FiiO FH5 fülhallgató teszt

Sokat kicsiben

2018. október 1., hétfő, 09:50

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A FiiO idén alaposan belehúzott és több hallójárati fülmonitort is forgalomba bocsátott. Néhány hónap elteltével úgy döntöttek, ha már így belejöttek, akkor még feljebb teszik a lécet. Az FH5-ről már fotók alapján is kijelenthető, hogy a cég eddigi legizgalmasabb fülese!

FiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgató KnowlessFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgató kábelFiiO FH5 fülhallgató kábelFiiO FH5 fülhallgató dobozbanFiiO FH5 fülhallgató dobozbanFiiO FH5 fülhallgató tartozékokFiiO FH5 fülhallgató tartozékokFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgatóFiiO FH5 fülhallgató

Bevezető gondolatok

A FiiO-ról régóta tudjuk, hogy erős képviselője a hordozható zenejátszóknak, DAC-oknak és fejhallgató erősítőknek. Különösen a DAP kategóriában indult meg erősen, hiszen zsebméretű lejátszóval már a 200 000 Ft fölötti kategóriába is beférkőzött. A készülékekkel párhuzamosan debütáltak a kedvező árú, hallójáratba illeszkedő fülmonitorok is (pl. az FH1 és F9 PRO). A maguk kategóriájában mindegyik jól teljesít, igaz, a feketeöves audiofil szinttől elválasztja őket néhány apró hiányosság (amit a kedvező összegekért cserébe meg is tudtunk bocsátani). Az FH5 elkészítése praktikus lépés volt, hiszen így végre tud mit nyújtani a FiiO akkor is, ha felső(bb)kategóriás lejátszóihoz, házon belül akarunk partnert keresni.

FiiO FH5 fülhallgató

Ahogy a fényképek is sugallják, az FH5 a cég eddigi legszebb, legérdekesebb kialakítású, és remélhetőleg legjobb hangú in-ear rendszere. Mi több, a legdrágább is, kb. 80 000 Ft-ért vihető haza. Ezért az összegért nem kapunk Bluetooth funkciót, mikrofonos headset modult és rozéarany színopciót sem (jelenleg még csak a képeken látható, arany szegéllyel díszített titán-ezüst opció létezik). Nincsen pulzusmérés, aktív zajszűrés és egyéb jól hangzó extrák, ettől függetlenül a termék sok szempontból audiofil ínyencfalatnak tűnik.

FiiO FH5 fülhallgató

Utóbbi alatt gondolunk azokra a részletekre is, amelyek szemünk elől rejtve maradnak. A fülhallgatóban oldalanként 4 hangszóró található. Ezek közül három ún. BA (Balanced Armature, avagy lengőnyelves) rendszerű. Egy ilyen meghajtó alig nagyobb egy rizsszemnél, belsejében hajszálvékony tűt mozgat a köré épített elektromágnes. A kamra hajszálvékony nyílásán keresztül távoznak a frekvenciák. Két hangszórót a magas, egyet pedig a középső hangokra optimalizáltak. Ezeket kiegészíti egy hagyományos kialakítású, dinamikus membrán.

FiiO FH5 fülhallgató

Küllem

Ebben a kategóriában már elvárható egyfajta igényesség, amiben a FiiO nem vall szégyent. Hordozható zenejátszóinál már megszokhattuk a gyártóra jellemző elegáns, letisztult és mégis dekoratív csomagolást, ami ezúttal csak tovább javult.

FiiO FH5 fülhallgató dobozban

A kemény falú, fekete, mágneszáras doboz fedelét felnyitva, ízléses módon, szivacságyba szív alakban fektetve látható a fülhallgató. A szivacslemezt felemelve tódulnak elénk a mellékelt extrák, ezekről egyes gyártók nyugodtan példát vehetnének.

