Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató teszt

Egyszerűen nagyszerű

2016. március 11., péntek, 12:05

Jays audio hifi fejhallgató u-JAYS hifi fejhallgató mobil fejhallgató utcai fejhallgató Jays fejhallgató fejhallgató teszt utcai fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Jays fejhallgató teszt

Az u-JAYS érdekessége, hogy minden értékét a felszín alá rejti, és csak azokkal érezteti különlegességeit, akik éppen használják. Meglepően jól helytáll mobil fejhallgatós viszonylatban, és tulajdonképpen semmivel sem rosszabb, mint a legtöbb manapság felfuttatott divatfüles. De hogyan lehet kiforrott egy látszólag komolytalan termék?

Dizájn, mint funkció

Műszaki berendezéseknél gyakorta tapasztaljuk, hogy a külsőségek és a giccs érdekében a funkcionalitásból kell áldozni. Tesztalanyunk külseje szinte zavarba ejtően dizájn orientált. A technikaiság érzetét nélkülöző Jays u-JAYS élőben is épp olyan steril és időtlen hangulatot kelt, mint a fotókon. Mikor eleinte csak képeken láttuk a fejhallgatót, már-már azt feltételeztük, hogy csak 3D-s tervezőprogramból renderelt mintaképeket publikált a gyártó. Aztán ahogy kicsomagoltuk, szembesültünk az u-JAYS minimalizmusával. A diszkrét színhasználat és az időtlen forma meghatározzák a terméket, nem csak látvány, hanem használat tekintetében is. A legkevésbé sem bonyolult. Barbár megközelítéssel úgy definiálhatnánk, hogy "két fánk, amit összeköt egy rugalmas kifli". Látszatra éppen ennyire egyszerű a fejhallgató szerkezete, persze a valóság ennél jóval összetettebb.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató választható színek

Első benyomások, rejtett extrák

A kicsomagolás élménye éppen olyan pozitívumokat foglalt magába, mint bármilyen hasonló kategóriájú mobil hifi fejhallgató esetében. Az összkép szavak nélkül is sugallta a minőséget, mivel nem a nagyáruházi tömeggyártott, formaöntött plexi rémálomból kellett kivagdosnunk a fejhallgatót, hanem egy fekete falú, elegáns szivacságyból kellett csupán kiemelni. A kedvező benyomásokat természetes jellemzőként könyveltük el, elvégre 70 000 Ft-ért elvárható a szép csomagolás. Az egyetlen dolog, amit kissé hiányoltunk, egy normálisabb védőtok volt. A JAYS mellékelt a füleshez egy egyszerű vászon zsákocskát, ám ebben a kategóriában inkább cipzárasan nyíló, párnázott vagy keményített falú tároló alkalmatosságot várnánk el.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató tartozékok

A mellékelt, moduláris vezeték hajszálpontosan olyan, amilyennek lennie kell. A kábelköpeny leheletnyit gumírozott, ugyanakkor nem himbálózik össze-vissza, de nem is merev. Ez az, ami nehezen gubancolódik össze, de ha mégis, akkor is nehéz kibogozni. A mikrofonos headset modul pozíciója ugyancsak ideálisnak mondható. Ha egyenesen előre nézünk, akkor a mikrofon a nyakunk aljáig ér, ha pedig enyhén lehajtjuk fejünket, pontosan szájmagasságba kerül. A modulra applikált, 3 db gomb kialakítása, gondosan elkülönített elhelyezése ugyancsak ízléses. Ezalatt nem azt értjük, hogy belesimulnak az összképbe (bár ez is igaz), hanem hogy kézreállnak és csukott szemmel is tudjuk, hogy mit nyomunk meg.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató tartozékok

