Focal Clear high end fejhallgató teszt

Előkelően szórakoztató

2018. szeptember 11., kedd, 08:15

Focal audio hifi hangszóró fejhallgató hifi fejhallgató Focal fejhallgató fejhallgató teszt high end fejhallgató hifi fejhallgató teszt Focal fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

A Focal szédítő sebességgel robbant be a fejhallgatós világba. Megmutatták, hogy milyen saját elképzelésük szerint az ideális belépő az audiofil szintre, ugyanakkor a hegy csúcsát is meghódították. De mi a helyzet azokkal, akik megelégednének a kettő közti eredménnyel? Nekik készült a Clear.

Az igazi vetélytárs

Teszteltük korábban a kb. 300 000 forintos Elear és a több, mint négyszer ennyibe kerülő Utopia fejhallgatókat is. Kicsit igazságtalannak éreztük, hogy a két modell közt hangban és árban is nagy a különbség. Szerencsére az átmenetet nem csak mi hiányoltuk, hanem a franciák is. Így született meg a kb. 500 000 Ft-ért megvásárolható Focal Clear, mely ismét kicsit felkavarhatja a fejhallgatós világ állóvizét. Egyfelől megcélozhatja azokat, kiknek pénztárcája nem kompatibilis az Utopia árával. Másfelől a félmilliós árkategória jelenti az igazi high end küzdőteret, legalábbis a fejhallgatós világban.

Focal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgatóFocal Clear fejhallgató fejpárnaFocal Clear fejhallgató fejpárnaFocal Clear fejhallgató hangszóróFocal Clear fejhallgató tokFocal Clear fejhallgató tokFocal Clear fejhallgató tokFocal Clear fejhallgató kábelFocal Clear fejhallgató kábel

Ebben a mezőnyben található ugyanis számos gyártó referencia terméke, dinamikus, síkmágneses és elektrosztatikus rendszereket is találunk 500 000 Ft-ért, de egyikük sem Franciaországban készült és egyik sem tartalmaz merev falú, M-alakú alumínium-magnézium hangszórót. Utóbbi a Focal saját szabadalma, és miközben minden felületen dicsérik saját technológiájukat, a véleménytől függően leszögezhetjük, hogy ilyen anyaghasználat, dizájn és technikai kialakítás más gyártónál jelenleg tényleg nem érhető el. Összegzésül kijelenthető, hogy a cég végre egyértelműen versenyképes fejhallgatóval rukkolt elő.

Focal Clear fejhallgató

Küllem

A Focal high end fejhallgatóinak formaterve megegyező, a színek és kárpitozások viszont különbözőek. A Clear némileg kilóg közülük világos, natúr alumínium és szürke/ezüst motívumaival. 20 mm vastag, memória szivaccsal bélelt párnáit bőr és perforált mikroszál kárpit fedi. A hangszórókamra külső fele teljesen nyitott, fémrács takarja el a 40 mm-es, Focal által kifejlesztett hangkeltőt.

Focal Clear fejhallgató

A kábelen (végre) változtattak, és immár nem olyan nehéz, ill. indokolatlanul hosszú, mint a két testvérnél. Mindössze két 3 méteres és egy 1,2 méteres vezetéket rejt a csomag, előbbieknél az egyik 4-tűs XLR, a másik 6,3 mm-es Jack végződésű. A 120 centis kábel praktikus azoknak, akik íróasztaluk közelében szoktak zenét hallgatni. Kicsit merev szerkezetű, de nem annyira nehéz, a fekete-fehér vasalómintás kábelköpeny pedig hozzátesz a látványhoz.

Focal Clear fejhallgató kábel

Felkészülés a tesztre

Ahogy otthoni használatra szánt, felső kategóriás fejhallgatótól elvárható, a Focal Clear által nyújtott komfort szintje elsőrangú. Vastag párnái szépen eloszlatják a fejen majdnem fél kilós tömegét. Nyitott kialakítása adott, aki tudja, hogy mi fán teremnek az audiofil fejhallgatók, az nyilván nem akad ezen fenn, ettől függetlenül csak akkor lehet teljes értékűen kihasználni, ha a zenehallgatáshoz csendes környezetet biztosítunk. A bejáratás fontos, célszerű néhány napig megállás nélkül hajtani a fülest (nem vicc), mert a kezdeti fázisban még rideg, kemény karakterrel szól.

Focal Clear fejhallgató tok

A próba meghallgatásokat PC-hez illesztett Sennheiser HDVD 800 fejhallgató erősítővel (amelyet AudioQuest NRG X3 tápkábellel és AudioQuest Coffee USB kábellel egészítettünk ki) kezdtük el. Figyelembe véve azonban a mai igényeket, tettünk egy második nekifutást is, hogy kiderítsük, milyen hordozható zenejátszó lenne ideális páros a füles mellé? Először Astell&Kern KANN (kb. 360 000 Ft) volt a kiszemelt partner, ezzel azonban fásult és harsány volt a középmagas frekvenciák egy része. Tovább léptünk az Astell&Kern SE100-ra (kb. 600 000 Ft), melyen a tér kiegyensúlyozottabb volt, és a bántó fémes csilingelés is alig hallhatóra csökkent. Kíváncsiságból az Astell&Kern jelenlegi csúcs-lejátszóját is kölcsönvettük (SP1000, kb. 1,3 M Ft), melyen már végre megjelent az az életteli, transzparens tér és színezék nélküli közlésmód, amire kezdettől fogva vártunk. Tanulság: az elektronikával sajnos nem érdemes spórolni, ha mindent ki akarunk hozni a fülesből, akkor a legjobbak között kell majd kutakodnunk. Az említett hordozható lejátszók önmagukban megállják helyüket (hiszen korábbi tesztjeinkben kiválóan teljesítettek, persze hozzájuk illőbb, olcsóbb/kezesebb fülesekkel), de a fejhallgató érzékenységéből kifolyólag az apró hibák jobban kiütköztek.

