Jabra Sport Pace Bluetooth sportfülhallgató teszt

2018. június 4., hétfő, 13:40

Jabra audio hifi fülhallgató sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató Jabra fülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

A kimondottan sportolóknak szánt, vezeték nélküli fülhallgatók népszerűsége töretlenül nő, és mikor azt gondolnánk, hogy a legnagyobb neveken kívül más nem venné a bátorságot, hogy e kategóriába férkőzzön, akkor váratlanul elénk kerül egy olyan termék, mint a Jabra Sport Pace.

A sportfülhallgató mire (nem) jó?

A fenti kérdést nyilván felesleges megválaszolnunk azoknak, akik életükben legalább egyszer kipróbáltak kimondottan intenzív testmozgáshoz fejlesztett fülhallgatót. Mindazonáltal fontos, hogy olvasónk tisztában legyen azzal, hogy a sportfülhallgató nem használható úgymond mindenre. Például hifi minőségű hanggal egyetlen tesztalanynál sem találkoztunk még e kategóriából. A laikus felhasználó azt gondolhatja, hogy egy x ezer Ft-os vezeték nélküli füles ugyanúgy fog szólni, mint az ugyanennyibe kerülő vezetékes rendszerek. Ez nem valósulhat meg, hiszen előbbinél a pénzért cserébe akkumulátort és Bluetooth vevőt is kapunk, és akkor még hoztuk nem szóba, de lejjebb kifejtjük a Jabra további sajátosságait/extráit is. Egy szó, mint száz, a Sport Pace azoknak készült, akik szeretnek zenét hallgatni intenzív testmozgás közben. Egyébiránt a termék kb. 20 000 Ft-ért vásárolható meg.

Mozgásra termett

Gyártója frappánsan annyit ír a Pace hangminőségéről, hogy vezeték nélküli viszonylatban elsőosztályú és motiváló élményt nyújt, ami ilyen felhasználási területen önmagában mérvadó. Ám sokszor még fontosabb is lehet (és szintén adott), hogy ne essen ki a fülből, pl. futás vagy ugrás közben se vonja el tulajdonosa figyelmét. Ennek érdekében ún. fülre akasztós kialakítást kapunk, szilikon gyűrűkkel.

Jabra Sport Pace Bluetooth sportfülhallgató

A hangszórókamrák masszív, tartós műanyagokból készültek, eső, por vagy rázkódás nem okozhat nekik gondot. A Sport Pace nem 100 %-ig vezeték nélküli, hiszen a jobb- és baloldali kapszuláit kábel köti össze. Létezik a cég kínálatában teljesen kábelmentes sportfülhallgató (Jabra Elite Sport), amiért értelemszerűen többszörös felárat kell fizetni.

Jabra Sport Pace Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

Azt gondoltuk, hogy a Jabra nem tud újat mutatni más sportfülesekhez képest, de nem így történt. Jobban mondva a termék használata során annak minden előnyével és hátrányával sajátos összképet kaptunk. Nem más márkákhoz hasonlítottuk, hanem általában a kategóriához. Például gyakran visszatérő motívum a ki/bekapcsoláskor és párosításkor felhangzó csipogás, ehelyett a Sport Pace feltűnően tiszta női hanggal kommentálja az eseményeket. Ilyet persze már hallottunk mástól is. A passzív zajszűrés viszont feltűnően jól sikerült, ilyen téren a Sport Pace egyértelműen a legjobbak közt szerepel. A futókból, a sziget hangjaiból semmit nem hallottunk kocogás közben (60 %-os hangerőn) még akkor sem, amikor partnerünk hátulról, két méterről hangosan szólt utánunk. Viszont a lépéseink puffanása beszűrődött, ami egy Chris Botti koncertet élvezhetetlenné tett (talán ez a jelenség is kiküszöbölhető Comply illeszték használatával).

Jabra Sport Pace Bluetooth sportfülhallgató

A bal kamrán lévő "Sports" gombot erősen kellett nyomnunk, a mikrofonos hangerőszabályzó modul gombjait is picit nehezünkre esett kitapintani, ill. meg kellett szokni a hangerőszabályzókkal való számléptetést, de idővel ezekkel megbarátkoztunk. A csomag része egy kábelrövidítő csipesz (FitClip) is, amivel a feleslegesen lógó kábelt foghatjuk összébb. Ennek használhatósága szubjektív, minket kicsit frusztrált, mert bárhova állítottuk, futás közben a kábel elkezdett föl-le hintázni, amitől a hajunkat/nyakunkat csapkodta, persze ez függ a használó mozgásának intenzitásától is. A passzív zajszűrés hatékonyságára újra és újra rácsodálkoztunk, amennyiben a szilikon gyűrűk a helyükön maradtak. Nekünk szigetkör futás alatt 2-3 alkalommal vissza kellett kicsit nyomni őket a helyükre, mert a futó mozdulatoktól, lábunk ütődésétől, izzadtságtól néha ki akart csúszni. Utóbbi elkerülhető Comply szivacsos fül-illeszték használatával, amit egyébként maga a Jabra is javasol. Telefonálásra épp úgy volt használható tesztalanyunk, mint más, hasonló kategóriájú fülesek. Csendes(ebb) környezetben gond nélkül tudtunk beszélgetni, tömegközlekedésben vagy autóút mellett viszont partnerünk rendszerint panaszkodott a mondanivalónkat kiszorító, erős zajokra.

