JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató teszt

Az újítás szellemében

2019. március 27., szerda, 22:40

JBL audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

A gyártók előszeretettel tesznek kísérletet a sokszor zavaró kábel kiiktatására és így a teljesen vezeték nélküli sportfülesek piacra dobására, és azt is láthattuk, hogy ezekhez a modellekhez szívesen adnak dokkolókat is. A JBL is kísérletet tett egy ilyen típussal, ez az Endurance PEAK.

Sportra szabva

A JBL Endurance PEAK-et elsősorban sportembereknek tervezték, akik edzéseik közben szívesen hallgatnak zenét, viszont annál kevésbé viselik el a zavaró kábeleket. Ennek köszönhetően a JBL szakemberei különleges formavilágot alakítottak ki, külön-külön kell a fülünk köré illeszteni a jobb- és bal oldali részt, mivel nincs semmilyen vezeték, amely összeköthetné őket.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató tok

Ehhez kapunk egy dokkolót is, amely lehetővé teszi a fülesek folyamatos töltését, hogy zenéinket ne kelljen nélkülöznünk. Ezen kívül IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát ellenáll a véletlen vízbeesésnek, 1 méteres mélységben pedig akár 30 percet kibír, így bátran használhatjuk esőben, hóban, az időjárás szeszélye nem akadályoztathat minket a sportolásban. Mi még nem igazán találkoztunk olyan (teljesen) vezetéknélküli fülessel, amely elég stabilan a helyén maradt volna ahhoz, hogy akár mozoghassunk is vele. Az Endurance PEAK különleges horgos kialakításával viszont már inkább lehetővé teszi ezt. A kábelmentesség kényelme jelen esetben 49 999 forintért lehet a miénk.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

Innovatív külső

A fekete-szürke színben pompázó fülesek horgos kialakításúak, tehát a fület körbe ölelve igyekeznek nagyobb stabilitást nyújtani, mint más vezetéknélküli modellek. A horgocska végében és a házban mágnes helyezkedik el. Maga az Endurance PEAK más sportfülhallgatókhoz hasonlóan nincs túldíszítve, sőt, a kinézete kissé rusztikus. Feldobja a külső oldalán található JBL logó, és a barázdált csíkozás. Ugyancsak mélyedéseket látni a fülbe simuló részeken, ezzel biztosítva a nagyobb kényelmet a hallójáratban. Szilikon fülillesztékekből megszokott módon, összesen 3 méret jár hozzá.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

A fülesek mellett szót kell ejtenünk még magáról a dokkolóról is, amely téglatest kialakítása miatt olyan, mint egy kis ékszerdoboz. A jobb oldalon helyezkedik el a töltésre szolgáló micro USB bemenet. Kinyitás közben érzékelhetjük, hogy ebben is elhelyeztek egy-egy mágnest a biztosabb tartás miatt. Az elején négy pöttyöcskét láthatunk, amelyeknek töltés közben van funkciójuk, hiszen így mindig nyomon követhetjük, hogy milyen töltöttségi szinten van az akkumulátora.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

Az Endurace PEAK 4 órányi folyamatos zenelejátszást tesz lehetővé, a dokkoló segítségével viszont akár egész nap is hallgathatjuk vele kedvenc számainkat, ugyanis abba visszahelyezve a füleseket, további 24 órányi töltés válik lehetővé számunkra.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató tok

A füleseken egyáltalán nincsenek gombok. Ennek egyik oka az, hogy automatikusan kapcsolnak be, amikor kivesszük őket a dokkolóból és a fülünk köré illesztjük őket, és automatikusan is kapcsolnak ki levételkor. Ezen kívül érintve tudjuk megállítani vagy elindítani a zenét, és a hangerőt szabályozni, ha az ujjunkat a jobb oldali fülhallgatón végig húzzuk. Ez az érintős kialakítás néhány helyzetben zavaró lehet, ugyanis, ha meg szeretnénk igazítani a fülest a hallójáratunkban, akkor így könnyen érzékelhet anélkül, hogy azt szerettük volna.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

Az első párosítás nem tartott sokáig, a telefonunk rövid idő alatt érzékelte a PEAK-et. Későbbi használatnál pedig emlékezett a telefonunkra, és automatikusan csatlakozott rá, ha azon be volt kapcsolva a Bluetooth. A füleseket mono- és sztereó üzemmódban is használhatjuk.

