FiiO FF5 fülhallgató teszt

Fülbarát hiánypótlás

2023. július 4., kedd, 09:05

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató earbud fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt earbud fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Sokan ódzkodnak a hallójáratba illeszkedő (in-ear) fülhallgatóktól. Léteznek köztük komfortos, puha illesztékkel használható darabok, de nem vagyunk egyformák, egyesek már a legkisebb nyomást is egyenesen irritálónak érzik. A fejhallgató sem mindig nyerő, mert nyáron izzasztó és több helyet foglal. Ezért sokan a régi formát sírják vissza, mely a walkman születésekor általánosnak számított. A FiiO FF5 alakja hasonló, ráadásul káprázatosan jól szól.

FiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgató tartozékokFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgató hangszóróFiiO FF5 fülhallgatóFiiO FF5 fülhallgató

Hifire kihegyezve

A gyártó sok technikai részletre figyelmet fordított, melyeket szokásához híven aprólékosan fejt ki honlapján. A FiiO FF5 14,2 mm-es hangszórót tartalmaz. A membránja szénszál alapú (az angol carbon-based jellemzőből erre következtettünk), pereme poliuretán. Figyelemreméltó részlet a kábel, melyben ezüstözött bevonatú monokristályos rézszálak (összesen 392 db) találhatók. Említést érdemel, hogy a fülhallgató felőli végződés csatlakozókkal illeszkedik, MCCX dugókat szereltek rá.

FiiO FF5 fülhallgató

A különlegességek ezzel nem érnek véget. A CNC technológiával megformált házak mindössze 3,4 gramm tömegűek, ami hihetetlenül kevésnek számít, itt pozitív értelemben. A hangszórókamra csúcsos végénél, apró hézagon haladnak át a hanghullámok a kábelt tartalmazó szárba és egy fenti lyukon távoznak. Ez a gyártó közleménye alapján mélyebb basszust tesz lehetővé. A forrás felőli oldal moduláris, ami azt jelenti, hogy tetszés szerint csavarozhatunk rá 3,5 vagy szimmetrikus 4,4 mm-es Pentaconn dugót. Ilyen részletek emelik ki tesztalanyunkat a szürke átlagból. Mindez cikkünk írásakor 65 000 forintért kapható.

FiiO FF5 fülhallgató

Küllem

A csomagolásban kemény fedeles, kapcsosan zárható műanyag védőtok is található, közel olyan masszív, mint egy akciókamera védőburka. Korábbi tesztekben dicsértük a gyártót, amiért kellő figyelmet szentel a kiegészítőkre. Ezúttal is kellemes meglepetést okoztak az illesztékeknek köszönhetően. Egy hagyományos fülhallgatót bizonyára legtöbben szivaccsal szoktak használni. Előnye, hogy puha, hátránya, hogy könnyen kimozdul. Cikkünk szereplőjéhez még szilikonból készült karikákat is mellékeltek. Alkalmazásukkal kisebb a kicsúszás valószínűsége.

FiiO FF5 fülhallgató tartozékok

A korábban tesztelt FF3 formaterve is elismerő pillantásokat zsebelt be szerkesztőségünkben. Az FF5 még komolyabb minőségérzetet testesít meg. Sötét tónusú háza elegáns, sötét színezést kapott. A hangszórókamra hátsó részén, virágszirmokra emlékeztető vájatok mögé helyeztek apró lyukakkal ellátott fémrácsot. Mindezt megkoronázta a prémium hatású kábel. Az erős középkategóriát sejtető árért el is várhatunk igényes részleteket. Találkoztunk már tízezrekkel drágább alternatívákkal, amelyek meg se közelítették az FF5 anyaghasználatát és aprólékos kivitelét. Bár a külső nem minden.

FiiO FF5 fülhallgató

Használat közben

Ahogy fülbe helyeztük, hamar megértettük, hogy miért tettek eleget a FiiO tervezői a hagyományos earbud kedvelők elvárásainak. Az egyszerű, kerekített ház sokkal jobb komfortot nyújtott bármilyen IEM-hez képest, amit eddig kipróbáltunk. Szinte semmi súlya nem volt, sehol nem feszítette a fület, órákon keresztül lehetett frusztráló, nyomó érzet nélkül használni. Annyi kompromisszumot kellett vállalni cserébe, hogy minden zaj behallatszott. A nyitott kivitelből eredően egyáltalán nem valósult meg zajszigetelés, ami hangos környezetben sok részletet (különösen a mélyebb hangokat) lehalkított.

