iBasso IT04 fülhallgató teszt

Ami csak belefér

2021. január 27., szerda, 16:30

iBasso audio hifi fülhallgató iBasso fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt iBasso teszt iBasso hifi fülhallgató iBasso fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Az IT00 fülhallgatóval bebizonyosodott, hogy az iBasso képes tisztességeset alkotni a 30 000 Ft alatti kategóriában. Az IT04-gyel elérkeztünk a másik véglethez, hiszen érte már valamivel több mint 200 000 forintot kell kicsengetni. De mit tud egy ilyen hibrid, miért nevezi gyártója referenciának?

iBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgató Jack adapteriBasso IT04 fülhallgató Jack dugóiBasso IT04 fülhallgató kábeliBasso IT04 fülhallgatóiBasso IT04 fülhallgató Knowles

Bevezető gondolatok

Az IT04 neve a négy hangszórós rendszerre utal. Három rezgőnyelves (Balanced Armature) és egy dinamikus egységgel készül. Mindez az IT03 formájáról mintázott házban fészkel, melynek külsejét szénszálas lemez díszíti. A kapszulák fényes, sima felülete és fülhöz idomuló "nyúlványai" az egyedi, színpadi IEM-ekkel azonos anyagminőséget képviselnek.

iBasso IT04 fülhallgató

Az iBasso saját fejlesztésű dinamikus hangszórójánál fontos szempont volt a magas mágneses fluxus. Ezért közel egy Tesla erősségű mágnes hajt benne egy 10 mm-es grafén membránt. A Knowles BA egységeit ún Root Tube hangterelő platformmal egészítették ki, hogy a motorokban lévő teljes potenciált kihasználják. A négy hangszórót precíz számításokkal finomított keresztváltóval illesztették egymáshoz.

iBasso IT04 fülhallgató

Küllem

A moduláris, nyolc szálból kézzel szőtt kábel monokristályos réz, illetve ezüstözött monokristályos réz vezetőket tartalmaz. A fülhallgató felőli oldalra MMXC, a forrásba illeszkedő végre pedig 2,5 mm-es szimmetrikus TRRS Jack dugókat szereltek. Utóbbihoz adapter is tartozik, amellyel 3,5 mm-es aszimmetrikus Jack végződésű lesz. Így szinte bármilyen manapság létező DAP eszközhöz csatlakoztatható az IT04.

iBasso IT04 fülhallgató Jack adapter

A csatlakozók háza natúr alumínium, tehát a világos tónusú kábel dizájnra kissé elüt a fülhallgatótól, de az összkép így is igényességet sugall. A csomagolás kellemes, a kiegészítők is nívót keltők. Utóbbi alatt értendő a masszív alumínium védőtok is. Letekerhető felső részével és velúr bélésével egyszerre szokatlan és luxus érzetű. A tartozékok között található még összesen tizenkét pár szilikon és két pár szivacsos illeszték, valamint egy jótállási kártya. Méltányolható gesztus a gyártó részéről, hogy a "kézikönyvben" a fülhallgató frekvencia és torzítás mérési görbéjét is közölték.

iBasso IT04 fülhallgató

Használat közben

Az iBasso IT04 fülmonitor viszonylatban nagy. Ha már fülbe helyeztük, oldalnézetből kompaktnak látszott, de szemből láthattuk, hogy kissé kilógtak fülünkből a hangszórók érdekében megnövelt mélységű kapszulák. Intenzívebb testmozgásra kissé hangosan zörgött a kábel, ezért ezt a konfigurációt inkább nem használtuk sportoláshoz.

iBasso IT04 fülhallgató

Könnyed séta, utazás vagy irodai munka közben annál jobban teljesített. Passzív zajszűrése kiemelkedően jónak bizonyult, természetesen főleg akkor, ha hozzá való illesztékkel használtuk. Persze a hatékony zajszigetelés már a lényegesen olcsóbb IEM-ek esetében is eredendő előny. Az IT04 használata viszonylagos nagysága ellenére sem volt kényelmetlen. Műgyanta (vagy műgyantához nagyon hasonlító) háza szinte bekapaszkodott a fülbe anélkül, hogy túlzottan nyomó, feszítő érzetet keltett volna. Ettől függetlenül fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy aki teheti, vásárlás előtt személyesen, saját fülével is próbálja ki, amennyiben lehetséges.

