FiiO FH3 fülhallgató teszt

2020. november 4., szerda, 18:20

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Itt az ősz, és itt egy új FiiO fülhallgató. A FiiO méltán népszerű FH (FiiO Hybrid) sorozata új taggal bővült, a három hangszórós FH3 típussal. Az így már négytagú hibrid család szinte minden zenerajongó igényét ki tudja elégíteni, akik kedvelik az efféle fülhallgatók hangzását.

FiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgató kábelFiiO FH3 fülhallgató kábelFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgatóFiiO FH3 fülhallgató hangszórókFiiO FH3 fülhallgató S-TURBOFiiO FH3 fülhallgató

Küllem

A FiiO mostanában sorra újítja meg régebbi modelljeit, emellett azért megfelelő figyelmet fordít az új modellekre is. A most nálunk vendégeskedő FiiO FH3 elsőre mindkét kategóriába beletartozik. Jogosan gondolnánk - és a FiiO is kommunikálta egy ideig - hogy a sikeres F9 PRO fülhallgató utódja érkezett meg az FH3 személyében. Azonban a tüzetes vizsgálódás után kiderült, hogy a három hangszórós elrendezésen és az MMCX csatlakozón kívül semmiben sem hasonlítanak egymásra.

FiiO FH3 fülhallgató kábel

Az FH3 inkább az FH7/FH5/FH1s családba illeszkedik, az annak tervezése során kijelölt úton halad. A repülőgépipari alumínium ötvözetből készült ház a víz hullámait idéző kialakításával eleganciát és minőséget sugároz, (igaz az F9 Pro kinézetét is a hullámzó víz ihlette).

FiiO FH3 fülhallgató

A csomag tartozéka egy átlátszó kemény vízhatlan doboz és egy szintén vízálló neoprén táska. Az illesztékek bőségesen állnak rendelkezésre, az összesen 11 párból mindenki megtalálja a neki megfelelőt. A csomagban már nincs külön mikrofonos kábel, aki telefonáláshoz kívánja használni, választhatja az opcionális Bluetooth modult.

FiiO FH3 fülhallgató kábel

Technológia

A fülhallgató házát alumínium-magnézium ötvözetből 5 tengelyes CNC maróval munkálták meg (csak érdekességképpen: 23 féle marófej, 4340 marási irány kellett egy kapszula elkészítéséhez). A belső kialakítás is az FH család filozófiájához illeszkedik.

FiiO FH3 fülhallgató

A három hangszóró - szám szerint egy 10 mm-es berillium bevonatú membránnal szerelt dinamikus, egy Knowles RAD-33518 lengőnyelves magassugárzó és egy Knowles ED-30262 szintén lengőnyelves középsugárzó - tökéletesen lefedi a teljes frekvencia-tartományt.

FiiO FH3 fülhallgató S-TURBO

A nagyobb modelleknél szintén megtalálható S-Turbo turbina 41,5 mm-es hangcsövei tovább fokozzák a dinamikus hangszóró teljesítményét. A szépen megmunkált, jól illeszkedő kapszulák áttervezett, még tartósabb MMCX oldható csatlakozóval kapcsolódnak a nagy tisztaságú monokristályos ezüst-réz ötvözetű kábelhez. A fülhallgató kapszulák szintén tartalmazzák a FiiO szabadalmaztatott, technológiáját, melynek feladata, hogy biztosítsa az első és a hátsó kamra légnyomásának kiegyensúlyozottságát.

FiiO FH3 fülhallgató

Használat közben

A fülhallgató ergonomikus kialakításának köszönhetően a megfelelő fülillesztékekkel remekül izolálja a külső zajt. A 7 grammos kapszuláknak köszönhetően a viselete kényelmes, hosszútávú hallgatás közben sem válik kellemetlenné vagy fárasztóvá a zenehallgatás. A rugalmas fülkampóval ellátott sodrott kábel kissé merev, de így is kényelmes. Igény szerint akár vezeték nélküli fülhallgatóvá is alakíthatjuk a külön megvásárolható LC-BT2 merev nyakpántos Bluetooth adapter segítségével.

