FiiO FH5s fülhallgató teszt

Zenére nevelve

2021. július 12., hétfő, 14:20

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Oldalanként két dinamikus és további két BA hangszórót tartalmaz a FiiO félig nyitott kivitelű, kapcsolók segítségével finomhangolható FH5s fülhallgatója. Ha figyelembe vesszük, hogy a zenei hangminőséget és dinamikai tartalékokat milyen ízlésesen tudták összehozni 100 000 forint alatti összegből, akkor ebbe a fülesbe belekötni izzasztóbb kihívás, mint egész nyáron lángost árulni.

FiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgató tartozékokFiiO FH5s fülhallgató kábelFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgató hangszóróFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgatóFiiO FH5s fülhallgató

Finomhangolás FiiO stílusban

A FiiO FH5s két berillium bevonatú dinamikus hangszórót tartalmaz, melyek közül az egyik 12, a másik 6 mm átmérőjű. Ezeket kiegészíti két magas frekvenciás BA (balanced armature, azaz lengő nyelves) egység, amelyek gondosan tervezett, félig nyitott kivitelű fémházban fészkelnek. Ráadásként három miniatűr mechanikus kapcsolót is elhelyeztek a fülhallgatók oldalán, amelyek a magasabb/mélyebb frekvenciák változtatását segítik, ha a felhasználó zenei stílus vagy saját ízlés miatt változtatna a hangkarakteren.

FiiO FH5s fülhallgató

A FiiO mostanra nemcsak egyszerűen lefedte a 100 000 forint körüli ársávot. Ugyanazon a szegmensen belül maradva, egyazon összegért most már különféle fülhallgatókat kínálnak. Ott van a nemrég általunk is tesztelt FiiO FD5, vagy az FA7 IEM, melyek egyes parméterekben kísértetiesen hasonlítottak egymáshoz, de bizonyos tervezési döntések és formatervi eltérések miatt mégis teljesen eltérő filozófiára épültek, más személyeket céloztak meg.

FiiO FH5s fülhallgató tartozékok

Küllem

A FiiO kicsomagolási élményét dicsértük korábbi tesztjeinkben és ezúttal sem okoztak csalódást. A doboz eleve gyönyörű, bár fülhallgatós viszonylatban szokatlanul nagy. Viszont az apró, rejtett mágnesekkel csukható fedél és a rajta lévő díszítés annyira elegáns, hogy az FH5s dobozát önmagában is érdemes felhasználni valaminek a tárolására. A doboz tartalma, kiosztása, a selyemfülekkel kiemelhető szivacságy látványa az ékszerek és luxuskarórák eleganciáját juttatta eszünkbe. A FiiO már jó ideje elsajátította a tálalás művészetét.

A fülhallgatót és kemény falú, mágnesesen csukódó műbőr tokját tartó szivacsréteget kiszedve a doboz aljában még egy szinttel találkoztunk, amely a kiegészítőket tartalmazza. Összesen 13 különböző pár (!) fülillesztéket mellékeltek, amelyek részben szivacsos, részben szilikonos kivitel szerint voltak szétválogatva. Utóbbiak között választhattunk basszusra vagy énekhangra optimalizált illesztékeket is. Rajtuk kívül tisztító kefét és adapter fejeket rejtett a csomag.

FiiO FH5s fülhallgató kábel

A FiiO egyedi illesztéssel oldotta meg, hogy a kábelen lévő csatlakozót a felhasználó igény szerint cserélni tudja. Így elég volt egyetlen darab kábel, melynek a végét modulárisan alakíthattuk át a forráskészüléken lévő hangkimenethez igazodva. Vajon mikor vesznek erről példát más fülhallgató specialista cégek?

FiiO FH5s fülhallgató

Használat közben

Az FH5s formaterve korábbi FiiO modell(ek)ről származik, ami bölcs döntés volt a gyártó részéről. A speciális, ergonomikus alaknak köszönhetően, annak ellenére, hogy a hangszórókamra viszonylag nagy, szépen a fülbe simul. A lekerekített élek és a matt felületűre fújt, ezáltal sima tapintású alumínium nem bántották a fülünket és nem okoztak feszítő, nyomó érzetet. Utóbbihoz persze megfelelő illesztéket kellett választani, de szerencsére rengeteg opció közül szemezgethettünk.

FiiO FH5s fülhallgató

Stabilitás tekintetében egész jól szerepelt az FH5S, de ha előre vezettük a kábelt úgy, hogy a mellkas előtt lógjon, akkor a fül felé kanyarított szakasz nem rögzült eléggé, gyakran kimoccant a helyéről. Ez a kampóként funkcionáló végződés mellőzte azt az extra merevséget, amit sok más professzionális IEM esetében alkalmazni szoktak a gyártók. A problémát úgy oldottuk meg, hogy tarkó mögött vezettük el a kábelt és az Y-elágazásnál lévő karikát felhúztuk a nyakunkig. Így séta közben is stabilan helyén maradt a füles.

FiiO FH5s fülhallgató

Nagyon könnyen lehetett cserélni a kábel forráskészülék felőli csatlakozóját és a kábelhossz is ideális volt. Testmozgás közben kissé zörgött a ruhákkal/testtel érintkező vezeték, de az elvezetésével, ruhához rögzítésével ezt a gond is megszűnt.