FiiO FH5 fülhallgató dobozban

A füleshez nem egy, hanem két tok jár. Egy apró, cipzáras tárca és egy kemény falú, átlátszó tetejű, masszív műanyag dobozka. Fülillesztékből összesen 12 párat (!) rejt a csomag, köztük memóriahabos verzió is szerepel. Mindegyiket érdemes kipróbálni, mert komfortban és hangélményben, ill. zajszűrésben is különböző hatásúak.

FiiO FH5 fülhallgató tartozékok

A hangszórókamra CNC-vel megmunkált alumínium tömbből készült, tenyéren tartva meglehetősen nagynak tűnik. Segítségünkre lesz viszont a bonyolult forma, a ház ugyanis minden irányból idomul a fül mélyedéséhez.

FiiO FH5 fülhallgató

Érdekes a külső oldalon lévő, arany szegéllyel határolt hullámos felület. Ez díszíti, és egyúttal egyedivé teszi a fülhallgatót. A gyártó minden apró motívumot szeret megmagyarázni, ezúttal az előző évszázad ún. streamliner stílusú gépjárműveinek elegáns formája ihlette őket.

FiiO FH5 fülhallgató

Ahogy az igényesebb fülmonitoroktól elvárható, az FH5 kábele is moduláris. MMCX csatlakozós, így más gyártótól származó tuning kábelt is szerezhetünk hozzá, bár a gyári sem szerény. Ezüstözött monokristályos réz vezető fut benne, amelyet az átlátszó TPU köpenynek köszönhetően szabad szemmel is láthatunk.

FiiO FH5 fülhallgató kábel

A forráseszköz felőli végére alumínium házas, aranyozott 3,5 mm-es pipa Jack csatlakozót szereltek, aminek kialakítása szintén példaértékű, bár egyesek lehet, hogy hiányolni fogják a 4-pólusú szimmetrikus dugót (úgy tudjuk, hogy októbertől kínálni fog másfajta kábeleket is a FiiO).

FiiO FH5 fülhallgató kábel

Használat közben

Az FH5 kissé nagy, ennek ellenére szépen belesimul a fülbe, hideg időben sapkát is nyugodtan húzhatunk rá. Zajszűrése kiváló, tömegközlekedésben is hatékonyan csillapítja a gépjárművek morgását. A kábel nem gabalyodik könnyen, a csatlakozó pedig a legtöbb lejátszóba gond nélkül csatlakoztatható, akár tokon keresztül is. Kipróbáltunk néhányat a mellékelt betétek közül és nekünk egyértelműen a memória szivacsos verzió vált be. Ettől függetlenül célszerű az összes fajtát letesztelni, mert hallgatója válogatja, hogy kinek melyik tetszik (a szivacsos pl. picit csillapítja a magas frekvenciákat, a bordázott piros belsejű szilikon viszont leheletnyit jobban elősegíti az énekhangot).

FiiO FH5 fülhallgató

Talán felesleges említeni, de ilyen fülhallgatót akkor van értelme vásárolni, ha megfelelő minőségű elektronika szolgálja ki. Esetünkben ez az AK Jr volt, de ideális partner lehet a FiiO X3 Mark III/X5 3rd gen lejátszók valamelyike is. Az FH5 érzékenysége magas, ami azt jelenti, hogy relatív kis jelszint mellett is képes hangosan szólni. Néha hiányoltuk a mikrofonos headset modult, de ahogy előbb említettük, nem is telefonos kiegészítőnek szánja termékét a FiiO.

FiiO FH5 fülhallgató

Hangminőség

Az FH5 karaktere összetettebb és különlegesebb, mint ahogy elsőre gondoltuk. Teszteltünk már hibrid rendszereket, amelyek ehhez hasonlóan tartalmaztak BA (lengőnyelves) és dinamikus hangszórót. Egyik sem nyújtott azonban olyan határozott és testes basszust, mint az FH5. Komoly erőtartalékok rejtőznek benne, amelyeket nem is fog vissza. Domináns, gazdag alsó frekvenciákat kapunk, melyek nem ész nélkül hömpölyögnek, hanem stabil alapot teremtenek szinte minden zenei műfaj számára.

