FiiO FH15 fülhallgató teszt

Középkategóriás forradalom

2023. október 19., csütörtök, 22:20

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Néhány éve a FiiO FH5 fülhallgató megmutatta a hibrid kategóriában lévő lehetőségeket. Hangszeres zenékkel kissé moderáltan bánt és tere lehetett volna levegősebb, a gyártó még érzett benne fejlődési lehetőséget. 5 év után ismét elővették az FH5 koncepcióját, és minden részletét tovább finomították, figyelembe véve a vásárlók visszajelzéseit. Középkategóriás fülhallgatóra számítottunk, de lehet, hogy eddig téves elképzeléseink voltak a középkategóriáról.

FiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgató kábelFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgató fülillesztékekFiiO FH15 fülhallgató hangszóróFiiO FH15 fülhallgató hangszóróFiiO FH15 fülhallgató hangszóróFiiO FH15 fülhallgató tesztFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgatóFiiO FH15 fülhallgató

Technikai háttér

A FiiO IEM filozófiája elsőre zavarosnak tűnhet, mert más gyártóktól eltérően nemcsak egy formatervet vagy hangszóró elrendezést alkalmaznak. Gyakori náluk, hogy közel azonos áron különböző anyagokat, hangszóró technológiákat kínáló fülest nyújtanak. Ez a látszólagos kavalkád okos stratégiára épül, mivel a cég így azt a benyomást kelti, hogy nincsen egyetlen megközelítési mód, ami mindenkinek tökéletes hangot garantál. Talán a színfalak mögött más gyártók is belátják ezt, csak éppen félnek elengedni a védjegyüknek számító motívumokat.

FiiO FH15 fülhallgató

Különböző koncepciók jöhetnek szóba, egyesek a nyitott, mások a zárt kivitelt preferálják, van, akit a teljessávú dinamikus hangszóró karaktere fog meg, mások a tisztán BA (balanced armature) kialakításra esküsznek. Mindkét "oldal" képviseletében letett már több fülhallgatót is az asztalra a FiiO. Legizgalmasabb termékei azonban a hibridek, melyekben dinamikus és BA hangszóró egyaránt megtalálható. E csoportot erősíti az FH15.

FiiO FH15 fülhallgató hangszóró

A BA (egyesek rezgőnyelvesnek is nevezik) hangszórók előnye, hogy membránjaik hihetetlen gyorsasággal képesek mozogni. Azonban kis méretük miatt a megmozgatott levegő mennyisége is kevesebb egy hagyományos dinamikus hangszóróhoz képest. Ennek kiküszöbölésére egy dinamikus, 10 mm-es hangszórót is bevarázsoltak az FH15 házába. Ha több eltérő hangszóró bekerül egy zárt kapszulába, az kezeletlen akusztika mellett többet árt, mint használ.

FiiO FH15 fülhallgató hangszóró

Vélhetőleg részben ennek elkerülését szolgálja a FiiO saját fejlesztésű, S.Turbo fantázianevű idoma. Az említett alkatrész "befogja" a mélysugárzóról jövő hullámokat, csőalakú, kanyargó alagútban terelve azokat a kijárathoz, segítve a mélyhangok kontrolljában. A dinamikuson kívül három Knowles BA hangszóró vesz részt a középső és magas frekvenciák megszólaltatásában. Azok nyílása is tartalmaz egyfajta terelőelemet (notch filter), mely a kapszula kijáratáig kalauzolja a hullámokat, miközben - a gyártó leírása szerint - segít a hangok elsimításában.

FiiO FH15 fülhallgató hangszóró

A gyártóra jellemző, hogy prémium termékeihez számos finomhangolási opciót biztosít. Az FH15 esetében is különböző eszközök közül választhatnak azok, akik saját ízlésük szerint módosítanák a hangzást. Ilyen kiegészítés a felcsavarozható hangolószűrő, melyből három különböző fajta is szerepel a csomagban. Korábban dicsértük a FiiO-t, amiért sokféle (szivacsos, gumis, énekre és basszusra optimalizált) illesztéket mellékel füleseihez. Az FH15 esetében ezt kiegészítették egy garnitúra új fejlesztésű gumiharanggal, melyek mindössze 0,4 mm vastagságúak és kifejezetten ehhez a modellhez készültek.

