Focal Listen mobil hifi fejhallgató teszt

Mindennapi hallgatni való

2016. december 14., szerda, 22:25

Focal audio hifi hangszóró fejhallgató hifi fejhallgató Focal fejhallgató fejhallgató teszt mobil fejhallgató mobil hifi fejhallgató hifi fejhallgató teszt Focal fejhallgató teszt

Idén meglepő újdonságokkal színesedett a fejhallgatós piac, ami többek közt a Focal cégnek is köszönhető. Aktuális kínálatuknak legkisebb, Listen nevű tagját mutatjuk be mai cikkünkben.

Prémium, mert így hívják

A csúcskategória exponenciális jelleggel nyúlik, tágul az utóbbi években, ezért már nehéz megítélni, hogy hol kezdődik és hol ér véget. Akárhogy is, a Focal prémiumnak titulálja aktuális, három főt számláló termékcsaládjának legkisebb tagját, és ami azt illeti, mobil (azaz elsősorban utcára, utazásra szánt) vetélytársait figyelembe véve tényleg a komolyabb példányok közé sorolható. Kb. 80 000 forintos árát figyelembe véve nem mondanánk olcsónak, azonban hifi és hordozható viszonylatban már találkoztunk nála jóval drágább modellekkel is. A Focal famílián belül, a 4000 eurós Utopia és a korábban általunk is tesztelt 1000 eurós Elear alá tartozik.

Kivitel

A Listen sok tekintetben eleget tesz a gyakran utazók igényeinek, például összecsukható (elődjei, a Spirit fejhallgatók még nem voltak azok). Mindazonáltal szerkezeti kialakítása tartósságot sugall (a korábbi generációt még nem illettük volna strapabíró/masszív jelzőkkel). Kapunk mellé egy cipzáras, neoprén falú tokot is, mely kopástól, porosodástól hatékonyan védi. Talán említenünk sem kell, hogy a mikrofonnal rendelkező, moduláris kábel ugyancsak része az extráknak.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató tartozékok

A fülpárnák megmunkálása tankönyvbe illő. A belső lyuk átmérője ideálisnak bizonyult ahhoz, hogy szemüvegszár mellé is szépen felfeküdjenek a szivacskarikák. Memóriahab bélésüknek köszönhetően kitöltik a hallószerv körüli felületet, ugyanakkor érintésük is kellemes. A hangszórókamra felőli oldalon szövet, a fejbőrrel érintkező részen pedig bőr (vagy bőrhöz nagyon hasonló, de remek minőségű) kárpit található.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

A piros szövet mögött 40 mm átmérőjű, mylar és titán anyagokból készült membrán gondoskodik a hangkeltésről. Aktuális termékismeretünkre alapozva kijelenthetjük, hogy a Listen a legjobb passzív zajszűréssel rendelkező füles, amit eddig kipróbáltunk. Sokkal jobban képes közölni a hanginformációt azáltal, hogy a külső tér zajának jelentős részét nem ereszti be a fülig. Irodánkban tartózkodva, kellemes/halk járatásnál, kedvenc orgonás albumunkat lejátszva például különös zúgásra lettünk figyelmesek. A zenét megállítva kiderült, hogy a saját fülünkbe áramló vér zsibongása volt, amit hallottunk. Vicces módon még egy alig kivehető, elektronikus sziszegésre is felfigyelünk, amikor USB DAC-unk potméterét tekergettük (ugyanezt a konvertert használva, nagyobb impedanciájú fejhallgatókkal semmilyen mellékzajt nem vettünk észre). Ennyit számít tehát a jó fülpárna.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

A fejpánt kialakítása külsőleg sokat fejlődött a Spirit One generációhoz képest. Immár összecsukható kivitelt kapunk, jóval egységesebb dizájn mellett. A pánt alsó, fejünk búbjával érintkező részére keskeny csíkban légpárnás gumi került. Ez és az aránylag nagy tömeg hosszú távon kicsit megnyomta fentről a kobakunkat, ezért a komfort ilyen értelemben nem volt a legtökéletesebb. Utóbbi azonban szubjektív jelenség, mivel függ a fej méretétől és alakjától.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

A Listen nem minden értelemben tett eleget a prémium-kategória elvárásainak. Ebben a mezőnyben már szebben kivitelezett pánttal is találkoztunk, továbbá az ilyen szintű termékektől sokan már az észrevétlen, habkönnyű viseletet várják el. Tesztalanyunk mindvégig kissé ránehezedett fejünkre és oldalirányból is enyhe nyomást fejtett ki. Cserébe viszont stabilitása az ipari fülvédőkével vetekedett. Bármennyire is ráztuk fejünket, ugráltunk, futottunk, a Listen nem szándékozott lepottyanni. Pluszban a fejpánt egyszerűségéhez strapabíróság párosul. Erőteljesen tekergettük, hajlítottuk, nem tört, nem reccsent, nem görbült meg. Így aztán, csak azért mert valaki véletlenül elejti, ráül, vélhetőleg még nem fog feltétlenül darabjaira hullani.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

