Focal Sphear S fülhallgató teszt

2019. május 28., kedd, 06:05

Focal audio hifi fülhallgató Focal fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt Focal fülhallgató teszt

A nemrég nálunk vendégeskedő Focal Sphear Wireless Bluetooth fülhallgató tesztje során felmerült a kérdés, vajon mennyiben más egy gyártó ugyanazon fülhallgatója vezetékes és vezeték nélküli kivitelben. A most vallatóra fogott Focal Sphear S fülhallgató választ ad a kérdésre.

Küllem

A Focal fülhallgatókra jellemző fekete-fehér dobozban található az elegáns Sphear. A kapszulák ezüstszínű fedőlapján kívül a teljes fülhallgató fekete. A mobiltelefonos környezethez történt tervezés jellegzetessége, a kábel elágazásánál található nagyméretű távirányító. Kicsit nosztalgiázhatott Simon Matthews tervezési igazgató, amikor jóváhagyta a múltidéző kialakítást, mivel a valaha szebb napokat látott Nokia mobiltelefonok fülhallgatóinál alkalmaztak hasonló távirányító elrendezést. Kevésbé elterjedt megoldás a külön elhelyezett mikrofon, bizonyára a tervezők szándéka a beszédérthetőség javítása volt.

Focal Sphear S fülhallgató mikrofon

A kapszulák a Bluetooth verzió 7 mm-es szendvics membrános hangszórójával szemben ebben 10,8 mm-es, Mylar membrános, szintén basszreflex kialakítású egységek dolgoznak. Az ezüstszínű fedőlapokon mart, míg a távirányítón festett Focal embléma jelzi, hogy mivel is van dolgunk.

Focal Sphear S fülhallgató

A Jack csatlakozó a headsetekre jellemző négypólusú, 60°-ban döntött kábellel. A fülhallgatók hangportja eléggé vékony, pontosan 1,67 mm, így aki a tartozék memóriahabos illeszték után Complyt szeretne használni, annak a Sennheiser specifikus T-167 a megfelelő. A csomag tartalmaz három-három pár memóriahabos illetve szilikon illesztéket. Kapunk egy praktikus, kisméretű kemény tokot a sérülésmentes szállításhoz.

Focal Sphear S fülhallgató fülilleszték

Használat közben

A sajátságos kábelelrendezésnek köszönhetően a mindennapos viselet során sokszor keresgélnünk kellett a távirányítót, mivel elégé lent helyezkedik el, így kabát alatt viselve nehezen hozzáférhető, valamint a mindennapos headset használatnak köszönhetően állandóan a mikrofonon kerestük a vezérlő gombokat.

Focal Sphear S fülhallgató

Az egyszerű, szilikon bevonatú kábel jól tűrte az igénybevételeket, nem volt hajlamos a gubancolódásra, bár kissé jobban közvetítette a mozgásból eredő kábelzajt. Maga a kapszula kényelmes, de minden esetben igényli a memóriahabos illesztéket a stabil tartáshoz. Méretének köszönhetően jól izolálta a külső zajt.

Focal Sphear S fülhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy S okostelefonnal és FiiO X7 Mark II zenelejátszóval végeztük. A hallgatott zenék a pontos összehasonlítás érdekében megegyeztek a Bluetooth verziónál hallgatottakkal.

Boz Scaggs - Dig album 2001 TIDAL Hi-Fi

Jeff Goldblum - The Capitol Studios Sessions album 2018 TIDAL Master

Simply Red - Symphonica In Rosso Live album 2018 TIDAL Hi-Fi

Caro Emerald - The Shocking Miss Emerald album 2013 FLAC

Holly Cole - Don’t Smoke In Bed 1993 DSD

A telefonra telepített TIDAL alkalmazást elindítva kellemes, nyugodt hangzás jellemezte a fülhallgatót. Utazás közben vonaton és tömegközlekedésen hallgatva a zajszigetelés megfelelő, headsetként használva a mikrofon beszédérthetősége átlagos volt.

Focal Sphear S fülhallgató Jack csatlakozó

Zenehallgatás közben tetten érhető volt a tervezési filozófia, a hangzás semleges, elsőre talán kissé dinamikátlannak tűnt. Idő kellett, amíg a fülünk megszokta a Focal hangját, a hatásvadász, túldimenzionált mélytartománnyal operáló fülhallgatókkal ellentétben itt azt kaptuk, ami a zenei anyagban szerepelt.

Focal Sphear S fülhallgató tok

FiiO X7 Mark II zenelejátszón Pure Audio módban hallgatva mutatkozott meg a fülhallgató igazi tudása. Érezhetően megnőtt a dinamika, felismerhetővé vált a jobb minőségű zenei anyag. Ami szembetűnő volt, az az énekesek átlagon felüli megszólalási minősége. Szép orgánummal, valós lecsengésekkel és apró neszekkel tette élvezetessé a zenehallgatást. Széles színpad, de kissé kevés mélység jellemezte a megszólalást. A minőségi zeneanyagot meghálálta, igaz, elsősorban mobiltelefonhoz ajánlja a gyártó. Hordozható zenelejátszóval hallgatva jellemzője a nyugodt hangzás és megfelelő dinamika.

Focal Sphear S fülhallgató

Végszó

A Focal Sphear S fülhallgató egyszerű, elegáns megjelenésével, kiváló megépítési minőségével és átlag feletti hangjával egy igazán hosszan és kellemesen hallgatható eszköz azoknak, akiknek fontos a színezetlen megszólalás és a reális hangábrázolás. Utazáshoz kissé macerás a távirányító használata, de irodai vagy otthoni környezetben egy kellemes hangú, kiváló megépítésű fülhallgatót kapunk.

A cikk elején feltett kérdésre a válasz, hogy mennyiben más a Focal Sphear S fülhallgató vezetékes és vezeték nélküli kivitelben: mobiltelefonnal hallgatva igazán markáns különbség nincs a Sphear S és a Sphear Wireless hangja között. A Sphear valódi tudását nagyfelbontású fájlok megszólaltatásánál, külön erősítőről vagy DAP lejátszóról hajtva mutatja meg. Ilyenkor megnő a dinamika, szélesedik a színpad és az apró részletek is pontosan hallhatóvá válnak. Ha csak a mobiltelefonos környezetet vesszük alapul - mint tervezési filozófiát - fej-fej mellett teljesít a két füles.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.