iBasso IT00 fülhallgató teszt

Nem válogatós

2020. július 27., hétfő, 19:45

iBasso audio hifi fülhallgató iBasso fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt iBasso teszt iBasso hifi fülhallgató iBasso fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A minőségi zenehallgatás szépségét könnyebb volna terjeszteni, ha több megfizethető eszköz szolgálná ezt a célt. Szerencsére találkozunk olyan fülhallgatókkal, mint az iBasso IT00, amelyek sokak lélektani határán belüli összegért képesek a vártnál lényegesen többet nyújtani. A maximalistáknak talán nem ez jelenti majd a végállomást és szándékosan használtuk a "talán" szót, mert sok esetben vélhetően nem akarnak majd tőle felfelé lépni.

iBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgató Dual Helmholtz ResonatoriBasso IT00 fülhallgató hangszóróiBasso IT00 fülhallgatóiBasso IT00 fülhallgató kábeliBasso IT00 fülhallgató kábeliBasso IT00 fülhallgató kábeliBasso IT00 fülhallgató kábeliBasso IT00 in ear fülhallgató

Hangot mindenkinek

Az iBasso IT00 koncepciója egyszerű, mert az univerzalitás jegyében született. Fülhallgató a mindennapokra, fülmonitor az egyszerű, de átlagnál igényesebb zenészeknek, kellemes társ a tömörített Bluetooth hangot megvető sportolóknak. Lehetne még ragozni, de felesleges. Egyszerűen csak egy jó fülhallgató, amely a nagy képet ismerve, kb. 30 000 forintos árával nem is tűnik vészesen drágának.

iBasso IT00 fülhallgató

De hiszen tizedennyiért (és tízszer ennyiért) is lehet kapni fülhallgatót, miért pont egy alig ismert márka mellett állapodnak majd meg? A termék leírását, vagy a hangszórókamra robbantott ábráját elnézve szavak nélkül is érthető, hogy az IT00 építőelemeit nem csakúgy találomra hányták össze. Grafén kompozitból gyártott, 10 mm-es, dinamikus hangszóróját elölről és hátulról is egy ún. Helmholtz rezonátor fogja közre, amely a mélyhangok kiemelése mellett kiegyengeti, finomítja is a kamrán belüli állóhullámokat.

iBasso IT00 fülhallgató Dual Helmholtz Resonator

A grafén előnyei közé tartozik, hogy ultrakönnyű, extrém sebességgel hajtható csekély torzítás mellett és ezesetben nem mesterséges kiegészítőkkel, hanem pusztán levegővel oldották meg csillapítását. A hangszórót 1 Tesla erősségű, egyedi fejlesztésű mágnesek hajtják, a jel pedig négyeres OFC rézkábelen érkezik.

iBasso IT00 fülhallgató hangszóró

Küllem

A dizájn is kellemes és univerzális, feltéve, hogy a leendő tulajdonos megbékél a jelenleg kizárólagos opciót képező fehér színnel. A fülhallgató háza műanyag, ezzel együtt jó minőségérzetet sugall.

iBasso IT00 fülhallgató

Összesen 9 pár szilikonos fülillesztéket és egy cipzáras védőtokot mellékelnek hozzá. Az 1,3 méteres, kézzel fonott, fekete kábel szintén igényességet sugall. A forrás felőli vég 3,5 mm-es pipa Jack, ahogy elvárás, szűkítéssel, hogy tokon keresztül is csatlakoztatni lehessen a DAP/mobiltelefon/tablet kimenetébe.

iBasso IT00 fülhallgató kábel

A fülhallgatókba MMCX csatlakozóval pattintható be a kábel, tehát moduláris, ami több szempontból előny.

iBasso IT00 fülhallgató kábel

Használat közben

Az IT00 által keltett komfortérzet tovább igazolja, hogy tervezői nem elégedtek meg az első gyurmából kifaragott prototípussal. Ilyen fegyelmezett, ugyanakkor zavaró feszítés nélküli illeszkedést logikus módon csak a figyelmesen megformázott IEM fülhallgatók nyújtanak. Kényelemben nem éri utol a Sabbat E12 Ultra szinte cseppfolyós érzetét, mert minduntalan finoman érzékelteti, hogy "kapaszkodik" a fülbe. Ennek és a fülhorgos kialakításnak köszönhetően alkalmi futók, konditerembe járók eszköztárában is el tudjuk képzelni.

iBasso IT00 in ear fülhallgató

A zajszűrés szintén jó, ezáltal a külvilág jelentős részét kizárhatjuk zenehallgatás közben. Arra érdemes ügyelni, hogy a fülhallgatót óvatosan, lassú mozdulattal helyezzük a fülbe, különben szaloncukor papír zörgésére emlékeztető hang hallatszik a kamrából, ami nem igazán bizalomgerjesztő.

iBasso IT00 fülhallgató kábel

Használaton kívül érdemes a rajta lévő tépőzáras rögzítőszalaggal feltekerni a kábelt, különben hajlamos a gabalyodásra. A tesztelést Audio Opus DAP és miniDSP fejhallgató erősítő használatával, alapos előzetes bejáratás után végeztük.

