Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

2019. április 17., szerda, 06:20

Focal audio hifi fülhallgató Focal fülhallgató Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt Focal Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató teszt Focal fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A Focal név sokak számára egyet jelent a minőségi hangsugárzókkal. Kevesen tudják, hogy sikeres fejhallgatóik mellett, közel két éve gyártanak minőségi in-ear fülhallgatókat is. A most megjelent Focal Sphear Wireless ennek a kevésbé ismert vonalnak a vezetékmentes újdonsága. Kíváncsian várjuk, mit mutat a márkára jellemző minőségből…

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgatóFocal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Küllem

Az elegáns csomagolást kibontva kemény dobozban található az egyszerűségében is elegáns fülhallgató. A kapszulák ezüstszínű fedőlapján kívül teljesen fekete. Elrendezésében az egy akkumulátor plusz egy távvezérlő építési elvet követi, hasonlóan a SoundMAGIC E10BT-hez. A kapszulák 7 mm-es, szendvics membrános hangszóróval és basszreflex kialakítással készültek. Az ezüst fedőlapokon mart Focal embléma, az akkumulátoron és a távvezérlőn egy-egy Focal felirat jelzi, hogy mivel is van dolgunk. A gyártó sportoláshoz is ajánlja a Sphear-t, ekkor egy elmés, mágneses csipesszel rögzíthetjük az akkumulátort az ing vagy póló gallérjához, így megakadályozva a kellemetlen lengést intenzív mozgás közben.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth v4.1, aptX kodekkel történik. A dobozon található jelzés értelmében használhatjuk Android, iOS vagy akár Windows alapú telefonokkal is, bár a specifikáció nem említi az Apple által preferált AAC kodeket. A jobb hangminőséget ígérő aptX kapcsolatot Android 8.0 vagy annál újabb rendszeren a fejlesztői mód aktiválásával kapcsolhatjuk be.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató hatótávolsága maximum 10 méter, a becsült lejátszási idő 8 óra. Sportoláshoz külön mágneses csipeszt tartalmaz, de az esetleges nedvesség elleni védelemre nincs utalás a csomagoláson.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Az első használatkor a párosítás egyszerű, a bekapcsoló gombot hosszan nyomva tartva láthatóvá válik a telefon számára, így elvégezhetjük az eszközök párosítását. Szimpatikus, hogy az egyszer már felismert telefonhoz a továbbiakban villámgyorsan kapcsolódik a Sphear Wireless. A kapszulák nagyméretűek, könnyűek, megfelelően ülnek a fülben, így a külső zaj izolációja is rendben van. A kényelem és a zajelnyomás fokozható a tartozékként kapott memóriahabos illesztékekkel.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung okostelefonnal és FiiO X7 Mark II zenelejátszóval végeztük. A telefonra telepített TIDAL alkalmazást elindítva kellemes, nyugodt hangzás jellemezte a fülhallgatót. Utazás közben vonaton és tömegközlekedésen hallgatva a zajszigetelés megfelelő, csak a 3-as metró okozott problémát az átlagnál nagyobb alapzajával. A teszt során hallgatott zenék:

Boz Scaggs - Dig album 2001 TIDAL Hi-Fi

Jeff Goldblum - The Capitol Studios Sessions album 2018 TIDAL Master

Simply Red - Symphonica In Rosso Live album 2018 TIDAL Hi-Fi

Caro Emerald - The Shocking Miss Emerald album 2013 FLAC

Holly Cole - Don’t Smoke In Bed 1993 DSD

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A mobiltelefonnal aptX kapcsolaton hallgatott zenék az átlagnál jobb felbontásban és dinamikával szóltak. A hangszerek hangjai élvezetesen, megfelelő mélytartománnyal és atmoszférával jelentek meg. A magas- és középtartomány részletesen, túlzó magasba húzás nélkül szólalt meg. FiiO X7 Mark II zenelejátszón Pure Audio módban szintén Bluetooth aptX kapcsolattal hallgatva érződött a jobb minőségű zenei anyag, feltűnő volt, az az énekesek átlagon felüli megszólalása. Szép orgánummal, valós lecsengésekkel és apró neszekkel tette élvezetessé a zenehallgatást. Ami hiányzott, az a határozott térábrázolás. A megszólalás inkább jobb és bal csatornás sztereó - igaz remek minőségben - mint audiofil előadás, de nem is ez lehetett a cél. A színpad inkább egy vetített képnek tűnt, kicsi mélységi információval és hiányzó 3D-s élménnyel. Talán a vezetékes Focal Sphear fülhallgató 10,5 mm-es hangszórójának Mylar membránja orvosolta volna ezeket a problémákat. A minőségi zeneanyagot meghálálta, itt kevésbé hiányzott a tér mélysége, pláne utazás közben. Mindezt pótolta a nyugodt hangzás és megfelelő dinamika. A távvezérlőn kapcsolható Loudness funkció szétzilálta a hangképet, így leginkább kikapcsolva segítette legjobban a hangzást. Akik brutális mélyhangokra vágynak, azok úgyis más úton járnak.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató egyszerű, feltünésmentes megjelenésével, kiváló megépítési minőségével és átlag feletti hangjával egy igazán hosszan és kellemesen hallgatható eszköz azoknak, akik nem a felkapott márkanevek bűvöletében élnek, nyugodt és józan árazású, jó hangú fülhallgatót keresnek, elsősorban utazáshoz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.