FiiO K5 fejhallgató erősítő teszt

Asztali hifi a Fiiókból

2016. június 29., szerda, 17:10

FiiO audio hifi erősítő fejhallgató hifi erősítő fejhallgató erősítő FiiO erősítő erősítő teszt FiiO teszt FiiO fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt FiiO erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő teszt

A FiiO új dokkolót hozott létre "X"-szériás hordozható lejátszói kiegészítőjeként, melynek használatával otthoni környezetben is kényelmesebben, hatékonyabban kamatoztathatjuk azok tudását. A fejhallató erősítővel egybeépített K5-öt elsők között kaparinthattuk meg, róla szól mai cikkünk.

FiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO RM1 távvezérlő X7 lejátszóhozFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgatóFiiO K5 fejhallgató erősítőFiiO K5 fejhallgató erősítő

A készülékház kialakításán érezhető a FiiO-tól megszokott, pozitív minőségérzet. Élőben sokkal szebb látványt nyújt, mint a weben fellelhető illusztrációkon. Az előlapon parányi billenő kapcsolókkal választhatjuk ki az aktuális bemenetet és a fejhallgató erősítő jelszintjét. A mechanikus, ugyancsak alumínium borítású potméter ALPS gyártmányú, és fejhallgató erősítős viszonylatban kifejezetten nagynak számít, ezért fogása is kimondottan könnyű. A legalacsonyabb állásról feljebb tekerve röpke kettyenést érzünk, és az eszköz aktív üzemállapotba kerül. Ilyenkor a tárcsa körül gyengéd vörös fény keletkezik, mely kékre vált, ha dokkolunk vagy jelet kap az elektronika. A potméter jelszint kezelése példaértékű, minden mozdulatra érzékletesen reagál, ugyanakkor nem egyáltalán nem lötyög. Rajta kívül még egy 6,3 mm-es Jack fejhallgató kimenet tarkítja az előlapot.

FiiO K5 fejhallgató erősítő

A hátoldalon az eszköz saját tápcsatlakozója mellett két USB aljzat is található, egy a FiiO egyes DA konverter típusainak bekötését, egy pedig a számítógépes kapcsolatot szolgálja. A K5 nem tartalmaz beépített jelátalakítót, a rádokkolt, mobileszközök által kapunk USB DAC funkciót. Egy vonalszintű ki és bemenet is rendelkezésre áll, így az eszköz ráköthető a számítógép mellett egy további forrásra (pl. médialejátszó) vagy aktív hangfalakra illetve erősítőre is. Érdekes, hogy még egy szimmetrikus kimenetet is elhelyeztek a hátlapon, ennek használatával a dokkolt lejátszó hangjelét továbbíthatjuk még profibb, XLR bemenettel ellátott elektronikák felé, a gyártó szerint így az RCA-nál is jobb hangot kapunk.

FiiO K5 fejhallgató erősítő

Használat közben, hangminőség

A FiiO K5 jelenleg kizárólag az E17K, X1, X3 2nd Gen, X5 2nd Gen, és X7 típusokkal kompatibilis. Apropó, nem teljesen idevágó közlemény, de az X7-hez immár Bluetooth távvezérlő is vásárolható (RM1). Az említett kiegészítő meglehetősen parányi, alig nagyobb egy pókerzsetonnál, és tetszés szerint elhelyezhetjük egy klasszikus távvezérlős külsőt eredményező hasábban.

FiiO RM1 távvezérlő X7 lejátszóhoz

De most térjünk a lényegre! A K5 kiviteléről és kezelhetőségéről szinte csak pozitívan tudunk nyilatkozni. A "szinte" szó a micro USB csatolófelület miatt értendő. Ez nem az a fajta aljzat, amibe fél kézzel, odafigyelés nélkül bedugható a kábel. Az első próbálkozások alkalmával biztos, hogy két kéz, és két szem kell a sikeres dokkoláshoz. A nehézkes csatlakozás nem kimondottan a FiiO, sokkal inkább a micro USB általi probléma, de mit lehet tenni, ha a fél világ szinte csak ilyen kábelt használ? A lejátszók csak a gyárilag mellékelt szilikon védőtokjuk nélkül férnek csak bele a K5 bölcsőjébe. Ettől eltekintve viszont tényleg csak pozitívan tudunk nyilatkozni.

