Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Könnyű azt mondani...vagyis hallani!

2018. május 30., szerda, 17:40

Jays audio hifi fülhallgató Jays fülhallgató hifi fülhallgató Jays fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Jays fülhallgató teszt Jays Bluetooth fülhallgató

Nem nevezhető teljesen vezeték nélkülinek, de attól még igaz, hogy a maga kategóriájában az egyik legkönnyebb Bluetooth fülhallgató a Jays a-Six Wireless. Emellett a kinézete is tetszetős. Okozott már nekünk korábban is pozitív meglepetést a cég, ezért bizakodva álltunk neki az újabb tesztnek!

Vezeték nélkül is (meg nem is)

A Jays sajátos, de egyáltalán nem rossz kategóriát képvisel a fülesek világában. Aprócska fülmonitoruk, a q-JAYS bebizonyította, hogy aránylag fiatal, nemzetközileg kevésbé ismert cég is tehet le az asztalra versenyképes terméket. A v-JAYS fejhallgatóval pedig bebizonyosodott, hogy a belépő kategóriában is képesek önálló ismertetőjegyekkel szimpatikus összképet teremteni. Az u-JAYS tesztelése után pedig azt is beláttuk, hogy a globálisan középkategóriának nevezett szegmens sem jelent számukra kihívást. Most tehát elővesszük újoncukat, a manapság megszokott igényekre válaszoló a-Six Wireless Bluetooth fülhallgatót.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Az a-Six nem oldja meg azokat a klasszikus gondokat, amik az ilyen kialakítású rendszerek velejárói. Figyelembe kell tehát venni, hogy nem teljesen vezeték nélküli a termék. Jobb- és baloldalát összeköti egy kábel és középen, az akkumulátort tároló egységet a nyakunk mögé kell helyezni, különben azonnal kicsúsznak füleinkből a kis kapszulál. Másfelől azonban, míg a hasonló felépítésű rendszerek többnyire 5-7 órás üzemidőt nyújtanak, addig ez a füles a gyártó szerint akár 12 óráig képes nekünk muzsikálni. Utóbbi már egy jobbfajta Bluetooth fejhallgató kapacitásának a felét jelenti, ami nem rossz adat. Egyébiránt a Jays a-Six 24 990 Ft-ért vásárolható meg.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Küllem

Esztétikailag nehéz belekötni a termékbe, a skandináv egyszerűség ezúttal is adott. Apró hangszórókamrái CNC géppel mart alumíniumból készültek, beleértve a külső, kör alakú rozsdamentes acéllemezt, amelyen miniatűr lyukak segítik a hangszóró ideális működését.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

A fülbe illeszkedő részhez képest szinte ormótlanul nagynak hat a remekül kitapintható, háromgombos mikrofonos headset modul (ebben rejtették el a fedél mögé bújtatott, töltésre szolgáló micro USB aljzatot és egy állapotjelző LED fényt). A kábel lapos profilú, gumírozott külsejű. Kézben tartva szinte semmi tömege nincsen a fülhallgatónak, szerkesztőségi mérlegünkre helyezve mindössze 13 grammot mutatott a kijelző.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat

Az alumínium kapszulákban mindössze 6 mm átmérőjű hangszórók találhatók, így tudott kompakt kialakítást elérni a gyártó. A kis méretért cserébe le kell mondanunk a fül alakját felvevő formákról, amelyek híján mindössze a szilikon betétek fogják meg a fülest (és persze a nyakunkon nyugvó vezeték). Használat közben előnnyé válik, hogy lapos a kábel, mert így jobban a bőrhöz simul, és nem annyira mocorog az akkumulátort tartó idom.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Kicsi füllel rendelkezőknek még a legkisebb illeszték is nyomó/feszítő érzést produkálhat, ráadásul kocogáshoz (noha a gyártó honlapján az ellenkezőjét sugallják) mi nem ajánljuk, mert nekünk két lendületesebben irányzott futólépés után azonnal kimozdult mindkét oldal. Akik ebbe a jelenségbe futnak bele, azok orvosolhatják a problémát szivacs (Comply) illeszték beszerzésével, ettől függetlenül nem valódi sportfülhallgató az a-Six, inkább irodai/otthoni tevékenységekhez és laza sétához alkalmas.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató vezérlés

A beépített mikrofon sok esetben elegendő teljesítményt nyújtott, ám zajos szituációkban, különösen tömegközlekedésben (épp úgy, mint a BT-alapú fülesek zöme) néha túl sokat érzékelt a külvilágból. Az akkumulátor üzemidőt illetően valóban kiemelkedik vetélytársai közül az a-Six, mivel napi 30-40 perces használat után még egy hét elteltével is csak "Medium" szintig merült.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Jays a-Six fülest több utunkon, többek közt minden reggel, amíg Münchenben tartózkodtunk, a szállodától a HIGH END 2018 kiállításig, buszozás közben is hallgattuk. Itthon is próbálgattuk utcán, tömegközlekedésben, közben a legkülönfélébb zenéket füleltük. Az a-Six karaktere hosszan hallgatható, de nem kimondottan hifi jellegű (mint ahogy az ilyen kialakítású Bluetooth fülhallgatók esetében egyiké sem). Érezni lehetett, hogy fejlesztői dolgoztak a hangján, ugyanis semmilyen irányba nem akarta drasztikusan elhúzni a frekvencia-görbéjét, eltekintve az általánosan meleg, puha basszustól. A magas frekvenciákban szüntelen részletmosódást vettünk észre, amitől az átlagos és jobb minőségű számok egyaránt 128 kbps MP3-nak érződtek. Foo Fighters nóták hallgatásakor az ének és a gitár élénkséggel, lendülettel jelent meg, a dob és a basszus viszont nem volt eléggé harapós, kissé beleolvadtak a háttérbe. Hasonlókat tapasztaltunk Marcus Miller és Eliane Elias albumok hallgatása közben is. Bizonyos korábban már ismert, dinamikus részleteket figyelmen kívül hagyott az a-Six Wireless, de közben mégis volt az énekben, ill. a sztereó képben mozgalmasság.

Jays a-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Jays a-Six Wireless mellett szól, hogy kellemes dizájn mellett jó akkumulátor üzemidőt és nem túl domináns, hosszan hallgatható ún. puha hangzást kínál. Másfelől a részleteket elfedi, dinamikája korlátozott, sportoláshoz nem alkalmas és stabilitása fültípustól függően problémás lehet. Aki nyugodtabb szituációkban szokott csak zenét hallgatni (pl. irodában) és testmozgás terén a sétánál nem vágyik többre, annak jó partner lehet a JAYS fülese. Nem ez a kedvenc Jays termékünk, mivel a kategória alapvető kompromisszumait nem lehet megkerülni. Ettől függetlenül, a füles-különlegességek után kutató személyeknek csak javasolni tudjuk, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor ismerkedjenek meg a gyártó többi termékével is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.