Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Hogy repül az idő!

2020. március 31., kedd, 06:05

Harman Kardon HarmanKardon audio fejhallgató Bluetooth fejhallgató fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató Harman Kardon fejhallgató Bluetooth fejhallgató teszt

A rendszeres utazók igényeire optimalizált, vezeték nélküli, utazós fejhallgatók táborát a Harman Kardon is erősíti. A FLY ANC kb. 80 000 forintért virtuális asszisztens integrációt, aktív zajszűrést és szabadságérzetet nyújt, megtoldva egy kis esztétikummal. Jöhet?

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató dobozHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHarman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató App

Bevezető gondolatok

A HARMAN csoportba tartozó Harman Kardon képviseli az anyacég dizájnos, elit-életérzést megtestesítő konzumer ágát. Ha úgy tetszik, a HK az USA Bang & Olufsen-je, csak egy kicsit mérsékeltebb árakkal. Ha például azt nézik, hogy a FLY ANC funkció csomagját más nagy nevek kb. 100-130 000 forintért szokták kínálni, akkor érthetőbb, hogy miért hívja fel magára sokak figyelmét ez a füles.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Tavaly teszteltük a JBL LIVE 650BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatót (kb. 60 000 Ft) és annak ismeretében nem volt nehéz rájönni, hogy a Harman Kardon FLY ANC előbbi tovább csinosított, esztétikusabb változata. De csak a csillogó embléma miatt kerül többe? Nem, mert hangszórókamrájának külső részét műanyagról alumíniumra cserélték, fejpántja bőr kárpitozású, továbbá míg a "kuzinhoz" csak egy szütyőt mellékeltek, addig a FLY ANC sokkal komolyabb, kemény falú, cipzáras védőtokban érkezik.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Küllem

A fejhallgató fül köré fekvő kialakítású. Hangszóró-kamrájának fele műanyag, az elektronikát fedő, korong alakú idomok viszont fémből készültek. A külső lemezt elegáns, bőrhatású anyag fedi. A fejpánt kárpitozása is ebből készült, a gyártó egyszerűen csak bőrként említi (bizonyára nem mindenkinek fontos hogy igazi-e, a lényeg, hogy minőségérzetre jó legyen).

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az alumínium idom széle gyémántvágott és a középre ültetett embléma is látványosan csillog, ahányszor rávetül a fény. Ezért a FLY ANC bizonyos mértékig fejdísz szerepét is betölti. A jobb oldali kamrán található minden kezelőszerv. Ugyanitt 2,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat is található, hogy lemerült akkumulátorral is tudjon a felhasználó zenét hallgatni. A jobb oldal alsó részére csupán töltésre szolgáló, micro USB aljzat került.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Leginkább az imént leírt részletek képezik a FLY ANC viszonylag gyenge pontjait, jobban mondva csak ezek csökkentik némileg a prémium kategóriás érzést. A nyomógombok ugyanis kicsit nehezebben kitapinthatók, zsúfoltabbak és jobban kattognak, mint a 20-30 000 forinttal drágább riválisokon. A micro USB aljzat pedig egyre ritkább, helyette USB-C örvendetesebb lett volna. Persze így is gondtalanul lehet használni a fejhallgatót, ám ilyen apró fizikai kompromisszumokkal.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