FiiO FH5 fülhallgató

A fülhallgató belsejében kanyargó csövecske irányítja a mélyhangokat, kinézete hasonló a kocsik turbófeltöltőjéhez. Ez a picike idom segít a BA és a dinamikus egységek integrációjában, valójában viszont mi úgy éreztük, hogy a mélyhangok bizonyos mértékig kissé lefedték a középső frekvenciákat is. Emiatt egyes motívumok, például az ének nem tudtak elég steril és érintetlen módon megjelenni. Cserébe viszont puha, lágy érzete lett a hangnak, így hosszabb távon sem vált fárasztóvá a zenehallgatás.

FiiO FH5 fülhallgató Knowless

Férfi éneket tartalmazó számoknál (pl. Sting - The Last Ship) bársonyos, búgó vokált kaptunk, amelyet teljesen körbelengett a nagybőgő hangja. A pendítések határozott, markáns módon jelentek meg, de közben mégsem volt bántóan tolakodó az összkép. Extra szintű dinamikát, testességet nyújtott az FH5, a részleteiben felfedezhető lágyított és életteli egyaránt. Így míg az éneket szinte fátyolos puhaság vonta be, addig a háttérben játszó hangszereket tisztán, tompítás nélkül hallhattuk. Kicsit vadabb, rockos hangulatú (pl. Linkin Park - Somewhere I Belong) sötéten festett, izmos basszusgitár szekciót kaptunk, így aki ezt az irányzatot kedveli, az FH5 rabjává válhat. A füles kicsit nagyította és nehezítette az erős, drámai részeket. A vokált valahogy kissé távolabbra helyezte, ami nem mindig állt neki jól. Tiszta és érthető maradt az énekes, de nem volt annyira hangsúlyos, mint a mélyhangok.

FiiO FH5 fülhallgató

Antonio Forcione - Tiramisú c. akusztikus gitárjátékot tartalmazó produkciója egyértelműen rámutatott arra, hogy a füles egy nélkülözhetetlenül lágy oldalát is mindig megmutatja zenehallgatás közben. A mélyközepektől puhának tűnt a zene, és nem voltak annyira gyorsak, ill. kihegyezettek a pendítések, mint más rendszereken, a háttérben játszó csörgődob és kísérőgitár mégis realisztikusan jelent meg. Az FH5 ügyes atmoszféra teremtő és igyekszik gondoskodni arról, hogy hallgatója jól mulasson. Nekünk picit az hiányzott, hogy egy térben érezzük magunkat a zenészekkel, ehelyett sokszor inkább az az illúzió valósult meg, mintha a fejünkben próbálná betessékelni/kitárni a füles a hangokat. Ez az FH5 sajátossága, ezzel együtt kell elfogadni.

FiiO FH5 fülhallgató

Végszó

A FiiO FH5 élénk színfoltja az 50-100 ezer forint közötti kategóriának, külseje és hangja egyaránt egyedi motívumokat szed egyetlen csokorba. A kicsomagolástól kezdve csak pozitívan tudunk nyilatkozni a felhasználói élményről, a remek zajszűrésnek, jó komfortnak és fényességet mellőző karakternek köszönhetően hosszabb utakra is jó választás. Mindazonáltal a zenét egyedi ízű koktélba keverve tálalja. Így elsősorban azoknak fog tetszeni, akik szép ÉS gazdag basszust akarnak, ugyanakkor a halk, háttérben lévő részleteket is meg akarják hallani fárasztó mellékhatások nélkül.

Nekünk úgy tűnt, hogy az FH5 kicsit hanyagolja a hangszínpad középső szakaszának kidolgozását, nem próbálja a fej köré varázsolni a zenekart, helyette egy izgalmas blokkot, zenefolyamot igyekszik kobakunkban felépíteni, testes, alaposan felfűtött mélyközép frekvenciákkal. Aki ilyen karaktert keres, nem annyira jazz-őrült és nem riad vissza a kicsit magasabb ártól, az hosszútávon szórakoztató karakter és igényesen megépített rendszer tulajdonosa lesz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.