FiiO FF5 fülhallgató

Az átlagosnál vastagabb kábel nem okozott problémát, köszönhetően rugalmas külső köpenyének. Séta közben, ha nagyon mozgott, minimális zörgése enyhén beszűrődött. Ha a két kábelt összefogó fémkarikát feljebb pozícionáltuk, még az elhanyagolható mértékű kábelzajt is minimálisra lehetett szorítani. Stabilitás tekintetében vegyes tapasztalatokat zsebeltünk be. A szivacsos illeszték (helyesebben huzat) teljes észrevétlenséget és súlytalanságot okozott, de intenzív testmozgás esetén könnyebben kimozdult. A szilikon karikákkal jobban megmaradt egyhelyben a hangszórókamra. Többé séta közben se kellett igazgatni, de konditerembe azzal se vittük volna az FF5-öt. Nem sportfülhallgatónak készült, ezért nem bántuk, hogy csak általános hétköznapi szituációkban hallgattunk rajta zenét.

FiiO FF5 fülhallgató

Hangminőség

Ahogy a gyártó honlapján olvasható, szándékosan a női énekhang megjelenítésére és kevésbé a nehéz basszusra koncentráltak. 127 Hz-en kontrollálták a rezonanciát, hogy a hölgy előadók sávja mellőzze a fedett, iszapos hatást. 2-4 kHz között is megerősítették a frekvenciákat, hogy tisztább és jobban áttetsző (transzparens) hatást érjenek el. A tudatos erőfeszítések olyan karaktert eredményeztek, amely nemcsak az énekes, hanem hangszeres elemeket tartalmazó zenéknél is elismerést váltott ki belőlünk.

FiiO FF5 fülhallgató

Herbie Hancock - Watermelon Man c. száma klasszikusnak számít a jazzrajongók számára. A belépő sípok, emberi kurjantások és a feszes dob is lenyűgöző közvetlenséggel épült fel a fejünkben. Pontosabban a fejünkbe varázsolt sztereó térben. Szellős, nyitott színpadot kaptunk, a zenészek élénken, élethű lendülettel játszottak. A basszus dallamos volt, de ahogy a FiiO jósolta, súlytalan is. Hallhatók maradtak Paul Jackson basszusgitárjának pendítései, de nem azokra helyeződött a fő hangsúly. Az összkép kissé világos, emelkedett hatást nyújtott, bámulatosan határozott dinamikával kiegészülve.

FiiO FF5 fülhallgató hangszóró

Yuja Wang - Ravel: Piano Concerto in G, 3. Presto c. előadását hallgatva kaptunk teret, mélységet, atmoszférát. A zongora domború textúrával lebegett a színpad közepén. A fúvósok érdesek voltak, de nem bántóan szárazok. Az egész zenekar jó szeparációval, összemosódás nélkül rajzolódott ki a fejünkben. Mivel a fő fókusz a középső frekvenciákra irányult, a zongorabillentyűk szokatlanul közvetlen módon rajzolódtak ki. Nem bántuk, elvégre a művésznő játékát szánták központi motívumnak. Olyan kifinomult tagolást kaptunk, amelyre évekkel ezelőtt még csak a 100 000 Ft körüli, nagyméretű fejhallgatók voltak képesek.

FiiO FF5 fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát az akusztikus gitár gazdag részletességgel nyitotta meg. Az énekesnőt rendkívül közel éreztük, amitől intim és bensőséges hangulatban részesültünk. A basszus ennél a számnál lehetett volna pontosabb. Szükségtelenül édesített, melegített az összképen, de legalább nem vált nehézzé. Az FF5-től nem várhattuk el, hogy a nála többször drágább FiiO fülesek árnyaltságát nyújtsa. Erős középkategóriás résztvevőként bőven meg lehetett bocsátani a felületesen kezelt mélyhangokat, mivel a zenészek tisztán, az ének pedig újszerű közelséggel jött át.

FiiO FF5 fülhallgató

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. számában az éneksáv kísérteties jelenlét érzettel rajzolódott ki. Minden egyes lélegzetet pontosan követni lehetett. A zenészek dinamizmusa épp olyan gazdag volt, mint korábban a Watermelon Man esetében, de egyértelműen a vokalista jutott sztár szerephez. Nem dobozhangúan jelent meg, hanem tisztább, elevenebb érzettel. Ettől személyesebbé vált a zene tapasztalása, közelebb éreztük a folk énekes személyét és üzenetét egyaránt. Dicséretet érdemelt, hogy tesztalanyunk a lecsengéseket, hangvisszaverődéseket is ügyesen érzékeltette.

Végszó

A FiiO FF5 azt nyújtja, amit gyártója ígér. Kiváló komfortot és tiszta, igényes hangzást, különösen énekhangot tartalmazó klasszikus zenével (a jazz, folk, country vagy blues is remekül áll neki). Erőteljesebb, torzabb tónusokat tartalmazó, rock vagy elektronikus irányba hajló zsánereknél egyesek hiányosnak érezhetik a basszusát. De az élénk középső hangok és finom magashangok sok esetben elmélyült, fókuszált zeneélményt garantálnak. Zajszigetelés nincs, headset nincs, viszont adott a prémium kivitel és személyes, közvetlen karakter. Az FF5 rétegtermék, de saját kategóriáján belül biztosan tartós rajongótábort von maga köré.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.