másik irányzat, ami természetes módon lendületbe jött a minimalista oldal erősödésének hatására, a klasszikus "analóg" világszemlélet, vagy annak valamilyen jelenkori verziója. Minden egyes apró funkcióhoz tartozzon külön gomb/tekerő/kattintó és legalább három állapotjelző LED. Még a valójában digitális, "virtuális analóg" technológiák is kényelmes otthonra találtak ezen a vonalon, mert lehetővé teszik a felhasználók nagy mennyiségű fizikai érintkezésen, és vizuális visszajelzésen alapuló igényeinek kielégítését.

JBL Quantum ONE gamer headset tartozékok

Formaterv

Mi köze mindennek a Quantum ONE headset-hez? Az már a doboz láttán nyilvánvaló, hogy itt szó sincs minimalista elvekről, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért nincs? Hiszen egy speciális "célszerszámról" beszélünk, amit egyéb tevékenységek közben kell használnunk, így csak az tűnik logikusnak, ha minden eszközünk a lehető legkevesebb figyelmet és energiát igényli.

JBL Quantum ONE gamer headset

Ezzel szemben itt van három különböző csatlakozó aljzat (mikrofon, USB-C, 3,5 mm-es Jack audio) és négy gomb, amiknek a memorizálása és megtalálása időigényes tud lenni, továbbá három kábel. Egyfajta zászlóshajóként reklámozott termékről van szó, minden dizájn elem a jövő hangulatát sugallja. 

JBL Quantum ONE gamer headset mikrofon

Kivitel

A kialakítás lényegében a Quantum 800 minőségi szintjével megegyező, masszív, zsíros basszussal, a legtöbb modern zenei stílushoz ideális karakterisztikával. 

JBL Quantum ONE gamer headset

A játék-univerzumokban kifogástalanul teljesít, nem csak a frekvencia-tartományok, hanem a térbeli megjelenítés szempontjából is - ez utóbbi kifejezetten a specialitása, lásd később. Bár a kényelem minden fejnek mást jelent, az általános értékelések szerint a súlyfölöslegen kívül nincs más baja - vásárlás előtti felpróbálás erősen javallott. Bár nagyrészt műanyag, nagyon rugalmas és strapabíró a szerkezete. A fülpárnák kényelmesek, a fejpánt egyedi tervezésű párnái is kifejezetten jól sikerültek. A kábelek nem csak szépek, de jól kivitelezettek, megfelelően védettek és tartósak is. Szép a doboza. Mi is van még...?

JBL Quantum ONE gamer headset fülpárna

Használat közben

Sajnos vezeték nélküli kapcsolattal nem rendelkezik a Quantum ONE, nem mintha ez minden terméknél elvárás lenne, de miután a Quantum 800-nak ez volt az egyik legvonzóbb extrája.

JBL Quantum ONE gamer headset

A második tényező, ami által a termék leszűkíti a saját közönségét, az erős Windows PC-függés. Erre mondjuk már a csomagoláson is felhívják a figyelmet, a PC-n kívül minden más csak "további lehetőségek" kategóriáig jutott. A konkrét helyzet az, hogy csak Windows-zal, és csak USB kábellel csatlakoztatva van lehetőségünk a headset minden képességét kihasználni.

Érdemes pár szót ejteni a mikrofonról, ami könnyen eltávolítható, törhetetlen, praktikus.

JBL Quantum ONE gamer headset

Quantum Engine

Az igen hosszú USB-C/USB-A kábel közepén egy féltéglányi egység található, melynek célja a game/chat audio hangerő arányának állítása. A potméter tárcsája akkora, hogy valószínűleg egy hetvenes években gyártott analóg hifi erősítőről származik. Minden bizonnyal megoldható lett volna egy fogkrémes kupak méretében is (a sima audio kábelen sikerült egy 1 cm-es tárcsával megoldani a hangerőszabályozást), de mégis egy túlélő karóra paramétereit kaptuk.

JBL Quantum ONE gamer headset

Ennek használata azonban alapfeltétele a JBL Quantum ONE teljes körű élvezetének, ha kényelmetlen, ha nem. Ez kell az ANC-hez, és a színes fényekhez is, de természetesen a JBL saját szoftvere, a Quantum Engine is csak bekábelezett állapotban képes örömet okozni a felhasználónak. A csomagban megtalálható harmadik kábeles eszköz egy fülbe illeszthető mikrofon, ami a zajszűrés ideális bekalibrálásához szükséges. Szó szerint a Quantum Engine adja a termék értékének felét.

JBL Quantum ONE gamer headset

3D hangélmény

A JBL Quantum ONE igazi büszkesége, a JBL 3D hangzásért felelős, QuantumSPHERE 360 elnevezésű technológiája. A rendszer alapja a beépített mozgáskövető rendszer, ami precízen regisztrálja a headset - vagyis a fejünk - aktuális pozícióját, valamint egy elég jól sikerült (emulált) 7.1 Surround hangzás. A fejhallgató legapróbb elfordulása is elég hozzá, hogy az agyunk kellő mennyiségű többlet-információhoz jusson az egyes hangok forrásának pontos meghatározásához, akárcsak a valóságban. A manapság újra (vagy még mindig?) népszerű online háborús FPS játékokban harcoló bajtársainknak egy ilyen funkció olyan technológiai előnyt jelenthet a sima sztereó katonákkal szemben, mintha bagoly és tyúk hallását hasonlítanánk össze. Mindkettő elég lehet a túléléshez, de az egyik még vadászathoz is kiváló.

JBL Quantum ONE gamer headset

Összegezzük!

Ha gamerként éppen egy új headset beszerzése a célunk, és kifejezetten örömet okoz a gondolat, hogy akár napokon át bíbelődhetünk a hangzás és egyéb funkciók személyre szabásával, adjunk egy esélyt a JBL Quantum ONE-nak. Viszont ha fontosnak tartjuk a Bluetooth és WiFi kapcsolati lehetőségeket, de le tudunk mondani a 3D 360 hangzásról, akkor érdemes figyelembe vennünk a gyártó "kisebb", Quantum 600 és Quantum 800 típusait is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.