Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató teszt

Kötetlen hallgatás

2019. szeptember 2., hétfő, 12:05

Jabra audio fülhallgató Bluetooth Jabra fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Jabra Bluetooth fülhallgató Jabra fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Jabra Bluetooth fülhallgató teszt

Sokan dicsérik a Jabra teljesen kábelmentes fülhallgatóját. Mivel az Elite 85h fejhallgató tesztje pozitívan zárult, kíváncsiak lettünk, hogy mit tud felmutatni a cég, ha innovatív gondolkodásmódját bárhol elférő kialakításban kell megvalósítania?

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgatóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgatóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgatóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgatóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkolóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkolóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkolóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkolóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkolóJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató tartozékokJabra Elite 65t Bluetooth fülhallgatóJabra Elite 65t App

Telefonok oldalbordája?

Az Apple nemcsak az IT, hanem a szórakoztató elektronika világára is óriási befolyást gyakorol. Mióta bebizonyították, hogy lehet nagy mennyiségben, működőképes, teljesen vezeték nélküli, telefonálásra alkalmas fülhallgatót készíteni, azóta a fül- és fejhallgató gyártásra specializálódott cégek is igyekeznek bebizonyítani, hogy erre ők is képesek - sőt, akár jobbak is.

Az eredmény persze meglehetősen szerteágazó. Mindenesetre a Jabra Elite 65t könnyen megteremtheti azt a felhasználói élményt (vagy akár felül is múlhatja), amit az Apple-től láthattunk. Ezek a fülhallgatók ugyanis hallójáratba illeszkedő (in-ear) felépítésűek, szilikon illeszték segítségével ékelődnek a hallójáratba. Házuk olyan kialakítású, hogy szinte megkapaszkodik a fülben. Emellett segédalkalmazás, hang-asszisztens vezérlési lehetőség és 5 órányi üzemidő (a töltő-tokkal további 10 óra) áll rendelkezésre. Ezekhez még csepp/porálló IP55 minősítés, 2 év garancia és négymikrofonos rendszer társul. Az eredmény egy kb. 45 000 forintért megvásárolható eszköz, amely nem annyira az audiofilek és nem is a sportolók játékszere, inkább egy kis mindenes a hétköznapokhoz, utazáshoz, házimunkához egyebekhez.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató

Küllem

Az ízléses (bár talán kissé túlméretezett) csomagolásban érkező fülhallgató azonnal kivehető a dobozból és készen áll a használatra. Összesen három színopció közül lehet válogatni, hozzánk a "Copper Black" fantázianevű verzió érkezett, amelynek külső oldala vörösréz-szerű hatású.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkoló

A töltésre szolgáló, kemény falú műanyag tok kinyitása az első két napon nagyon furcsa és szokatlan volt, mert kicsit előre kell tolni a fedelét ahhoz, hogy utána felbillenjen. Ettől függetlenül a védő/töltő alkalmatosság épp olyan igényes, mint a bele helyezhető fülhallgatók. Aprócska LED jelzi a tok töltöttségét/töltését, továbbá a hangszórókamrákon is különböző színek világítanak az akkumulátor töltöttségétől, ill. üzemállapottól függően.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató tartozékok

Használat közben

Ha csak egy telefonról kapott utasításokra reagáló headset volna az Elite 65t, akkor nem érzékeltetné, hogy a belépőszinttől jobb felhasználói élményt nyújt. Szerencsére különféle extrákkal bizonyította ennek ellenkezőjét. Amikor pl. az egyik oldalt kivettük a fülből, automatikus szüneteltetésre került a zenelejátszás. Gombnyomásra bemondta az akkumulátor töltöttségét, emellett akár 8 Bluetooth párosítást is képes megjegyezni. Mindez feleslegesnek tűnhet, de a gyakorlatban (különösen, ha modern tech-őrült tulajdonoshoz kerül a füles) kifejezetten előnyt jelenthet. Természetesen akkor is üzemképes marad az Elite 65t, ha csak az egyik oldal kerül a fülbe.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató

A hatókör akár 10 méter is lehet, amennyiben nincsenek jelentős zavarok vagy vastag falak a telefon és a füles között. Így pl. a telefont a töltőn hagyhattuk, míg telefonálás közben a számítógép mellől átsétáltunk a konyhába teát főzni. Valamilyen oknál fogva az érkező metrót nem annyira szerette: a begördülő M2 szerelvényeitől hajlamos volt enyhe jelfolyam szaggatásra a 65t. Hozzátartozik viszont, hogy míg a belépő/középkategóriás teljesen vezeték nélküli füleseknél tapasztaltunk korábban enyhe ingadozást a jobb és bal oldal között, addig a Jabra Elite 65t úgymond stabilan tartotta a sztereó hangmezőt. Utóbbi annak köszönhető, hogy a két oldal nem Bluetooth-t használ az egymás közti kommunikációhoz, hanem egy másfajta (pontosan mi sem tudjuk, milyen) eljárást, amely ráadásul kevésbé terheli az akkumulátort.

