JBL Live Pro+ TWS aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató teszt

Jobbfajta kényelem

2021. május 24., hétfő, 18:05

JBL audio fülhallgató JBL fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató aktív zajzáras fülhallgató

A JBL Live Pro+ TWS kb. kétszerannyiba kerül, mint egy átlagos belépőszintű, teljesen vezeték nélküli fülhallgató. Mégis érdemes lenne mindenkinek kipróbálni, aki hosszú távra keres egy "zsinórtalan" és telefonálásra, hétköznapi zenehallgatásra alkalmas fülhallgatót. A már megszokott JBL hangkarakter mellett több olyan tulajdonságot is felmutat, amivel TWS jellegét előnyössé teszi a hétköznapokban.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató tokJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató tokJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató tokJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgatóJBL Live Pro plus TWS App

Komfortos mindenesnek született

A gyártó leírása szerint kicsi, de erőteljes fülhallgatót akartak létrehozni. Hasonló ígérettel találkoztunk a 30 000 Ft körüli JBL TUNE 225TWS Bluetooth fülhallgató tesztelésekor is, de a kialakítás és a szűretlen mikrofon hosszú távon nagyon leszűkítette a felhőtlen használatra alkalmas helyzeteket. A Live Pro+ TWS ára alapján (kb. 65 000 Ft) jóval igényesebb fülhallgató kell, hogy legyen.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Eleve jobb zajszűrésre képes azáltal, hogy a TUNE 200-as sorozat csőrös hangkivezető nyílásától eltérően, ezen a klasszikus in-ear megoldást, azaz szilikon illesztéket alkalmaztak. A komplett ház picivel jobb ergonómiával rendelkezik. Emellett három mikrofonos, környezeti zajokat szűrő elektronika is része az extráknak, amely aktív kioltásra (ANC) is alkalmas.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató Dual Connect és Fast Pair funkciókkal teszi kényelmesebbé a több forráskészülékkel való párosítást, valamint a töltőtok felnyitásakor azonnal "felajánlkozik" a hozzá legközelebb eső, bekapcsolt Bluetooth kapcsolattal rendelkező Android okostelefonnak. Az adaptív zajszűrés mellett ún. környezeti érzékelés funkció is elérhető, amely egy nyitott fülhallgatót szimulál, vagyis hallhatóvá teszi a külvilágot.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Az akkumulátoros üzemidő ANC használattól függően 6-7 óra körül lehet (amit a töltőtok további 21 órával egészít ki), a teljes feltöltés 2 óráig tart. Érintéses parancsokkal vezérelhető és a JBL Headphones applikációján keresztül további beállításokat lehet eszközölni. A töltőtok kompatibilis a Qi gyorstöltőkkel. A JBL Live Pro+ négy színben (fekete, fehér, bézs, rózsaszín) vásárolható meg. Összességében tehát nem spóroltak az extrákkal. De hogyan áll össze mindez a gyakorlatban?

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató tok

Küllem

A JBL Live Pro+ TWS megépítettsége, anyagminősége azonos szinten áll például az Apple AirPods Pro fülhallgatókéval. A töltőtok kifejezetten kicsinek számít, ugyanakkor vízszintesen fektethetők bele a fülhallgatók, ami könnyebb kivételt eredményez. A fedél nyitásakor rugó tart finoman ellen, csukáskor pedig a mágnes csak a legutolsó pillanatban zárja le rövid, de határozott módon a műanyag tetőt. A dokkoló és a fülhallgatók is teljes egészében műanyagból készültek, mégis kellemes minőségérzetet nyújtanak, a sima felületeknek és letisztult, modern formavilágnak köszönhetően.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató tok

Az ovális hangszórókamrából kissé kiemelkedik egy hosszúkás, vékony nyúlvány, amely az AirPods fülesekhez hasonlóan támasztékkén szolgál, hogy ne essen ki könnyen a fülhallgató. Akkor is hasznos, ha meg kellene igazítani: már a "lábak" fogásával is könnyen beljebb lehet igazítani a hallójáratba.

