Focal Spark fülhallgató teszt

A várva várt szikra

2017. szeptember 27., szerda, 13:10

Focal audio hifi fejhallgató fülhallgató Focal fülhallgató fejhallgató teszt fülhallgató teszt Focal fülhallgató Focal fülhallgató teszt

A Focal tavaly alaposan belehúzott a fejhallgató készítésbe és több audiofil csemegéjük debütált. Ezúttal egy lényegesen kisebb, egyúttal megfizethetőbb, hallójáratba illeszkedő fülhallgatót próbáltunk ki tőlük. A Spark, ahogy neve is sugallja, olyan szikra, amit érdemes legyezni.

Küllem

Lassan már több belépő kategóriás fülhallgatóval találkozni, mint ahány csillag van az égen, mindazonáltal a Focal Spark csak relatív értelemben induló modell. Egyfelől az, mivel a gyártó skáláján jelenleg nem találunk nála kedvezőbb árú terméket, másfelől pedig hifi viszonylatban is nevezhetjük belépőnek, amennyiben tényleg kellően tiszta hangot nyújt.

Focal Spark fülhallgató

Mielőtt a hallottakra térnénk, néhány szó a külsőségekről: klasszikus in-ear, azaz hallójáratba illeszkedő rendszert kapunk, amely alumínium hangszórókamráival és lapos profilú, időtállónak látszó kábelével lényegesen drágább termék látszatát kelti.

Focal Spark fülhallgató tok

Jár mellé egy kavics nagyságú, kemény falú cipzáras védőtok, három pár különböző méretű szilikon harang, vezetékén pedig az ugyancsak alapfelszereltségként elkönyvelt, háromgombos mikrofonos headset modul található. Mindez kb. 22 000 forintba kerül, ami a Focal és más hifi gyártók termékkínálatát figyelembe véve egész kedvező összegnek tűnik.

Focal Spark fülhallgató tok

Használat közben

A Spark kialakítása egyszerű, elfogadható kompromisszumokkal. Kialakításából adódóan csak néhány apróságot találtunk zavarónak, például a vezeték 135 centis hossza utcai szituációhoz felesleges, 110 cm is bőven elég lett volna, így a maradékot le kell lógatni, vagy a zsebbe gyűrni. Másfelől az alumínium kamrák akár ruhagalléron lógnak, akár a tokban fészkelődnek, összekoccanva hajlamosak parányi karcokat hagyni egymáson és a Focal márkafelirat alig kéthetes általános használat után elkezdett lekopni.

Focal Spark fülhallgató

A fentieket leszámítva jó komfortot kaptunk, nem kellett erőből bedugaszolni a kamrákat, csak finoman becsúsztattuk a fülbe és máris a helyükön maradtak, a szilikon gyűrű azonban önmagában nem nyújtott akkora stabilitást, hogy futóknak is ajánlani tudjuk. Ülve, állva és sétálva azonban egészen kellemes társ volt a Focal Spark. A mikrofonos headset modul gombjait jól pozícionálták, csukott szemel is ki lehetett tapintani. Aránylag jól rögzítette beszédhangunkat, azonban ha a mikrofon a ruhánk felé nézett, beszélgető partnerünk semmit nem értett mondandónkból, így néha fel kellett emelni szájmagasságig a modult. Utóbbi néha kicsit bosszantó, több belépő kategóriás rendszernél is előfordul.