FiiO FH15 fülhallgató teszt

Küllem

A FiiO jó szokásához híven ezúttal is praktikus kiegészítőket helyezett a csomagba. A tartozékok felhozatalát bármelyik hifi és professzionális IEM gyártó megirigyelheti. Zárható, masszív műanyag védőtok, moduláris csatlakozók (3,5 mm-es Jack és 4,4 mm-es Pentaconn közül lehet választani) és az FH15 speciális illesztékein túl számos további gumi/szivacs darab bővíti a választékot. A kábel eltávolítható, MMCX csatlakozóval illeszkedik a kapszulákba. Az illeszkedés precíz, véletlenül biztosan nem mozdul ki a kábel, kézzel húzásra is csak nehezen. Legjobb, ha mellékelt, apró szerszámot alkalmazzuk e célra.

FiiO FH15 fülhallgató kábel

A fülhallgató háza gyönyörű. Alumínium ötvözetből készült, egyedi "sárkány pikkely" minta díszíti kívülről. Ugyanakkor egyáltalán nem nagy, különösen annak tudatában, hogy négy hangszórót rejt. A külső lemezt öttengelyes CNC technológiával készítették, háromdimenziós textúrája ósdi és ügyetlen próbálkozásnak tünteti fel számos kihívó formatervét. Az összkép luxusszínvonalú, túlmutat azon, amit a legtöbb gyártó 100 000 forintért képviselni próbál.

FiiO FH15 fülhallgató fülillesztékek

Használat közben

A csepp alakú kapszulák jól beilleszkedtek a fülbe, bántó, feszítő érzet nélkül. Utóbbiban fontos szerepet játszottak a vékony, kifejezetten FH15 mellé szánt fülillesztékek is. A jó komfort mellé kellemes stabilitást és zajszűrést nyújtottak. A gömbölyded illesztékek, melyekkel korábban találkoztunk, könnyen kimozdultak. Az FH15 speciális darabjai enyhe tapadást biztosítottak, ugyanakkor kényelmetlen, vákuumszerű nyomást nem tapasztaltunk.

FiiO FH15 fülhallgató

A zajszigetelés szinte hibátlan volt. A külvilágból csak enyhe foszlányokat érzékeltünk. A közeledő gépjárművek, emberi kiáltások főleg akkor hallatszottak be, ha 50%-nál alacsonyabb jelszinten (hangerőn) szólt a zene. Ennyi beszivárgás szerintünk kellett ahhoz, hogy legalább minimálisan tudomást vegyünk a körülöttünk lévő eseményekről. Fülhorgos illeszkedésű kábele jó stabilitást nyújtott sétához és ülő/álló/fekvő testhelyzethez.

Sportra nem használtuk, ahhoz nekünk túl elegáns volt, nem szívesen ejtettük volna el konditeremben vagy kerékpártúrán. Elméletileg intenzív testmozgáshoz is alkalmazható, bár arra praktikusabb lehet valamilyen Bluetooth TWS alternatíva. A kábel néha hajlamos volt összegabalyodni, de azt leszámítva nem találtunk zavaró jelenséget.

FiiO FH15 fülhallgató

Hangminőség

A teszteléshez út közben Astell & Kern AK Jr lejátszót, belső térben pedig FiiO R7-et használtunk. A tapasztalatok alapján kapott szubjektív benyomásokat a következő bekezdésekben összesítjük. Előtte azonban foglaljuk össze, hogy milyen karaktert nyújtott a FiiO FH15! Az egykor kipróbált FH5-től eltérően ez a fülhallgató sokkal rugalmasabban kezelte a különböző zenei stílusokat. Különlegesen egyesítette a sebességet, lágyságot és térérzetet. Ettől egyszerre keltette egy semleges stúdiófülhallgató és egy érzelmes audiofil IEM benyomását. A térhatása messze felülmúlta elvárásainkat.

A Melody Gardot által előadott If I'm Lucky hallgatása közben pihentető, komplett és kerek élményként jelent meg a zene. A háttérben lévő vonós hangszerek szépen leváltak a közeli, éneket tartalmazó sávról. Tetszett a dinamika, a zongora testessége és kis terhelésen egyaránt megőrzött élénsége. Az energiaelosztás drágább IEM kihívókra emlékeztetett. Különösen a szaxofon váltott ki elismerést, kiválóan lehetett érzékelni a hangszer saját terét, hogy egy félreeső kis üregből szólalt meg és közben megmaradt jellegzetes, érdes és lágy elemeket kombináló textúrája.

