Focal Spirit One mobil fejhallgató teszt

Erősebb lélek, mint test

2013. március 18., hétfő, 20:00

Focal Spirit One Focal Spirit Focal fejhallgató fejhallgató teszt fejhallgató headphones hifi audio hifi fejhallgató mobil fejhallgató utcai fejhallgató

Kipróbáltuk a hangsugárzóiról régóta ismert Focal cég első fejhallgatóját, mely a Focal Spirit One nevet kapta. Sokak szerint nem csak hangminősége, de passzív zajszűrése is kiemelkedő. Ennél fogva könnyen elcsábíthatja a gyakran utazó zenerajongókat.

Focal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgató robbantottFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgató felépítésFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgató tokFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgatóFocal Spirit One fejhallgató távvezérlő

Csomagolás Focal-módra

Masszív dobozkába tették a Focal Spirit One-t, de még annál is masszívabb a dobozból kicsusszanó, neoprén védőtok. Utóbbi cipzárral nyílik, belsejét a fejhallgatóra formázták, így tartalma stabilan állhat. A tatyó belsejéből ölünkbe pottyan tesztalanyunk, mellette fél tucat kiegészítő.

Focal Spirit One fejhallgató távvezérlőA Spirit One zsinórja, ahogy illik, moduláris. Ráadásul egy egész jól megmunkált, textilköpenyű, tekintélyes vastagságú vezeték jár hozzá, ennek csatlakozóvégei aranyozottak. A forrás felőli dugót az alaptartozék, csavarozós adapterrel átszabhatjuk 3,5 mm-esről 6,3-as méretűre, amennyiben fejhallgatónkat egy, a mobileszközünknél izmosabb berendezésre kötnénk. A Spirit One kompatibilis Apple iPod/iPhone készülékekkel, és jó néhány Blackberry illetve Android kütyünél is hasznosíthatjuk a huzalra applikált, hangerőszabályzós headset modult. Azokra is gondolt a Focal, akik légi járatokon szoktak utazni, nekik még jól jöhet a szintén alaptartozék repülős adapter.

Focal Spirit One fejhallgató

A Spirit teste

A Spirit One megjelenése elegáns, a külsején végighúzódó fémlemezek, gumírozott oldallapok láthatóak. Ezzel együtt, a 40 mm-es mylar/titán ötvözetből készült hangszórókat fedő vörös szövet, exkluzív érzetet kelt. A pánt belső oldala kissé visszafogottra sikerült, itt a külső peremtől eltérően "csak" műanyag idomokat találunk, a kabineteket tartó gömbcsukló sem egy masszív darab. Kezünkbe véve érezni egy enyhe "kotyogó" jelleget, de ha már fejünkre tettük, a műanyag érzés szerencsére véget ér. Helyette teret nyer a Focal Spirit One komfortérzete, ami voltaképpen egész jó. A fej- és fülpárnák nem kimondottan lágyak, éreztetik jelenlétüket, ettől függetlenül a termék viselése egyáltalán nem fárasztó. A szivacson lévő bőrhuzat lágy felületű, nem irritálja bőrünket és köszönhetően a hallószervet körbeölelő kialakításnak, szemüvegesek is kapnak a kényelemből. Saját kobakom 30-40 percig bírta a kiképzést, ekkorra a fejpárnák már szorítottak, a pánt elmozdításával azonban további fél-egy órára kitolható a viselési idő, persze ennek tartama fejformától is függ. Apropó, kialakítás... a Focal Spirit One nem éppen karcsú darab, ami azt illeti, kompakt viszonylatban molettnek számít. Testességét ellensúlyozza rendkívül effektív zajszigeteltsége, jól kiiktatja a külvilág zajait. Forgalmas utcákon, tömegközlekedésben, buszon vagy vonaton ülve is gond nélkül élvezhetjük a zenét, részletvesztés nélkül. Nagyon erős zajban egy enyhe basszuscsökkenést tapasztaltunk, de az esetek döntő részében szépen "megtartja nekünk" hangját a Spirit One. No de hogyan szól?

