JBL Live Flex aktív zajzáras TWS Bluetooth fülhallgató teszt

2024. május 7., kedd, 00:35

JBL audio fülhallgató JBL fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató aktív zajzáras fülhallgató

A JBL Live Flex egy vérbeli Apple-rivális. Tipikus TWS a modern mindennapokra, otthoni kikapcsolódásra vagy munkahelyi telekommunikációs igáslónak egyaránt bevethető. Ráadásul zajkioltást is tartalmaz, ami finoman szólva váratlan egy olyan fülhallgatótól, ami nem zárja el teljesen a hallójáratot. Kipróbáltuk, jöjjön a teszt!

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex Bluetooth fülhallgatóJBL Live Flex AppJBL Live Flex App

Általános jellemzés

A Live szériába tartozó Flex a JBL Bluetooth fülhallgatóinak erős középmezőnyébe tartozik. Alatta sorakoznak a Tune, fölötte pedig a Tour modellek, a szériák között hangzásban és kisebb mértékben a szolgáltatásokban keresendő eltérés. Aktuális tesztalanyunk fő érdekessége, hogy aktív zajkioltást is tartalmaz annak ellenére, hogy a hallójáratot nem zárja el úgy, mint a Live Pro 2 vagy Tour Pro modellek. Hogy mennyire működik az adaptív zajkioltása a gyakorlatban, a Használat közben c. bekezdésben válaszoljuk meg.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Említést érdemel még a TWS viszonylatban hosszúnak számító akkumulátoros üzemidő. A fülesek 8 órát ígérnek, ami a (vezeték nélkül is tölthető) töltőtokkal még 32 órányit toldható. A tényleges üzemidő függ a lejátszott műsortól és terheléstől, mindenesetre ennyi kakaóval akár irodai igáslónak is bevethető a JBL AirPods riválisa. Az 5.3 verziójú Bluetooth kapcsolatot használó fülhallgató megfelel az IP54 tanúsítványnak, melynek köszönhetően víz- és porálló, továbbá egyidejűleg akár két forráshoz is kapcsolódik (Dual Connect). Az átlagosnál tisztább telefonálási élmény érdekében hat mikrofont tartalmaz, emellett a JBL Headphones alkalmazáson keresztül további beállítások végezhetők el. E sorok írásakor listaára 80 000 forint.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Küllem

A JBL Live Flex tipikus AirPods formatervet kapott. Házának fülbe illeszkedő része kerekített, melyből enyhén tölcséres hangkivezető nyílás néz a hallójárat irányába. A töltőtokon jól felismerhetők a Live széria sajátosságai, mint az átlós, fehér töltöttségjelző LED hármas, a kellemes kivitelű zárófedél és a fülesek behelyezési módja. A jobb és bal fülhallgatón is látható egy-egy LED, amely a Bluetooth kapcsolatról és az akkumulátor állapotáról ad vizuális visszajelzést. Az összkép kellemes és tény, hogy műanyag, de a korábban kipróbált, alacsonyabb szériába tartozó Tune Flex-hez képest jobb minőséget sugallt.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A JBL hosszú éveken át csiszolgatja TWS modelljeit és a hozzájuk tartozó szoftveres hátteret, amit a Live Flex esetében ugyancsak érzékeltünk. Ahogy felnyitottuk a tokot és kivettük belőle a fülhallgatókat, telefonunk máris felismerte és felajánlotta a párosítást még azelőtt, hogy a Bluetooth menübe beléptünk volna. A korábbi, három hangjegyből álló JBL hangeffektus helyett, melyet eredetileg a cég Bluetooth hangszóróiban alkalmaztak, egy modernebb és nyugatóbb tónusra cserélték a bekapcsoláskor (pontosabban a fülbe helyezéskor) köszöntő hangot.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Nem kifejezetten a JBL, hanem a formára jellemző sajátosságok miatt pozitív és negatív aspektusokkal egyaránt találkoztunk használat közben. A fizikai jellemzők nem terelték kizárólagosan jó vagy rossz irányba a termék megítélését, de annak ténye, hogy a Flex nem zárta be teljesen hallójáratot, bizonyos kompromisszumokkal társult. Mindez részben a stabilitásra volt értendő. Ülő, álló és sétáló testhelyzetben tudtuk használni, más szituációban (fekvő helyzet, sport stb.) már nem igazán. Hirtelen fejmozdulatra könnyen kimozdult, ha dobbantottunk, ugrottunk, bármilyen irányba erősebben dőltünk, szinte biztosan kipottyant a fülből. Másik tulajdonsága, amivel együtt kellett élni, hogy szinte minden zajt beengedett, ami különösen autókkal zsúfolt környezetben meglehetősen visszavett a zeneélvezetből, leginkább a mélyhangok rovására. Mindez nem jelent gondot azok számára, akik inkább csendesebb szituációban tartózkodnak, vagy pontosan hallani szeretnék, hogy mi történik körülöttük.

