FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató teszt

Távol-keleti egyszerűség

2019. március 31., vasárnap, 13:55

FiiO audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató FiiO fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt FiiO Bluetooth fülhallgató

Az ideális Bluetooth fülhallgató kényelmes, minket szolgál a mindennapok rohanásában, a hangos tömegközlekedési eszközökön, és akár még edzés közben is. Tehát kompakt és jól kihasználható. Legújabb tesztalanyunkat, a FiiO FB1 fülesét ezek alapján is górcső alá vettük.

Praktikum egy személyben

A FiiO szorgalmasan dobja piacra zenelejátszóit és fülhallgatóit egyaránt. A távol-keleti gyártó most taglalt újdonsága nagyon kedvező árú, 15 990 forintért vihetjük haza. Cserébe szép, letisztult dizájnt kapunk, valamint 4.1 Bluetooth-t (amely támogatja az AptX-, SBC-, és az AAC jelátvitelt is). Az akkumulátor üzemideje kb. 8 óra, egy 10 perces gyorstöltéssel pedig további egy órán át hallgathatunk vele zenét. Ezen kívül az FB1 hangszórókamráiban 13 mm-es dinamikus hangszórók lapulnak.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató hangszóró

Küllem

Az FB1 tetszetős, minimalista dizájnnal rendelkezik, amely egyrészt köszönhető a fehér színnek, amelyet csak pár ezüst részlet tör meg. Ez a fehérség néhány emberből esetleg rossz érzést válthat ki, hogy emiatt könnyen fog koszolódni, ezért megnyugtatásként mondjuk, hogy nano bevonatot kapott, így kevésbé szennyeződik.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

Az FB1 nagyon könnyű, mindössze 20 gramm. A hangszórókamráit összekapcsoló, gumírozott borítású kábel viszonylag hosszú, viszont a rajta található apró csipesszel a nekünk kényelmes méretre állíthatjuk.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

A jobb oldalon helyezkedik el a háromgombos vezérlőszerv, amelyen a töltésre szolgáló micro USB bemenet is megtalálható. A hangszórókamrák egy-egy nagyobbacska kapszulához csatlakoznak, amelyek jól láthatóan a fülből kitüremkednek.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatóhoz hatféle fülillesztéket mellékeltek, 3 méretet a szilikongyűrűkből, és 3 méretet a hallójáratba kapaszkodóból. Utóbbiból az egyiken nincs kis kapaszkodó horog, ez a mindennapokhoz ajánlott, míg a két méretben megtalálható, horgos illesztékek a sportolásnál lesznek hasznosak. Csomagolása apró védőtokot is rejt.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató tartozékok

Használat közben

Az FB1-et használtuk otthon, házimunka végzése közben, utazáskor, és edzőteremben is, így sokrétű tapasztalatokról tudunk beszámolni. Az edzőteremben a horgocskákkal ellátott fülillesztékeket helyeztük rá, ezekkel pedig valóban plusz stabilitást kaptunk a hallójáratban. Emiatt a kábel elmozdulása sem zavart különösebben minket, maguk a füldugók ugyanis biztosan a helyükön maradtak. Ennek azonban némi hátulütője is volt, mivel kb. 20 perc után a horgocskák feszítő érzést keltettek a hallójáratban. A füles ezt leszámítva kényelmes, köszönhetően csekély tömegének is. Csak akkor vált instabillá, amikor féloldalasan dugtuk a fülünkbe, vagy csak a nyakunkon lógott. Ilyenkor érdemes a kis csipeszt is bevetni, hogy megelőzzük a füles leesését a nyakunkból.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

Telefonunk gyorsan megtalálta az FB1-et, és kb. 1 másodperc alatt csatlakozott is rá. Más fülesekhez hasonlóan az FB1 is emlékezett a telefonunkra későbbi bekapcsoláskor, és ha elérhető volt rajta a Bluetooth, akkor automatikusan párosodott vele. A Bluetooth stabilitása összességében jó volt. A honlapon azt írják, hogy akár 20 méter is lehet a hatótávolság (zavaró körülményektől, pl. falaktól függően), mi ezt az irodában kb. 7-8 méterre saccoltuk. Abban az esetben, ha elfelejtenénk kikapcsolni a fülhallgatót, akkor egy idő után készenléti üzemmódra vált, melyben akár 200 óráig kibírja töltés nélkül. A készenléti mód azt is jelenti, hogy az okostelefon a bejövő hívásokat automatikusan az FB1-re irányítja (esetünkben ez még akkor is fennált, amikor vezetékes fülessel használtuk a telefonunkat).

