House of Marley Liberate XLBT Bluetooth fejhallgató teszt

Laza hallgatózás

2016. március 30., szerda, 08:45

Marley Liberate audio fejhallgató Bluetooth mobil fejhallgató Bluetooth fejhallgató Marley fejhallgató Liberate XLBT fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt House of Marley

Nekünk először a The Fifth Element (Az ötödik elem) c. film jutott róla eszünkbe, nem mintha túlzottan jövőbe mutató dizájnt szónokolna a Liberate XLBT, sőt, egyike azon kevés fejhallgatóknak, melyeken valódi fa borítás található. Viszont vezeték nélküli, és basszusa az van dögivel.

A Marley-recept

Akik jól ismerik a céget meghatározó filozófiát, azok nyugodtan átugorhatják ezt a bekezdést. Akik nem, azoknak röviden kifejtjük, hogy mi pl. miért kedveltük meg a House of Marley-t. Bob Marley meglehetősen szerette az életet és annak fő értékeit, többek között a nőket, így nem meglepő, hogy egyetlen tőből, viszont több anyától, így rengeteg felé ágazik a Marley família. A reggae műfaj koronázatlan királyának leszármazottjai alapították meg a House of Marley céget, mely bizonyos (leginkább műszaki) értelemben tovább hordozza a zene élvezetét. A Liberate XLBT-n kívül sok egyéb fül- és fejhallgatót kínálnak, kiegészítve néhány Bluetooth hangszóróval. Valamennyi Marley termék környezetkímélő csomagolásban kerül forgalomba, illetve a készülékházakat is gyakorta újrahasznosított fémből és/vagy újratelepített erdőkből származó fából készítik.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató doboz

Így a Marley termékek szinte kivétel nélkül organikus hangulatot keltenek, érdekes színfoltot teremtve a túlcsorduló fül- és fejhallgatós kínálatban. A Liberate XLBT (más néven EM-FH041) már ránézésre is masszív, ugyanakkor fiatalos küllemű füles, így már esztétikai értelemben is sejteti, hogy milyen korosztály és milyen zenei stílus célbavételével készült.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

Kicsomagolás, szemügyre vétel

Miután környezetbarát, barna papírdobozából kihámoztuk a fejhallgatót és valamennyi kiegészítőjét (a teljes kicsomagolás 10 másodpercig sem tartott, közben mosollyal nyugtáztuk, hogy még a kábelkötegelő is papírból készült), először a szokatlan anyaghasználatra lettünk figyelmesek. Bármennyire is ormótlan és masszív a Liberate XLBT, az oldalán lévő kis fakorong és a szövet kárpitozás által egészen barátságos hangulatot kelt. Mint egy tank, amit megszálltak a hippik. De pontosan ezért tetszett!

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

A fejpánt talán a legmerészebben megoldott dizájnelem is egyben. A textilre rögzített, lyukas alumínium lemez sajátosan steampunk külsőt kölcsönzött a fejhallgatónak, ekképpen megoldott anyagkombinációval mi még nem találkoztunk (a fém általában a pánt és a bélés közé szokott kerülni, lényegében csak a sorrenden módosítottak, de ügyesen).

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató fejpánt

Ugyancsak sajátos a felső párna rögzítése, a nálunk járt verziót erős, barna cérnával varrták a vázhoz, a baloldalt pedig jamaikai színekkel jelölték. A jobb- és baloldali hangszórókamrákat összekötő vezetéket elrejtették a fejpárnában, egyébként a fejünkkel érintkező részekre műbőr kárpit került.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

Kevésbé tetszett a kezelőszervek kialakítása illetve a gomboknak otthont adó, a fa és textil közé ágyazott műanyag keret minősége. A billentyűket lenyomva a kilencvenes években gyártott, olcsó mikro hifi tornyok jutottak eszünkbe, az akkumulátor töltöttségét jelző, egymáshoz közel ágyazott LED-füzér ugyancsak némileg elmaradt a jól sikerült összképhez képest. Mindettől függetlenül az EM-FH041 egy dizájnos külsejű, laza hangulatú, ugyanakkor masszív fejhallgató. Értelemszerűen, ha a kezelőszerveket is lágy hanggal működő, alumínium alkatrészekből oldották volna meg, úgy a jelenleg kb. 40 000 Ft környékén állomásozó árcédula is hamar 50-60 000 Ft fölé kúszna.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

Használat

A Marley Liberate XLBT fül köré fekvő kialakítású, így aránylag terebélyes látványt nyújt a fejen, cserébe nem nyomja hallószervünket. Szemüveggel is gond nélkül viselhető, akár sapkát is húzhatunk alá, igaz, ilyenkor a basszusok csökkennek, és a külvilág zajai jobban bekúsznak.

