House of Marley Liberate Air True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Fenntarthatóbb szabadság

2020. április 6., hétfő, 16:00

Marley HouseofMarley House of Marley audio fülhallgató TWS TWS fülhallgató Marley fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Marley Bluetooth fülhallgató Marley fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A House of Marley gyártmányai nagyon kis hányadát képezik a fülhallgatós világnak, viszont érdemes foglalkozni velük, nem csak az akusztikai jellemzők, hanem a zöldebb jövőkép miatt is. Ugyanis, ha már mindenáron teljesen vezeték nélküli fülhallgatót akar egy magát környezettudatosnak gondoló vásárló, akkor jelenleg ez az egyetlen általunk ismert cég, akik hivatalosan is javarészt újra felhasznált anyagokból készítették terméküket.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgatóHouse of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Bevezető gondolatok

A fenti, jótékony gondolatmenet részletei talán kifogásolhatók a vérbeli "zöldek" részéről, de a lényeg maga a törekvés. Másfelől, ha a kategórián belül mérlegeljük a House of Marley Liberate Air True Wireless Bluetooth fülhallgatót, akkor láthatóan minden tulajdonságot felmutat, amelyet a nagyközönség elvár: Bluetooth 5.0 támogatást, izzadtság/cseppálló IPX4 minősített kivitelt, érintésérzékeny kezelőszerveket és telefonálási lehetőséget is.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató

A beépített akkumulátor 9 órát ígér, ami a dokkoló használatával további 32 órával egészíthető ki. Ez a kategóriához mérten nagyon jónak számít. A töltés egyébként (ahogy ma már elvárható) USB-C kábellel lehetséges, a hatókör pedig legfeljebb (a forráskészülék és a fülhallgató között) kb. 10 méter lehet.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Küllem

A fülhallgatók töltésére szolgáló bölcső a megszokott módon, mágnesesen zárható. Az elején négy apró LED mutatja a beépített akkumulátor töltöttségét. Kellemes hatást kelt, hogy a dokkoló belsejében lévő lemez, amelybe a fülhallgatók süllyeszthetők, szintén bambuszból készült.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató

A csomagolás részét képezi a szokásos dokumentáció, összesen három pár különböző méretű szilikon illeszték és egy töltésre szolgáló, szövet köpenyes Type-C kábel. A kapszula formájú fülhallgatók belső oldala gumírozott anyag, a külső részük pedig bambusz. A külső lemezen lévő kör alakú mélyedés valójában nem gomb, hanem értintésre érzékeny felület, amellyel a kategóriától megszokott funkciók (zenei navigáció, hívásfogadás stb.) érhetők el.

Használat közben

A Liberate Air stabilitása teljesen vezeték nélküli viszonylatban nem rossz, de mivel főleg kerekített házával és gumírozott felületével támaszkodik a fülbe, kiegészítő idomok híján intenzív testmozgáshoz nem ajánlott. Irodai munkára és sétára a legtöbb esetben kifogástalan, de futó/ugró mozdulatokra könnyen kimozdul.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

A gyártó honlapján vegyes vélemények olvashatók a hosszú távú üzemstabilitást és telefonálási minőséget illetően. A mi tesztidőszakunk alatt nem volt lehetőség erősebb szélben kipróbálni a fülest, de többen is jelezték, hogy ilyenkor telefonálásra alkalmatlanná válik. Ettől függetlenül nyugodtabb/csendesebb szituációban remekül hallottuk a másik fél hangját, aki szintén megjegyzést tett beszédünk feltűnő tisztaságára. Még egy forgalmas autóút mellett is viszonylag jól értett minket partnerünk, holott kb. ötmásodpercenként mentek el 50-60 km/h sebességgel közlekedő járművek tőlünk 2-3 méterre.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató zajszigetelő képessége jónak mondható (különösen a beszédhangok kiszűrésében ügyes), mivel teljesen kitölti a hallójáratot. YouTube videók nézésekor némi ajakszinkron eltolódás tapasztalható, ezért videó és játékmániásoknak nem a legtökéletesebb megoldás.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Hangminőség

A teljesen vezeték nélküli TWS fülhallgatók esetében nehéz viszonyítási alapot szerezni, amikor a hangzás értékelésére kerül sor. Mivel a jobb és bal oldali kapszula egyaránt Bluetooth kapcsolaton kapott információt kell, hogy dekódoljon, elkerülhetetlen a végeredmény tömörsége és digitális érzete. Ezúttal sincsen másképp. A Liberate Air dinamikus és fiatalos karakterrel rendelkezik, viszonylag élénk és mozgalmas sztereó színpaddal. Frekvencia tagolása azonban korlátozott és a középső/magas hangokat feltűnően mesterkélt módon ábrázolja.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató

A basszus a vártnál lelkesebb, testesebb, kissé pumpáló jellegű, ami a könnyűzenék (hip hop, elektronikus stb.) kedvelőinek mindenképpen előnyös. A középső frekvenciákon érzékelhető nem csekély mértékű élénkítés, a magashangok pedig a Bluetooth átviteltől elvárható módon kissé tömör és pontatlan módon jelennek meg.

A hangszerek és az ének viszonylag jól elhatárolódnak egymástól, azonban kimarad belőlük a természetesség és nyitottság. Mindez érthető, hiszen a belépő és középkategóriás, teljesen vezeték nélküli fülhallgatók nagy része éppen ezeken a területeken szorulna még fejlesztésre.

House of Marley Liberate Air TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A House of Marley Liberate Air összességében vegyes érzelmeket kiváltó fülhallgató, de ez a TWS fülhallgatók nagy részéről megállapítható. Előnyei közé tartozik, hogy a gyártó újrahasznosított rostok, szilikon és bambusz felhasználásával állítja elő, ezért kevésbé terheli a környezetet, mint mondjuk a teljesen műanyagból vagy fémből készült vetélytársak. Másfelől támogatják a visszaerdősítést is, a cég honlapja szerint már több, mint 150 000 fát ültettek, ezzel próbálva tenni a jobb klímáért és emberi jólétért. Ez különleges tulajdonság, amelyről több gyártónak is érdemes volna példát venni.

Szolgáltatások terén azonban még nem kiforrott: sportolásra nem alkalmas, (telefonálásra viszont egészen jól használható, feltéve, hogy nem fúj a szél, vagy nem tömegközlekedésben használják), hangminősége leginkább átlagos. Az akkumulátor üzemidő viszont nagyon jónak számít és az IPX4 minősítésnek köszönhetően esős utakra is vihető.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.