Focal Utopia (2022) high end fejhallgató teszt

Utó-utópia, avagy úton a fejhallgatós ábrándok csúcsára

2023. március 9., csütörtök, 19:40

Focal Utopia audio hifi hangszóró fejhallgató hifi fejhallgató Focal fejhallgató Focal Utopia fejhallgató teszt high end fejhallgató hifi fejhallgató teszt Focal fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

Évek teltek el az első Focal Utopia fejhallgató érkezése óta. A gyártó eszközölt rajta frissítéseket, de olyan kis mértékben, hogy még a terméknéven sem módosítottak. Legtöbben egyszerűen csak "új Utopia" néven említik a frissített kiadást, melynek külsején és lengőtekercsében is apró, de fontos változás történt. De vajon mitől különleges a világ egyik legjobb fejhallgatója?

Focal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgató fejpántFocal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgató fejpántFocal Utopia high end fejhallgató csatlakozóFocal Utopia high end fejhallgató fülpárnaFocal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgatóFocal Utopia high end fejhallgató kábelFocal Utopia high end fejhallgató tesztFocal Utopia high end fejhallgató tesztFocal Utopia high end fejhallgató mérésFocal Utopia high end fejhallgató mérés

Bevezető gondolatok

Az Utopia a Focal csúcsmodellje, tervezése és gyártása is Franciaországban történik. Tavalyi gyárlátogatós beszámolónkban említettük, hogy az utolsó csavarig minden high end fejhallgatót a cég saját üzemében, kézzel szerelnek össze. Az Utopia abszolút felső kategória, luxusérzetet és technikai tudást egyszerre kell megtestesítenie. Utóbbiban fontos szerepet játszik a tiszta berillium membrán.

Jelenleg nem ismerünk más fejhallgatót, amiben tömör berilliumból készült membrán található. Léteznek berilliummal bevont alternatívák, amelyek részben megadják a ritkafém előnyeit, de a hangzásuk nem pont ilyen. A szóban forgó anyagot magas ridegsége miatt speciális eljárással kell meghajlítani, hogy ne törjön darabokra. Más fejhallgató készítőnek még nem sikerült ilyen gyártástechnológiára szert tennie, így a Focal előnyös helyzetet birtokolhat. Pontosan micsoda ez az előny? Többek között az, hogy a berillium membrán és a mögötte lévő, erős mágnesek kombinálásával 5 Hz-től 50 kHz-ig tartó frekvencia-átvitel lehetséges.

Focal Utopia high end fejhallgató

A specifikációban közölt részletekben szinte semmilyen változás nem található a korábbi kiadáshoz képest. Ettől azt sejtjük, hogy a francia tervezők nem szándékoztak új forradalmi termékről mesét szőni, mert nem látták szükségesnek. Ugyanakkor az elődhöz képest 400 000 forinttal drágább az új Utopia, ami magyar és nemzetközi mércével is jelentős drágulás. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az új lengőtekercs alumínium és réz tartalmú, ami a gyártó szerint kisebb tömeget eredményez. A fejhallgató össztömege változatlan (490 g), de high end kategóriában már a legcsekélyebb eltérések számottevőek lehetnek. Ilyen mértékű változás az is, hogy már a hangszórók védőrácsa is követi az "M alakú dóm" formát. Ennek köszönhetően, a gyártó közleménye alapján, sikerült megnövelni a magas frekvenciák linearitását.

Focal Utopia high end fejhallgató fülpárna

További újdonság, hogy a frissített verzióhoz kétféle kábelt mellékelnek. Egy másfél méteres Jack, és egy háromméteres, 4 tűs XLR dugós változatot. A fejhallgató felőli oldalon továbbra is Lemo csatlakozó található.

Focal Utopia high end fejhallgató kábel

A Focal remek minőségű táskát alakított ki a fejhallgatóihoz, ami az első Utopia készítésekor még nem létezett. Ezt a kiegészítőt mostanra a zászlóshajóhoz is pótolták, sokkal kevesebb helyet foglal, mint a korábbi láda-doboz. Azt is lehetővé teszi, hogy hátizsákba tegyük a fülest, ha magunkkal szeretnénk vinni.

Focal Utopia high end fejhallgató

Küllem

A fejhallgató viszonylag nagy, de annyira nem bumfordi, mint síkmágneses vagy elektrosztatikus kihívói. Perforált báránybőr található a memóriahabos fülpárnákon, a fejpánt is valódi bőrből készült. Az Y-alakú szár, amely a hangszórókamrákat összeköti a fejpánttal, újrahasznosított szénszálból készült. A Focal Chora és Vestia hangszórók membránja is tartalmaz ilyen anyagot, elismerésre méltó, hogy a gyártó próbálja csökkenteni ökológiai lábnyomát.

Focal Utopia high end fejhallgató fejpánt

A hangszórókamra külső oldalán méhsejt mintázatú rács segíti a szellőzést, hogy a hangszóró működését ne fojtsák el zárt felületek. A mágnes külső rácsát fekete krómbevonatúra cserélték, ami jobban illik a sötét összképbe. A minőségérzet, ahogy high end kategóriától elvárható, kimagaslóan jó. A Lemo csatlakozók jobban kiállnak, mint a hagyományos Jack dugós változatok, de összességében hozzáadnak a masszív érzethez.

