House Of Marley Nesta EM-FE033 in-ear fülhallgató teszt

2017. február 6., hétfő, 18:25

Marley audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Marley fülhallgató fülhallgató teszt Marley teszt Marley fülhallgató teszt House of Marley

A Marley háza táján nagy pörgés figyelhető meg, csupa új termékkel, melyek közül ezúttal egy ígéretes fülhallgatót ragadtunk ki. A Nesta több hasznos adottsággal is rendelkezik, melyekkel azt sugallja, hogy ő a költséghatékony gondolkodású zenekedvelők kincse.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató controllerHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgatóHouse of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

Szemügyre vétel

A fülhallgató egyes részein felfedezhetők a tipikus Marley ismertetőjegyek, ugyanakkor kissé különcre sikerült. A hangszórókamra alakja például sajátosnak számít. Külső lemezének mintázata gyémántra hasonlít, a hallójáratba illeszkedő ferde, kürt-szerűen elhajló tölcsér tapintása hideg. Ahogy a két kamra egymásnak koccan, rögtön felismerhető a gyöngyszerű pattanó hang, amely bizonyítja, hogy ez nem műanyag. Alumíniumból és kerámiából készült, melyek rezonancia szempontjából hatékonyak, többnyire jóval drágább füleseken találkozni velük.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

Az anyaghasználatra való odafigyelés egyfajta komolyságot sugall, ami a vidám hangulatú gyártót, ill. az árkategóriát ismerve újszerűnek hat. Kapunk mellé három pár szilikon harangot is, melyek nagyon könnyen, szinte egyetlen mozdulattal cserélhetők. A kábel köpenye szőtt műszál, könnyed szerkezete által egyfajta könnyűséget és lazaságot nyújt a magjának. Sokan szeretik ezt a fajta kialakítást, mert nem gabalyodik olyan könnyen. A baloldali kábelen háromgombos mikrofonos headset modul található. A 3,5 mm-es Jack csatlakozó perforációit rendhagyó módon beszínezték, ami ugyancsak Marley motívum.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

Használat közben

A Nesta behelyezése klasszikus módon történt. Egyik kezünkkel felhúztuk fülünket, a másikkal pedig határozottan benyomtuk hallójáratunkba a szilikont. Mindenképp magabiztosnak kellett lennünk, máskülönben két lépés után kicsusszantak a hangszórókamrák. A sima felületű gumi amúgy sem tolerálta a túlzott izgő-mozgó használatot. Futás, ugrálás következtében szinte azonnal kimoccant helyéről. Ha viszont csak normális tempóban gyalogoltunk vele, úgy nyugodtan megmaradt helyén.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

Tetszett a kábel csekély tömege és tehetetlensége. Mellkasunknak verődve nem hallatott döngő mellékzörejt, és nem húzta lefelé a kamrákat. A rengeteg fülalak miatt a kényelemről is csak szubjektíven nyilatkozhatunk, de nekünk 20-30 perc elteltével kissé rideg, feszülő érzetünk alakult ki, mivel a tölcsérek végződését jócskán be kellett nyomnunk, hogy ne essenek ki. Ezért a Nesta komfortja csak átlagosnak nevezhető, ami az árát figyelembe véve érthető is.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

A zajszűrés hatékonysága a közepesnél kicsivel jobban sikerült. Nem szorította ki teljesen a külvilág zaját, ami utcai felhasználóknak inkább előnyt jelent. Minden kicsit halkabb és tompább lett miközben zenét hallgattunk, de a hirtelen kiáltásokat, gépjárműzajt, 50 % körüli jelszinten még így is sokszor észrevettük. A mikrofonos headset modul minőségével nem volt gond. Viszonylag apró gombjait könnyen kitapinthattuk ránézés nélkül is, köszönhetően a középső billentyűn lévő, domború mintának.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató controller

Hangminőség

Mindenféle zenei műfajt elhelyeztünk a Nesta étlapján, bizonyos darabokat kissé kelletlenül, de el tudott fogyasztani. Leginkább az elektronikus, combos alsó frekvenciákra épülő zenékkel bánt a vártnál szerényebben. A berregő, sziszegő effekteket szépen elhelyezte a maga kis szűkös terében, viszont a 200 Hz alatti tartomány néha vérszegénynek tűnt. Ez nem feltétlenül baj, lentebb kiderül, hogy miért.

