JBL Endurance DIVE vízálló sportfülhallgató teszt

Vajon megússza?

2018. július 3., kedd, 10:50

JBL audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató vízálló fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt vízál

Sose látott tempóban gyarapodnak a vezeték nélküli fülesek és nem kivétel a kifejezetten sportolóknak szánt kategória sem. Ezúttal az úszáshoz is alkalmas alkategóriába csobbantunk bele hogy kiderítsük, mit tud felmutatni ilyen téren a JBL?

Mennyire vízálló?

Nagyon. A JBL Endurance DIVE IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát akkor sem esik bántódása, ha teljesen a víz alá merítjük. Na azért búvárkodni nem tanácsos vele (85-100 cm-nél mélyebben nem lehet a víz alatt, maximum 30 percig kell, hogy kifogástalanul üzemeljen), de egy laza vízparti vagy medencés úszkálás elméletileg nem okozhat neki gondot (kipróbáltuk, lentebb kifejtjük bővebben).

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Az Endurance DIVE beépített MP3 lejátszóval is rendelkezik. 1 GB-os háttértára mai viszonylatban lehetne nagyobb, de átlagos hosszúságú, 128 kbps adatsűrűségű fájlokból (kizárólag MP3 kiterjesztést ismer fel a lejátszó) megközelítőleg 200-at is rámásolhatunk. Annyi zenével pedig már hosszában is átúszható a Balaton.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Küllem

A remek ergonómiát, ütős hangot és jó szolgáltatást képviselő Reflect sorozat után az Endurance széria képviseli a kialakítás, ill. extrák következő lépcsőfokát. Míg előbbi általános sportgyakorlatokhoz készült, addig utóbbi dedikált tevékenységek végzésekor állja meg igazán a helyét. Így az Endurance DIVE külsőre kicsit masszívabb, mint a Reflect sorozat bármelyike.

Az elektronikát és akkumulátort ezúttal nem kábelen lévő kapszula tárolja, hanem kerekített sarkú, téglatest formába olvadó cellák, ahogy a fotókon is látszik. A radírgumi kinézetű, ám annál jóval keményebb, tartósságot sejtető műanyag dobozkákból a jobboldalira került két állapotjelző ikon. Az egyik Bluetooth módban világít, a másik pedig akkor, ha a beépített lejátszót használjuk.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

A dobozokból kijövő fülhorgok mágnesesen rögzíthetők a házhoz. Ha széthúzzuk őket, automatikusan bekapcsol a DIVE. Ha levesszük, és hagyjuk, hogy visszaugorjanak helyükre, akkor pedig kikapcsol. A jobb- és baloldalt masszív, rugalmas kábel köti össze, amely szorosan a nyak mögött fut keresztbe.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

A hangszórókamrák gumiharangok segítségével illeszkednek a hallójáratba. A kamra külső peremén gumikorong található, mely a rajta lévő barázdák segítségével képes megkapaszkodni hallószervünkben.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Ideje csobbanni!

A DIVE nem gombokkal, hanem érintést érzékelő felülettel vezérelhető. A jobboldali ún. doboz felülete az emblémától fölfelé a legapróbb tapintásunkra is azonnal reagál. Érdemes kinyitni a mellékelt kezelési leírást, mert az üzemmód váltástól a hívások kezeléséig, mindent ezen az aprócska felületen kell levezényelnünk. A rendszer hangokkal jelez vissza minden funkciónál, akkor is, ha számot váltottunk és akkor is, ha Bluetooth eszköz után kutat az elektronika.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Mi kicsit régimódiak vagyunk és a sportfüleseknél jobban preferáljuk a fizikai nyomógombokat. Eltartott néhány napig, amíg kitanulmányoztuk az érintésérzékeny felület határait. Kezdetben zavaró volt, hogy két érintést egynek érzékelte (aztán rájöttünk, hogy két higgadt mozdulatból jobban megérti szándékunkat), illetve az ujj csúsztatásával történő hangerő állítást is csak egy bizonyos mozdulattal, ill. sebességgel lehetett végezni. Ezek hosszú távon nyilván gondtalanul elsajátíthatók, ezzel együtt is el kellett fogadnunk, hogy az Endurance DIVE kezelőszerveit nem lehetett rendesen kezelni testmozgás közben - valahol logikus, hiszen, ha már sportolunk, akkor a gyakorlatra koncentráljunk.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Azért sem tanácsos kihagyni a kezelési leírás átnézését, mert úszás előtt az érintésérzékeny kezelőszerveket külön paranccsal le kell zárni, vagy a DIVE megzavarodik és a víz miatt össze-vissza ugrál a BT és a beépített lejátszó üzemmód között. Mi magunkkal vittük egy laza félórás medencei futamra, a mellúszásnál nem volt semmi probléma, eltekintve attól, hogy ha kicsit intenzívebben merültünk, akkor fülünkből enyhén kicsusszant a DIVE. Hátúszásnál máshogy állt a fülünk, könnyebben kilazult a füles és azonnal befolyt egy pici víz, amitől a hangszórókamrák eltömődtek és a basszuson kívül minden részlet megszűnt. Visszajött természetesen a DIVE hangja, de csak később, mire teljesen kiszáradt. Tehát célszerű a legjobban illeszkedő szilikon betéteket választani, különben a hang úgymond mehet a levesbe.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

A JBL Endurance DIVE dinamika és basszus terén nem okozott csalódást, ahogy a márkától el is várható. Nem várható el tőle, hogy olyan karaktert nyújtson, mint egy ugyanilyen összegbe kerülő vezetékes fülhallgató, hiszen jelen esetben (többek közt) vízhatlan kialakítást, akkumulátort és beépített lejátszót is kapunk.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Hifi igényűeket nem fog lenyűgözni a DIVE hangja. Másfelől ahhoz képest nagyon jól szólt, hogy az orrunkból kiszökő levegő bugyborékolása helyett kedvenc zenéinket tudtunk rajta hallgatni. Az élmény tehát kárpótolt a tömörített, felületesen részletező MP3 minőségért.

Zajos környezetben (tömegközlekedés) meglepően jól kiszorította a külvilág hangjait a DIVE, sokat megőrizve a motiváló és erőteljes basszusból. A középső és magas frekvenciákat irányítottság nélkül, szűkös hangszínpadra építette fel, utóbbiakon érezhető volt a digitális lerakódás, ami a Caro Emerald - Back It Up és a Massive Attack - Angel c. számok hallgatásánál alaposan kiszínezte az ének tetejét és a cintányérokat. Ahogy a legtöbb általunk ismert sportfülhallgató esetében, itt is a motiváció és a dinamizmus volt a hangzás két fő pillére.

JBL Endurance DIVE vízálló Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A JBL Endurance DIVE innovatív és bátor lépés a JBL-től. Léteznek más vízhatlan fülhallgatók is, de ez az első, amit mi is kipróbáltunk. Nem tökéletes (mint ahogy egyetlen füles sem az), versenyúszóknak például egyértelműen nem ajánljuk. Akik viszont többféle sportot űznek, és 1-2 hetente úsznak is egy kicsit, azoknak praktikus lehet. Fülhorgos kialakítása inkább szárazföldön nyújt jó stabilitást, tehát kocogáshoz, konditermi edzéshez is abszolút alkalmas. Aki el tudja fogadni a fő extrához társuló feltételeket, annak érdemes kipróbálnia, mindenki másnak pedig javasoljuk a Reflect Mini 2 sportfülhallgatóról cikk elolvasását is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.