Focal Utopia high end fejhallgató csatlakozó

Használat közben

A Focal hifi fejhallgatói közel azonos formavilágra épülnek, ennél fogva az Utopia komfortszintje, súlyelosztása nagyon hasonló a gyártó kisebb szériáihoz. Tágas helyet nyújt a fül körül, hangsúlyozza prémium érzetét, alkatrészei nem zörögnek. Illeszkedése viszonylag feszes, de oldalirányból egyáltalán nem túl erős. Ami különbség, hogy a kárpitozás itt jobb minőségű, ezáltal a fejbőrrel érintkező részek lágyabb, kényelmesebb érzetet okoznak. Majdnem fél kilót kell a fejen tartani, ami az átlaghoz képest egyértelműen több. A párnák szélesek, ezért hatékonyan elosztják a súlyt. Ahogy a korábbi Focal fejhallgató cikkekben említettük, itt is meg kell jegyezni, hogy fejformától függően egyesek kicsit erősnek találhatják a fentről érkező nyomást. Ha valaki nem biztos benne, hogy zavarná-e ez, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnia vásárlás előtt. Személyes kipróbálással kapcsolatban a budapesti Audio Forum munkatársainál lehet érdeklődni.

Focal Utopia high end fejhallgató

Pozitív változás, hogy mellékeltek egy rövid kábelt is, ami íróasztalnál vagy hordozható zenelejátszó használatakor különösen praktikus. Így a hallgatónak nem kell hasra esnie a feleslegesen tekergő kábelben. Szerintünk érdemes lenne utólag megvásárolható kábelre is opciót nyújtani azoknak, akik például 4,4 mm-es Pentaconn dugós változatra tartanának igényt. A Meze-hez hasonló módon az is előnyt jelentene, ha a vevők szükség esetén a gyárinál jobb minőségű kábelt is tudnának választani felár ellenében. Hozzátesszük, hogy az Utopia-hoz mellékelt "alap" kábel is jó minőséget képvisel összeszereltség és csatlakozók tekintetében.

Focal Utopia high end fejhallgató

Kiegészítés: mint minden nyitott kivitel, a Focal Utopia is csendes körülmények között élvezhető legjobban. Minden környezeti zajt beenged, és amikor zenét hallgatnak rajta, az kihallatszik. Ezt célszerű számításba venni, zajos környezetben élők valószínűleg jobban járnak egy zárt fülessel. A Focal zárt kivitelű berillium membrános alternatívát is kínál Stellia néven.

Hangminőség

A Focal Utopia teszteléséhez két rendszert használtunk. Az első a szokásos fejhallgatótesztelő szett volt (iMac számítógép és RME ADI-2 DAC D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítő). A második rendszer Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőt és Reavon UBR-X200 lejátszót tartalmazott.

Auris HA-2SF és Reavon UBR-X200 tapasztalatok

Ezzel a készülékpárossal energikusabb hangzás volt az eredmény. A basszus teltebb és lágyabb érzettel jelent meg, az énekhang közvetlen, intim módon rajzolódott ki a fejben. Finoman követték egymást a részletek, feszengés és mesterkéltség nélkül. Annak ellenére, hogy digitális fájlokat hallgattunk, az eredmény mellőzte a gépiességet.

Focal Utopia high end fejhallgató teszt

Melody Gardot - If I'm Lucky c. dalát hallgatva mézédes tónusokat kaptunk, az énekesnő lágy hangja betöltötte a fejünkben lévő sztereó színpad közepét. A hangszerek nagy térrel bontakoztak ki. Meleg derengésben játszottak a zenészek, invitáló hangulattal, de nem mosódtak össze. Minden részletet el tudtunk különíteni, de közben mégsem volt túl száraz az összkép. Nem kellett klinikai szigortól tartani, egyszerűen csak hátra dőltünk és élveztük a régies dallamokat.

Ezután Yuja Wang - Ravel: Piano Concerto in G major c. előadását hallgattuk meg. Az analógos lágyság megmaradt, de a Focal nem próbált mindenáron szépíteni. Egyértelműen érzékeltette az Auris jelenlétét, a csöves erősítő enyhén lágyító hatását. Jó sebességet és transzparenciát kaptunk, bár a magas frekvenciás mikro-dinamikus részletekben és az atmoszférában, mélységben még elviseltünk volna további tisztaságot, áttetszőséget. Ezen nem bánkódtunk, inkább örültünk, hogy az Utopia egyértelműen átengedte magán a mögötte lévő eszközök karakterét.

Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma különleges élményt nyújtott. Az unalomig ismert zene most nyíltabb volt, nagyobb testtel. Az ütős hangszerek és a mélyhangok játékos lendülettel váltották egymást. A dinamikai változások könnyedsége folyadékszerű energiaváltozásokat hozott. Igen, valóban bután hangzik a jelző, hogy "folyadékszerű", de ennél közelebb nem sikerült jutni hozzá szóbeli megfogalmazással. Bőségérzettel és élő, organikus térrel dolgozott a Focal, amiért még az Auris kissé derengős magashangjait is el lehetett nézni.