A füles zajszűrő képessége közepesnek bizonyult. Párbeszédhang foszlányok és járműzaj is áthatolt párnáin, így belvárosban, tömegközlekedésben legalább halljuk a körülöttünk lévő forgalmat. A zárt kialakításnak köszönhetően viszont a gépjárműzaj, bármennyire behallatszott, nem nyomta el a basszusokat. Értelemszerűen a jobb hangszigetelés illetve aktív zajzár a drágább, prémium kategóriás mobil fejhallgatók adottsága.

A Liberate XLBT rendelkezik beépített mikrofonnal, telefonos kihangosító képessége leginkább átlagosnak mondható. Beszélgetőpartnerünk hangját csak kásásan tudta megszólaltatni, illetve a környezetünkben keletkező, intenzív zajokat nem volt képes csillapítani. Újfent csak ismételni tudjuk, hogy a megfizethető Bluetooth fejhallgatóknál ez visszatérő jelenség.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

A komfortszint ugyancsak a középkategóriára jellemzően nem kényeztető jellegű, de fél-egyórás intervallumig elfogadható. A puha fülpárnák enyhe nyomóerőt fejtettek ki kétoldalról, ezért minduntalan érezhető maradt a fejhallgató kissé pöffeszkedő jellege. Használaton kívüli tároláshoz egy durva vászonból szőtt, összehúzható szájú zsákocskát is mellékelt a gyártó, melyen stílusosan ugyancsak szerepelt egy aprócska, jamaikai színű varrat. Ebbe a szütyőbe gond nélkül be tudtuk csusszantani a fülest akkor is, ha nem toltuk vissza eredeti pozíciójukba a hangszórókamrákat.

House of Marley Liberate XLBT EM-FH041 Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A fejhallgatót bő két hétig használtuk, iPhone 5S mobiltelefonnal párosítva. Ez idő alatt stílszerűen Bob Marley-t is hallgattunk vele, de szubjektív ízlésünk alapján nem a jamaikai énekes a stílusköre, sokkal inkább a dubstep, hip-hop, rap, dnb és hasonló elektronikus műfajok nyerték el a tetszését.

A Marley Liberate XLBT-ről a Cars (Verdák) c. animációs film mókás izomautója jutott eszünkbe, amely ha eltüsszentette magát, akkor rögvest lángcsóvák lobbantak elő a kipufogóiból és padlógázzal elsüvített az országúton. Ez a fejhallgató sem kevésbé domináns, csak nem lóerők, hanem basszusok vonatkozásában. 100 Hz alatt nagyon bőkezű, gyakorta mélyláda-jellegűen morajló impulzusokat képes generálni már kis hangerőn is. Ezzel le is szűkül a potenciális célközönség azokra, akik sok elektronikus zenét hallgatnak, vagy egyszerűen csak szeretik a jó sok és tömény basszust.

Természetesen hangszeres zenékkel is lehet hallgatni a Liberate XLBT-t, viszont vannak vetélytársai, melyek azonos összegért finomabb ábrázolásmódot és nagyobb felbontást produkálnak. Jelen esetben a szándékosan energikus, és mélyekre kihegyezett karakter velejárója, hogy az apró részletek a háttérben maradnak, illetve a valóságostól elrugaszkodott, díszesebb ízben kapjuk meg zenéinket. Így cserébe az EM-FH041 nélkülözi a hifis jellegű vetélytársak higgadt, vagy éppen kíméletlenül őszinte és a veszteségesen tömörített fájlok hibáit feltáró jellegét. Magyarán, egy MP3 is élvezhetőbben szólal meg rajta, mivel szándékosan elfedi a csörgedező digitális mellékzajokat.

Konklúzió

Nehéz eldönteni, hogy mi alapján értékeljük a Marley Liberate XLBT teljesítményét, mivel egy középkategóriás Bluetooth fejhallgató eleve hendikepet állít saját magának, ugyanakkor a karakterisztika előnyös vagy hátrányos megítélése is szubjektív. Sokfélék vagyunk, és van, aki pont ezt az alsó frekvenciákkal gazdagon megtámogatott, bivalyerős karaktert preferálja. Nekik a hitelességre törekvő fejhallgatók unalmasnak tűnhetnek. Mindenesetre nem célszerű hifi fejhallgatóként tekinteni a Liberate XLBT-re, csupán mindennapi eszköz (és persze jól áll a ruhánkhoz), amivel kicsit elszigetelődhetünk a város zajától, továbbá felpörgethetjük, vagy éppen lecsillapíthatjuk magunkat valamelyik ütős zenénkkel, míg például beérünk az iskolába vagy a munkahelyre.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.