iBasso IT07 fülhallgató teszt

2021. július 20., kedd, 12:45

iBasso audio hifi fülhallgató iBasso fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt iBasso teszt iBasso hifi fülhallgató iBasso fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Az iBasso fülhallgató kínálatának csúcsmodellje az IT07, ami nem kevesebb, mint 7 (!) hangszóróval rendelkezik, melyből hat db Balanced Armature, míg egy darab mágneses technológiát használ. Ennek megfelelően tesztünk alanya kifejezetten érdekes megoldásokat tartalmaz, ami igazán remek megszólalást vetít előre. Lássuk, mit tud az IT07!

iBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgató doboziBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgató kábeliBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgató tokiBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgatóiBasso IT07 fülhallgató DX300 lejátszóiBasso IT07 fülhallgató DX300 lejátszóiBasso IT07 fülhallgató DX300 lejátszó

Az iBasso IT07 csomagolása is tükrözi kategóriáját - és a cikk írásakor körülbelül 360 000 Ft-os árát is. A külső borítást eltávolítva bőrborítású dobozt találunk. Ezt kinyitva egy kerek fémdoboz és három pár plusz grill tárul elénk - a fülhallgatóban ez is cserélhető.

iBasso IT07 fülhallgató doboz

A fülhallgató kialakítása igényes, az anyaghasználat példás, a megjelenés megkapó. A kábele eltávolítható, a mellékelt kábel pedig fonott kivitelű, nagytisztaságú ezüstből készült a Litze elv felhasználásával.

iBasso IT07 fülhallgató kábel

A fülhallgató teste viszonylag nagyobb, és úgy került kialakításra, hogy nagyjából pontosan illeszkedjen a hallójáratokba, így biztosítva a megfelelő zajcsökkentést. Emiatt viszont a mérete okán kis hallójáratba nehezen illeszthető, viszont átlagos, vagy nagyobb hallójárat esetében kifejezetten kényelmes.

iBasso IT07 fülhallgató

További technológiai érdekesség a négyutas keresztváltó, amivel a hallható frekvencia-tartomány minden szegmensében biztosítja a megfelelő vágást a hangszórók számára. Sőt, még annál is többet: az IT07 egészen különlegesen széles tartományban helytáll: frekvencia-átvitele 5 Hz-40 kHz közötti értéket mutat.

iBasso IT07 fülhallgató

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Az iBasso IT07 esetében fontosnak tartottuk, hogy egyrészt hozzáillő fejhallgató erősítővel hajtsuk meg, így kedvenc Parasound zDac V.2 DAC-unkkal és iBasso DX300 hordozható zenelejátszóval hallgattuk tesztzenéinket.

Természetesen ügyeltünk a minőségi tápellátásra és kábelezésre is.

iBasso IT07 fülhallgató DX300 lejátszó

Tesztzenék közül már a szokásosnak mondható palettából válogattunk a változatosság jegyében: a Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe InfinityYes - The Steven Wilson remixes, valamint Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ját és David Gilmour - Live in Pompeii koncertjét, Strauss Keringőit.

A meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk a fülhallgatót, illetve a további készülékeket is.

iBasso IT07 fülhallgató

Meghallgatás

A Wintersun-nal kezdtük a meghallgatást. A fülhallgató-kialakítás ellenére széles hangszínpaddal találkoztunk, a szólamok pontosan, gyakorlatilag a fejhallgatókkal megszokott helyükön szólaltak meg. In-ear fülhallgatótól váratlanul szellős, könnyed a megszólalás, mégsem vékony vagy erőtlen, sokkal inkább dinamikus, gazdag, selymes, természetes magashangokkal és kerek, határozott basszusokkal. Érdekes, hogy a négy keresztváltó és 7 hangszóró jelenléte nem színezi a hangot, nem is válik tőle túl szétszabdalttá a megszólalás - ezek szerint nem csak a driverek kialakítása, hanem a keresztváltók frekvenciáit is sikerült úgy eltalálnia az iBasso-nak, hogy mindez pozitív irányba vigye a megszólalást. Valószínűleg éppen emiatt a középtartományra sem lehetett panaszunk, minden részletet szépen, élénken, természetesen tárt elénk az IT07. Fedettség, mosottság egyáltalán nem jelentkezett a hangban, amiért minden elismerésünket megérdemli. A következő, Jean Michel Jarre lemez esetében szintén a tér, a hangszínpad mérete volt talán legmegkapóbb, és a panorámák, a sztereókép megjelenítése vált leginkább meghatározóvá, miközben a dinamika és a tisztaság is megmaradt. A mélytartomány különösen nagy elégedettségünkre szolgált: a gazdag, nagy mennyiségben adagolt basszusok a maguk teljességében, kellő hangerővel, megfogottan, de nagyon hangsúlyosan jelentek meg hallójáratainkban.

iBasso IT07 fülhallgató tok

A részben akusztikus Mike Oldfield lemez természetességéből is sokat kaptunk az IT07-től. Az eddigi karakterek megmaradtak, ugyanakkor az akusztikus hangszerek apró nüánszai, jellegzetességei, a lemez légiessége picit talán elmaradt a megszokottól, ugyanakkor jelen összehasonlítás alapját inkább fejhallgatós meghallgatások képezik, így panaszunk erre sem lehet, sőt.

Dave Gilmour koncertje is a maga teljességében jelent meg, itt leginkább a realizmus, a jelenlétérzet volt az, amiben nagyot alakított az iBasso.

iBasso IT07 fülhallgató DX300 lejátszó

Strauss Keringői esetében a Wintersun dalnál már megszokott részletességet hozta az IT07, itt sem maradt semmilyen kivetnivaló a megszólalásban, ugyanakkor a dinamikatartomány esetében nem éreztük a magasabb kategóriában szinte megszokottnak mondható, egyesével belépő szólamok valódi dinamikáját, itt inkább a hangerő emelkedése volt érezhető. Mindemellett, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy fülhallgatót hallunk, a megszólalás egészen kiválónak volt mondható.

iBasso IT07 fülhallgató

Összegzés

Az iBasso zászlóshajója az IT07 gyakorlatilag semmilyen szempontból nem okozott csalódást rutinos füleinknek. Az érdekes technológiai megoldások alkalmazása egyáltalán nem öncélú vagy felesleges: érezhető, hogy a fejlesztés során a tervezők elsősorban a zeneiségre helyezték a hangsúlyt, és e követelmény szolgálatába állítottak minden technológiai megoldást.

Emellett az igényes kialakítás, a remek kábel és a megkapó, porcelánszerű kivitel is mind az IT07 ázsióját erősítik. Aki ebben a kategóriában tervez fülhallgatót vásárolni, annak jó szívvel ajánljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.