Grado SR80e hifi fejhallgató teszt

Valami Amerika

2016. március 2., szerda, 15:15

Grado audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Grado fejhallgató fejhallgató teszt Grado fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

Kissé puritán, lehet, hogy kevésbé ismert hazai körökben, de kiváló hangja van: ez a Grado SR80e fejhallgató a Grado Labs Prestige sorozatából. A brooklyni székhelyű Grado egy csipet Amerikát ad a fogyasztó számára, fűszerezve egy kis angolos visszafogott eleganciával és a szinte manufakturális működésből eredő kiváló termékminőséggel. A nyitott fejhallgató hétköznapi, de minőségi zenehallgatásra született, legyen az csak egy kis zenei szeánsz vagy éppen hobbizenészként egy-egy kis kompozíció elkészítése.

Grado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgató csatlakozókGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado SR80e hifi fejhallgatóGrado fejhallgató gyártásGrado fejhallgató gyár

Egy amerikai sikertörténet szülötte

Nem lenne teljes körű a kép, hogyha nem pillantanánk be a cég kulisszatitkaiba, ennél fogva a Grado családi vállalkozás több mint fél évszázados hagyományába. 1953-at írtak akkor, amikor is Joseph, John és Jonathan Grado megalapították a fejhallgatókat és hangszedőket gyártó vállalkozásukat Brooklynban. A család ars poeticája szerint Brooklyn egy csöndes utcája éppen megfelelő hely, a leginnovatívabb fejhallgatók születéséhez. A cég, bár amerikai, a hagyományait színesebbé teszi, hogy Joseph, az egyik cégalapító Saul Marantz védőszárnyai alatt tanult bele mélyebben a hifi világába, a hifi fejlesztésbe.

Grado fejhallgató gyár

A Grado cég első munkái gyakorlatilag tényleg a konyhaasztalon készültek, ugyanis a lemezjátszó hangszedőket még ilyen körülmények között, kézi munkával kezdték el gyártani. Ha már valakinek esetleg a név innen ismerősnek tűnik, annak pusztán az lehet az oka, hogy a cég hangfalakat, lemezjátszókat és fából készült hangkarokat adott a hifi vagy éppen a high end világának, sőt elismerten a legkifinomultabb hangszedő elkészítésért járó címet is megkapták 1963-ban. A következő 21 évben a fő csapásvonalat a lemezjátszó hangszedők gyártása jelentette, ráadásul az akkori 1000 dolláros kategóriában. Az 1980-as évek második felében kezdte meg Joseph az igazán high end kategóriába sorolható dinamikus fejhallgatók fejlesztését és gyártását, amivel elkezdődött a fejhallgatók evolúciója. A gyár koncepciójába olyan fejhallgató hangszórók gyártása kapott elsődleges szerepet, amely kifejlesztése során a lehető legnagyobb felbontás és dinamika, valamint a mélyhang-visszaadás harmóniája állt a középpontban. Az első modellektől 2014-ig, már több mint 25 fejhallgató változat van a piacon. A Prestige sorozat, amibe a tesztalanyunk is tartozik, már számos díjat tudhat magáénak. A 2008-ban megalkotott "i" azaz in-ear sorozat pedig előfutára volt a 2011-es harmadik generációs fülhallgató modellek megjelenésének, amelyek a fej- és fülhallgató piac robbanásszerű növekedésében a Grado cégnek is jelentős szeletet biztosítnak. 2014 közepén vezették be a piacra az "e" sorozatú, harmadik generációs fejhallgatókat, amelyek külső megjelenésüket tekintve a régebbi modellekhez hasonlítanak, de belső építőelemeik, a membrántól a fejhallgató kagylóig, a kábelezéssel együtt teljes átalakításon mentek keresztül.

Grado fejhallgató gyártás

Csak semmi túlzás!