FiiO K5 fejhallgató erősítő

Például találtunk két gumibetétet, melyeket a kézzel felnyitható takarófedél támlájába helyezhettünk, amennyiben kisebb méretű (pl. E17K) eszközt szeretnénk dokkolni. Mivel hátoldali, analóg RCA kimenettel is rendelkezik, a K5 aktív hangfalakra is ráköthető, így tényleg összekötő kapocs lehet egy íróasztali hangrendszerben.

A K5 hangminősége kb. 80 %-ban a rádokkolt/csatlakoztatott forráseszközön múlik. Így aki olvasta korábbi cikkeinket a FiiO mobil zene lejátszóiról, a velük szerzett tapasztalatokat ezúttal is mérvadónak veheti. Hozzá kell tennünk, hogy a fejhallgató erősítő megfűszerezi saját tónusával a végeredményt. A K5 hangja kimondottan kellemes és dinamikus, savanyúságtól vagy ércességtől teljesen mentes. Referencia felvételeinket hallgatva a veszteségmentes, női énekhangot is tartalmazó (pl. Sarah K. - Stars) daraboknál hallottuk, hogy a vokálra enyhe digitális fátyolosság rakódik rá. Az eredmény ugyanúgy fülbemászó és jóleső volt, de a produkció levegős, száraz jellege kicsit alább hagyott. Ugyanezt a felvételt a teszt során használt lejátszók (X5 Gen2, X7) saját fülhallgató kimenetéről tisztábbnak, légiesebbnek érzékeltük. Így a K5 kompromisszumot jelenthet a hangzásra, de csak a maximalista, hangszeres zenét preferáló audiofilek számára. Ha könnyűzenei darabokat, internetrádiót, CD minőségű felvételeket fülelünk, azoknál nem tűnik fel, jobban mondva nem válik zavaróvá a K5 saját íze.

Tesztalanyunk hangereje még "LOW" beállításon is bőven elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a számunkra hangosnak gondolt jelszinttel hajthassuk a 300 ohmos HD 600-at (végig ezzel a fejhallgatóval teszteltük az eszközt). Másszóval az erőtartalékok miatt nem érdemes aggódni, ilyen téren a ma kapható fülesek 99 %-át kiszolgálja a FiiO K5.

FiiO K5 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgató

Végszó

Bizonyos helyzetekben felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben valaki már rendelkezik FiiO lejátszóval, akkor nem érdemesebb otthoni használatra, a számítógép hangjának jobbá tételéhez inkább E10K-t (25 000 Ft körül megvásárolható, fejhallgató erősítővel egybeépített DA konverter) vennie? A válasz igen, de csak akkor, ha út közbeni zenehallgatásra X1-et vagy M3-at birtoklunk. Utóbbiak ugyanis nem használhatóak külső USB-s hangkártyaként. Akik otthon a könnyebb kezelhetőség, nagyobb zenei gyűjtemény és rugalmasabb könyvtár elérés miatt a számítógépes zenehallgatást preferálják, ők ezzel a készülékkel is kihasználhatják az X3/X5/X7 típusok DA konverter adottságát. A K5 célja, hogy a vele kompatibilis készülékekben lévő hardver képességei akkor is érvényesülnek, amikor a monitor előtt ülünk, és a gépen lejátszott tartalmakat hallgatjuk. Emellett ez egy fejhallgató erősítő is, amelyre ráköthetünk a számítógépen kívül más forráseszközt is, tehát FiiO lejátszó nélkül is kamatoztathatjuk a kellemes hang és a nagy teljesítmény előnyeit. A K5 hangja mindent összevetve jóleső a fülnek, inkább melegebb tónusra törekszik, audiofil zenékkel helyenként alig hallható, pókháló vékonyságú fátyolosságot, ködösséget produkál, tehát önmagában nem teszi jobbá a cég lejátszónak vagy saját forráseszközünknek hangját. Itt tényleg a praktikum és az ergonómia, ami mérvadó. Másfelől egy K5 segítsével az utcára szánt fülhallgató vagy összecsukható mobil füles mellé szerezhetünk egy másodlagos, komolyabb meghajtást igénylő, viszont a mobil megoldásokhoz képest kényelmesebb, otthoni használatra optimalizált fülest is. Ezzel létrejöhet mobil hangrendszerünk "háziasított" mellékvágánya, akár aktív hangfalak társaságában. Mindent összevetve a K5 önmagában, mint fejhallgató erősítő nem egy kihagyhatatlan ajánlat, viszont akik sokat ülnek számítógép előtt és rendelkeznek a kompatibilis FiiO lejátszók valamelyikével, azoknak tényleg könnyebbé teheti az életét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.