HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató teszt

A kényelem oltárán

2022. november 26., szombat, 00:25

HiFiMAN audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató HiFiMAN fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt HiFiMAN fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt HiFiMAN Bluetooth fejhallgató

Az ANANDA-BT fontos és merész lépés a HiFiMAN részéről: high end fejhallgató, ami vezeték nélküli. E gondolatra más gyártók lemondóan legyintenének, mégis lát benne fantáziát a síkmágneses hangszóró technológiában élen járó cég. Audiofil alapokra épített Bluetooth fülessel nem sűrűn találkozni, ezért is volt megalapozott a kíváncsiságunk. De vajon mennyire jelent kompromisszumot a kábel nélkülözése?

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fülpárnaHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fejpántHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fejpántHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fejpántHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató tokHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató tokHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató tokHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató mikrofonHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató kábelHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgatóHiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató mérés

Bluetooth-ból mégis lesz szalonna?

A HiFiMAN lépése megosztó. Olyan piaci rést vett célba, amivel kockázatot vállalt. Köztudott, hogy a Bluetooth, mint veszteséges jelátviteli technológia, önmagában nem garancia azoknak, akik a lehető legjobb hangzást szeretnék elérni. De csak emiatt még nem szabad nemlétezőnek tekinteni azokat, akiket egyszerűen zavar a kábel. Utóbbi sokszor kötöttséget jelent. Az ANANDA-BT beépítve tartalmaz szimmetrikus fejhallgató erősítőt és D/A konvertert is. Koncepciójának lényege, hogy a Bluetooth kapcsolat lehető legokosabb kihasználásával még vájtfülűek arcára is mosolyt csaljon, kábel bogozás és kilincsbe akadás nélkül.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

A hangminőségben fontos szerepet játszik az aptX, aptX HD és LDAC kodekek támogatása. Használatukkal a hagyományos, alapszintű Bluetooth jelátvitelhez képest több információ haladhat, egyidejűleg a forrás és a fejhallgató között. Kisebb az adatveszteség, ezáltal magasabb hangfelbontásra lehet számítani, feltéve, hogy a lejátszott műsor nem túltömörített. Gyenge minőségű zenével az ANANDA-BT (ahogy más riválisa) sem képes csodát művelni.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Házon belül fejlesztett hangszóró

A HiFiMAN szinte csak síkmágneses (planar magnetic) elven működő fejhallgatókat készít. A jelenleg taglalt modellben a legújabb Neo supernano Diaphragm, rövidítve NsD nevű hangszóró található. Előnyei közé tartozik nagy légmozgatásra képes felülete és a hihetetlenül csekély tömeg. Frekvencia-átvitele 8 Hz-től 55 kHz-ig tart, amihez 35 Ohm impedancia társul. Érzékenysége 103 dB, ezáltal könnyen hajtható, nem igényel kifejezetten nagy teljesítményű elektronikát. Ennek köszönhető, hogy minden áramkört elrejtettek a fejhallgató házában. Más kérdés, hogy az összkép (ahogy más síkmágneses kivitelnél is tapasztalható) nem kimondottan kompakt.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató tok

Küllem

A csomagolás masszív hordtáskát is tartalmaz. A tokot felnyitva, kis zsákból kerül elő egy igényes külsejű USB-C-C és USB-A-C kábel, amelyek a töltést, vagy közvetlen számítógépes kapcsolatot szolgálják. Jack dugós külső mikrofon is része a tartozékoknak.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató kábel

Számítógépes játékosok vagy online hívásokban rendszeresen résztvevők számára praktikus lehet. Dizájn tekintetében nem annyira passzol az összképbe, de mivel moduláris, használata nem kötelező.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató mikrofon

A HiFiMAN ANANDA-BT egyike a legnagyobb fejhallgatóknak, amiket eddig kipróbáltunk. Hatalmas síkmágneses hangszóróját merev, tartósságot sugalló ház védi. A fejpánt felső áthidalója, a szárbetétek és a fejhallgatókat tartó Y-idomok anyaga is fém. A fejjel érintkező sáv bőr, közepén áthalad egy jobb és bal oldalt összekötő kábel.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fejpánt

A kamrák fala, külső oldala kemény, tartós érzetű műanyag, pontos illesztéssel, megmunkálási bakik nélkül. A fülpárnák külső oldala műbőr, fejjel érintkező része lélegző textil kárpitozású. Bélésük feszesebb az átlagnál, ugyanakkor a nyílásméret is nagyobb, ezáltal nagyobb fül is biztosan elfér bennük.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fülpárna

