JBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headset teszt

Sok az egyben?

2021. június 16., szerda, 21:40

JBL fejhallgató headset teszt gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt JBL teszt JBL fejhallgató teszt JBL headset teszt gamer fejhallgató teszt gamer headset teszt

Ahogy egy adott háztartásban egyre gyűlnek a szórakoztató elektronikai, kommunikációs, multimédiás eszközök, duzzadni kezd az igény egy fejhallgatóra, amelyik mindegyik eszközzel kompatibilis, korszerű, és megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt ahhoz, hogy egymaga ellássa az összes addig használt kábeles vagy kábelmentes fül- és fejhallgató feladatát. Ez persze pontosan olyan nagy falat, mint amilyennek hangzik, és hálásak lehetünk minden, ezen a csatatéren elvérzett próbálkozónak, amiért áldozatuknak köszönhetően az emberiség közelebb kerülhetett a győzelemhez. Közelebb, vagyis talán ott még nem tartunk, ugyanakkor mindenki maga dönti el, mit és mennyit hajlandó áldozni a „tökéletes” minőségből a kényelem és praktikum oltárán. A JBL Quantum 600 és Quantum 800 típusú fejhallgatók is készek hősi halált halni a szent célért, de lássuk, meddig juthatnak ebben a csatában!

JBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetekJBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetekJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headset fülpárnaJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headset kábelJBL Quantum 800 gamer headset kábelJBL Quantum 800 gamer headset kábelJBL Quantum 800 gamer headset mikrofonJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 800 gamer headsetJBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetekJBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetekJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headsetJBL Quantum 600 gamer headset

Jól nézünk mi ki!

Az nem kérdés, hogy esztétikai téren a Quantumok hibátlanul teljesítenek. Már a csomagolás sem tréfál, és bár a színes, modern dizájn minden bizonnyal nem mindenki kedvence, az kétségtelen, hogy a JBL-nél komolyan vették a megjelenést. Egyéb gyártókkal ellentétben, ahol viszonylag drága termékeket is puritán, minimalista stílusú, újrahasznosított papírból készült dobozban küldenek a boltokba, a JBL dizájnerei inkább a kihagyott lehetőségeket látták az üres papírfelületeken. A doboz egyben marketing eszköz is, széthajtogatható, kemény, fényes karton tele színes képekkel és hasznos információkkal. A karton egy formatervezett műanyag belsőt ölel körbe, ebben található a füles, ez alatt pedig egy újabb papír tároló rekeszt találunk, ami a kiegészítőket tartalmazza. Ennek a bonyolult, színes, sokrétű csomagolásnak valószínűleg az az egyetlen célja, hogy minél több "unboxing" videó készüljön a termékekről. Vagy csak kedves gesztus a dobozgyűjtő közösség felé?

JBL Quantum 800 gamer headset

Maga a fejhallgató megjelenésében egyaránt villant valamit a klasszikus formavilágból, és a jelenkorra jellemző látványelemekből. A nagyrészt szolid, fekete külsőt sötét "króm" jellegű felületek törik meg a hangszóróházakon, amiket részben kívül elvezetett narancsszínű kábelek kötnek össze a fejpánttal. A házak külső részén bekapcsolás után kezdődik a manapság divatos fényfesztivál, egy valójában teljesen értelmetlen, sőt, az áramfogyasztás szempontjából inkább ellenjavallott (de szerencsére kikapcsolható) RGB világítás formájában.

JBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetek

A két modell között kevés az eltérés kívülről nézve, a 600-ason található kevesebb kezelőszerven kívül csupán a fejpántból kicsúszó műanyag szerkezeti elem színében különböznek.

JBL Quantum 800 gamer headset

Ami a kényelmet illeti

Fizikailag közelítve a termékekhez, amennyiben a külső vonások szimpatikusak, ideje kideríteni, mennyire barátságos a velük történő hosszabb távú érintkezés. Már a fejre helyezés előtt vár ránk egy ijesztő felfedezés, miszerint a fejpánt alján húzódó párna annyira puha, hogy nem lehet képes megfelelően ellátni a feladatát - és ez sajnos így is van. A Quantumok eleve nem könnyűek (400 gramm körüliek, de nem is a legnehezebbek), ezért hosszabb távon egy kényelmes fejpánttal is fárasztó lenne a használatuk, így viszont a hosszabb távú használat csak rendszeres szünetekkel oldható meg. A felülről érkező nyomásnak a pihepuha párna szinte semennyire sem áll ellen.

JBL Quantum 600 gamer headset

A fülpárnák ugyan vaskosak és kényelmesek, de ez nem sokat segít a helyzeten, sőt! A fülek körüli kényelem ára meleg napokon némi túlhevülés, izzadás lehet, mivel a házak zártak - egy okkal több a szünetek beiktatására. Streamereknek fel van adva a lecke, ugyanis az RGB világítás biztosan vonzó opció, de napi 4-5 órán át lehet, hogy fájdalmas árat kell fizetni ezért a kis csicsáért. Ez sajnos az a füles, amit ugyan jó érzés felvenni, de aztán levenni még jobb.