Öt különböző méretű, szilikonos illeszték jár a Live Pro+ mellé, amelyek jobban megtapadnak a fülben, miközben sokkal kevésbé okoznak feszítő érzetet, mint az olcsóbb fülhallgatóknál előforduló alternatívák. Az ilyen és ehhez hasonló, első pillantásra jelentéktelennek tűnő részletek igencsak befolyásolják a hosszútávú élményt.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A JBL Live Pro+ az egyik legkényelmesebb TWS fülhallgató, amit eddig teszteltünk. Még a 100 000 forintos Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 komfortszintjét is lekörözte, hiszen a német zászlóshajó a fülkagylóba ékelődő dizájn mellett döntött. Ebből ered az is, hogy a Live Pro+ stabilitása nem tökéletes, ugyanakkor rossznak sem titulálnánk.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Akkor ez a fülhallgató sportolásra is alkalmas? Elképzelhető, bár nem minden szituációban. Intenzívebb futás közben például saját lépésünk zaját felerősítették a szilikon illesztékek, ami valamennyire a zenét is elnyomta. Laza kocogáshoz, általános gyúrós gyakorlatokhoz viszont még egész jól alkalmazható a Live Pro+. Stabilitása tehát nem tökéletes, de az átlagosnál jobb.

Az ANC kifejezetten hatékony, erős városi zajban érzékelhetően leszorítja a járművek által okozott morajlást. Ugyanakkor kissé feszítő/nyomó érzetet okozhat, ami hosszú távon egyeseknek zavaró lehet. Jó hír viszont, hogy a passzív hangszigetelés is kifejezetten jó, tehát ANC nélkül is sok hangot kiszorít. Az Ambient Aware funkció bekapcsolásával pedig olyan érzésük volt, mintha nyitott fülhallgatót használtunk volna, azaz minden hang remekül behallatszott. Az Ambient Aware kifejezetten praktikus lehet azoknak, akik zenehallgatás közben nem szeretnének lemaradni a külvilág történéseiről.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Telefonálás közben vált főleg érzékelhetővé, hogy miért kerül többször annyiba a Live Pro+, mint egy átlagos TWS fülhallgató. Egyrészt a másik fél beszédhangját szép tisztán adta vissza, másrészt a mi hangunkat is kifejezetten jó minőségben hallotta beszélgetőpartnerünk. A minket körülvevő, háttérben lévő monoton zajokat viszonylag jól kizárta a dedikált mikrofon. Ezért lényegében egyszer sem panaszkodott a másik fél a beszédünk érthetőségére, még akkor sem, ha városban sétáltunk.

Ha zenehallgatás közben kivettük valamelyik fülhallgatót, automatikusan megállt a lejátszás, visszahelyezés után pedig folytatódott. Az alapvető utasításokon (zenei navigáció, híváskezelés) kívül a digitális asszisztenst és ANC/Ambient Aware/Talkthru funkciókat is gombnyomásra, jobban mondva érintésre érhettük el. A tesztidőszak alatt nem futottunk bele semmilyen kritikus malőrbe. Egyszer volt rá példa, hogy szaggatott a lejátszás, de miután visszatettük a töltőtokba és újra kivettük, zavartalanul folytatta a zenét és ezután már sosem akadozott.

JBL Live Pro plus TWS App

A fülhallgatóhoz tartozó applikációban kiválasztható, hogy videónézéshez, vagy zenehallgatáshoz optimalizálva történjen a jelátvitel. Alapértelmezettként utóbbi volt beállítva, ezért forráskészüléktől függetlenül jelentős ajakszinkronkésést tapasztaltunk. A videóra optimalizált mód lecsökkentette a késést alig észrevehető szintűre, ezért gyakori YouTube/Netflix fogyasztóknak érdemes kipróbálni a beállítást.