A vezeték nélküli fülhallgatók még mindig megosztók lehetnek, különösen sportolásnál. Sokakban diszkomfort érzetet válthat ki, hogy nincs egy minimális kábel sem, így pedig, ha kiesik a hallójáratból a füles, akkor az nagyobb valószínűséggel, rögtön a földön landol. A JBL mérnökei ezt a horgos kialakítással igyekeztek megoldani. Ennek ellenére valószínűleg így sem lesz mindenki kedvence az Endurance PEAK az edzések során, ugyanis a horog nem tud elég biztosan megkapaszkodni a fül körül, és egyeseknek egy idő után kellemetlen érzést is okozhat. Ezen kívül, szerintünk szerencsésebb lett volna, ha több méretben mellékelnek szilikongyűrűket, mivel egy vezeték nélküli fülhallgatónál fokozottabban fontos, hogy a hallójáratba megfelelően passzoljon, a három méret pedig ezt nem teszi minden esetben lehetővé.

A PEAK-et mikrofonnal is ellátták, ennek köszönhetően akár hívásainkat is lebonyolíthatjuk rajta. A mikrofon zajosabb környezetben, például egy forgalmas vagy szeles utcán már kevésbé használható jól, ugyanis ezeket a zajokat a másik fél számára túlságosan felerősítette, így ő kevésbé hallott minket.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

A PEAK zajszűrése egész jónak mondható, mert bár nem képes a külvilágot teljesen kizárni, de a hangok többségét igen, így sokkal élvezetesebb vele a zenehallgatás. Ami pedig a hangját illeti, összességében meleg és dinamikus karaktert nyújt. Basszusban nincs hiány, ahogy ezt már más JBL sportfülhallgatóknál is megszokhattuk. Tesztünk során a George Baker Selection - Little Green Bag c. dalt hallgattuk meg először. A fülhallgató át tudta adni a zenében megjelenő dinamikát, a basszus is szépen jelen volt, és a sztereó hatás jól érvényesült. Az énekes hangját kellemesen ábrázolta, ahogy a hangszereket is, különösen a dobot, de a középmagas frekvenciák esetében így is sok részlet elveszett.

Ezután Franz Ferdinand - Take Me Out című számát a hallgattuk meg ezután. A PEAK-nek mindenképpen jól állt a zúzás, hiszen ekkor tudtak igazán érvényesülni a körülhatárolt, testes basszusok, amelyek néha kicsit túlzónak hathatnak néhány ember számára, ám mivel sportfülhallgatóról van szó, ezért ezen egyáltalán nem lepődtünk meg. Néha a mély frekvenciák túl dominánsnak bizonyultak, ami miatt ugyancsak nem tudtak a magashangok érvényesülni. A PEAK elég nagy hangerőn tudott szólni, úgyhogy minden adott volt a zúzáshoz, emelt hangerőn viszont kissé harsányan szólt.

A Take Me Out után kicsit más vizekre eveztünk, úgyhogy a Sunshine Day-t kapcsoltuk be az Osibisa-tól. Igyekezett a hangszereket és az éneket is elhelyezni térben, ennek ellenére a hangszínpad nyilvánvalóan behatárolt maradt. A hangzás összességében tisztának és dinamikusnak mondható, és hosszútávon is jó élményt nyújtott, de sok részlet és árnyalat rejtve maradt. A magashangok nem eléggé csilingelők, de nem is válnak harsánnyá, miközben mindig a basszusé a főszerep.

JBL Endurance PEAK Bluetooth sportfülhallgató

Záró gondolatok

Az Endurance PEAK merész kísérlet a JBL részéről a sportfülhallgatók terén, hiszen ebben a kategóriában egy teljesen vezeték nélküli modell kockázatos lehet. A PEAK sem lett tökéletes, hiszen nem tud olyan stabilitást nyújtani, amilyet mi elvárnánk egy testmozgásra optimalizált eszköztől, és egyesek számára a rugalmas horgok is kényelmetlenek lehetnek. Pozitívumként sorolható viszont fel a dokkoló, amely további 24 órányi töltést biztosít, az IPX7 tanúsítvány, és a dinamikus, basszusokban gazdag kellemes hangzás. Edzéshez nem ajánljuk kifejezetten (intenzívebb testmozgáshoz sokkal jobb megoldásokat is kínál a JBL), de a mindennapok jó társává válhat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.