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

A mai igényekhez mérten a beépített mikrofon sem maradt ki. Utóbbi egészen jól betöltötte a funkcióját, a hang nem volt tökéletes, viszont mind a két fél jól hallotta a másikat.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Az FB1 zajszűrése sajnos nem mondható kiválónak, inkább csak közepesnek. Volt szerencsénk a 9-es buszon is kipróbálni, amely mint tudjuk, nem egy csendes környezet. Közepes hangerőn hallgattunk zenét, és ekkor még jócskán beszűrődtek a busz motorjának erőlködései, a hangosbemondó vagy az emberektől jövő zaj, ezeket nem tudta teljesen kizárni, csak valamennyivel tompítani. Könnyen lehet viszont, hogy pont emiatt lesz akár életmentő a fülhallgató kialakítása, hiszen használója legalább tudomást vehet a körülötte zajló eseményekről (pl. közeledő ellenőr vagy gépjármű).

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató fehér házában 13 mm-es dinamikus hangszórók lapulnak. Már ez is sugallhatja, hogy a FiiO fülese nagy hangerőn tud megszólalni, viszont a hangminőség (már az árát is figyelembe véve) nem tökéletes és nem hifi minőségű. A Krezip - Everybody’s Gotta Learn Sometimes c. dallal kezdtük a tesztünket. A hangzás elsőre melegnek tűnt, és már ennél a számnál is nagyon elevenek voltak az erőteljes basszusok. Hosszabb távon bebizonyosodott, hogy a karakter egyértelműen a mély frekvenciák felé húzott. Ez nem is meglepő, mivel a FiiO saját bevallása szerint az FB1 a divatos zenékhez készült. A mélyhangok viszont a középső és a magas frekvenciákat is gyakran elnyomták.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

A The Rolling Stones - Paint It Black hallgatása közben szintén a basszust tartalmazó hangsávok domináltak. Ennek következtében az ének és a gitárkíséret kissé tömören jelent meg. Nem ábrázolta kifejezetten rosszul a hangszereket, viszont nem is voltak életszerűek, beleértve a vokált. Igyekezett némi sztereótérhatást kelteni, de ez kevés volt, ahogy különösebb színpadképet sem rajzolt ki (utóbbit egy ilyen árkategóriájú fülestől nem is igazán várható el). Alacsony hangerőn nem tudott kellően dinamikusan szólni, nagyon magas hangerőn pedig kissé torzított és harsánnyá vált. Pozitívum viszont, hogy hosszútávon sem volt fárasztó vele a zenehallgatás, és YouTube videók nézésénél is jó szolgálatot tett.

Az FB1 tehát nem az audiofilek fülhallgatója lesz, de nyilvánvalóan nem is ez a célja. Olyan réteget célzott meg vele a gyártó, amely nem szeretne vagyonokat költeni Bluetooth fülhallgatóra, mégis jól kihasználható eszközt keres, és elsősorban Spotify-ról hallgat zenét. Hang tekintetében pedig leginkább azok fogják szeretni, akik egyébként is a sok basszust preferálják.

FiiO FB1 Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A FiiO FB1 nagyon kedvező árú, hiszen mindössze 15 990 forintba kerül. Cserébe kapunk egy letisztult dizájnnal bíró fülest, amely könnyű, strapabíró, jól kihasználható. Persze kompromisszumokat is kell kötnünk, mivel az akkumulátor üzemidő átlagosnak mondható, 8 óra. Nagyobb kompromisszum azonban maga a hang, amely nem eléggé részletgazdag, és leginkább a basszusoké a főszerep. Azoknak viszont, akik olcsón keresnek kényelmes fülest és még az erőteljes basszusokért is odavannak, jó választás lehet a FiiO újdonsága.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.