A bal oldali hangszórókamra alján található a főkapcsoló, melynek része egy többszínű állapotjelző LED is. Mögötte áll a második gomb, amelynek megnyomásával engedélyezhető az akkumulátor töltése. A főkapcsoló utáni 3,5 mm-es Jack aljzat szolgál a fentebb említett mikrofon fogadására. Utána egy USB-C csatlakozó zárja a sort. Összességében az ANANDA BT kezelőszervei nincsenek túlbonyolítva, ami sok esetben előny is lehet.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A szárbetéteket feszesen illeszkedő blokkok eltolásával lehet precízen méretre állítani. Ezután a füles határozottan tartotta a beállított hosszúságot, ugyanakkor a kézben és fejen tartva sem okozott zörgő, kattogó hangokat. A fülpárnákat néhány mozdulattal el lehet távolítani (rendszeres használat esetén higiéniai okból néha érdemes újakra cserélni). Bekapcsolás után, az arra szolgáló gombot kétszer lenyomva aktiválható a Bluetooth kapcsolódás. Sikeres párosítást követően a fejhallgató eltárolta a forráseszközt és következő bekapcsolásnál automatikusan csatlakozott hozzá.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató fejpánt

Windows 10 vagy Mac OS operációs rendszerű számítógéppel segédprogram nélkül, közvetlen digitális kapcsolattal is működött az ANANDA-BT. A mellékelt USB-C kábellel külső hangkártyaként ismerte fel számítógépünk és az alaplapba integrált hangkártya helyett a fülesben lévő DAC vette át a jelátalakítás szerepét. Mi dönthettük el, hogy USB kapcsolat közben akkumulátor töltéssel, vagy anélkül üzemeljen. Ha egyszerűen csak töltésre tartottunk igényt, akkor az e célra dedikált gombot kellett a töltőkábel csatlakoztatása után két másodpercig nyomva tartani.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Szívesen láttunk volna telefonos alkalmazást is az ANANDA BT-hez, bár hozzá kell tenni, hogy nem utazás közbeni használatra készült. Utóbbi tenné leginkább indokolttá applikáció meglétét. Kicsit erősebb szubjektív hiányérzetet keltett a jelszint vezérlést (hangerő szabályzás) és zenei navigációt lehetővé tevő gombok nemléte.

Az ANANDA nagy felületen érintkezik a fejjel, ezért összességében jó komfortérzetet nyújt. Oldalirányú nyomása eleinte kicsit erősnek tűnhet, különösen a friss, eleinte kissé kemény párnákkal. Viszont a fület egyáltalán nem nyomja, így a feszes érzet ellenére is használható akár hosszabb ideig. A mellékelt kábelek kicsit merevebbek az átlagnál, de kivitelük elegáns és számítógép előtt ülve egyébként sem kell rugalmasnak lenniük. A határozott oldalsó illeszkedés által feszes stabilitásra lehet számítani, erősebb fejrázás esetén sem fognak elmozdulni a párnák. Nyári melegben kissé füllesztő lehet a vastag bélés, de ugyanez ártól függetlenül bármely más vetélytársnál is kijelenthető. 

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség (Bluetooth kapcsolattal)

Szkeptikusan kezdtünk neki a tesztelésnek, mert aránytalanságnak tűnt az NsD hangszóró Bluetooth technológiával történő párosítása. A gyakorlat viszont elterelte a figyelmet a Bluetooth felől, rögtön a zene középpontjába. Élénken és tisztán szólaltak meg a frekvenciák, még előzetes bejáratás nélkül is az erőlködés leghaloványabb nyoma nélkül. Energikus, de józan karaktert kaptunk, amitől egyszerre volt élvezhető és fókuszt megragadó a zene. Az NsD hangszóró tulajdonságainak nagy része megmaradt Bluetooth módban, ami érthetőbbé tette a HiFiMAN szándékát. Bíztak saját technológiájukban.

