Grado SR325x fejhallgató teszt

Rátermett résztvevő

2022. április 6., szerda, 07:55

Grado audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Grado fejhallgató fejhallgató teszt Grado fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

A Grado megfizethetőbb, Prestige szériája legnagyobb tagjának számító SR325x kisebb testvéreitől eltérően nem műanyag, hanem fémházas. A frissített fejpánt, kábel és a 4. generációs hangszórók együttese váratlanul erős résztvevőt eredményez a felső középkategóriában, mely tökéletlenségei ellenére is megérdemli a figyelmet.

Grado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgató fülpárnaGrado SR325x fejhallgató fülpárnaGrado SR325x fejhallgató kábelGrado SR325x fejhallgató fejpántGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgatóGrado SR325x fejhallgató mérés

Bevezető gondolatok

Akik komolyabban foglalkoznak fejhallgatókkal, azoknak valószínűleg nem kell bemutatni a több mint 70 éve tevékeny Grado céget. A mai napig brooklyni székhelyű gyártó fő profilja régóta változatlan, fejhallgatókat és hangszedőket készít. Egy időben kacsingattak az in-ear fülhallgatók felé és most is kínálnak vezeték nélküli fül-, illetve fejhallgatókat, de slágercsaládjuk az a kategória, amivel most is foglalkozunk.

Grado SR325x fejhallgató

Akik megelégelik, hogy sokadik nagyáruházban vásárolt, párezer forintos fülesük landol a kukában, azok vagy örökre elfelejtik a fejhallgatózást, vagy nekiállnak a magasabb minőségű kínálatban kutakodni. Itt jön képbe a Grado Prestige Series. Globális viszonylatban jóval drágább opciókat tartalmaz, mint a szupermarketek polcain szereplő darabok, ugyanakkor még nem a megfizethetetlen kategória. A Magyarországon is kapható felhozatal körülbelül 50 000 és 120 000 forint közötti modellekből áll, a kisebbeket (SR80x, SR125x, SR225x) szinte mindet kipróbáltuk, így logikus volt, hogy a legnagyobb tag is említést kapjon.

Grado SR325x fejhallgató

Az SR325x fölötti kategóriájú fejhallgatókat is gyárt a Grado, főleg elszántabb audiofilek, zenészek és hangmérnökök számára. Aktuális tesztalanyunk azért fontos szereplő, mert a legtöbb felső-középkategóriát megcélzó konkurens terméke hasonlóan 100-150 000 Ft közé sorolható. Például a Sennheiser HD 600, Meze 99 Classics vagy AKG K 712 Pro. Hogyan szándékozik ilyen húzónevekkel ringbe szállni a Grado SR325x? Tudható, hogy benne már a tovább finomított, 4. generációs hangszórók üzemelnek és nyolceres kábelét is frissítették. De mielőtt a hangra térnénk, csomagoljuk ki!

Grado SR325x fejhallgató

Küllem

A Grado stílusjegyei közé tartozik a régies megjelenés és a rendkívül egyszerű felépítés. Nincsenek felesleges műanyag takarólemezek és csavarfejek, az összkép egyszerűbb nem is lehetne. A csomagolás is végletekig lecsupaszított: vékonyka fehér papírdoboz, benne a fejhallgató, egy szivacslemezbe téve és egy köszönőlevéllel kombinált bemutatkozó lapocska a gyártótól. Talán nem kimondottan felvágós körítés 120 000 forintért, de minek fizettessenek ki a vásárlóval a matyóhímzéses selyemmel és műanyaggal bélelt kartondobozt, ha úgyis csak a tartalma lesz használva?

Grado SR325x fejhallgató fejpánt

Az SR325x ugyanazt a formavilágot kapta, mint kisebb testvérei, néhány apró eltéréssel. A bőr fejpánt tartósabb és elegánsabb érzetű, mint az olcsóbb variánsokon lévő műbőr. És ami fontosabb, a hangszóróház nem műanyag, hanem fém. Utóbbi a hangzás szempontjából fontos, hiszen hatékonyabban csillapítja a hangszóró által keltett rezgéseket, így kisebb torzítás és tisztább karakter várható el.

Grado SR325x fejhallgató fülpárna

A fejhallgató kábele vastag és nehéz, ráadásul nem cserélhető, mert beépítették a jobb és bal oldali házakba. Nyolceres belseje és vastag külső köpenye által viszont sejthető, hogy jobban állja majd az idő próbáját, mint a tömeggyártott alternatívák cérnametélt vékonyságú fityegői. A fülpárna egy tölcsér formájú szivacskarika, nincs memóriahab vagy műbőr kárpit. Ilyen téren szinte zavarba ejtően konzervatív a Grado.

Grado SR325x fejhallgató

Használat közben

Az SR325x használata ugyanolyan élmény volt, mint a többi Prestige Series családba tartozó fejhallgatóé. Mindössze annyi eltérést tapasztaltunk, hogy az alumínium kicsit megnövelte a nem túl vészes tömeget: nekünk 255 grammot mutatott a mérleg, ami kifejezetten barátinak számít. A szokásos Grado sajátossággal, vagyis a fülre fekvő szivacspárnákkal kellett kompromisszumot kötnünk. Nem volt annyira komfortos az SR325x, mint hasonló összegért kapható, de fül köré (over-ear) fekvő alternatívái. A szivacskarikák belső éle eleinte minket zavart, de a fejpánt nagyon óvatos, enyhe kifeszegetésével sokkal kisebbre csökkentettük az oldalirányú nyomást. Cserébe csökkent a stabilitás érzet, de ez a füles amúgy sem sportolóknak készült.

