iBasso CF01 Bluetooth adapter teszt

Régiből újat

2020. szeptember 25., péntek, 07:05

iBasso Bluetooth TWS Bluetooth adapter Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató iBasso fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth adapter teszt

Az iBasso CF01 a vezetékes és vezeték nélküli világ között hoz létre egy olyan hidat, amelyen bárki átmerészkedhet, feltéve, hogy szánna rá kb. 60 000 forintot és egy MMCX csatlakozós fülhallgatót.

iBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapter tokiBasso CF01 Bluetooth adapteriBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgatóiBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

Hogyan működik?

Az iBasso CF01 olyan átalakító készlet, amellyel MMCX csatlakozóval rendelkező, vezetékes fülhallgatók konvertálhatók vezeték nélkülivé. Ezáltal a felhasználó egy már birtokában lévő in-ear monitort is felvértezhet a TWS fülhallgatók szabadságérzetével. Mindez kicsivel több, mint 60 000 forintért vásárolható meg.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

Viszonylag magas áráért cserébe Qualcomm TrueWireless Stereo Plus technológiát is tartalmaz, amely a Plus nélküli változattal ellentétben nem csak az egyik fülhallgatónak küldi a sztereó jelet, hanem a jobb és bal oldali csatornát egymástól függetlenül vezérli. Az adapter kb. 4 órányi üzemidőt nyújt, amely a mellékelt töltő tokkal további 20 órával kitolható. A tároló lítium-polimer akkumulátora USB-C kábellel (vagy vezeték nélküli töltővel) tölthető.

iBasso CF01 Bluetooth adapter

Küllem

Az adapter kb. szappan méretű és formájú, sötétszürke töltő tokban fészkel. A kis dokkoló tetejét felnyitva láthatóvá válik a szimmetrikusan elfekvő adapter pár. Az MMCX csatlakozó számára viszonylag nagy üreget hagytak és a bölcső alsó-felső részét egyaránt gumis párnaréteggel fedték be. Így akár nagyobb/több hangszórós kapszulák is kényelmesen elférhetnek a házban.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

A töltő dokk (a belseje mágneses, a teteje nem, utóbbi gombbal nyitható) külső és belső oldalára is helyeztek egy-egy állapotjelző LED-et, amely az egységek és a fő akkumulátor töltése közben egyaránt piros fénnyel jelez. A jobb/bal adapteren egyaránt található egy nyomógomb és egy újabb LED, amely más TWS fülhallgatókhoz hasonlóan jelez pl. Bluetooth kapcsolat keresésekor vagy merülő akkumulátor esetén.

iBasso CF01 Bluetooth adapter tok

Használat közben

Az iBasso CF01 használata aligha lehetne egyszerűbb. Határozott mozdulattal rá kell "pattintani" a rugalmas horgok végződésére a fülhallgatót és kész. Még bekapcsolni sem kell az egységeket, mert a töltőből kiemelve automatikusan aktív üzemállapotba lépnek, ha pedig korábban már párosítva lettek a telefonnal, akkor természetesen vissza is "csatlakoznak" hozzá (angol női hang jelzi a párosítás létrejöttét).

iBasso CF01 Bluetooth adapter

Az adapter minden gyakori TWS parancsot támogat: hívásfogadást/visszautasítást, zene elindítást/megállítást, előző/következő számra ugrást, kikapcsolt állapotban hosszan tartó gombnyomást követően pedig törölhetők memóriájából a korábbi párosítások.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

A komfort és stabilitás értelemszerűen leginkább a felhasználó fülhallgatóján múlik, de a CF01 fülhorgos formájának köszönhetően egyáltalán nem kényelmetlen, ráadásul hatékonyan megkapaszkodik a fül mögött. Így (ha megfelelően stabil in-ear fülhallgatót csatlakoztatnak hozzá) sportoláshoz is alkalmas TWS építhető belőle.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