A többi részlet átgondoltságot és igényességet sugall. A fülpárnák hihetetlenül puhák. A fejpánt bélése kicsit vékony és hosszabb távon, nagyobb fejméret esetén nyomhatja a koponya felső részét. Ez a felső nyomás jelentősen csökkenthető úgy, hogy néhányszor (nagyon óvatosan!) felfelé hajlítjuk a fejpántot, ilyenkor csökken az oldalirányú feszítés, kevésbé "csukódik" a fejre a felső rész. A FLY ANC szerkezete nem hallat gagyi nyikorgást, kamrái pedig 90 fokban kihajthatók, így használaton kívül a nyakban is tartható.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az aktív zajzár jó és hatékony, amennyire emlékezetünkre hagyatkozhatunk, közel azonosnak találtuk a LIVE 650BTNC-vel. Bekapcsolt aktív zajszűréssel nagyon enyhe sziszegő hang hallgató, de csak annyira halkan, hogy mindössze üresjáratban és csendes környezetben vehető észre. Ilyenkor érdemes kikapcsolni próbaképpen az ANC funkciót és kiderül, hogy a külvilág morajlása (szinte bárhol, ahol csak egy kicsit is behallatszik a város jellegzetes zaja) sokkal hangosabb és zavaróbb, mint az a bizonyos diszkrét sziszegés. Ha a felhasználó eleve csendes szituációban (pl. iroda, hotelszoba) használja, akkor érdemes kikapcsolni a zajszűrést, hiszen így az akkumulátor is tovább bírja. Kiemelkedően jó a FLY ANC hatóköre. Okostelefonunktól 10-15 méterre (viszonylag szellős konditerem) is gondtalanul vette a jelet.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Telefonálásra ugyancsak bevált a fejhallgató. Tömegközlekedésben már nem tudta tisztán érzékelni beszédünket, de irodai környezetben jól értettek minket és a másik fél hangját is prímán hallottuk. Applikáció is tartozik a fejhallgatóhoz, de más gyártók megoldásaihoz képest kissé fapadosnak tűnik. Az EQ-n, az ANC ki/bekapcsolásán és az akkumulátor töltöttségén kívül nem sok érdemi információt oszt meg (vélhetőleg szoftverfrissítésekre is alkalmas, de még nem találtunk erre utaló információt).

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató App

Hangminőség

A FLY ANC hangja dinamikus, kellemes és telt. A közelmúltban egyre több Bluetooth fejhallgatóval találkoztunk, amelyek már 100 000 forint alatt is kellemes, hosszútávon élvezhető hangkaraktert nyújtottak és ez a darab is közéjük sorolható. Audiofil igényeknek nyilvánvalóan nem tud megfelelni, de ettől még lehet rajta élvezettel zenét hallgatni, mert adottak az alábbi feltételek.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A basszus testes, de mégsem tolakodó. Játékos, de nem zavaróan elnagyolt. A középső frekvenciák határozottak és jól kivehetők, a magashangok pedig Bluetooth viszonylatban egész definiáltak és valahogyan a HARMAN mérnökei képesek voltak lefaragni ezek "élét", hogy ne a tömörítés általi tömörség vonja el a hallgató figyelmét.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A FLY ANC zárt kivitele ellenére pici tér érzetet is nyújt és sztereó középpontja is stabil. A részleteket képes úgy irányítani és mozgatni a térben, hogy a zenét kissé élettelivé tegye, így minden zeneszám kicsit izgalmasabb és tartalmasabb a vártnál. Műfajok terén nem válogat, de nyilvánvalóan a közízlés, jobban mondva a popkultúra előtt próbál tisztelegni. Ennek megfelelően elektronikus, diszkós, hip-hop és egyéb könnyűzenei darabok a legélvezhetőbbek rajta, de (amennyiben a hallgató még nem szoktatta a fülét valamilyen elitebb hifi fejhallgatóhoz) a felhasználók zömének egyértelmű, sokkal nagyobb előrelépés lesz pl. a standard telefonos fülesekhez képest.

Harman Kardon FLY ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Harman Kardon FLY ANC összességében kellemes kis utazós fejhallgató, amely éppen azt az eleganciát testesíti meg, amelyet testvérmárkája versenyképes árazása érdekében nem volt képes megtestesíteni. Éppen ezért, vagy ennek ellenére (kinek hogy tetszik) meg kell említenünk: aki hajlandó lemondani az alumínium külső házról és az elegáns fekete összképről, annak érdemes kipróbálnia a FLY ANC lazább alteregójaként is értelmezhető, picivel dinamikusabb, fiatalosabb külsejű, és hangkarakterű JBL LIVE 650BTNC fejhallgatót, mert kb. 20 000 forinttal kedvezőbb áron nyújt közel azonos felhasználói élményt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.