JBL Quantum 800 gamer headset fülpárna

Hangminőség

Gamer headset-ekről lévén szó, gaming viszonylatban a hangminőség megfelelő, viszont ha azt is figyelembe vesszük, hogy (főleg a Quantum 800) mennyi különböző szerepet akar egyszerre betölteni, már nem ilyen vidám a helyzet. A hangszórók izmos mélyeket képesek produkálni, de felfelé haladva a frekvenciaskálán, kezdenek jelentkezni a problémák, ami miatt talán filmnézéshez még csak-csak ajánlható, elmélyült zenehallgatásra azonban ne gondoljon senki. Pár bántóan acélos közép-magas frekvencia-tartomány igencsak le tudja rombolni az élményt, lehetetlenné téve ezzel a teljes átélést. Ha valaki igényes a munkájára (és a kényelmére), akkor a videó- vagy hangszerkesztés is kiesik, mint felhasználási terület. Mi marad? Játék és beszélgetés leginkább. A Quantumok mikrofonja kifejezetten pozitív meglepetés, tiszta hangot nyújtanak, kellemes, nyitott térrel, de természetesen ezt is gamer viszonylatban kell értékelnünk.

JBL Quantum 800 gamer headset

A két modell közötti egyik fontos eltérés az aktív zajszűrés funkció. A zárt kagylók passzív zajszűrése is egész jó (a 800 kicsivel hatékonyabb, mint a 600), viszont a 800-ason egy gombnyomással kapcsolható az aktív szűrő, ami főleg a mélyhangokat zárja ki. Ez összességében igen hasznos lehet a mindennapi felhasználás során, hiszen a környezeti zaj sajnos legtöbbünk életének elkerülhetetlen része. Aki magáénak érzi a problémát, annak érdemes tehát a Quantum 800 felé tekintgetnie.

JBL Quantum 800 gamer headset

Kompatibilitás, kezelés

Természetesen a Bluetooth kompatibilitás miatt a Quantum 800 itt is egy polccal feljebb helyezkedik el, de ezen kívül mindkét modell gond nélkül használható számítógépekkel, telefonokkal és játékkonzolokkal, az adott platform igényeihez igazodva vagy 3,5mm Jack kábellel, vagy WiFi/Bluetooth technológia által. A fülesekhez járó USB WiFi stick lehetne kisebb is, nem árt odafigyelni a közelében, hogy senki és semmi ne akadjon bele, ne törje le, miközben jócskán kilóg a gép oldalából, de cserébe remekül elvégzi a feladatát. Az átvitel a tesztelés során hibátlan és jó minőségű volt. Az akkumulátor USB-C kábellel (termékhez mellékelve) tölthető, és a JBL szerint 2 óra töltés után 14 órás, zenehallgatás jellegű használatra elég energiát képes tárolni.

JBL Quantum 800 gamer headset kábel

A Quantum 800 arra is lehetőséget ad, hogy a 2,4 GHz-es WiFi és a Bluetooth kapcsolatot egyszerre használjuk, vagyis kábel nélkül kapcsolódhatunk két különböző készülékhez. Sajnos a Bluetooth egyetlen gombot kapott a fülesen, így a hangerejét csak a csatlakoztatott eszközön állíthatjuk.

JBL Quantum 800 gamer headset

Ami a kezelőszerveket illeti, ezt leszámítva nagyjából mindent megkapunk, amire a mindennapos használat során szükségünk lehet: hangerő, játék/chat mixer, mikrofon némító (ami egyben a világítás kikapcsoló is) főkapcsoló/WiFi párosító és a 800-ason az ANC (aktív zajszűrés) gomb. A mikrofon némítása összesen három módon is megoldható, mivel a házon található nyomógombon kívül a kábelen is van egy, illetve a mikrofon függőleges helyzetbe állítva szintén néma.

JBL Quantum 600 és Quantum 800 gamer headsetek

Melyik legyen?

Annak ellenére, hogy az alacsonyabb ár, és a valamivel kisebb tömeg a Quantum 600 mellett szóló érvek, és talán a Bluetooth fontossága is erősen szubjektív, ha a két fejhallgató egymás mellett hevert az asztalunkon, szinten minden esetben a Quantum 800 lett a kiválasztott, amikor hirtelen fel kellett egyet kapni. Az fenti tényezőknél akkor már sokkal fontosabb az aktív zajszűrés lehetősége, ez az a részlet, ami valójában megkülönbözteti a két terméket.

JBL Quantum 800 gamer headset

Ha az embernek megvan a pénze a Quantum 800-ra, értelmetlennek tűnik számításba venni a Quantum 600-at. Ha viszont az utóbbi árának magasságában nézelődünk, akkor érdemes hosszasan elnézelődni, mert ennyiért találunk olyat, ami szebben szól, könnyebb, tovább bírja energiával, és a dobozában esetleg tartalék alkatrészeket, hordtáskát vagy tokot is találunk.

JBL Quantum 800 gamer headset

Összességében mindkét termékről elmondható, hogy az általuk megcélzott vásárlók igényeihez képest kicsit szegényesnek érződik az amúgy egyáltalán nem szegényes kinézetű doboz tartalma. Ismerve a megcélzott vásárlói réteget, sokat lendíthetne a népszerűségen, ha eltérő hosszúságú, keménységű, színű kábeleket, cserélhető párnákat, borítás elemeket is mellékelnének a fejhallgatók mellé. Talán megérné faragni a csomagolás dizájn költségeiből, és többet fordítani a jó öreg piackutatásra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.