A kellően vastag és rugalmas kábel forráseszköz felőli, három pólusú 3,5 mm-es Jack csatlakozóval ellátott vége kellően vékony volt ahhoz, hogy védőtokkal együtt bedugható legyen mobilunkba. A fejhallgatóba illeszkedő végződést tisztességes módon, bajonettes zárral oldották meg. A mikrofon pont jó magasságba került, a híváskezelésre és zenei navigációra szolgáló gomb kialakításán még kicsit dolgozhattak volna. Szó se róla, remekül működik az említett kezelőszerv, csak feleslegesen bumfordi, és a mikrofontól félreeső helyre került.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató kábel

Hangminőség

A Daft Punk - Get Lucky 88 kHz/24 bites verziójának hallgatásakor megkaptuk azt a friss és informatív érzetet, amit általában csak audiofil képességű fejhallgatók képesek nyújtani. A zongora/szintetizátor szépen elkülönült a háttérbe, az ének kristálytisztán és árnyaltan közel húzódott hozzánk, a basszus és a lábdob pedig kellemes, de nem túl domináns támasztékot adott. Az elektromos gitár összes pengetése között különbséget lehetett tenni. Rutinos hangszerészek még azt is megállapíthatták volna, hogy éppen felfelé vagy lefelé mozdul a zenész keze. A cintányérokban és más magas frekvenciás részletekben lehetett érezni egy nagyon enyhe alumínium jellegű fényességet, de ettől még nem vált ércessé, fárasztóvá a Listen.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

Igazán akkor mutatta meg tudása legjavát, amikor élő zenei, koncertteremben rögzített felvételekre került sor. Ilyen volt például a fantasztikus minőségben elérhető, Yuja Wang zongoristanő által előadott svájci koncert (Orchester Zurich, Lionel Bringuier - Ravel. Piano Concertos, 2015) is. Tesztalanyunk levetette magáról a divatfejhallgatók ízesített, ködösített függönyét és szimplán a részletekre fókuszált. Szellős részleteket, szépen felosztott hangszínpadot kaptunk. A zongorabillentyűk mellé társuló klarinét és vonós szekció egyaránt könnyedén, finoman és diszkréten csatlakozott be. A katartikus jellegű számoknál (amikor már üstdob, rézfúvósok és sokan mások beszálltak a zenekarból) sem éreztük töménynek vagy zavarosnak a Listen által felépített teret, továbbra is úszkáltunk a tónusok és rezgések között.

Felbontásra fókuszáló karaktere miatt a Focal nem viselkedett agresszívan, ha intenzív basszusokra került sor. Definiáltan és légiesen adta vissza a Parov Stelar, Trentemoller és Gramatik jellegű műfajok impulzusait, de egy pillanatig sem váltott dühöngő üzemmódba. Fegyelmezettsége miatt értelemszerűen nem ajánlható mindenkinek, hiszen sokan pont az extra élményeket, izgalmakat hajkurásszák. Hifis megközelítéssel viszont a Listen nem nevezhető unalmasnak sem, hiszen valódinak, életszerűnek mutatta be kedvenc felvételeinket, akkor is, ha épp nem volt kéznél DAC, csak mobileszközünk. Azután, hogy csatlakoztattuk hozzá referenciaként használt ADL GT40 konverterünket, egyértelművé vált, hogy volt a fülesben még egy kis tartalék. Dinamikai értelemben még kiterjedtebbé vált, részletei határozottabban és kristályosabban szólaltak meg. Az elektronikus műfajokra visszatérve, meg kell jegyeznünk, hogy a Focal Listen képes volt bizonyos áramló, sziszegő, rezgő hanghatásokat megszólaltatni, amelyek a hagyományos utazós fülesek torkán (pl. Beats, JBL, Bose stb.) megakadnak, vagy csak szűréssel, részletcsökkenéssel képesek tovább jutni. Hogy összegezzük a Listen karakterének előnyét, talán ez a legérthetőbb: sok esetben nem azt éreztük, hogy fejhallgatóból jönnek a hangok, jóval inkább úgy tűnt, hogy maguktól, a semmiből születnek meg.

Focal Listen mobil hifi fejhallgató

Végszó

A Listen a korábbi Spirit sorozat valamennyi hiányosságát sikeresen bepótolta, így ilyen értelemben is jó munkát végzett a Focal. Sok tekintetben nagyon jó fejhallgatót terveztek, hangminősége pedig jelenleg szerintünk a legjobb, a 100 000 Ft alatt megvásárolható mobil kialakításúak között. Komfortszintje talán nem tökéletes és minden bizonnyal léteznek kompaktabb vagy szebb variánsok a mai kínálatban, de aki szigorúan a tiszta, részletgazdag hangot keresi, annak erősen ajánljuk a Listen meghallgatását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.