Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató teszt

Retró füles, prémium köntösben

2017. május 17., szerda, 11:45

Harman Kardon HK audio hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató HK Solo Solo Wireless fejhallgató teszt HK fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Harman Kardon fejhallgató Harman Kardon fejhallgató teszt

Prémium kategóriás fejhallgatót keres? Ismét bővült a választék egy érdekes darabbal, a Harman Kardon Soho Wireless személyében. Ez a fejhallgató olyan, mint egy luxusautó: bőr belső és külső, króm betétek. A hangzást 30 mm-es membránok biztosítják, és mindezt on-ear, azaz nyitott, a fülre fekvő kialakításban. Az egyedi, sajátos tervezésű, mikrofonnal is ellátott headset egy híján 80000 Ft-ért kapható.

Azok a hatvanas évek...

Lehet, hogy a Harman Kardon mérnökei kicsit sok nosztalgikus családregényt olvastak, de a Soho Wireless meglehetősen régies külsőt kapott. Igényes darab, az egyáltalán nem kérdés, hogy a prémium kategóriába sorolható, amire a választott anyagminőség és az összeszerelés minősége is utal. Mindenhol bőr borítja és a négyszögletes hangszórókamra kialakítás igencsak egyedivé teszi. Azért nem tekinthető abszolút újdonságnak, mert a megelőző vezetékes modellek a Soho-I és a Soho-A nagyon hasonlítanak rá. Ki nem találnák, hogy az I és az A mit jelentenek! Akkor eláruljuk: az I az iOS míg az A az Android rendszer rövidítése. De mindez már csak a múlt, mivel a Soho feladta a kötöttségeit, és a vezetékesből vezeték nélküli fejhallgató lett. Ugyanakkor a "visszalépés" lehetősége ugyancsak megmaradt, mivel a fejhallgatón a 3,5 mm-es Jack aljzatnak is akadt hely. Kicsit olyan ez, mint a vinil lemez vagy a magnókazetta: mindig visszanyúlnak hozzá, és népszerűsége sem lankad ennek az analóg csatlakozónak sem, pedig vannak próbálkozások akár teljes digitális csatlakozás megvalósítására is. Itt viszont nem erről van szó, a fő csapásirány a Bluetooth kapcsolat.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató

A Soho Wireless nem túl nagy, részben a fülre simuló (on-ear) kialakítás, részben pedig a 30 mm-es hangszóró teszi ezt lehetővé. Ez összességében a mobilitás szempontjából nagyon előnyös, de a hangzás szempontjából a hangszóró mérete eléggé meghatározó. Magán a fejhallgatón gyakorlatilag csak egy gombot találunk, ami a készülékek párosítására szolgál. A Jack bemeneten kívül pedig mindössze USB aljzatot helyeztek el rajta, ami a legfeljebb 10 órás üzemidőt biztosító akkumulátor töltését teszi lehetővé.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató

Szolgáltatások

A Soho Wireless alapvetően fejhallgató, de teljes funkcionalitását tekintve mikrofont is tartalmaz, tehát headsetnek is tekinthető. Hozzátesszük, erre különösebben semmi jel nem utal, de a specifikációból kiderül, hogy nemcsak zenehallgatásra, hanem telefonáláshoz is használhatjuk. Ez a plusz szolgáltatás kicsit illúzióromboló, bár egy Bluetooth fejhallgatónak ez ma már szinte alapvető funkciója. Kompatibilitási problémával nem valószínű, hogy a használat közben találkozunk, mivel a fejhallgató az NFC és az aptX rendszeren keresztül a legtöbb mobil eszközzel kompatibilis. Mindezt kiegészíti az AAC kódolás, ami a veszteségmentes adattovábbításért felel az egyes eszközök között. A Bluetooth adatkapcsolat létrehozásáért, illetve a bekapcsolásért felelős gomb a fejhallgató alsó felén, a hangszórókamra alatt található. Ezt csak a korábban említett Jack aljzat egészíti ki, más kezelőszervet, így például hangerő szabályozást nem találunk rajta. Innen is látszik, hogy alapvetően fejhallgató jelleget szántak neki, így az egyes zeneszámokat, hangerőt az okos készülékről lehet könnyen elérni.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató

A fejhallgatóban 30 mm-es hangszórókat találunk, és ez teszi lehetővé azt is, hogy jó minőségű hangzás mellett a készülék mérete kompakt maradjon. Ráadásként maga a fejhallgató teljes mértékben behajtató, elfér egy szép bőrtokban, amit a gyári csomagban kapunk. Erre szükség is van, mert elég kényes sérülékeny anyagokból késztették, a világos bőr nagyon érzékeny, egészen finom szennyeződések is meglátszanak rajta.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató tok

A gyári csomagban micro USB töltőt, és egy 1,2 m hosszúságú összekötő kábelt is találunk, amennyiben a beépített akkumlátor lemerülne, vagy éppen a Bluetooth kapcsolat nem lenne elég jó minőségű.