Focal Spark fülhallgató

Hangminőség

Dave Brubeck - Take Five c. számának hallgatásakor kíméletlenül felszínre került minden, amire (vagy amire nem) képes a Spark. A sztereó középpont egyértelműen a fő erőssége volt, vagyis az, ahogyan bizonyos hangokat középre helyezett, létrehozva egy szűk, de stabilnak tűnő színpadképet a fejen belül. Egyes dobütések és a szaxofon egyaránt a koponyánkon belüli buborékban szólalt meg, olyan váratlan dinamikával és testességgel, amit az ilyen relatív megfizethető fülesektől többnyire nem kaptunk meg. A dobok membránjának hirtelen leütései és a szórakozottan játszó, szinte szökdécselő zongorabillentyűk mind tisztán és közvetlenül kirajzolódtak, mintha egy makro-objektíven keresztül figyeltük volna a hangszereket. Ez a közvetlenség és térbeli stabilitás minden egyéb tulajdonságért kárpótolt. Audiofil megközelítéssel kifogásolható, hogy a nagybőgő kicsit dominált és a szaxofont is hallottuk már könnyedebb, áttetszőbb módon kitárulkozni. Egy alig érezhető fátyol rakódott a cintányérokra, általa elmaradt az a fajta kristályosság, amit mondjuk a Listen-től megkaptunk. Hozzátartozik, hogy a kifényezett magas frekvenciák hosszú távon egy füles esetében nem feltétlenül kellemesek, egyszerűen fárasztóvá tehetik a zenehallgatást. Ezek mellett egy pillanatra sem érdemes azt feltételezni, hogy a Spark unott, vagy ködösítő hajlamú lenne. Életteli karakterrel rendelkezik, amelyben hamar felfedeztük azt a bizonyos jelenlét érzetet.

Focal Spark fülhallgató

Sok múlik azon is, hogy mire kötjük rá. Előnyt képeznek azok, akik telefonjuk mellé jó minőségű külső DAC-ot (pl. AudioQuest Dragonfly), esetleg diszkrét zenelejátszót (pl. FiiO X1) használnak. Saját iPhone telefonunk után próbaképpen egy Astell&Kern AK JR is beszállt a partiba, utóbbinál kiderült, hogy a Spark némileg képes formálni basszusait, és kihegyezni felsőbb frekvenciáit is, tényleg csak jobb DAC kellett hozzá.

Elektronikus zenékkel sem vallott szégyent, sőt, amíg iPhone volt forráseszközként használva, úgy tűnt, hogy kivételezik a dinamikusabb, masszív basszusokat tartalmazó számokkal (pl. Kognitif - Soul Food). Hirtelen, tiszta erőből csapódtak agyunkig a kétnegyedenként érkező mélyhang lökések, miközben a darabokra tördelt énekfoszlányok kicsit messzebbről, mégis kristálytisztán hallatszottak. Bizonyos számokat már régen nem indítottunk el referencia listánkról, mivel némelyiket idővel meguntuk. Most mégis kedvet éreztünk ahhoz, hogy újra belefüleljünk néhányba, mert a Spark valahogy érdekesebbé és izgalmasabbá tette a hangokat.

Focal Spark fülhallgató

Pink Floyd rajongók dörzsölhetik a tenyerüket: a Time c. szám puha, egyúttal kerek basszusai, füstös dobkísérete és érdes szintetizátora hagyta igazán szárnyalni a Sparkot. Az elektromos gitár ismét behuppant a fejünkben lévő tér középpontjába és karcos, határozott megszólalásával szinte felszántotta a koponyánk belső oldalát. Utóbbit természetesen fájdalomhatások nélkül értjük, egyszerűen csak tisztán hallani lehetett sok részletet.

Focal Spark fülhallgató

Végszó

A Focal Spark meglepően jól sikerült, kedvező ára láttán nem számítottunk ennyire meggyőző zeneiségre és jelenlét érzetre. Basszusokban sokszor optimista, és a legfelső frekvenciákat nem akarja kifényesíteni, de utóbbinak mi inkább örültünk. Nélkülözi a függönyszerű felesleges rétegeket, a figyelmet főleg a zenére irányítja és nem saját magára, ami ebben a kategóriában nagyon ritkán fordul elő. Küllemének apróbb fizikai hátrányait leszámítva ez a hang habozás nélkül megérdemel egy Ajánlott Vétel cédulát, de hosszú távon nem elég pusztán egy mobiltelefon ahhoz, hogy mindent kihozzunk belőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.