Célszerű észben tartani, hogy az aptX HD és LDAC támogatás nem teszi a Spotify-ról lejátszott zenét CD-minőségűvé. Hogy ne csak energiát, hanem realizmust is kapjunk, legalább TIDAL szintű jelfolyamra volt szükség. Emellett azt is meg kell jegyezni, hogy az ANANDA-BT hangja rendkívül élvezetes és bensőséges érzettel adott vissza szinte bármit, amit lejátszottunk rajta, még mezei YouTube videók hangsávját is. Sebességének köszönhetően nem fejhallgató-szerűen jelenítette meg a teret, inkább a fej közepébe irányította.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Hangminőség (USB-C kábellel)

Közvetlen digitális csatlakoztatás esetén kicsit jobban felszabadultak a térbeli részletek és több egyensúlyt kapott a színpad. Ugyanazt a sebességet, dinamikát és erőlködéstől mentes érzetet sikerült megtapasztalni, mint vezeték nélkül, de gazdagabb zenei tartalommal, enyhén mélyebb virtuális mélységgel kiegészülve.

Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone c. száma komótos dobjátékot, óvatos mértékű elektromos gitárt, zongorát, trombitát és masszív mennyiségű basszusgitárt tartalmazott. E számnál pozitívan hatott az ANANDA-BT dinamikaárnyaló tudása. A hangszerek elkülönültek egymástól, de a színpad inkább közelebbre fókuszálódott. Utóbbi alatt értendő, hogy kevésbé a térmélységre és atmoszférára, inkább a hangszerekre és azok közelségére helyeződött hangsúly. Így olyan hatás valósult meg, mintha mi is a zenészek között tartózkodtunk volna. A zongora jó transzparenciával úszott be, a trombita pedig markáns volt, bátor éllel, annak ellenére, hogy a fényesnek várt részleteknél sokszor megpuhult. A zene energikussága szépen átjött és a basszus kielégítő mértékű volt, Marcus Miller játékának árnyalatai, tonalitása szépen átjöttek. A fejhallgató könnyedén, csak kevés súllyal kezelte a mélyhangokat, mellőzve a túlzó sötétséget, vagy irreálisan fűtött hatást.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Ezután Eliane Elias - I Thought About You c. számába hallgattunk bele, ami egyébként hivatalosan is az énekes/zongorista művésznő tisztelgése Chet Baker felé. Annak ellenére, hogy inkább lendületes és markáns részletekre épül, könnyen kihallottuk belőle a zongorabillentyűk halk kotyogásait és az énekesnő minden egyes lélegzetvételét. Friss és lélegző módon építette fel nekünk az ANANDA-BT ezt a kellemes hangulatú, bárki számára könnyen fogyasztható jazz darabot. Az átvezető szólórészeknél jó jelenlétérzettel kísérte a zongorát a nagybőgő, teljesen elmerülhettünk a darabban. Az énekhang magas frekvenciái kicsit derengő jellegűek voltak, ami eleinte megszokást igényelt. Akik dinamikus hangszóróhoz szoktak, azoknak szokatlan lehet, hogy a HiFiMAN síkmágneses alternatívája körvonalasabb részleteket rajzol a közép- és magashangok között.

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató mérés

A méréssel láthatóvá is válik, hogy a széles átlaghoz képest kevésbé tolakodó az ANANDA-BT basszusa. A mély-közép frekvenciák linearitása figyelemre méltó. 4 kHz-nél váratlan csúcs jelenik meg, aminek köze lehet a szisszenő, csattanó részletek kontrasztos, tömörebb megjelenésében. 10 kHz fölött folyamatos süllyedés figyelhető, 16 kHz fölött pedig már nincsen mérhető jel (Bluetooth jelátvitellel készült mérés).

HiFiMAN ANANDA-BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

A HiFiMAN ANANDA-BT izgalmas bepillantás a jövőbe. Esélyt ad azoknak az audiofileknek, akik egyszerűségre és kényelemre vágynak, kábel nélkül. Funkcionalitása lehetne színesebb annak érdekében, hogy jobban felhívhassa magára a figyelmet kábeles vetélytársainál. Vezeték nélkül is hifi hangzásra lehet számítani, a vártnál egyértelműen jobb térrel és dinamikával. Az ANANDA-BT egy lehetséges utat nyit a sok közül azoknak, akik zenehallgatás közben szeretnek sétálgatni, akár méterekre tartózkodni a forráseszköztől. Nincsen szüntelenül beakadó és összegabalyodó kábel. Az NsD hangszóróban lévő potenciál annyira erős, hogy sokszor elfeledtetheti a Bluetooth miatti kerekítéseket. A közvetlen, gyors hangkarakter zene, film és videójáték során is hozzáad az élményhez. Így a HiFiMAN ANANDA-BT vegyes igényű felhasználóknak is praktikus lehet, de a vásárlás előtt ajánlatos személyesen is kipróbálni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.