A vezeték nélküli hatókör kb. 10 méter lehet, ha a tér nem zsúfolt. A jelkapcsolat stabil, hatókörön belül nekünk egyszer sem szakadozott. Ha a forráseszköz jelszintjét (hangerő) magasra vettük, akkor susogó hangot hallatott a CF01 ami eleinte zavaró volt, de ésszerű terhelés/zenehallgatás közben elvesztette jelentőségét. A beépített mikrofon csendes környezetben megállta helyét, zajos szituációban jobb elfelejteni.

iBasso CF01 Bluetooth adapter

Hangminőség

A CF01-et iBasso AM05 és FiiO FA9 fülhallgatókkal teszteltük. A hangokat nem lehet számszerűen kifejezni, de érzet alapján úgy tűnt, hogy a jelinformáció kb. 70-80 %-át igyekezett megőrizni az adapter. Ez nem olyan rossz arány, ha azt vesszük figyelembe, hogy eközben mellőzte a hatásvadász kiemelést, szépítést, dinamikai vagy basszus gazdagítást. Ami azt illeti, picit óvatos is a CF01 jelkezelése, tehát ne tőle tessék élénkebb hangélményre számítani.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

Bo Saris - The Addict c. számában felfigyeltünk a mikro-dinamikus részletek kissé lecsiszolt jellegére. A nagyon apró térbeli rezgéseket kicsit félszegen, hiányosan jelenítette meg az adapter. Tetszett viszont, hogy nem akart túlozni a basszussal és a térbeli mozgás, sztereó hatás érzetét megőrizte annak ellenére, hogy teljesen vezeték nélküli rendszer. A mélységérzetből viszont picit visszavett és a magas frekvenciákon részlegesen hajszálvékony plasztikus bevonatot képzett, amit hangszeres zenekedvelő, gyakorlott fülű felhasználók kifogásolhatnak.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

Hasonlókat tapasztaltunk Joe Hisaishi - One Summer’s Day és a Joe Satriani - Wind in The Trees c. számoknál is. Ezek komplex, sok részletet hordozó zenék, nem kifejezetten a populáris irányzatot képviselik, de kidolgozott terük a CF01 vizsgáztatására éppen alkalmasnak bizonyult. Ismét díjaztuk, hogy az adapter nem próbál meg többet/jobbat kihozni a műsorból. Leheletnyit visszavett a melegségből és a dinamikai határokat is kissé szűkebbre pozícionálta, de például a fülhallgatók alapvető karakterét, frekvencia ábrázolását nem borította fel.

iBasso CF01 Bluetooth adapter AM05 fülhallgató

Mindez 50-60 %-os vagy magasabb jelszinten vált egyértelműen hallhatóvá. Ha a felhasználó eleve kicsit elnézőbb karakterű, mélyebbre húzó (az AM05 és a FiiO is inkább a semleges vonalat képviselik) IEM-et választ, akkor a könnyed műfajokat háttérzenei szinten abszolút élvezhetően képes tolmácsolni a CF01. Gondolunk itt olyan szituációkra, mint konditerem, házimunka és sok más olyan helyzetre, ahol nem a koncentrált zenebúvárkodás viszi el a figyelmet.

iBasso CF01 Bluetooth adapter

Végszó

Az iBasso CF01 praktikus kiegészítő azoknak, akik egyetlen fülhallgatót használnak főleg kábellel, de néha igényt tartanának a vezeték nélküli szabadságra. Hónapokra lenne szükség ahhoz, hogy kiderítsük, rendszeres ide-oda dugdosás után mennyire tartja magát az MMCX csatlakozó. Ettől függetlenül a termékkel szerzett tapasztalatok nagy része ahhoz képest, hogy TWS Bluetooth rendszer, kellemes csalódásnak bizonyult. Persze mindennek ára is van. A CF01 Bluetooth jelátvitele továbbra sem éri el a kábellel kapott hangminőséget, de háttérzenei célra sokak számára élvezhető eredményt nyújt. Másfelől az ilyen próbálkozások láttán bátrabban reménykedhetünk abban, hogy a gyártók többet foglalkoznak a jövőben e termékkörrel, így gyorsabb fejlődést megvalósítva.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.