iTech ProStereo L2 fülhallgató teszt

Hifi a mindennapokra

2019. június 12., szerda, 04:50

iTech ProStereo audio hifi fülhallgató iTech fülhallgató ProStereo fülhallgató fülhallgató teszt iTech fülhallgató teszt ProStereo fülhallgató teszt

Az exkluzív technológiákat felvonultató high end fülhallgatók sok esetben csak százezres összegért vásárolhatók meg. Az iTech ProStereo L2 azok számára ígéretes, akik 50 000 Ft alatt maradva tennének egyértelmű lépést az utazás közbeni, minőségi zenehallgatás felé.

Bevezető gondolatok

A Muzix Group forgalmazásában kapható ProStereo fülhallgatók többnyire a speciális, de nem elérhetetlen árú kategóriát testesítik meg. Gondolunk itt pl. a korábban általunk is kipróbált L1-re, amely kellemes előrelépést jelentett mondjuk egy okostelefonos fülhallgatóhoz képest. De mi a helyzet akkor, ha a felhasználó drámai előrelépést vár el?

iTech ProStereo L2 fülhallgató

A Hi-Res Audio elismervényt büszkén viselő L2 az L1 összegének majdnem kétszeresébe kerül, kb. 40 000 Ft-ért rendelhető. Cserébe oldalanként nem egy, hanem két hangszórót tartalmaz. Hibrid elven működik, egyazon képzeletbeli tengelyen egy 13 mm-es dinamikus és egy 12 mm-es kerámia hangszóró szólaltatja meg a frekvenciákat. Utóbbi funkcionál magassugárzóként és azáltal, hogy a spektrum leközlése két félre oszlik, kevesebb torzítás érhető el (ha minden részletet kellő odafigyeléssel terveznek meg).

iTech ProStereo L2 fülhallgató hangszóró

Küllem, használat közben

A kábel 4N tisztaságú, ezüstözött réz vezetőt tartalmaz. Köpenye átlátszó, így esztétikusabb, mintha csak fekete PVC lenne. A 4-pólusú 3,5 mm-es Jack csatlakozó háza, az Y-torkolati elem és a hangszórókamrák háza is alumíniumból készültek. A kapszulák külseje nyitott, amiből sejthető, hogy zárt társaihoz képest bizonyos környezeti hangokat könnyebben beengedhet hallójáratunkba a füles.

iTech ProStereo L2 fülhallgató

A Comply párnák előnyét bizonyára sok olvasónk már ismeri. Akik nem, azoknak nem árt tudni, hogy a csomagolás részét képező szivacsos illeszték jobb kényelmet, stabilitást, mélyhang-visszaadást és zajszűrést nyújt, mint gumis társai. Utóbbiból is tettek a dobozba három különböző méretű párt. A Comply egyetlen hátránya, hogy a felhasználás gyakoriságától függően 3-4 havonta cserélni kell (ilyen betétek szintén találhatók a Muzix kínálatában - 1 csomag 3 párat tartalmaz, mely kb 1 évre elegendő normál használat mellett). Így a gyártó által csomagolt egyetlen pár inkább jelképes, de hatásos ízelítőnek számít.

iTech ProStereo L2 fülhallgató

Összességében a ProStereo L2 kényelmesnek bizonyult, stabilitása átlagosnak nevezhető, mivel nem igazán szándékozik "megkapaszkodni" a fülben. Sportolóknak nem ajánlott, utcai sétához viszont nyugodtan alkalmazható. Kábele néha hajlamos volt kissé összegabalyodni épp úgy, mint az L1 esetében.

iTech ProStereo L2 fülhallgató tok

Hangminőség

Az L2 azt a kategóriát képviseli, amely már hallhatóvá teszi a mobiltelefon és DAP, MP3 és veszteségmentes fájl közti különbségeket. Különleges felépítése mellé egyedi, nagyfelbontású és részletekre kihegyezett karakter társul. Rendhagyó módon az alábbi zeneszámokon keresztül igyekszünk bemutatni az L2 hallgatásakor szerzett tapasztalatainkat:

Cassandra Wilson - Red Guitar

A hangszerek szokatlan élénkséggel kísérték kétoldalról az éneket. A tangóharmonika szépen úszott a háttérben. Az ének közeli, enyhén fényes volt. Közepes terhelésen mindez egyáltalán nem érződött problémásnak. A basszus kellemesen, a legkevésbé sem tolakodóan szólt, sőt, inkább beolvadt a háttérbe.

iTech ProStereo L2 fülhallgató

Post Malone - Better Now

Ilyen világot élünk, hogy egy 23 éves rapper albumát jelölték Grammy-re. Lehet szeretni vagy utálni, de attól még tény, hogy Post Malone zenéje valahogy üde színfoltot képez a mai hip-hop kínálatban. A ProStereo L2 mennyire kompatibilis ilyen zenével? Ha a hallgató pl. csendes irodában ül, akkor élvezheti a (szándékosan) érces vokál sávot lágyan támogató, hullámzó basszust. Azonban (a Comply párnák ellenére) mindez egy autóbuszon ülve már alulmaradt a külvilág zajával szemben és csak az éles ének maradt. Rengeteg effekt jött át ebből a látszólag primitív anyagból az L2 kamráin keresztül, de hallottuk már ütősebben is szólni, ez a műfaj már mélyláda-szerű lökéseket kíván.

iTech ProStereo L2 fülhallgató

Joe Satriani - Cherry Blossoms

A japán dobokra emlékeztető kíséret árnyalt és a gitártól elkülönülő, könnyedén lúdbőrözést válthat ki a hallgatóból. In-ear rendszerhez mérten kellemes sztereó tér jött létre, még egy pici nyitottság, lazaság is maradt. A zongora és basszusgitár belépését meglepően elegánsan oldotta meg az L2. Enyhe hűvössége mellett a cintányért nem kezelte sértően, a gitár pedig életteli, minden más fölé emelkedő volt.

Sting - The Last Ship

Agyunkba égett már ez a hosszú évek óta rendszeresen újrajátszott nóta. Sting könnyedén előadott, tengerészdalokat újjáélesztő éneke alapvetően közeli és tiszta. Ezen lehetett érezni a kerámia hangszóró buzgóságát. A sziszegős mássalhangzókat néha már feltűnően tisztán jelenítette meg. Ezért közepes vagy nagyobb hangerőn picit fárasztóvá válhat a zenehallgatás, ilyenkor érdemes visszavenni a terhelésből, vagy kicsit leszabályozni az EQ-t. A kísérő kórust és hangszereket egyébként szép tagoltan ábrázolta az L2. Nem távolította el a zenészeket egymástól és ismét a basszust kicsit finomkodóan kezelte. Utóbbiakra létezik gyógyír, de többnyire csak a kétszer (vagy többször) drágább fülesektől kapható meg.

iTech ProStereo L2 fülhallgató

Végszó

A ProStereo L2 ideális előrelépés azoknak, akik nem akarnak elszakadni a telefonjuktól (mobileszközről történő zenehallgatás mellett headset funkciót is igényelnek), ugyanakkor kacsingatnak a nagyfelbontású műsorok felé és hiányolják az extra részleteket. A speciális, kerámia magassugárzóval megtámogatott rendszer az átlagosnál élénkebb sztereó színpadot és tisztább, elevenebb részleteket hoz. Az óvatos dinamika és basszus azonban lehet, hogy egyeseknek (pl. utazás közben) kevés, ezért elsősorban akusztikus műfajok kedvelőinek javasolt a kipróbálás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.