Grado SR325x fejhallgató kábel

A kábel vastagsága egyfelől bíztató volt, mert tartósságot sugallt. Viszont a végtelen forgású hangszórókamrák miatt néha hajlamos volt ide-oda tekeregni és öntörvényűen húzódott valamilyen irányba különösen akkor, ha íróasztal mellett használtuk a fejhallgatót. Mindezzel együtt lehetett élni, de ilyen téren a Grado szemlátomást nem kívánt lépést tartani vetélytársaival.

Grado SR325x fejhallgató

A Grado SR325x teszteléséhez RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőt használtunk, iMac számítógéphez csatlakoztatva. A meghallgatás során JRiver Media Center 28 szoftverből játszottunk le 24 bites PCM és DSD fájlokat.

Hangminőség

A fejhallgató karaktere friss, eleven, tiszta volt. Dinamikája és áttetszősége, amennyire emlékezetünkre támaszkodhattunk, kétségtelenül javult a korábbi generációhoz képest. Picit fényes, de nem fárasztó magashangokat, egyenesen őszinte középső hangokat és bársonyos, kellemesen diszkrét basszust biztosított, stúdiószerű hangzással megjelenítve referencia fájljainkat.

Grado SR325x fejhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában meghökkentően eleven és dinamikus volt mindegyik ütős hangszer. A gitárpendülés árnyaltan, gazdag textúrával jelent meg. A mélyhangok térbeli értelemben kicsit elhalványultak a többi részlethez képest, de a basszus melegségért felelős része végig támogatta a zenét. Az ének kristálytiszta volt, néha szinte már túlságosan is. Végül mégsem bántotta a fülünket. A hangszerek jól elkülönültek egymástól, de az összkép kicsit szűkre fókuszált maradt, mintha közvetlen közel álltunk volna az énekeshez és a zenészekhez is.

Grado SR325x fejhallgató

Ezután a Dave Brubeck Quartet - Take Five c. jazz klasszikusa következett. A cintányér szinte lélegzett, a szaxofon megőrizte érdes, könnyed jellegét. A zongora dinamikája meglepően határozott volt, de a közeli fókusz érzete megmaradt, tehát a hangszerek nem terültek szét túl nagy térben. A tér mélysége tehát nem volt túl nagy, de a térérzet, a hangok iránya és a középpont ábrázolása mégis meggyőzőre sikerült. A nagybőgő hangyányit álmatag volt a mi szubjektív ízlésünknek, viszont a lábdob energiáját magabiztosan jelenítette meg a fejhallgató.

Grado SR325x fejhallgató

Meghallgattuk a Rodrigo y Gabriela duó megunhatatlan Diablo Rojo c. számát is, melyet a Grado váratlan profizmussal adott vissza. A hangszereket őszintén, mellébeszélés és szépítgetés nélkül repítette az agyunkba. Meghökkentően ügyes volt a gitárhoz ütődő kéz, a pendülések és a lecsengések megjelenítése is. Ez a fentiekhez képest kicsit elevenebb és fűtöttebb muzsika rámutatott a Grado dinamikai mélységeire. Egyáltalán nem tojta össze magát a komplex anyagtól, sőt, az intenzív információtól éledt fel igazán. E számnál végig a hideg futkosott a hátunkon, ami egyértelműen jó jelnek számított.

Grado SR325x fejhallgató mérés

A Grado SR325X frekvenciagörbéje 100 kHz alatt kissé sovány (azért alábecsülni sem kell, a határain belül még gazdagon visszaad egy orgonát vagy nagybőgőt), 20 Hz-től 15 dB-lel kisebb hangnyomásszintet mutat, mint a 100 Hz-től 1,8 kHz-ig érő, szép egyenletes szakasz. Viszont 5 kHz-nél majdnem 20 dB-t ugrik felfelé, majd 10 kHz után fokozatosan lehanyatlik. A basszusokat leszámítva olyan, mintha fejlesztői a Harman célgörbéhez próbálták volna igazítani, ami nem baj. Utóbbit jobban megközelíti, mint a hasonló összegért kapható Sennheiser HD 600. Figyelemreméltó, hogy a jobb és baloldal milyen összhangban üzemel.

Grado SR325x fejhallgató

Végszó

Mai viszonylatban 120 000 forintért a Grado SR325X nagyon jó hangú fejhallgató. Közép/magas frekvenciás részletekben ügyesebb, mint a hasonló összegért kapható (általunk is használt) Sennheiser HD 600 fejhallgató. Basszusban nem kifejezetten erős, ami könnyűzenei stílusoknál (hip hop, elektronikus stb.) kicsit érzékelhető, viszont a hangszereket és éneksávokat szépen jeleníti meg. Hangja a mértéktartó basszussal együtt is hiteles és tiszta, felbontása és színpadképe megéri a pénzét. Viszont a fülpárna megosztó lehet. A beépített kábel is. A fülre fekvő kategória eleve kényes választás és a Grado fülpárnái még azon belül sem a legkényelmesebbek. A fejpánt óvatos beállításával csökkenthető az oldalirányú nyomás, de vásárlás előtt mindenkinek érdemes személyesen is felpróbálni, legalább 5-10 percig. Akinél átesik ezen a rostán és elfogadja fizikai adottságait, annak a Grado SR325x megbízható referencia hangot kínál.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.