FiiO FA9 in-ear fülhallgató teszt

Lehet még fokozni?

2020. szeptember 3., csütörtök, 20:20

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Hat hangszóró, 80,6 milliméternyi cső, négyutas keresztváltó és három EQ kapcsoló számára nyújt otthont a FiiO jelenlegi legdrágább, 3D-nyomtatott házba épített fülhallgatója. Ki és hogyan használhatja ki ezt a tudást?

FiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgató Knowles BA driversFiiO FA9 fülhallgató Knowles BA driverFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgatóFiiO FA9 in-ear fülhallgatóFiiO FA9 fülhallgató kábelFiiO FA9 fülhallgató dobozFiiO FA9 fülhallgató tartozékok

Hosszú a lista

A FiiO afféle "több, tehát jobb" elv alapján jelenti be egyre magasabb kategóriás fülhallgatóit. Ráadásul különféle anyagokat, technológiákat alkalmaz az FA és FH sorozatban, így mostanra színes, több ársávon is átívelő kínálattal büszkélkedhet. Nem céljuk tehát, hogy kizárólag prémium névként tekintsenek rájuk az audiofilek, hiszen már ötezer forinttól kínálnak fülhallgatókat.

FiiO FA9 fülhallgató Knowles BA drivers

Az FA9 csak BA hangszórókat tartalmaz és 189 990 Ft-ért rendelhető, így az Ajánlott Vétel cédulával jutalmazott, hibrid hangszóró készletet alkalmazó FH7-nél kb. 10 000 forinttal drágább. Három, kettős lengőnyelves egység szólaltatja meg a frekvenciákat, tehát oldalanként hat armatúra áll a hangok szolgálatában. Természetesen a hangszóró mennyiség önmagában még nem garantál osztályelső hangot. Ettől függetlenül figyelemre méltó, hogy a mérnökök a fülhallgató ergonómiájának és méretezésének elcsúfítása nélkül képesek voltak leküzdeni a belső felépítés akadályait.

FiiO FA9 fülhallgató

A BA egységeken kívül négyutas keresztváltó és hangvezető csövek is találhatók a házban. Utóbbiak a gyártó közleménye szerint alul áteresztő szűrőként viselkednek, szűrik a felesleges extra középső és magas frekvenciákat, ezzel segítve a különböző egységek összesimítását és gazdagítják a basszus textúrát. Találkoztunk hasonló megoldással Jerry Harvey termékeiben, ott azonban fáziskorrekció céljából építettek be extra csöveket.

FiiO FA9 fülhallgató

Hat hangszóróval hatékonyan felosztható a frekvenciák kidolgozása, másfelől rengeteg hangkarakter születhet ebből. A FiiO úgy "oldotta meg" a hangzás beállítását, hogy a felhasználóra bízza. Az elektronikus keresztváltót három miniatűr kapcsolóval lehet szabályozni, amelyek állásától függően lesz standard/kiemelt basszusú/populáris/kiemelt magas hangokkal reprodukált a karakter.

FiiO FA9 fülhallgató tartozékok

Ehhez még hozzáadódik a csomagolásban lévő, ugyancsak hangzásváltozást hozó fülillesztékek befolyása, tehát meglehetősen nagy játéktér adott úgy, hogy még szóba sem került a szoftveres EQ használata. Egyébként néha hangsugárzó gyártók is alkalmaznak ilyen frekvencia módosító kapcsolókat, például az Atlantic Technology AT-1 (kb. 1 M Ft/pár) vagy Revel Performa3 F208 (kb. 1 M Ft/db) hangdobozokon.

FiiO FA9 fülhallgató

Inkább ékszer

Az FA sorozatot műgyanta öntvény házzal készítik, ennek ellenére épp úgy, mint az FH fülhallgatók, ezek is sokkal inkább ékszer, mint műszaki cikk benyomását keltik. Az FA9 oldallemeze gyémántvágott kivitele által egyedi, szögletes mintát ábrázol, amelyet a FiiO szerint a csillagos égbolt ihletett. Úgy illeszkedik a hallószervbe, mint a legtöbb fülmonitor: a kábelt a fülkagyló fölé kell kanyarítani. Az első néhány centiméteren szilikon csővel oldották meg, hogy folyamatos görbület maradjon a kábelben, így az szépen a helyére simul, amikor hátra kanyarítják.

FiiO FA9 in-ear fülhallgató

Az ezüstözött kábel köpenye is átlátszó, így annak csillogása és fonott szerkezete is hozzátesz az extravagáns hatáshoz. A jobb és bal oldali kábelt összefogó stopper idom és az L-alakú, aranyozott 3,5 mm-es Jack dugó is alumínium házat kapott. Picit hiányoltuk a szimmetrikus, 2,5 vagy 4,4 mm-es Jack dugó meglétét figyelembe véve, hogy a FiiO komolyabb DAP készülékeinek mindegyike rendelkezik ilyen kimenettel.

FiiO FA9 fülhallgató kábel

A kicsomagolás élménye kellemes, a kiegészítők tálalása és mennyisége is korrekt, persze ezt már az olcsóbb FA/FH fülhallgatóknál is méltattuk. Valamiért továbbra is meggyőző hatást kelt, amikor a doboz fedelét levéve 15 pár fülilleszték üdvözli a felhasználót. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, nemcsak a méret, hanem az akusztikai hatás miatt sem. A védőtokok és a tisztító eszköz, valamint a mágneses kábeltartó csipesz szintén praktikusak és fokozzák az igényesség érzetét.

