JBL Endurance SPRINT és Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató teszt

Fejjel a hangnak

2018. szeptember 14., péntek, 05:10

JBL audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

A JBL megállás nélkül kutat, fejleszt, tesztel és elemzi vásárlóinak visszajelzéseit. A komfortot, a funkcionalitást igyekeznek újabb szintre emelni, erről árulkodik két sportfülhallgatójuk, az Endurance SPRINT és Endurance JUMP.

Bevezető gondolatok

Ahogy nevükből is sejthető, a termékeket elsősorban intenzív futást, ill. szabad testsúlyos edzést végző személyeknek szánja a JBL. Az Endurance SPRINT (kb. 16 000 Ft) és Endurance JUMP (kb. 25 000 Ft) mindössze apróságokban különböznek egymástól. Mindkettőről elmondható, hogy vezeték nélküliek, fülbe illeszkedő részük szinte a hallójáratba cuppan és gumihorog segítségével úgymond ráakaszkodnak hallószervünkre. A jobb- és baloldalt rövid vezeték köti össze, a vezérlés pedig nem gombokkal, hanem az oldalsó, érintésre érzékeny, sík felületen történik.

JBL Endurance JUMP és Endurance SPRINT Bluetooth sportfülhallgatók

A két füles közti eltérés, hogy a SPRINT kapszuláit vékony, laza kábel köti össze, amit a JUMP esetében masszívabb és rövidebb, nyakhoz simuló gumírozott vezeték vált le. A fülhorog mágnesesen illeszkedik a hangszórókamrákhoz, így használaton kívül egymásba is akasztható a két oldal.

JBL Endurance SPRINT Bluetooth sportfülhallgató

Az olcsóbb modell esetében ujjunk érintésével történik a ki/bekapcsolás, a JUMP pedig automatikusan bekapcsol, amint széthúzzuk a mágneses horgot. A drágábbik mellé jár egy szilikonból készült, puha tapintású védőtok is és ezzel felsoroltuk az érdemi különbségeket.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Mindkét fülhallgató vízálló (IPX7 tanúsítvánnyal látták el őket) és 8 órányi üzemidőt ígér. 10 perces töltést követően kb. 1 óráig képesek kitartani, emellett telefonos headset módjára is használhatók. A kamrákban 10 mm átmérőjű, dinamikus hangszóró szólaltatja meg a hangokat.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Küllem

A dizájn és felépítés sokaknak ismerős lehet a korábban általunk is tesztelt, úszóknak kifejlesztett Endurance DIVE után. Ezúttal is az elektronikát, ill. akkumulátort enyhén szögletes, gumírozott idomok rejtik, közvetlenül a hangszórókamrák folytatódásaként. Az anyaghasználat összességében nagyon jó, jobban mondva olyan, amilyennek sportfüles viszonylatban lennie kell. Pontosan illesztett gumi és műanyag felületek, amelyek nem zörögnek és tapadnak a bőrhöz.

JBL Endurance SPRINT Bluetooth sportfülhallgató

A fülből kikandikáló hasábokat egyeseknek szokni kell majd. A tükörrel szemben állva derült ki, hogy jóval feltűnőbb jelenségekké váltunk, mint ahogy a JBL reklámfotói alapján sejtettük. Hozzá kell tennünk, hogy a nagyméretű fejhallgatókhoz képest még mindig is egész kompakt a JBL megoldása.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

Azért választunk sportfülhallgatót, mert a telefonunkhoz mellékelt, instabil hófehérke nem vált be. Az Endurance fülesek használata közben hamar érzékelni lehet, hogy a stabilitás jegyében fogantak, különösen a JUMP esetében. Utóbbi szinte rákapaszkodik a fejre, ezáltal tényleg nem kell attól tartani, hogy le fog esni. Másfelől a hallójáratba illeszkedő részek (nekünk legalábbis) nem akaszkodtak bele annyira a fülünkbe, mint a Reflect szériában alkalmazott illeszték.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

A zajszűrés is nagyságrendekkel jobb, mint bármilyen telefonhoz mellékelt fülhallgatóé. A járművek morajlása, a környező zajok sokkal halkabbá válnak és zenehallgatás közben szinte eltűnnek. Másfelől az érintésérzékeny felület kétélű kard, melynek velejáróit talán a JBL fejlesztői sem gondolták át teljesen. Aki például konditerembe jár és felülésezik vagy húzódzkodik, annál előfordulhat, hogy a kezével vagy bicepszével megérinti majd a fülhallgatót - amelyen ilyenkor meg fog állni a lejátszás. Utóbbi nem a mi agyszüleményünk, a JBL honlapján lévő visszajelzések közt leltünk rá.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Ezekkel tehát együtt kell élni akkor, ha elfogadjuk az innovatív extrákat. Nekünk futógép és ugrálókötél használata során nem jelentkezett semmilyen probléma, ezért inkább általános gyakorlatokhoz, mozgásformákhoz (pl. fekvőtámasz, súlyzós edzés, TRX, funkcionális mozgások stb.) tudjuk elképzelni a JUMP-ot. A SPRINT nyak mögött szabadon lógó, összegabalyodó kábele észrevehetőbb volt, picit zavart is a JUMP nyakhoz simuló vezetéke után.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

Pontosan azt a karaktert, hangélményt kapjuk, amelyet a JBL többi sportfülese is nyújt. Kerek egészként tálalt, gazdag tónusok, combos basszussal és a szokásos, itt-ott Bluetooth által lefaragott, vagy éppen felélénkített részletekkel. Sportoláshoz viszont nem audiofil részletezőképesség, hanem motiváló hatás kell, ezért ennyivel megelégedtünk. Egy darabig cserélgettük a két fülest, de nem tapasztaltunk köztük hallható különbséget, egyformán szóltak.

JBL Endurance SPRINT Bluetooth sportfülhallgató

Az ének határozottan és konkrétan jelent meg, igaz, a Bluetooth rápakolt egy kis viaszos réteget, de laikusok számára (vagy akiket a sportgyakorlat jobban lefoglal, mint a zene) mindez nem lesz feltűnő. Kedvenc Deadmau5 és Thievery Corporation számaink sok lendülettel, feszes dinamikával mutatták magukat. Az ütős hangszerek, elektronikus ütemek extra erővel, de nem kaotikus pufogással kísérték a dallamokat. Az akusztikus zenék szűkös, tömör színpaddal tudtak csak megjelenni, de a JBL sportfülesek nem is azokhoz készültek elsősorban. A JBL sajátossága, hogy saját színvilágával képes felturbózni szinte bármit, ami a könnyűzene műfajon belül található. Ezért pl. Spotify-ról közvetített, tömörített zenéket is képes volt élénken, kifényezve megjeleníteni.

JBL Endurance JUMP Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

Az Endurance termékvonallal kicsit merészebb, újszerű elgondolásba helyeződött a sportfülhallgató fogalma. Jól ismerjük a remekül sikerült JBL Reflect széria tagjait és az azok által nyújtott felhasználói élmény több tekintetben is jobb volt, mint a vezeték nélküli Endurance füleseké. Akinek nem fontos a vezeték nélküliség, azoknak inkább a vezetékes Endurance RUN-t javasoljuk, amely kocogáshoz ideális, nélkülözi a súlyos, kiálló gumi kockák hátrányait. Akinek tetszik az érintésérzékeny felület, a kábelmentes szabadságérzet és gyakran jár konditerembe/saját testsúlyos edzésekre, azok kipróbálhatják a JUMP-ot, de szinte biztos, hogy hosszú távon a Reflect Mini BT-vel vagy a Reflect Mini 2-vel elégedettebbek lesznek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.