A Grado SR80e teljesen egyszerű, szinte már hétköznapiasan szürke és egyszerű dobozban érkezett hozzánk, aminek kibontása után előbukkant a szivacsborítással körbevett fejhallgató. Szinte rögtön feltűnik a kábel, ami nem éppen nevezhető finom, érzékeny darabnak, sőt kifejezetten vastag robusztus. Mindez nem jelent gondot, mert tényleg minőségi és strapabíró darab, elszakítani biztosan nem fogjuk egy óvatlan mozdulattal. Ugyanakkor utazás során kicsit nehezebben boldogulhatunk a tekeredő kábelkígyóval, biztos, hogy több helyet foglal, mint az átlagos, egyszerű fejhallgatóké. A kábel 3,5 mm-es Jack csatlakozóban végződik, de a dobozban találtunk egy 6,3 mm-es fordítót is.

Grado SR80e hifi fejhallgató csatlakozók

A fejhallgatót kézbe fogva kettős érzés fogott el minket: egyfelől nagyon egyszerűnek tűnik a felépítése, már-már kicsit iparinak mondhatnánk, de ugyanakkor van benne valami olyan elegancia, ami egyértelműen, nagyon jó minőségre utal. Az SR125e már járt a szerkesztőségünkben, ami első ránézésre éppen olyan, mint az SR80e. Előre bocsátva elmondhatjuk, hogy az SR80e egy nagyszerű fejhallgató, de minden olyan külsőséget nélkülöz, amit egy mondhatni prémium terméktől elvárhatnánk. Nem vastagon párnázott a fejpántja, csupán műbőrborítású, ami alól még a rugós lemez is kikandikál. Két, méretes membránját nyitott rendszerű házba építették be, aminek a tetején egy öntött műanyag tartja azt a forgó tengelyt, amelyen akár tejesen körbe is forgathatók a fülkamrák. Ez az egytengelyes megoldás első pillanatban kissé túl egyszerűnek tűnik, ami részben igaz, de kiválóan megállja a helyét a mindennapi használatban. Egyrészt nagyon leegyszerűsíti a szállítást, másrészt meg sokkal kényelmesebb viseletet biztosít, mondjuk egy fix megoldással szemben.

Grado SR80e hifi fejhallgató

A hangszórókamrák, méretük ellenére teljes mértékben szivaccsal borítottak, nem fedik be a fület, hanem rásimulnak. Első ránézésre lehet, hogy furcsa, és a felsőbb kategóriás Grado modelleknél nem ezt a megoldást alkalmazzák, annyi bizonyos. További előnye, hogy a fülünk nem melegszik be, még akkor sem, ha órákig hallgatjuk esetleg valamelyik kedvencünket. A tömege arányos, nem volt feltűnően nehéz, de könnyűnek sem mondhatjuk: jól eltalált darab. A fejhallgató átfogása természetesen változtatható, a kisebbektől az egészen nagy fejméretig igazítható.

Grado SR80e hifi fejhallgató

Hangpróba

A Grado SR80e a Prestige sorozat második darabja, de még belépő szintű modellnek számít, legalább is a Grado Labs mércéjével. A valóságban ez koránt sincs így, mert egyrészt a felépítése által kapott minőség sem az alsó kategória, másrészt meg ára sem erre utal, hiszen 50 ezer Ft. Természetesen egy olyan specialista cég, mint a Grado szemszögéből nézve más a mérce, és már ezen a szinten is a kiváló minőségre koncentrálnak. A cég a fejhallgató fejlesztéseit elsősorban a minél szélesebb dinamika tartomány átfogására összpontosítja, úgy hogy a középtartomány a lehető legrészletesebb legyen. Ehhez hozzájárul a túlméretezett kábelezés is, hasonlóképpen a folyamatos fejlesztés alatt álló membránrendszerhez. A Grado SR80e kipróbálását nagy várakozás előzte meg, mivel az SR125e már letette a szerkesztőségben a névjegyét. Az SR80e igényes, de többcélú fejhallgató, amit univerzális felhasználási területre terveztek. Ennek megfelelően többféle hangforrással kipróbáltuk, néztünk vele filmet, hallgattunk komoly és könnyűzenét, no meg elmaradhatatlan jazz számokat. Az InAkustik Soundcheck vinil lemezről lejátszott hanganyag jelentette a legjobb minőséget, ami a leginkább megfelelt az SR80e étvágyának.