Hogy kicsit rockosabb nótával is megfüleljük, nem maradhatott ki az AC/DC - Back In Black sem. Ekkor a divatfejhallgatós pufogással nyomokban sem találkoztunk. A basszusgitár és a lábdob csak alkalomadtán, a kezdő negyedek leütésénél bátorkodott elő a többi hangszer közül. A rikácsoló ének könnyed volt és kissé száraz, épp olyan érces, mint az elektromos gitár. Elképzelhető, hogy egyesek robbanékony, túlfűtött stílusban szeretik visszahallani az ilyen zenéket, ám a Marley inkább tárgyilagos, tényközlő stílusban szólaltatta meg. Az energikus részleteket nem akarta nyakunkba zúdítani, viszont a dob szépen elkülönült a többiektől és a gitárok dörgése is változatos helyekről tört elő.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

A hip-hop jellegű darabokat ezúttal az Action Bronson - Baby Blue koronázta meg. 50 % jelszinten is bőven elég információt kaptunk, a magas frekvenciák egyáltalán nem voltak fátyolosak, sőt. Az énekhang kiélezett volt és hegyes, szinte reszelős. Utóbbiban persze a nagydarab rapper orgánuma is szerepet játszott. Az emberi hangok, szavak valósággal áttörtek mindenen, a basszusok ezúttal sem akartak tolakodni. Kis melegséget kölcsönzött a Nesta az alsó frekvenciáknak, de alapvetően itt sem illettek rá a túlfűtött vagy domináns jelzők. A fényesre csiszolt középmagas szekció által a vékonyka, háttérbe eső részletek néha nekiálltak mozgolódni olyan helyeken, amiket a hasonlóan árazott fülhallgatók nem szoktak tudni ábrázolni.

Hogy stílszerűek legyünk, Bob Marley egyik számával (No Woman No Cry) is tisztelegtünk tesztalanyunk gyökerei előtt. Talán nem meglepő, hogy ez a nóta volt leginkább a Nesta ínyére. Sok térbeli részletet tartalmazott, és nem a dinamikára helyezte a hangsúlyt, inkább az áramló akusztikus élményre. Erre alapozva megelőlegezhetjük, hogy tesztalanyunk inkább a gyengéd dinamikájú, térben rögzített hangszeres zenékkel tud előnyösen bánni. A stúdiókörülmények között felvett, direkt hangokat kissé nyersen ábrázolta, szemben a No Woman No Cry lágyabb, természetesebb stílusával. Utóbbinál külön felfigyelhettünk a közönség ujjongására és a lábdob újfent felkeltette a figyelmünket. Ahányszor erősebb ütemek következtek, a brummogás, hörgés nélküli feszesség realisztikusnak hatott.

House of Marley Nesta EM-FE033 fülhallgató

Konklúzió

Aki elsősorban akusztikus műfajokat szokott hallgatni, annak meglepő lesz a House of Marley Nesta (EM-FE033) kihegyezett, ugyanakkor moderált, tárgyilagos stílusa. Kissé nyers, ezért a túlzottan dinamikus, vagy éppen steril felvételekre néha kelletlenül reagál. Viszont a természetes környezetben rögzített darabokat és a mozgalmas, élénk részleteket egész ügyesen képes volt megjeleníteni. Térmélysége szűkös, viszont nem csak egy tompa kavalkádot akar nyújtani zenehallgatás közben, jó néhány réteget elkülönítve tálalt, ami a belépő kategóriában ritka adottság. Aki tehát hétköznapi, rövidebb szeánszokból álló használatra keres hallójáratba illeszkedő fülhallgatót, hangszeres zenét hallgat, és nem akar a 15 000 forintos határ fölé merészkedni, annak abszolút javasolt a Nesta.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.