Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

2019. április 17., szerda, 06:20

Focal audio hifi fülhallgató Focal fülhallgató Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt Focal Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató teszt Focal fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A Focal név sokak számára egyet jelent a minőségi hangsugárzókkal. Kevesen tudják, hogy sikeres fejhallgatóik mellett, közel két éve gyártanak minőségi in-ear fülhallgatókat is. A most megjelent Focal Sphear Wireless ennek a kevésbé ismert vonalnak a vezetékmentes újdonsága. Kíváncsian várjuk, mit mutat a márkára jellemző minőségből…

Küllem

Az elegáns csomagolást kibontva kemény dobozban található az egyszerűségében is elegáns fülhallgató. A kapszulák ezüstszínű fedőlapján kívül teljesen fekete. Elrendezésében az egy akkumulátor plusz egy távvezérlő építési elvet követi, hasonlóan a SoundMAGIC E10BT-hez. A kapszulák 7 mm-es, szendvics membrános hangszóróval és basszreflex kialakítással készültek. Az ezüst fedőlapokon mart Focal embléma, az akkumulátoron és a távvezérlőn egy-egy Focal felirat jelzi, hogy mivel is van dolgunk. A gyártó sportoláshoz is ajánlja a Sphear-t, ekkor egy elmés, mágneses csipesszel rögzíthetjük az akkumulátort az ing vagy póló gallérjához, így megakadályozva a kellemetlen lengést intenzív mozgás közben.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth v4.1, aptX kodekkel történik. A dobozon található jelzés értelmében használhatjuk Android, iOS vagy akár Windows alapú telefonokkal is, bár a specifikáció nem említi az Apple által preferált AAC kodeket. A jobb hangminőséget ígérő aptX kapcsolatot Android 8.0 vagy annál újabb rendszeren a fejlesztői mód aktiválásával kapcsolhatjuk be.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató hatótávolsága maximum 10 méter, a becsült lejátszási idő 8 óra. Sportoláshoz külön mágneses csipeszt tartalmaz, de az esetleges nedvesség elleni védelemre nincs utalás a csomagoláson.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Az első használatkor a párosítás egyszerű, a bekapcsoló gombot hosszan nyomva tartva láthatóvá válik a telefon számára, így elvégezhetjük az eszközök párosítását. Szimpatikus, hogy az egyszer már felismert telefonhoz a továbbiakban villámgyorsan kapcsolódik a Sphear Wireless. A kapszulák nagyméretűek, könnyűek, megfelelően ülnek a fülben, így a külső zaj izolációja is rendben van. A kényelem és a zajelnyomás fokozható a tartozékként kapott memóriahabos illesztékekkel.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung okostelefonnal és FiiO X7 Mark II zenelejátszóval végeztük. A telefonra telepített TIDAL alkalmazást elindítva kellemes, nyugodt hangzás jellemezte a fülhallgatót. Utazás közben vonaton és tömegközlekedésen hallgatva a zajszigetelés megfelelő, csak a 3-as metró okozott problémát az átlagnál nagyobb alapzajával. A teszt során hallgatott zenék:

Boz Scaggs - Dig album 2001 TIDAL Hi-Fi

Jeff Goldblum - The Capitol Studios Sessions album 2018 TIDAL Master

Simply Red - Symphonica In Rosso Live album 2018 TIDAL Hi-Fi

Caro Emerald - The Shocking Miss Emerald album 2013 FLAC

Holly Cole - Don’t Smoke In Bed 1993 DSD

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

A mobiltelefonnal aptX kapcsolaton hallgatott zenék az átlagnál jobb felbontásban és dinamikával szóltak. A hangszerek hangjai élvezetesen, megfelelő mélytartománnyal és atmoszférával jelentek meg. A magas- és középtartomány részletesen, túlzó magasba húzás nélkül szólalt meg. FiiO X7 Mark II zenelejátszón Pure Audio módban szintén Bluetooth aptX kapcsolattal hallgatva érződött a jobb minőségű zenei anyag, feltűnő volt, az az énekesek átlagon felüli megszólalása. Szép orgánummal, valós lecsengésekkel és apró neszekkel tette élvezetessé a zenehallgatást. Ami hiányzott, az a határozott térábrázolás. A megszólalás inkább jobb és bal csatornás sztereó - igaz remek minőségben - mint audiofil előadás, de nem is ez lehetett a cél. A színpad inkább egy vetített képnek tűnt, kicsi mélységi információval és hiányzó 3D-s élménnyel. Talán a vezetékes Focal Sphear fülhallgató 10,5 mm-es hangszórójának Mylar membránja orvosolta volna ezeket a problémákat. A minőségi zeneanyagot meghálálta, itt kevésbé hiányzott a tér mélysége, pláne utazás közben. Mindezt pótolta a nyugodt hangzás és megfelelő dinamika. A távvezérlőn kapcsolható Loudness funkció szétzilálta a hangképet, így leginkább kikapcsolva segítette legjobban a hangzást. Akik brutális mélyhangokra vágynak, azok úgyis más úton járnak.

Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató egyszerű, feltünésmentes megjelenésével, kiváló megépítési minőségével és átlag feletti hangjával egy igazán hosszan és kellemesen hallgatható eszköz azoknak, akik nem a felkapott márkanevek bűvöletében élnek, nyugodt és józan árazású, jó hangú fülhallgatót keresnek, elsősorban utazáshoz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.