Jabra Sport Bluetooth sportfülhallgatók

Alternatívák

A Jabra két nagyobb sportfülhallgatót is kínál arra az esetre, ha a felhasználó a virtuális személyi edző élmény mellé további extra funkciókat szeretne. Nem róluk szól mai cikkünk, de megemlítjük őket, mert rövid időre ezeket is kezünkbe kaparinthattuk és az elhivatott sportolóknak hasznosak lehetnek. Ezeken nincsen fülhorog, helyette fülgerinc alá támaszkodó guminyelvvel rendelkeznek.

Jabra Sport Coach Bluetooth sportfülhallgató

A kb. 40 000 Ft-ért megvásárolható Sport Coach pl. mozgásérzékelővel (TrackFit) is rendelkezik és a Jabra applikációján keresztül segít mérni/tárolni edzésünk adatait. A mobil szoftver ennél összetettebb, megadhatjuk például, hogy mekkora távot vagy mennyi ideig akarunk futni, szintúgy összeállíthatunk konditermi edzésterveket, amiket aztán a fülesben lévő női hang levezényel nekünk. Mi ezt kipróbáltuk és a Margit-szigeten futva a program néhány tízméteres eltéréssel (figyeltük közben a futópályán lévő távolság jelölést) tényleg bemondta, amikor pl. 2 km-nél vagy félúton jártunk.

A Jabra sportfülhallgatóinak legokosabb tagja a Sport Pulse, amely beépített pulzusmérőjének köszönhetően szívritmusunkat is figyeli edzés közben és automatikus fitnesz felmérést végez, továbbá segít kimutatni az elégetett kalóriákat. Egy rövid szemle erejéig kezünkbe vettük ezt és az eggyel kisebb Sport Coach-ot is és ergonómiára, kialakításra nem volt köztük jelentős különbség, leszámítva a színüket és hogy a Sport Pulse baloldali kamráján a gumi támaszték egy része hézagos, mert ott üzemel a pulzusmérője. Utóbbiért és a VO2 Max fitnesz elemző funkcióért kb. 50-55 000 Ft-ot kell fizetnünk.

Jabra Sport Pulse Bluetooth sportfülhallgató

E fülesek tehát összetett tudást nyújtanak, kár, hogy relatív magas árukért cserébe nem élvezhet a felhasználó magyar nyelvű applikációt, ill. asszisztens hangüzeneteket.

Jabra Sport App

Kész... rajt!

Ahogy fentebb említettük, szigetkör futás közben is velünk volt a Sport Pace. Ismerve saját köridő átlagunkat, úgy állítottuk be a Jabra Sport applikációt, hogy 32 perces intervallumban kísérje testmozgásunkat (a drágább fülhallgatókon távolság szerint is beállíthatjuk a célt). Az applikáció a telefonunkon tárolt zenéket kezdte lejátszani, de aktív mobilinternet esetén a Spotify-jal is össze tudott kapcsolódni.

Jabra Sport Pulse Bluetooth sportfülhallgató

A hangminőséget illetően felülmúlta várakozásunkat, tisztább, dinamikusabb és erőteljesebb karaktert nyújtott, mint amire számítottunk. A basszus telt volt, áramló és határozott, a középső és magas frekvenciákon érezni lehetett digitális tömörítésre utaló jeleket, de vezeték nélküli viszonylatban ezeket is egészen kidolgozottan kaptuk meg. A mélységet és a hangszerek közti dinamikai eltéréseket azonos fokozatokban, leegyszerűsítve ábrázolta, de egy relatív olcsó Bluetooth alapú rendszer esetében mindez logikus is. A Sport Pace hangjára jól illik a motiváló jelző, mert a zenéket pörgősebb és gazdagabb formában mutatta be, mint ahogy azokat mi ismertük korábbról.

Jabra Sport Coach Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A Sport Pace kialakítását és szolgáltatásait figyelembe véve nem vonjuk kétségbe, hogy jelentős mennyiségű munkát fordított rá a Jabra. Minket meglepett remek passzív zajszűrésével és intenzív, lelkesítő hangkarakterével. Kezelőszervei kicsit túl kemények, az applikáció pedig lehetne magyar nyelvű, de ha ezeket el tudják fogadni, akkor remek kis sportfülhallgató azoknak, akik a külvilág zavarása nélkül akarnak zenét hallgatni edzés közben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.