FiiO FH15 fülhallgató

Gardot andalító darabja után a feszesebb témájú Herbie Hancock - Watermelon Man következett. A bevezetőben játékosan ugrándozó dallamú pánsíp villámgyors volt, profi térbeliséggel. A jobb és bal oldal között stabil összekötő kapocs biztosította a virtuális térhatást. Nem egyszerűen fejünkbe pakolta zeneszámainkat az FH15, a színpadot és az atmoszférát szélesebben, kitártabb módon kezelte, mint egy hagyományos, olcsóbb füles. Ezáltal holografikus, majdnem kísérteties térérzékelést kaptunk zenehallgatás közben.

Az ütős hangszer dinamikája és feszessége profi adagolással jött. Itt illendő megjegyezni, hogy érdemes kipróbálni a mellékelt szűrők és illesztékek mindegyikét. A semleges elnevezésű illesztékek nekünk túl lágynak bizonyultak. A gyártó eleve a magashangokat segítő szűrőt helyezte fel és még azzal is kicsit puha érzettel szóltak a legfelső frekvenciák. Ezáltal helyenként kissé ködösnek hallottuk a részleteket, de hosszabb távon nem bántuk, pontosan ennek köszönhettük a pihentetőbb karaktert.

További elismerő gondolatokat szült Yuja Wang - Ravel c. albuma. A nagyzenekar és a központi szerepet betöltő zongora is mellőzte a túlélezettséget. Egyes IEM fülhallgatók kiemelt kontraszttal, mesterségesen növelik a felbontást, ami egy hangmérnök vagy zenész számára segítség lehet a hibák megtalálásához, viszont meglehetősen fárasztó az agynak. A FiiO nem hozta kényszeresen közelebb a részleteket, helyette egyfajta higgadtságot közölt, miközben jó alapokat nyújtott a méretes atmoszféra ábrázolására. Közhely, hogy a hallgató a koncertteremben érezheti magát, de csukott szemmel nekünk sikerült. A fülhallgató nem tolta arcunkba a fúvós hangszereket, mégis elegendő volt minimális figyelem, hogy elkülönítsük a különböző zenészcsoportokat. Ez a fajta tagolóképesség óriási előny mindenkinek, aki szereti a szimfonikus zenét.

FiiO FH15 fülhallgató

Sok zenei stílusba belekóstoltunk és nem találtunk olyat, ami az FH15-nek rosszul állt. Joe Satriani - Teardrops c. számában az induló basszusgitár eleve meglepetésnek számított, mert árnyaltsága és lazán kezelt alsó mélyhangjai mellőzték a túlfeszítettséget. A cintányér lehetett volna egy fokkal élénkebb és tisztább, de cserébe kicsit hangosabban is élvezhettük a zenét, frusztráló mellékhatás nélkül. Az elektromos gitárban döbbenetes mennyiségű hangszínváltozást, tonális hajlítást és dinamikai árnyalatot fedeztünk fel még néhány másodperc lefolyása alatt is.

A Gramatik - Bluestep ütős basszusai gazdagon, erőteljesen jelentek meg. Tartottunk tőle, hogy a keményebb mélyhangokat finomkodva jeleníti meg az FH15. Meglepő határozottsága kifejezetten előnyös volt és csak akkor érvényesült, ha a zenei stílus is indokolta. Ráadásul az ütőerő mellé jó felbontás társult, ami segített az elektronikus effektusok mélyebb átélésében. A finom lecsengések és rétegelt részlet megjelenítés segített értékelni a zenészek befektetett munkáját, ami elektronikus műveknél, gyengébb eszközökkel nem feltétlenül valósul meg.

FiiO FH15 fülhallgató

Végszó

A FiiO FH15 úgy jó, ahogy van. Sok fülest kipróbáltunk eddig, de csak kevés váltott ki maradéktalan elégedettséget. Jöhet a kérdés: "De az a kis magas frekvenciás ködösség nem gond?" Hosszú távon inkább előny és olyan hihetetlen zenei tér kompenzálja, hogy felesleges aggódni miatta. Szubjektív megítélésünk, hogy középkategóriában az FH15 jelenleg az egyik legjobb (azok közül, amiket ténylegesen hallottunk), ha fontos a zenei univerzalitás, hosszútávú hallgathatóság és "karcmentes" magashangok egyidejű megléte. Érdemes kipróbálni, a figyelem, zenetisztelet és hozzáértés megmutatkozik e termékben, amit egy Kiváló Termék cédulával szeretnénk megerősíteni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.