iBasso IT00 fülhallgató

Hangminőség

Az iBasso IT00 néhány másodperc alatt képes meggyőzni hallgatóját még akkor is, ha az illető nagyobb tapasztalattal rendelkezik IEM fülmonitorok terén és úgy általában magasabb igényeket táplál a zenehallgatással szemben. Az árához képest egyértelműen jobb zeneiséget, intimitást és spontán jelenlét-hatást képes nyújtani, olyannyira, hogy 50 000 Ft alatt az általunk eddig kipróbáltak közül mi is a legjobbak közé merjük sorolni. De mivel éri ezt el?

iBasso IT00 fülhallgató

A frekvencia-görbe viszonylag semleges, nem tartalmaz bántó, zavaró túlzásokat. A basszus finoman kiemelt, de csak annak érdekében, hogy enyhe lendülettel, súllyal egészüljön ki a zene (ami a legtöbb műfajnál segít kicsit növelni a drámaiságot és nem mellesleg kellemesebbé teszi a hosszú távú zenehallgatást). A magashangok elegáns lekerekítéssel mellőzik a harsány színeket, a középső frekvenciák nem vesznek el és nem műanyagosak. Gyorsan, könnyedén bekapcsolódnak és úgy általában kerek, egységes kép jelenik meg bármilyen hanganyagnál.

iBasso IT00 fülhallgató

A Mátrix c. film egyik epikus zenei betétjét (Rob Dougan - Clubbed to Death) hallgatva, annak ellenére, hogy "csak" filmzene, az első pillanattól megjelennek azok a valóban ott lévő részletek, amelyeket az olcsóbb fülhallgatók nem, vagy csak sokkal ügyetlenebbül képesek visszaadni. Ilyen például az első néhány másodpercben nyitó nagyzenekar, amely a vártnál kicsivel jobb atmoszférával, jobban kivehető, definiált vonósokkal jelenik meg. Az elektronikusan feltupírozott dobkészlet kezdő ütemei vadul dobogtatják a dobhártyát kisebb terhelésen is, a háttérben úszó, alapdallamot nyújtó basszus pedig egészen enyhén kikerekedik, ami megadja az egész zene húsát, lüktetését. A hallgató közben nem arra figyel, hogy mi sok vagy mi hiányzik, ehelyett a hangulat rabjaként automatikusan sodródik az eseményekkel. Ilyen egy jó fülhallgató. Lehet boncolgatni a részleteket, de valójában csak az számít, hogy a hallgató képes legyen elengedni az elvárásait és el tudjon merülni a zenei áramlásban. A grafén bevonatú hangszóró és a kettős Helmholtz rezonátor abban segít, hogy ez az elmélyülés könnyebben, gyorsabban, egyértelműbben létrejöhessen.

iBasso IT00 fülhallgató

A füles előnyei univerzálisan ráölthetőek bármilyen zenei műfajra, amennyiben a hallgató nem bánja a kellemes mértékben feljebb igazított mélyhangokat (amelyek utólagos EQ-val mérsékelhetők, de éppen a melegsége által fogják sokan kedvelni ezt a fülest) és persze az in-ear kialakításból eredő, közeli és szűken ábrázolt sztereó teret.

iBasso IT00 fülhallgató

Az IT00 tehát számos tekintetben segít szabadabbá tenni az utat a hallgató és a zene között, de hogy ne csak előnyeire összpontosítsunk, illendő apró hiányosságait is megemlíteni, mielőtt az olvasóban egy tökéletes fülhallgató illúzióját keltjük. Ezek nem feltétlenül zavaró tulajdonságok, de a rutinos IEM használók, realizmusra kínosan ügyelő audiofilek számára mérvadók lehetnek. A mélyközép frekvenciák bizonyos tónusai enyhe zengéssé alakulnak, ami önmagában nem probléma, viszont pl. Debussy, Bach vagy Chopin zongorára írt darabjain csökkentették a hangszer realitás-érzetét. A komplex, sok hangszert vagy árnyalt fúvós/vonós játékot tartalmazó számoknál pedig a magas frekvenciák semleges, kissé óvatos ábrázolása nem tette lehetővé, hogy ezeket a térbeli rezgéseket szabad, levegős természetükkel kapjuk vissza. Mindez azonban szőrszálhasogatás, ha azt vesszük figyelembe, hogy dinamikában, sebességben és általános frekvencia elosztásban milyen magabiztosan volt képes teljesíteni a fülhallgató. Elérhető még több transzparencia azokban a bizonyos zongoraszámokban vagy Mozart Divertimentójában, nem véletlen, hogy az iBasso drágább fülhallgatókat is kínál.

iBasso IT00 fülhallgató

Alternatívák

Ebből a mezőnyből említhető vetélytárs a FiiO FH1 vagy a Sennheiser MOMENTUM In-Ear. Ízlés dolga, hogy ki melyiket választja végül, de az iBasso esetleges hátránya az említett alternatívákkal szemben, hogy mikrofonos headset modult nem tartalmaz (bár mivel kábele moduláris, utólag szererezhető hozzá). Amivel az IT00 egyértelmű(bb)en kivívja majd sokak elismerését túl azon, hogy szinte végtelenségig hallgatható, a megszokottól szemmel láthatóan jobb kivitel és ergonómia.

iBasso IT00 fülhallgató

Végszó

Az iBasso IT00 hatásos belépő a fülmonitor világba bárkinek, aki 30-40 000 Ft alatt audiofil értékeket vár el egy in-ear eszköztől. Képes közvetlen, magával ragadó ábrázolásra, sztereó középpontja meglepően határozott, ugyanakkor műfajok tekintetében is igyekszik univerzális maradni. Úgy jó, ahogy van.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.