Irodai munkához, utcai sétához remekül használható az Elite 65t. Futáshoz nem ajánlott, mert ilyenkor a lépészaj felerősödött és elnyomta a zenét. A komfortja összességében jó, de egyes fültípusoknál hosszabb távon fárasztó lehet, ahogy körkörösen, belülről "terpeszkedik" a fülgerinc alatti mélyedésben. Ha pedig valakit érdekel az ajakszinkron késés szintje, nos ilyen téren nincs miért szégyenkezniük a Jabra fejlesztőinek. Mindössze leheletnyi, alig látható késéssel érkezik a jel videók nézésekor, kizárólag azok számára lesz zavaró, akik erre kiemelkedően kényesek és házimozi rendszerükön is rendszeresen felismerik/korrigálják a csúszást.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató dokkoló

Csendes környezetben kiemelkedően jó hangminőségben lehetett telefonálni az Elite 65t használatával. Ekkor még a vonal másik végén is meglepődtek azon, hogy milyen tisztán lehetett érteni szavunkat. Ahogy viszont autóút mellé vagy metróra kerültünk, beszélgető partnerünk számára közel érthetetlenné vált mondanivalónk a sok környezeti zaj miatt. Aki tehát zajos környezetben szokott sokat telefonálni, annak nem ajánlott a 65t, egy csendesebb irodában azonban kifogástalanul teljesít. Egyébként gombnyomásra aktiválhatók a beépített mikrofonok, hallhatóvá téve a külvilág hangjait anélkül, hogy a felhasználó kivenné füléből a kapszulákat.

Érdemes szentelni egy kis figyelmet a Jabra alkalmazására, amelyben a soundscapes funkció egy teljesen új életérzést tár a felhasználó elé. Ebben a menüben ugyanis különféle környezeti "zajok" kapcsolhatók be, az óceán morajlásától a cseppkőbarlangok csöpögésén keresztül nyári zivatarokig. Rengeteg effektust hallgathatunk bárhol, bármikor, meditatívan, kikapcsolódásként.

Jabra Elite 65t App

Hangminőség

A hangkarakter összességében kellemes volt, a színpadkép egységes hangmezőbe állt fel. Frissen a párosítás után az egyik oldalt mintha hangyányit halkabbnak érzékeltük volna, de hosszabb zenehallgatós utak során nem tapasztaltunk ilyen jellegű balansz problémákat. Az Elite 65t megszólalásmódja hasonló a 85h fejhallgatóéhoz, kicsit mesterkéltebb részletekkel és óvatosabb basszuskezeléssel kiegészülve.

Sztereó színpadja meglepően mozgalmas egy teljesen vezeték nélküli fülhallgatóhoz képest, de a frekvencia-átvitelének teljes egészén érzékelhető a Bluetooth és a dekódolás halovány bélyege. Az eredmény inkább populáris hangzás, telt, testes basszussal, digitális érzetű, de nem fárasztó középső hangokkal. Picit egyenletesebb dinamikai árnyalatokat, jobban elhatárolt részleteket kaptunk akkor, ha Spotify helyett a telefonon tárolt zenéket játszottuk le. Ettől függetlenül a Jabra saját karaktere érthető módon, mindvégig ott maradt, a hangokat inkább technikai módon tálalva.

Referencia listánk valamennyi énekes/akusztikus (pl. Sara K. - Stars c.) számát hallgatva közvetlen éneket és rendkívül élénk hangszeres részleteket hallottunk, melyek a vártnál kicsit kifentebb, csilingelőbb módon jelentek meg. Az internetről közvetített, könnyedebb nóták, elektronikus számok lelkességgel és kellemes energikussággal jelentek meg, igaz, kissé tömör magashangokkal. Összességében tehát nem audiofil szintű élményben volt részünk, de az ma még ettől a kategóriától nem is várható el.

Jabra Elite 65t Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Jabra Elite 65t egy jól sikerült középkategóriás "tényleg vezetékmentes" fülhallgató. Komfort és mikrofon-zajszűrés szempontjából nem tökéletes, mint ahogy ebben a mezőnyben még egyik vetélytársa sem az. Stabilitása viszont a vártnál jobbra sikerült, az applikációban elásott extrák közt is találtunk praktikus/jópofa lehetőségeket. Akkumulátoros üzemideje, hatóköre és hangminősége pontosan olyan, amilyet ettől a kategóriától elvártunk, ezért összességében kellemes élmény volt tesztelni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.