A fizikai jellemzők legalább ugyanennyi pozitívumot is eredményeztek. Komfortot illetően csak dicsérni tudtuk a Live Flex könnyű, szinte észrevétlen illeszkedését. A néhány grammos fülhallgatók sehol nem nyomták vagy feszítették a fület, ezáltal órákon át tartó használat után sem váltak frusztrálóvá. Ahogy a korábbi, Tune szériát áttekintő írásban is szó volt róla, a JBL nem egyetlen TWS kivitel mellett tette le a voksát, ehelyett a legnépszerűbb formákat "versenyezteti" egymással. Akinek a stabilitás fontosabb, választhatja a hallójáratba illeszkedő Live Pro 2-t, vagy a szériába tartozó fejhallatók valamelyikét.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Ha van olyan funkció, ami szerintünk feleslegesnek bizonyult e termékben, akkor az aktív zajkioltás oda sorolódik. Korábbi tapasztalatok alapján akkor valósul meg hatékony ANC, ha a fül/fejhallgató lezárja a fület vagy hallójáratot. A Live Flex esetében szerintünk nem igazán tudott érvényesülni e funkció, a külső zajokból csak egy szűk sávot befolyásolt és erős városi forgatagban a zenei basszust elnyomó, gépjárművekből származó morajlásokat nem különösebben volt képes kordában tartani.

A JBL Live Flex igazi home office kiegészítő benyomását keltette: a hívások lebonyolítása közben szabadon maradt mindkét kezünk, ha pedig házimunka közben műsort hallgattunk, a környezetünkben tartózkodók vagy a kapucsengő hangja nem záródott ki. Nem mellesleg a Flex támogatta a többpontos kapcsolódást, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg két eszközzel is tudtuk párosítani. Ha laptop volt a fő forrás, de közben beérkezett egy telefonhívás, automatikusan átváltott az utóbbira.

JBL Live Flex App

A JBL saját fejlesztésű alkalmazásában meglepően sok beállítás tárult elénk. Ugyanazt az ökoszisztémát kapta a Flex, mint a szériába tartozó rokonai, ennek megfelelően EQ és balansz állításra, valamint zenére (jobb hangzás) vagy videóra (kisebb jelkésés) optimalizált mód elérésére egyaránt nyújtott lehetőséget. Ezen felül azt is mi tudtuk meghatározni, hogy saját hangunkat mennyire halljuk vissza telefonálás közben (VoiceAware), emellett az Auto Play & Pause funkció engedélyezésével, ha eltávolítottuk valamelyik fülhallgatót, akkor automatikusan megállt az éppen hallgatott műsor.

JBL Live Flex App

Érdekesség még a Personi-Fi, mely hallásunkhoz igazított hangzást állított be. Egy hangmintákból álló, néhány perc alatt lefuttatott tesztet követően létrejött egy profil, ami kis mértékben, de valóban tisztábbnak érződő hangkaraktert eredményezett. A Flex esetében nem kell csodát várni tőle (szerintünk hatékonyabban működött a JBL zárt füleseinél), de a törekvés mindenképpen dicséretes.