A fejpánt talán az u-JAYS egyik legérdekesebb része. Tipikus példája a "látszat néha csal" mondásnak. Nem tagadás, eleinte kelletlenül emeltük ki dobozából a fejhallgatót, pontosan műanyag fejpánt és a szintén plasztikus összekötő idomok látványa miatt. Aztán mikor a gyártó weboldalát nézegetve szembesültünk az u-JAYS gumis külseje alatt rejtőző, masszív fém szerkezettel, megértettük, hogy a külső nem minden. A hangszórókamrákból kibújó kábelt egészen a fejpánt torkolatáig, acél csövek védik. Emellett a fejpánt belsejében futó acéllemez közepén is vékony üres sáv halad végig, amiben kényelmesen elfér a vezeték. Mindezt még befedi a vaskos műanyag/szilikon burkolat, így vélhetőleg hosszú évek múlva sem kell a megtörésétől, sérülésétől tartanunk. Ugyancsak a hosszú távú használhatóságot támogatja a moduláris kábel és a cserélhető fülpárna.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató

A motorháztető alatt

Az u-JAYS hangszórókamrái és fülpárnái együtt felelnek a végleges hangzásért. A membrán körül nyitva hagytak egy vékony, kör alakú szellőző sávot. Ezen a légrésen áthalad a hangszóró által megmozgatott levegő, viszont a nyíláson belül elhelyeztek további blokkoló elemeket, finomhangolás céljából. Így, a gyártó szerint, jobb részleteket és mélyebb alsó frekvenciákat sikerült elérni. Egyébiránt az u-JAYS 40 mm átmérőjű, japán selyem hangszórót tartalmaz.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató hangszóró

Impedanciája 32 Ohm, magyarán tipikusan "utcai" viszonyoknak megfelelő fülest kapunk, amit egy jobbfajta iOS vagy Android mobileszköz elvileg gond nélkül meghajt. Apropó, az u-JAYS különféle vezetékekkel vásárolható meg aszerint, hogy milyen operációs rendszerű telefonra vagy tabletre csatlakoztatnánk.

Használat

A fejpánt koponyánkra nehezedő része légpárnás, felső felülete gumírozott, a hangszórókamrák külső oldala ugyancsak lágy tapintású szilikonból készült. Mindehhez még hozzáadódik a fülpárnák puhasága is, melyek minősége mobil fejhallgatós viszonylatban első osztályú. A felhasznált anyagok talán nem az elnyűhetetlenséget sugallják (a nálunk vendégeskedő fehér változat könnyen magához vonzott mindenféle szöszt és porszemet), cserébe mindenhol jó érzés megérinteni az u-JAYS-t, és ne feledjük, a szilikon alá acél került.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató

A fülpárnákban lévő puha bélésnek köszönhetően, jó komfortot nyújt az u-JAYS. Mivel kialakítása nem fül köré, hanem fülre fekvő, előfordulhat, hogy elálló hallószervű felhasználóknak nem lesz annyira kényelmes. A pánt enyhe nyomóerőt fejtett ki két oldalról, amit leginkább fülünk felső és hátsó részén éreztünk. A fejhallgató ezért nem tudott észrevétlen maradni, cserébe nagyon jó stabilitást kaptunk. Akár ugráltunk, akár a fejünket ráztuk, az u-JAYS egészen sokáig képes volt mozdulatlanul megmaradni a kobakunkon.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató

A kábelre integrált headset modul mikrofonját ugyancsak megelégedéssel tudtuk használni. A háromhetes tesztidőszak alatt akárhány hívást bonyolítottunk le, a másik fél sosem panaszkodott a mi beszédünk érthetőségére. Ugyancsak pozitív emlékeket hagyott maga után a vezeték. Nem egyszer előfordult, hogy nadrágzseb helyett mellkas előtti kabátzsebbe került a mobiltelefon. Ilyenkor azonban a 135 cm-es zsinór nagy részét össze kellett tekerni, hogy azért mégse lógjon a hasunkon egy méternyi darab. A nap végeztével, ahányszor kikaptuk a mobilt, a kábel nagyon könnyen, kis túlzással szinte magától állt vissza egyenesbe. Utóbbi vélhetőleg a kevlár erősítésnek is köszönhető.