Focal Spirit One fejhallgató

Hangminőség

A Focal Spirit One hajtásához egy iPhone 3GS mobileszköz volt segítségünkre, kikapcsolt hangszínszabályzóval. Hogy meggyőződjünk tesztalanyunk valós képességeiről, próbaképpen rákötöttük a referenciaként használt Furutech GT40 és Furutech Cruise fejhallgató erősítőkre, ez mint kiderült, jó döntés volt. Hogy miért, arra még kitérünk. Cassandra Wilson - A Night In Seville című számában még nem halljuk az énekesnő hangját, ettől függetlenül a produkció magával ragad, persze a tömörítetlen zene egy ilyen kategóriánál alapkövetelmény. Cserébe mindenkit hallunk. A dobost, a zongorát, a basszusgitárost is, az összes hangszer tisztán kivehető, nem csak egy tömbből szól a muzsika - ez az, amit a hordozható fejhallgatók csak nagyon ritkán tudnak megvalósítani. Minden frekvenciát finomra, mégis részletesre kalibráltak, a mélyek érzékelhetőek, de nincsenek eltúlozva, ezért a basszus megszállottak szerénynek ítélhetik a Focal Spirit One teljesítményét. Igen ám, viszont akik a részletességet, a kiegyensúlyozott és túlzások nélküli előadásmódot keresik, azoknak ez a füles tetszeni fog. Nincsen divatfejhallgatókra jellemző torzulása, nincs túlzottan tompa vagy harsány jellege. Egyszerűbb hangú típusokhoz viszonyítva elsőre úgy fogjuk érzékelni, mint ha ez a példány kérkedve mutatná be nekünk saját magát; "Eddig halvány gőzöd se volt a minőségi hangzásról, gyere, hadd mutassam meg!" - az eredmény, hogy szívesen magunkon hagyjuk a fejhallgatót. Nekem legalábbis nem kellett levenni, a megfelelő minőségű forrásanyagokkal. Ha jön a kalauz, ha szólnak a szomszéd irodából, könnyen lehet, hogy végül bosszankodva fogjuk abbahagyni a zenehallgatást. Amíg utazásunk tart, minden, amit látunk, inkább képi aláfestésnek fog tűnni, semmint valóságnak, ezért csak óvatosan! A Spirit One előnye, hogy egy jól sikerült zenével bárkit átver, mintha az illető a produkció videoklipjének főhőse lenne. Hátránya, hogy ha a felhasználó elcsábul, nem fogja érdekelni a valóság - sajnos az autósok, attól még, hogy csendben mocorognak körülöttünk, nagyon is léteznek! Akik igazán ki szeretnék hajtani a Focal Spirit One-t, azoknak sajnos nem lesz elég egy mobiltelefon, vagy mp3 lejátszó. Tesztalanyunk karaktere jóval kiélezettebbé, testesebbé válik, amint rákötjük egy rátermett fejhallgató erősítőre. A fizikai jelenlét, melyet közvetít, már-már hifi fejhallgatós jelleget ölt. Az alsó és felső frekvenciák pedig felélénkülnek, egyszóval a Spirit One hangja dögösebbé válik. Ezért ha kedves olvasóink erőteljes, markáns, lendületes teljesítményre vágynak, a Focal fülesétől megkaphatják - csak ahhoz vas is fog kelleni! Máskülönben sincs gond, a finom és részletező karakter átlagos forrásanyagokkal is megmutatkozik.

Focal Spirit One fejhallgató robbantott

Végítélet

A Focal Spirit One hangminősége, minden más tulajdonságát felülbíráló pozitívum. Megszólalásmódjára szerencsére jóval több figyelmet szenteltek, mint a vártnál fapadosabb kivitelű fejpántra és a karcsú összekötő elemre. Ráadásul elég terebélyes, utcára termett, de sokan nehezen barátkoznak ilyen méretekkel. Ezek miatt nem adjuk meg a "kiváló termék" minősítést - ki tudja, talán majd ha jön, a Spirit Two modellnél kiküszöbölik az imént leírtakat. Viszont amikor viseljük, nem a műanyag, nem a tömzsi külső, hanem a zene fog dominálni. Ha megfelelő forráseszközzel, megfelelően nagy felbontású zenékkel tápláljuk, valóban hifis teljesítményt kapunk, jó zajszigetelés mellett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.