Focal Clear fejhallgató hangszóró

Hangminőség

A Clear karaktere tökéletes átmenet az Elear és az Utopia között. Nem véletlenül büszke rá a gyártó, hiszen azokat a pozitív tulajdonságokat ötvözi, amelyek a kisebb és a nagyobb modellben egyaránt fellelhetők. Gondolunk itt a semlegestől bátrabb, feszesebb basszusra és a high end színvonalúnak már szégyenérzet nélkül nevezhető, közvetlen és tiszta középső, ill. magas hangokra. Az Elear esetében minden cintányér leütéssel és harsányabb énekfoszlánnyal kézen fogva társult némi hűvösség, alumínium íz is. A Clear tolmácsolásában ez elhanyagolható mértékűre csökkent, csak készakarva vehető észre, de akkor is csak alig. Az Utopia érzelmességének és terének jó részét szintén képes megadni. Logikusan nem nyújt olyan határok nélküli dinamikát, mint nagyobb testvére, de ettől még a Clear is tartogat izgalmakat. Ami azt illeti, a nevéből származó tisztaság két tulajdonságára értendő. Az éneket és a zenekar finom részleteit tisztán adja vissza, másfelől ha hevességre, lendületre kerül sor, akkor tiszta erőt akar és tud generálni.

Focal Clear fejhallgató tok

Utóbbiból kifolyólag a naturalista, semlegességre vágyó fülek kifogásolhatják a 100 Hz alatti tartományt. A dinamikai árnyalás tengernyi, de kicsit (a lehető legjobb szándékkal) bőkezűen adagolt is. Szórakoztatni akar, műfajtól függetlenül, ez a szakasza még nem olyan felnőttes és higgadt, hogy színezetlennek nevezzük. Viszont minden hang, ami a mélyek fölött található, kárpótolja az enyhe fűtöttséget, mi több, indokoltabbá teszi a vaskos árcédulát. Nem mintha szemrebbenés nélkül csengetnénk ki félmillió forintot egy fejhallgatóért, de az énekhang intimitását, az ilyen szintű instant zenei hangulatteremtést a kisebb kategóriák kevésbé (vagy ahogy lejjebb haladunk, egyáltalán nem) tudják biztosítani. Elindítottunk egy Gregory Porter koncertfelvételt (Live In Berlin - Papa Was a Rolling Stone) és a közönség éles, száraz, ujjongással megfűszerezett tapsolása elhitette velünk, hogy a zene él. Az énekes sávjában artikulált, metsző részletek voltak felfedezhetők, a koncerten használt mikrofon karakteréből adódóan (ugyanezt a számot 20 millió Ft értékű házimozin hallottuk korábban, ez is engedett arra következtetni, hogy nem a Clear állt neki fényesíteni).

Focal Clear fejhallgató kábel

A fülesből tehát ki tudtuk hozni azt a lényegre törő, lecsontozott előadásmódot, amire számítottunk. Tere lehetett volna picit tágasabb, szélesebb, de a színpad gyorsan, stabilan letapogatott középső része kompenzálta a szűk pozícionálást. Barangolhattunk a részletek között és hagyhattuk, hogy a zenék hangulata, légköre vonja el figyelmünket, hiszen nem a hiányosságokra, vagy fedettségekre kellett koncentrálnunk. A női és férfi ének is realisztikusan, testességgel és jelenlét érzettel jelent meg, nem egy jazz albumtól is megkaptuk azt a virtuális érzetet, mintha a hangszereket fejünk köré pakolták volna. A mélyebb hangszerek (basszusgitár, lábdob, nagybőgő) kaptak egy kis plusz támogatást a Focal-tól, amitől mindig volt némi extra energikusság, lendület az összképben. A füles hosszú távú hallgathatósága kiválónak bizonyult, amennyiben csínján bántunk a jelszinttel (a száraz, levegős részletek nekünk 60-70 % fölötti terhelésen 20-30 perc után fárasztóvá váltak, de a legjobb hangfalak esetében is néha előfordul az ilyesmi). Hozzá kell tennünk, hogy a magasnak vélt hangerő hosszú távon, a fejhallgató tudásától függetlenül már nem egészséges.

Focal Clear fejhallgató

Végszó

Most, hogy kipróbáltuk a Focal Clear-t, el kell ismernünk a mérnökök munkáját. Az Utopia paramétereiből tanulva a Clear csak orrhossznyival marad el, miközben kevesebb, mint feleannyiba kerül. Hosszú távon is kényelmesen használható, kis hangerőn is szemtelenül dinamikus, zeneileg mindenevő. Karaktere 80/20 arányban alkalmaz precízen feltáró és szórakoztatni vágyó mentalitást, aki ilyen koktélt keres, annak nincs más hátra, mint meghallgatni, és ha megtetszett, spórolni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.