Hangminőség

A JBL mérnökei TWS viszonylatban nagynak számító, 12 mm-es hangszórót építettek a Live Flex házába. Vélhetőleg azért tették, hogy nagyobb levegőt tudjon megmozgatni, több basszust tudjon kelteni, kompenzálva a laza illeszkedést. Korábbi tesztek alapján sikerrel feltérképeztük a JBL középkategóriás Bluetooth hangrendszereit és füleseit jellemző hangzást, ezúttal sem okozott csalódást a gyártó. Biztonsági játékot folytattak. Populáris, feszesebb tónusú mélyhangokkal jelent meg a Gorillaz - Clint Eastwood c. száma, az énekhangok pedig némileg különálló sávokból, nemcsak egyetlen összefolyó masszából érkeztek.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Kaptunk egy kis mozgást és tagolást a sztereó térben, ami határozottan kellemes meglepetés volt. A basszus húsos volt és lendületes, bár kissé felületes. Elektronikus- és könnyűzenei daraboknál elegendő volt ahhoz, hogy kellemesen pulzáló lüktetést nyújtson, de csak hangszert tartalmazó zenénél (Rodrigo y Gabriela - Diablo Rojo és hasonló művek) inkább lágyan, felpuhítva jelentek meg a mélyebb tónusok.

Középkategóriás Bluetooth fülhallgatóként nem vártuk el, hogy audiofil hangminőséget nyújtson a JBL Live Flex. A TWS kategóriára jellemző, kissé lesarkított magashangok és digitális magas frekvenciák kis mértékben megbélyegezték az élményt. Tesztalanyunk az enyhén elektronikus részletkezelést energiával és lendülettel kompenzálta, tehát unalmasnak egy pillanatig sem akart tűnni. Ez a varázs csendesebb szobában vagy kertvárosi nyugalomban bőven elegendő volt, városi zaj esetén azonban a zenei részletek döntő többsége egyszerűen eltűnt. Utóbbit kompenzálni tudtuk a jelszint (hangerő) 80% fölé emelésével, de akkor a frekvenciák egyensúlya már kibillent, főleg a középső hangok javára. Ezért mi a városi forgatagban többnyire inkább nem hallgattunk zenét. Minden más szituációban megkaptuk a gondosan kiméricskélt, szórakoztató és okkal népszerű, bulira késztető JBL hangkaraktert.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Aki hajlandó elfogadni a hallójáratba illeszkedő kialakítást, annak érdemes elolvasni a JBL Live Pro 2 tesztet. Utóbbi szerintünk több szituációban kihasználható, mint a Live Flex, de természetesen nem minden esetben jelent előnyt, hogy hatékonyabban kizárja a külső zajokat. Aki a dinamikus és erőteljes JBL hangzás helyett kiegyensúlyozottabbat keres, ami jobban kedvez az instrumentális, hangszeres zenei stílusoknak, akkor érdemes rápillantani a final ZE3000 Bluetooth fülhallgatóra, amely higgadtabb és részletesebb sztereó teret jelenít meg, ráadásul stabilitásban jobb, mint a JBL Live Flex, bár telefonos alkalmazása nincsen, szolgáltatások terén szűkmarkúbb.

JBL Live Flex Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL Live Flex kellemes társ a mindennapokhoz, elsősorban azoknak, akik nem szeretik a hallójáratba illeszkedő, gumibogyós alternatívákat. Ez a füles garantáltan békén hagyja a fület, nem feszít sehol, naphosszat történő használat esetén sem jár frusztráló érzettel. Hangja ütős és dinamikus, amennyiben inkább csendes körülmények között használjuk. Erősebb zajban fel kell készülni arra, hogy a részletek jelentős része köddé válik, a laza illeszkedés miatt. A szoftveres oldal ismét erős lett, ahogy korábban más Live szériás JBL fülhallgatóknál is, egyedül az ANC volt, ami szerintünk feleslegesnek hatott. Pozitívum még a hatékony mikrofon, ami otthonról dolgozók számára komoly áldás, általa gondtalanul, tiszta beszédhanggal tudunk telefonálni és a két kezünk szabad marad. A JBL Live Flex átgondoltsága határozottan dicséretes, bár a JBL Live Pro 2 könnyen eltereli róla a figyelmet, elvégre többféle szituációban állja a sarat, amennyiben jobb zajszigetelés a cél.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.