FiiO FH3 fülhallgató

Hangminőség

Az alapos bejáratást követően az FH3 fülhallgatót a FiiO X7 Mark II lejátszóval és AM3D THX AAA erősítő modullal próbáltuk ki. A teszt során csatlakoztattuk saját, FiiO LC-4.4B kábelünket, ami felépítésében megegyezik a gyárival, csak 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóval van szerelve. A teszt során számos alkalommal átváltottunk saját, F9 Pro fülhallgatónkra kontroll céljából.

FiiO FH3 fülhallgató hangszórók

A zenei anyag két újdonság volt: az első a Yello frissen megjelent Point albuma 24 bit/192 kHz formátumban, a második az ugyancsak szeptemberben megjelent Diana Krall - This Dream Of You szintén 24 bit/192 kHz felbontásban.

A Yello - Point hallgatásakor hagyományos, 3,5 mm-es Jack csatlakozón keresztül remek dinamikát, aprólékos, részletező felbontást kaptunk. A Yello-ra jellemző bőséges, odafigyelést igénylő effektek remekül átjöttek, a lineáris hangolásnak köszönhetően nem voltak túlzó mély, vagy túlhúzott, sziszegős magashangok. (F9 Pro - több mély, kicsit tompa középtartomány)

A 4,4 mm-es Pentaconn kábelre váltva jelentős szintet lépett a fülhallgató - köszönhetően a THX erősítő modul remek szimmetrikus elektronikájának. Több részlet, szélesebb színpadkép, a jobb-bal irány mellett jól érzékelhető mélység, kevésbé a fejünkben szólt a zene. Közben nosztalgiával gondoltunk azokra az időkre, amikor nem telt el HiFi Show úgy, hogy ne hallottunk volna Yello zenét demózás során.

Diana Krall - This Dream Of You albumát hallgatva a 3,5 mm-es kábellel már érezhetőek voltak az akusztikus hangszerek megszólaltatásánál jelentkező nehézségek. A hangszerek, az arányok itt is a helyükön voltak, de - az elektronikus zenével ellentétben - elkelt volna több atmoszféra. Túl sterilen szólalt meg a zene, hiányzott az analógos nyugalom.

4,4 mm-es szimmetrikus kábellel hallgatva eltávolodtak a hangszerek, megjött a mélység és némi jazzclub hangulat. Szép lecsengések, természetes énekhang az, ami szintén arra késztetett bennünket a meghallgatás során, hogy hagyjuk az egész lemezt végigfutni.

Összességében sokkal kifinomultabb lett a FiiO FH3 fülhallgató az F9 Pro-hoz képest, persze jogosan, mivel minden alkatrésze ebbe az irányba lett fejlesztve. Amit hiányoltunk a karakterében, az az intimitás és az analógos melegség.

FiiO FH3 fülhallgató

Végszó

Immáron az FH3 megjelenésével teljessé vált a FiiO hibrid fülhallgató sorozata. A technológia és a velejáró hangzásvilágot kedvelők választhatnak az egy dinamikus hangszóró mellé egy, kettő, három vagy négy lengőnyelves konstrukciót is. Az FH3 meghallgatása rámutatott a technológiában rejlő potenciálra. Az elődként említett F9 és F9 Pro fülhallgatókkal összehasonlítva lényegesen jobb lett a linearitás, eltűnt az F9 családra jellemző enyhe "V" hangolás. Remekül együttműködik a dinamikus és a két lengőnyelves sugárzó. A mély-közép-magas arány jól eltalált, nincsenek túlzó csúcsok semelyik tartományban. Ebből adódik, hogy elsősorban a semleges hangzás kedvelőinek ajánlott ez a fülhallgató, lehetőség szerint hordozható lejátszóval vagy külön DAC/erősítővel. A plusz teljesítményt meghálálja, a tere kinyílik, a hallgatott zene megtelik élettel. A FiiO-ra jellemző remek építési minőség és a bőséges tartozékok itt is megtalálhatóak, és mivel fillérre annyiba kerül, mint az F9 Pro, nálunk az FH3 megérdemli az Ajánlott Vétel címet.

FiiO FH3 fülhallgató

Alternatíva

Ha a FiiO családon belül nézelődünk, jó alternatíva a FiiO FH1s két hangszórós hibrid fülhallgató, ahol betekintést kapunk a technológia által nyújtott hangzásba, minőségbe. Aki kifinomultabb megoldást keres, annak jó választás a FiiO FH5 négy hangszórós hibrid remek térábrázolással és audiofil karakterrel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.