iBasso IT04 fülhallgató

Az illesztékek fontossága minden kategóriájú IEM esetében kritikus tényező. Esetünkben a szilikon tokokkal is elképesztő felbontásban részesültünk - eleinte. Néhány nap után azonban a kezdeti mámor helyét átvette az alaposabb, figyelmesebb megközelítés. Szokatlan világosságot, polírozott tisztaságot vettünk észre a magashangokon. Minél komplexebb és intenzívebb zenei stílusokat hallgattunk, az a bizonyos analitikus komolyság annál zavaróbbá vált. Próbaképpen levettük a szilikon illesztéket és átváltottunk szivacsos Comply párnákra. A kissé kifent, klinikai jelleg kapásból alább hagyott és melegebbé vált a fülhallgató közlésmódja, miközben a magashangok enyhe lekerekítéssel, de még nem túl tompítottan szóltak tovább. Egyébként EQ-t is használhattunk volna. Nem vétek kicsit a szoftveres korrekcióra támaszkodni, elvégre mindenki füle valamennyire más. Mivel azonban eddig szinte minden IEM fülest EQ nélkül teszteltünk, az IT04-et is standard görbéje szerint vizsgáltuk.

iBasso IT04 fülhallgató

Alapos bejáratást követően először Astell&Kern AK Jr DAP lejátszóval hajtottuk a fülhallgatót. Majd átváltottunk az ADI-2 DAC FS D/A konverterre, amely JRiver szoftvert futtató iMac számítógéppel volt összekötve, AudioQuest Carbon USB kábellel. Az ADI-2 DAC (kb. 350 000 Ft) egyértelműen jobban tájolt sztereó középpontot, fejlettebb színpad ábrázolást nyújtott, ezért végül vele történt a kritikus tesztelés. Az IT04 egyértelmű különbségekre mutatott rá az olcsóbb és drágább készülékek, valamint 16 és 24 bites fájlok között, ezért sok más high end IEM-hez hasonlóan hozzá is célszerű tudatosan magasabb minőségű elektronikát választani (legyen az akár DAP, akár DAC).

iBasso IT04 fülhallgató Knowles

Hangminőség

Az iBasso IT04 karaktere a hangok részleteire épített. Úgy jelenítette meg a hangokat, mintha egy gondosan kidolgozott, komplex festményt tárt volna elménk elé. Ezen a textúrált, információval telített képen kedvünk szerint barangolhattunk figyelmünkkel. Eleinte bizonyos részleteken fennakadtunk (például a magashangokon, amelyeket később egész jól sikerült szivacsos illesztékkel csillapítani, igaz, ettől a basszus kissé testesebbé vált), de ha az összképet néztük, akkor könnyen elvesztünk a virtuális zenei térben.

iBasso IT04 fülhallgató Jack dugó

Bizonyos fülhallgatók, amelyekkel korábban találkoztunk, többé-kevésbé kiemelték a basszust, mások inkább a magashangokat fokozták fel a markánsabb, határozottabb részlet ábrázolás érdekében. Találkoztunk már olyan fülesekkel is, amelyek a hatásvadász eredményhez a mélyebb frekvenciákat és a 10 kHz fölötti részleteket is egyformán feltupírozták. Ezekhez képest az IT04 mindent igyekezett tisztán, érzékletesen, elkülönülve, mégis egységesen megjeleníteni. A basszus műfajtól függően feszes, puha vagy éppen áramló volt, gazdag térmérettel, de nem nyomta el a középső frekvenciákat. Utóbbiak kristálytisztán illeszkedtek a borotvaélesen érzékelhető, bárminemű fedettséget, tompaságot nélkülöző magastartomány alá.

A BA egységekre jellemző, semmihez nem fogható gyorsaság ezúttal is érzékelhető volt. A mikro-dinamikus részleteket nagyon élethűen jelenítette meg az IT04, fizikai érzetként jelentek meg pl. a cintányér rezgések, vagy hasonló, váratlan hanghatások. Viszont el kellett fogadnunk azt is, hogy bármely más IEM-hez hasonlóan az IT04 is inkább "agyban" építette fel a sztereó teret és nem terelte szét a színpad egyes részleteit a fej köré úgy, mint egyes high end fejhallgatók. A részletek ilyen közeli és intim ábrázolása, valamint a rendkívül magas felbontás sokak számára ijesztő lehet első hallásra, ezért csínján kellett bánnunk a hangerővel (és itt ismét papolhatnánk az EQ jelentőségéről), de szerencsére kis terhelésen is valósággal ontotta magából az információt az IT04. Az alábbi zeneszámokkal megpróbáljuk érzékeltetni, hogy egyes műfajokkal miket tapasztaltunk.

iBasso IT04 fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Gu2itar (női énekhang, jazz hangszeres kíséret)