Hallgatni arany...

Kicsi és elegáns, ha jellemezni szeretnénk a Harman Kardon headsetjét, de ha a kezünkbe vesszük, nincs az a klasszikus fejhallgató jellege, amit elvárhatnánk. Cserébe olyan, mintha egy szépen csillogó ékszerboltban végigsétálnánk: minden kirakat gyönyörűen megvilágított, és ami benne van, természetesen csillog-villog. A bőrfotelba belesüllyedve pedig a legfinomabb kézi készítésű ékszereket csodálhatjuk: giccses megoldásnak nyoma sincs, minden anyag eredeti és hamisítatlan, úgymond fémjelzett.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató

Talán ezért is jutott eszünkbe egy ilyen hasonlat, mivel a Soho Wireless kecses, inkább nőies jellegű fejhallgató. Elsősorban kisebb fejmérethez tervezték, így akiknek ez nem adatott meg, azok panaszkodhatnak esetleg, hogy nyomja a fülüket. Az biztos, hogy maximális méretre kihúzva sem volt annyira bő, hogy lötyögjön a fejünkön. Az is kicsit furcsa volt, hogy a fejhallgató nem takarta teljesen a fület és a környezeti zajok szépen rendben beszűrődtek. A szobában, otthon nem volt gond, de mondjuk munkahelyen, vagy akár a buszon nem lehetett a külvilágot kellőképpen kirekeszteni.

Mindemellett ez a fejhallgató meglehetősen trükkös, vagy éppen a gyártó akart megviccelni bennünket. A "probléma" azzal kezdődött, hogy a hangerő kevésnek bizonyult sok esetben, ami valljuk be egy ilyen kategóriás fejhallgató esetében elképzelhetetlen. A megoldás kulcsa a jobb oldali hangszóró házban található, ugyanis érintésre érzékeny. Egy koppintás pillanat állj, még egy, és elindul a zene. Ha az ujjunkat körkörösen felfele mozgatjuk, növeli a hangerőt, ha visszafele "simogatjuk" csökkenti azt. Mindezzel az a gond, hogy semmi, de semmi nem jelöli, hogy így működik, a használati leírást meg sokszor nem olvassa el a felhasználó, pedig erősen ajánlott. Abban minden funkció részletesen szerepel. Ugyanezzel a módszerrel a hívásokat is fel lehet venni, de a gyakorlatban meg kell szokni, hogy hányszor és mennyi ideig kell megérinteni a jobb oldali hangszóróház külső részét. Mindent összevetve tényleg jó ötlet ez az érintésvezérlés, de nem tudni, gondoltak-e arra, hogy a külsőt borító finom bőr így nem biztos, hogy sokáig kopásmentes marad.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató és Esquire Mini hangrendszer

A hangminőségre nem volt panasz, de ne várjunk ettől a fejhallgatótól hatalmas energiát, széles színpadot és nagyon ütős mélyeket. Ehelyett finomkodó, aprólékos néha kicsit visszafogott a hangzása. Ugyanakkor a hangszereket pontosan és tisztán jeleníti meg, de dinamikája lehetne kicsit nagyobb. Zenei műfajokat illetően nem volt válogatós, a könnyű- illetve szimfonikus darabokat egyaránt kellő szakértelemmel adta elő. Érdekes, hogy bizonyos zeneszámok esetén, mint például ír népzene, kicsit határozatlan volt az összkép, nem volt eléggé karakteres. Ezt főként a dinamika, vagy inkább a mélyek hiányának tudtuk be. Ez érezhető a Studio Rio The Brazil Connection felvételen is (Dave Brubeck & Carmen McRae - Take Five), vagy éppen az Ember - Cheap Thrills Sia Cover Violin and Cello felvételén is ahol mind a basszus, mind pedig a cselló hangja nem elég karakteres, bár magastartományban határozottan jobb. A teszt során a hangminőségre összességében ezeken kívül más panaszunk nem merült fel, de a kényelem nem volt mindenben kifogástalan. Hiába a 3D csuklórendszer a hangsszórókamráknál, a fejpánt önmagában eléggé behatárolta a fejre igazítás lehetőségét, és egy idő után kicsit nyomta a fülünket. Akinek kisebb méretű feje van, az ezt a problémát nem biztos, hogy meg fogja tapasztalni.

Harman Kardon Soho Wireless Bluetooth fejhallgató

Összegzés

A Harman Kardon Soho Wireless azoknak lehet jó választás, akik prémium külsővel rendelkező fejhallgatót szeretnének maguknak, ami akár vezetékessé is alakítható. Aki a mélyhangokért rajong és feltétel, hogy a zenében ez domináns helyet foglaljon el, annak más modelleket is célszerű meghallgatnia. Aki viszont egy korrekt hangminőségű, és egyben különleges szolgáltatásokkal ellátott Bluetooth headsetet keres, annak a Soho Wireless igazán ideális választás lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.