Jays u-JAYS mobil hifi fejhallgató

Hangminőség

Elérkeztünk a mérvadó részhez. Nem kellett sokat járatni ahhoz az u-JAYS-t, hogy felfedeztük a prémium fülesekből már jól ismert, finom hangzást. Ha egy szóval kellene jellemezni a karakterét, az a "lágy" lenne. Nyilván ebben szerepet játszott az is, hogy a kulcsfontosságú alsó frekvenciák egy része ténylegesen a puha fülpárnákon keresztül, a hangszórókamra körüli résből érkezett. Magyarán nem csak hallani, hanem érinteni is tudtuk az u-JAYS lágyságát, a puhaság érzete összeolvadt a hanginformációval.

Tehát a basszusokat finomkodó lágyság jellemezte. Kissé testes jellegüket folyamatosan érezni lehetett, ettől a középső frekvenciák nagyon mérsékelten a háttérbe kerültek. Ennél fogva a zenei élmény egyszerre volt tiszta és sejtelmes. Az 10 kHz fölé eső részeket stabilan és élénken tudta közölni az u-JAYS, ennek köszönhetően sokszor megkaptunk olyan hifis részleteket, melyek megszólaltatására az utcai fülesek nem, vagy csak nagyon ritkán képesek. Mindez kiegészült a párnák jó zajszűrő képességével, így sokszor a belvárosi forgatagban is bele tudtuk élni magunkat az éppen hallgatott zenébe anélkül, hogy magas jelszinttel terheljük a dobhártyánkat.

A japán selyem hangszóró jó felbontást nyújtott, egészen hifis sztereó tagoltsággal és zárt rendszerhez képest nagyon jól ábrázolt, enyhén nyitott hangtérrel. Egy pillanatra sem tűnt bántónak vagy sértőnek az u-JAYS hangja, és sokszor sikerült olyan arányban adagolnia a részleteket, hogy az adott zenei stílus élvezhetőségét kicsit felfokozza. Stílusok tekintetében egyértelműen inkább a trance, deep house illetve kötetlenebb műfajok közül a rock és az indie-pop, amit hosszú távon élvezhetünk egy ilyen fülesen. A lazább, részben elektronikus, részben énekes (pl. Röyksopp, Bo Saris, Deadmau5) felvételek kellemes ízvilággal és tónusokkal jelentek meg. A "zúzós" jellegű, kemény stílusokhoz túlságosan mérsékelt az u-JAYS dinamikája, nem vadulásra optimalizálták. Hangszeres műfajok tekintetében is bátran lehet csemegézni, nem annyira válogatott a fejhallgató még kedvenc Oscar Peterson (We Get Requests) albumunk lejátszásakor sem. Az egyedüli megalkuvást az jelentheti, hogy egyes részletek kicsit bársonyosabban jelennek meg, és ez a maximalista audiofileknek egyértelmű elégedetlenséget okoz. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az u-JAYS egy mobileszközökre és utcai felhasználásra optimalizált fejhallgató, így egy 320 kilobit/s környéki felvételt is képes volt kerek egészként, élvezhetően tálalni.

Végszó

A Jays u-JAYS papírforma szerint hozta azt a színvonalat, amit egy átgondolt, normálisan megtervezett és univerzálisnak nevezhető hangzású, erős középkategóriás utcai fejhallgatótól elvárhatunk. Nem túlzás azt állítani róla, hogy "mobil hifi" élményt nyújt, és a skandináv dizájn, ha úgy tetszik, hab a tortán. Nem csillog, nem akar szimbólum lenni, de pont ettől lesz mégis ikonikus a hangulat, amit kelt. Egy szolid, ránézésre nagyon egyszerű eszköz, ami használva és hallgatva sokkal többet nyújtott, mint elsőre gondoltuk volna. Megérdemli az ajánlott vétel plecsnit, persze szigorúan a mobil fejhallgató kategórián belül. Eleinte sokalltuk a 70 000 Ft-os árcédulát, azonban ahogy szembesültünk az átgondolt tervezéssel és az időtálló kivitellel, szép lassan megkedveltük az u-JAYS-t, a kellemes hangról nem is beszélve. Szép munka!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.