FiiO FA9 fülhallgató doboz

Használat közben

Fülmonitor viszonylatban kicsit molett a FiiO FA9, eleinte tartottunk tőle, hogy kényelmetlen lesz. A speciális formájú, bőrbarát műgyanta ház azonban valahogy képes volt beékelődni a helyére bántó, feszítő érzet nélkül. Folyamatosan érzékelhető, hogy valami betölti a hallójáratot és enyhén "kapaszkodik" a fülbe, ezzel együtt jó komfortot nyújt. Ráadásul stabilitása is remek, akár futáshoz is lehetne használni, igaz, a mellkashoz érő, vastag kábel kissé zajos, ezért azt gyalogos közlekedés esetén célszerű a ruhához rögzíteni.

FiiO FA9 fülhallgató

A zajszűrés szintén hatékony, persze ez némileg a fülilleszték típusától is függ. Végig próbáltuk az összes szilikont, de nekünk mindegyik valamiért feszes, kellemetlen érzést okozott a hallójáratban, ezért végül a memória szivacsos változatra esett választásunk. Ezzel megszűnt a feszítő érzés, ugyanakkor megmaradt a passzív zajszigetelés. A teszteléshez FiiO, Audio-Opus és Astell&Kern lejátszókat használtunk.

FiiO FA9 fülhallgató

Hangminőség

Miután az ember elég fülest letesztel ugyanazokkal a zenékkel, egy idő után kialakít magában egy referencia képet a folyamatosan lejátszott, megfigyelt számokról. Egy jó fülhallgató szépítés, ferdítés, zavaró színeződés nélkül képes visszaadni mindent úgy, hogy a hallgató elhiggye közben, hogy a zene éppen annyira létező, mint az a fizikai tér, amiben a zenehallgatás történik. Az FA9 hallgatásakor úgy éreztük magunkat, mint a vizsgabiztos, aki kifog egy szinte már túlképzett vizsgázót. A FiiO aktuális csúcsfülese nem tudta rosszul visszaadni referencia zenéinket, valahogy mindig úgy adagolta a részleteket, tónusokat, hogy azok pont egészséges mennyiségben, erősségben jelenjenek meg.

FiiO FA9 fülhallgató Knowles BA driver

Remek példa a Cassandra Wilson által előadott Red Guitar c. szám. Az akusztikus gitár naturális és légies. Az ének intim, közvetlen és enyhén testes, ezért közelinek érződik, ugyanakkor nem domináns vagy tolakodó. A háttérben játszó tangóharmonika szépen úszik, alig észrevehető, de ha ráirányul a fókusz, rengeteg árnyalat kivehető belőle. A hangsávok, hangszerek olyan hatékonyan elszeparálódnak egymástól, hogy a hallgató kénye-kedve szerint bolyonghat a zenében.

FiiO FA9 fülhallgató

A Daft Punk - Get Lucky (évek óta fontolgatjuk, hogy törölni fogjuk a listáról, de valamiért mindig rajta marad) gyors, meleg, de nem túl mohó basszusgitár aláfestéssel indul. Az ének kevésbé közvetlen, hiszen egészen más módon keverték ezt a számot. A ritmusgitár gyönyörűen elhatárolódik és annyira tiszta, mintha most rögzítené a hangmérnök. Az ütős hangszer kisebb terhelésen óvatos, magasabb hangerőn feszesebb, de nem válik ormótlanná.

FiiO FA9 fülhallgató

A jó nőnek minden ruha jól áll, a jó fülesen pedig minden zene jól szól... ha a fájl és a lejátszást végző elektronika harmonikusan illeszkedik hozzá. Az FA9 nem tudott ügyetlenül reagálni, még elektronikus/hip-hop/lowtemp/trap számoknál is egységes, kerek élményt nyújtott, a maga kiegyensúlyozott és gazdagon textúrált stílusában. A basszus etalonnak számító Massive Attack - Angel-t könnyedséggel, ugyanakkor a várt drámai hangsúllyal együtt hozta vissza. Mivel az EQ kapcsoló "Standard" állásban volt, az ütemek mellőzték a combos, brutális erőt, de még így is érezni lehetett a mélyhangok karizmatikus, masszív jellegét.

FiiO FA9 fülhallgató

A fizikai EQ kapcsolókkal lehet játszani, például izgalmasabb, testesebb basszusok érhetők el a "Strong bass" fokozattal és valóban kissé artikuláltabb, pedánsabb magas frekvenciák jelennek meg a "Crisp highs" módban. Ezek apró változásokat eszközölnek csupán a görbén, de ha a felhasználó csak egy picit akar itt-ott feljebb ugrani, akkor lehet velük futni egy kört. Mi azonban az "EQ-mentes" hallgatást preferáljuk, ezért a kapcsolók valós befolyásolásának nyugtázása után visszatértünk a "Standard" fokozathoz. Nekünk így, naturálisan, higgadtan tetszett leginkább az eredmény, de kinek mi tetszik.

FiiO FA9 fülhallgató

Végszó

A FiiO FA9 azért készült, mert léteznek ínyencek, akik a zenét bárhol és bármikor vegytisztán akarják megkapni. Jó zenével és elektronikával képtelenség rosszat gondolni a hangjáról, legalábbis kicsi a valószínűsége. Egyszerűen csak teszi, amire tervezték, közlésmódja egyenes és hiteles. A kábel és a dekorált ház kicsit giccsessé teszik, de úgy tűnik, hogy néha az is arany, ami fénylik. Egy jó audió termék arra készteti tulajdonosát, hogy minél gyakrabban használja és az FA9 képes erre. Nem az a kérdés, hogy jól sikerült-e, hanem hogy miért vártak vele ilyen sokáig?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.