Grado SR80e hifi fejhallgató

Nem ért minket csalódás, mivel a kisebb Prestige sorozatú Grado hangja is kiváló. Első meghallgatáskor egyértelművé vált, hogy az átlagosat jóval meghaladó, nagyon részletes és dinamikus hangzása van. Dave Brubeck már megint remekelt, nagyon élvezetes volt az előadása. Ezt még egyszer meg kell hallgatni! A Hotel California is a maga egyediségével szólalt meg, pedig már ezerszer hallottuk, de most mégis lekötött. És csak megtaláltuk az Apollo 13 klasszikus kilövési jelenetét, amikor szinte a Cape Canaveralen lévő űrközpontban érezhettük magunkat. Semmi nem zavart, nem vonta el a figyelmet a fejhallgató viselése, csak a hallottakra tudtunk koncentrálni. A fület nem lapítja le, nem túlságosan erős, ahogy a rátapad, olyan pont megfelelőnek gondoltuk. Abszolút nem fárasztja a hallgatót, hosszabb távon sem, sőt szívesen vesszük föl egy kis zenehallgatáshoz. Gyakorlatilag ezen a fejhallgatón minden jól szólt. Nagyon részletes a visszaadott hangkép, a legapróbb részletekig hallatszott minden a felvételeken. A cintányér hangja nem bántó, a mély nem pufogott, az előadó szinte minden mozdulatát könnyen magunk elé képzelhettük. Szinte alig éreztük, hogy a fejünkön van az SR80e, teljesen bele lehet feledkezni a zene részleteibe. A vokál jól pozícionált, nem ingadozott a hangkép. Szinte láttuk, amikor az előadó a mikrofon elé lép és az első hangok elhagyják a torkát.

Grado SR80e hifi fejhallgató

Magasabb és alacsonyabb hangerőn is kiegyensúlyozott volt a hangzása, ritka kellemes az a zenei összkép, amit elénk varázsolt. Mivel nyitott rendszerű a fejhallgató, így a külső zajokra azért érzékeny, így a legideálisabb egy csendes szobában zenét hallgatni rajta. Érdemes kísérletezni azzal, hogy a tenyerünkkel kicsit letakarjuk a nyitott hangszórókat, így elzárjuk a hanghullámok útját: lényegesen megváltozik a hangzás, beszűkül a tér, talán még a részletek is elvesznek kissé. Érdekes a kontraszt a két hangzás között, de nyilván ez csak játék és a nyitott felépítés előnyeit maximálisan ki tudjuk használni. Összességében egy nagyon részletező hangú, kiváló dinamikával rendelkező fejhallgató az SR80e, ami más gyártók prémium sorozatú modelljeinek is feladja a leckét.

Grado SR80e hifi fejhallgató

Ajánlás

Amennyiben a Grado SR80e fejhallgatót jellemezni szeretnénk, akkor elmondhatjuk, hogy egy kiváló hangzású, puritán felépítésű modell, ami gyakorlatilag minden zenei stílus esetén megállja a helyét. Nem olcsó, de a pénzünkért olyan hangminőséget kapunk, amit csak drágább szegmensben lévő fejhallgatókkal érhetünk el. Nagyon kényelmes, kiegyensúlyozott hangzású füles, ami érdekes színfolt a sokak által jól ismert gyártók kínálatában. A kábel egy kicsit tényleg vastagra sikerült: de annyi baj legyen!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.