A félig nyitott kialakításból eredően a külvilág élesebb hangjainak jelentős része (madárcsicsergés, gépjárműzaj, emberi beszéd stb.) hallatszott zenehallgatás közben is. Sok felhasználó éppenséggel örül, ha nem szigetelődik el teljesen a környezettől, ettől függetlenül, akinek fontos a privát zenehallgatási élmény, annak jobb tudomásul venni, hogy az FH5s akkor okoz igazi kikapcsolódást, ha nyugodt körülmények biztosítottak.

FiiO FH5s fülhallgató

Hangminőség

A FiiO FH5s-t alapos bejáratás után Astell&Kern AK Jr DAP és RME ADI-2 DAC készülékekkel hajtottuk. Több fülillesztéket is kipróbáltunk és nekünk a standard szilikon harangok bizonyultak optimálisnak, ezért a kritikus tesztelés 90 %-át azokkal végeztük (tettünk egy próbát méretben passzoló Comply szivacsokkal is, de azok most nem annyira váltak be, mert eltolták a középső és magas frekvenciák egyensúlyát és visszafogták a basszust).

FiiO FH5s fülhallgató hangszóró

Eleinte standard állásban hagytuk a fizikai EQ kapcsolókat. Viszont úgy az ének kicsit száraznak és távolinak tűnt. Hiányzott az énekesnő közvetlensége, lágy és naturális érzete. Próbaképpen felkattintottuk a középső kapcsolót, így "Clear mids" üzemmódba helyezve a fülhallgatót. Az eredmény egészen meghökkentő volt. Az énekhangok, középső frekvenciák azzal a kis extra testességgel és könnyed hatással egészültek ki, amit a tesztelés első fázisában hiányoltunk. Eközben a basszus semmilyen mértékben nem változott és a magas frekvenciák csak hangyányit finomodtak, tehát a középső kapcsoló állításával nem borult fel a komplett hangkép.

FiiO FH5s fülhallgató

Az FH5s kifejezetten jó atmoszféra teremtést és virtuális hangszínpad ábrázolást végzett, ami a lengőnyelves BA hangszórók ismertetőjegye. Basszusok tekintetében is ügyesen szerepelt, megfogott, feszes és kontrollált nagybőgőt hallhattunk Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában. Ismét felhívjuk a figyelmet a mechanikus EQ kapcsoló fontosságára. Alapbeállításon ez a zene picit szikár és száraz énekkel jelent meg, elviseltünk volna benne egy kis plusz közvetlenséget. A "Clear mids" módra váltva Cassandra Wilson hirtelen lelkesebb és kellemesebb tónusra váltott, amitől számunkra az összkép barátságosabb tónusúvá vált.

FiiO FH5s fülhallgató

A Massive Attack - Angel c. számra ugorva továbbra is profin megjelenített zenei teret kaptunk, az átlagos fülhallgatókat messze túlszárnyaló felbontással és sebességgel. Az ikonikus mélyhangok feszesen és keményen, de egészséges mennyiségben, túlzások nélkül kísérték az álomszerű éneket. Tudtuk azonban, hogy a Massive Attack a maga angolos kimértségével állította be a basszus intenzitását, ezért kicsit még keményebb anyagra váltottunk (Post Malone - Rockstar). A berillium bevonatú mélyhangszóró meglepő potenciált hordozott magában. Az ifjú rapper digitálisan színezett és kifényesített sávját szemérmetlen energiájú és nagyon mélyre hatoló basszus kísérte.

A szépen ábrázolt textúrák és ügyesen kirajzolt tér ellenére minket elsősorban integrált, meglepően karizmatikus basszusával fogott meg az FH5s. Olyan előadókkal, mint az UNKLE vagy a Linkin Park, meglepően kezesen és energikusan bánt. A Linkin Park - Session és Numb c. számait hallgatva még a lábujjunkon is felállt minden szőrszál. Az azonnali libabőr hatásban nagy szerepet játszott, hogy A FiiO hirtelen, nagy testtel, féktelen erővel és mégsem erőltetett módon repítette agyunkba a zenét.

Alternatívák

Aki bármilyen oknál fogva inkább egyhangszórós fülhallgatót szeretne hasonló összegért, annak érdemes elolvasni a FiiO FD5 tesztet (viszont az FD5 leheletnyit fényes karakterét csak szoftveres EQ-val lehet finomítani, kapcsolókat nem tartalmaz). Ha a potenciális érdeklődő professzionális zenészként tevékenykedik és diszkrétebb megjelenésű, ugyanakkor jobb stabilitást nyújtó fülhallgatót szeretne, akkor a Sennheiser IE 300 megfontolandó lehet, de hozzátesszük, az egy tárgyilagosabb, inkább analitikus és szigorú előadó az FH5s-hez képest és szimmetrikus hajtásra sem alkalmas.

FiiO FH5s fülhallgató

Végszó

Nem használható bárhol, mert sok környezeti zajt, külvilágból érkező hangot hallhatóvá tesz. A dizájn egyeseknek picit csicsás lehet. A FiiO FH5s mégis megérdemli a Kiváló Termék cédulát. Mert minden másban nehéz kifogásolni.

Ha a textúra gazdagsága, atmoszféra megjelenítése és basszus kezelése kerül a mérlegbe, akkor jelenleg nincsen olyan fülhallgató 100 000 forint alatt, amely az említett faktorokban egyértelműen maga mögé tudná utasítani az FH5s-t. A hangélmény, a mélység és magával ragadó zeneiség, amit ez a fülhallgató nyújtott, szégyenérzet nélkül nevezhető high end szintűnek. A többiek felköthetik a gatyát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.