Ahogy a szám elején "koccant a pengető a húron, már abból érződött, hogy a fülhallgató szinte betegesen fókuszált mikro-dinamikával dolgozott. Az ének itt egy kissé technikai volt. A mi megítélésünk szerint picit még a valóságra is rálicitált (mint egy Hasselblad optikával elkapott portréfotó), tehát nem próbált meg gyengéd vagy selymes lenni, viszont mindenképpen pozitív, hogy elhatárolódott a hangszerektől. Egy pici kis felszabadultságot, könnyedséget még elviseltünk volna a mikroszkopikus pontossággal dolgozó magas tartományon, de a jazzgitár tonalitása hihetetlenül magával ragadott, mindent átölelt a térben. Az enyhe technikaiságon figyelve emlékeztettük magunkat arra, hogy finomabb közlésmóddal dolgozó elektronikával (vagy az ADI-2 átállításával) könnyedén lágyíthattunk volna az IT04 karakterén.

Dave Brubeck - Take Five (szaxofon, dob, bőgő, zongora)

Betűre pontos tónusokat kaptunk. A nagybőgő pillekönnyen lebegett. A szaxinak jól állt a száraz és technikai precizitás. A cintányér holografikusan támadott, szinte balra akartunk nézni, hogy lássuk. Néhány másodperc elég volt, hogy az agyunk jelenlévőnek érzékelje a zenét. Az egységet is tudtuk figyelni, nemcsak külön-külön a gondosan elhatárolódó hangszereket. Ez nagyon direkt, nagyon azonnali, nagyon eleven volt - a vérbeli IEM hatás. Ugyanakkor érthető, ha valakinek az IT04 egyszerűen "túl sok", mert hallgatása közben szinte semmilyen más, agymunkát igénylő tevékenységet nem lehet űzni.

Post Malone - Blame it On me (férfi ének, hip hop kíséret)

A Blame it On me nem kimondottan audiofil darab, mégis rengeteg textúrát, rétegződést és áramlást fedeztük fel csak magában az énekben. Eközben szép testes, gazdagon megtámogatott basszus tarkította az ütemeket, mélyhangokkal sem volt szűkmarkú a füles. Elvitt minket a zene annak ellenére, hogy nem Pavarottit, hanem egy huszonéves, agyontetovált fiatalembert füleltünk. Persze kinek mi tetszik.

iBasso IT04 fülhallgató

Hans Zimmer - Detach (Interstellar c. film zenéje)

Brutálisan dörgő mélyhangok! Kristálytiszta magashangok és mellette tengernyi, végtelennek érződő basszus. A vonósokat szárazon, tagoltan mutatta, mint egy nagy mérnöki rajzot, úgy érzékeltük a muzsika felépítését. Az orgona előtti, átmeneti vonós szekció pókhálószálon érkezett, majd hirtelen az orgonával megint elindult a hullámvasút. Rengeteg információt kaptunk, valósággal fürödtünk a hangsávokban, a tömény és szellős, kemény és légies motívumok intenzíven váltogatták egymást.

iBasso IT04 fülhallgató

Végszó

Az iBasso IT04 elsősorban ultra-magas felbontása miatt maradt meg emlékezetünkben, de nem kategorizálható a "kényeztető audiofil" fülesekhez, mivel a könnyű hallgathatóság helyett a precíz ábrázolást helyezi előtérbe. Ilyen esetben fokozott jelentőséggel bír a zenei anyag minősége. Az ingyenesen letöltött, szétkonvertált anyag nem fog élvezetesen szólni, mivel a zenei anyag hibái is precízen hallhatóvá válnak. A szokásosnál magasabb információmennyiséget nem mindenki képes azonnal befogadni és megemészteni. Ilyenkor kicsit optimalizálni kell a fent említett módok (szivacsos illeszték, EQ, melegebb elektronika stb.) valamelyikével és a merev profizmus finomabbá, simulékonyabbá válik majd. Azoknak ajánlott, akik elsősorban magas felbontású zenéket gyűjtenek, és sokat utaznak, ezért egy bárhol elférő IEM jelenti számukra a zenehallgatás kulcsát. Ironikus módon pont azért nem ajánlható mindenkinek, mert karaktere tökéletességre törekvő, így az eredmény nagyban függ a hallgató ízlésétől. Nem egy "mindenre alkalmas univerzális megoldás" fülhallgató, de mindez nem változtat annak a tényén, hogy az IT04 tudása összemérhető bármely másik hasonlóan árazott IEM fülhallgatóval.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.