Focal Utopia high end fejhallgató teszt

Ugyanilyen könnyedén és bátran jött át Joe Satriani elektromos gitárvirtuóz - Wind In The Trees c. műve is. A cintányérok hűvös csengése megmaradt annak ellenére, hogy az elektronika kicsit lágyította a magas frekvenciákat. Nem tudtuk összehasonlítani a régi és új Utopia fejhallgatót, de a friss kiadás szubjektív véleményünk szerint pontosabban, kevesebb homállyal tudta megrajzolni a cintányérokat, miközben a basszusa is csupaszabbnak, feszesebbnek bizonyult. Döbbenettel konstatáltuk a darab kerek, egésznek érződő, spirituális mélységeket felnyitó hatását. Sok fülesen meghallgattuk korábban ugyanezt a számot, de az általunk eddig kipróbáltak közül egyiken sem volt ennyire addiktív, egésznek, hibátlannak érződő.

RME ADI-2 DAC FS tapasztalatok

A kis RME DAC több fegyelemmel hajtotta tesztalanyunkat, bár a karakter vele inkább száraz irányba húzott. Szubjektív, hogy kinek melyik tetszik jobban, a fejhallgató felbontása a kisebb elektronikával is eszelősen gazdag volt. Ezúttal inkább professzionális, stúdiós közlésmódot kaptunk, ami az RME stúdiótechnikai hátterét ismerve logikusnak bizonyult. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát ezzel a szettel is elindítottuk. Az információmennyiség és a részletek tisztasága egyaránt meghökkentő volt. Leginkább az a bársonyos, puha érzet maradt el, amit az Auris képes volt megteremteni. Az ADI-2 DAC FS arra világított rá, hogy aki a precízebb, tárgyilagosabb hangzást részesíti előnyben, megfelelő elektronikával gond nélkül azt is kihozhatja az Utopiából.

Focal Utopia high end fejhallgató mérés

Mielőtt kedves olvasónk információszegénynek gondolná a mélyhangokat, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a görbe 5 Hz-től indul, a specifikáció nem elírás! 20 Hz-en, ahol sok fejhallgató még csak éledezik, ez már munkába áll. 4-5 kHz között hajmeresztőnek tűnő, 20 dB ugrás figyelhető meg, de a gyakorlatban mégse válik erőszakossá a fejhallgató hangja. A 10 kHz fölötti frekvenciák néhány dB-t leesnek, sugallva azt a lágyságot, amit a sokat dicsért Clear Mg még nem egészen tud elérni.

Focal Utopia high end fejhallgató mérés

Alternatívák

A Focal olcsóbb fejhallgatókat is gyárt. Majdnem negyedáron kapható a Clear Mg, melyről részletes cikket és videót készítettünk, a maga kategóriájában mai napig meggyőző. Az egymilliós kategóriában is lehet válogatni olyan opciók közül, mint az Audio-Technica ATH-ADX5000. Könnyebb, ugyanakkor sebessége és jelenlét-hatása is a legjobbak közé sorolható. Más kérdés, hogy az Utopia invitáló karakterét, érzelmi közvetlenségét nem szándéka lekörözni.

Végszó

Az új Focal Utopia fejhallgatót átjárja a fennköltség, ami a formatervre és hangra is értendő. Karaktere érettebb, tisztább, mint az elődé. A korábbi kiadásnak is dicsértük hosszan hallgatható karakterét és árnyalt basszusát. Kár, hogy nem volt módunk összemérni vele az új kiadást. Memóriánkra támaszkodva nekünk úgy tűnt, hogy apró, finom részletekben történt előrelépés. Kicsit csupaszabb magashangok, megfelelő körítéssel kevesebb köd, feszesebb és gyorsabb basszus.

Amit a régebbi kiadásnál kifogásoltunk (hogy majdnem félkilós tömege miatt fejformától függően nyomó érzetet okozhat), ezúttal is megmaradt. A szerkezeti felépítés nem mindenki számára lesz kifogástalan, de találkoztunk már millió fölötti, sokkal kényelmetlenebb fülesekkel is. A szárbetét megfelelő beállításával, ezzel a fejhallgatóval is megvalósítható az órákon át tartó komfort, de aki biztosra akar menni, vásárlás előtt próbálja ki személyesen!

A fejhallgató elcsomagolása után alapos önvizsgálat vette kezdetét. Egy kérdésre kellett válaszolni: kell-e jobb ennél? Létezik ma jobb fejhallgató? Minden relatív, és még jó pár céget lehetne említeni (Audeze, ABYSS, STAX stb.), melyek csúcsmodelljeit eddig nem teszteltük. Ha abból indulunk ki, hogy eddig milyen dinamikus hangszórós nyitott fejhallgatókat hallgattunk, akkor e pillanatig semmit nem tudunk megnevezni, ami az új Focal Utopia közelébe ér. Ha valaki megfelelő rendszerbe illeszti be, akkor elégedetten letekinthet a fejhallgatós Mount Everest csúcsáról. Ennyiért aligha várható el más tőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.