Hangminőség

A Live Pro+ a megszokott JBL hangkaraktert nyújtotta, amelyet korábban a gyártó szinte összes 50 000 Ft feletti Bluetooth fülhallgatójától megszoktunk. Sztereó középpontja stabilabb és fókuszáltabb volt az átlagos/olcsóbb teljesen vezeték nélküli fülhallgatókhoz képest, ugyanakkor részletességben is feszegette a Bluetooth határait. Érzékelni lehetett, hogy a magas frekvenciákat némileg tömörítette, emiatt az élesebb énekhangok, fémesebb hangszeres részletek kissé mesterkélten, digitálisan jelentek meg. Ennek ellenére a JBL titkos receptje is érvényesült. De mi volt az?

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Természetesen a basszus! A Live Pro+ TWS mélyhangjai eszelős mennyiségben és minőségben zúdultak fülünkbe, minél basszusintenzívebb számot indítottunk el, annál lehengerlőbb eredményben részesültünk. Post Malone - Rockstar c. számát hallgatva nehéz és kemény, mégis kontrollált mélyhang aláfestést kaptunk, amely fegyelmezetten elkülönült az énektől, nem nyomta el a többi részletet. És érdekes módon ezt a heves, lendületes basszusábrázolást képes volt tudatosan lefékezni a fülhallgató, ha nem mélyhang-centrikus számra váltottunk. Charles Mingus - II B.S. - Edit c. mesteri jazz darabjára ugorva például előtérbe kerültek a szárazabb, érdesebb tónusok, a fúvós hangszerek és a zongora szikárabb motívumait élvezni tudtuk azzal együtt, hogy a cintányérok kissé elkenődtek a digitális jelátvitel hatására. A középtartományban nem tapasztaltunk ilyen szintű torzulást, azok egyértelműen tisztábban és kiegyensúlyozottabban jelentek meg, mint mondjuk a JBL olcsóbb TWS fülhallgatóinál.

Ettől függetlenül a Live Pro+ TWS akkor villantotta ki igazán a foga fehérjét, amikor erőteljesen mélyhangokra alapozott darabokra került sor. Travis Scott mélyládatáncoltató hatású The Plan c. betétdalánál például ugyanazt az intenzitást és lüktetést éltük át, amiben a Tenet c. mozifilm végén, az IMAX moziteremben szembesültünk (tény, hogy ott egész testünket érték a hanghullámok, de a JBL akkor is ügyesen visszahozta azt az élményt). Nemcsak elhitette velünk, hogy a kiemelt basszus jó, hanem egyenesen kényszerített rá, hogy minél több elektronikus/hip-hop/house stb. stílusú zenét hallgassunk. És ami kísérteties volt ebben, hogy mi nem bántuk, sőt, még díjaztuk is, hogy izgalmasabb, fiatalosabb, pezsgőbb tolmácsolásban kaptuk vissza vadabb pillanatokra tartogatott lejátszási listánkat.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Aki egy kicsivel jobb stabilitásra és kevésbé színezett magashangokra vágyna, annak opció lehet a Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2, de az kb. 100 000 forintba kerül. Akiknek kevésbé fontos az ANC és a telefonos hangminőség, annak az olcsóbb, mégis hifis kvalitásokat hordozó LYPERTEK TEVI-ről szóló tesztünket érdemes elolvasnia. Utóbbihoz képest azonban lényegesen jobb a JBL beépített mikrofonja, ami a mindennapok során néha már önmagában meghatározóbb tényező lehet, mint a zenei hangminőség.

JBL Live Pro plus TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

Teljesen vezeték nélküli, azaz true wireless viszonylatban a JBL Live Pro+ TWS erős versenyző. Megjelenése trendi, komfortszintje a legjobbak közé sorolható. Extrái bőségesek, árazása magas, de nem elérhetetlen. Rejtett képessége, a hangja szinte biztosan mosolyt csal majd minden tulajdonos arcára. Nemcsak egyszerűen megszólal rajta a zene, hanem egy felpörgetett, polírozott, neonfényben úszó akusztikai túra részesévé teszi a hallgatót. Hifis szempontból lehetne kifogásolni. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy milyen magával ragadó basszusokkal fűszerezte meg kedvenc könnyűzenei válogatásunkat, akkor sokkal nehezebb belekötni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.