FiiO EX1 IEM fülhallgató teszt

Hifi az űrből

2015. szeptember 21., hétfő, 13:00

FiiO EX1 audio hifi fülhallgató hangszóró hifi fülhallgató FiiO fülhallgató fülhallgató teszt FiiO teszt in ear fülhallgató FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy elsők között próbáltuk ki a FiiO első fülhallgatóját. Az EX1 segített megérteni a titán hangszórók karakterisztikai adottságait, ugyanakkor bebizonyította, hogy a minden körülmények közt hallható, kristálytiszta részletekért nem kell feltétlenül százezreket kiadni.

FiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgatóFiiO EX1 fülhallgató

Mindent egy tető alá

Sok terméket vendégül láttunk már szerkesztőségünkben a FiiO-tól, melyek többnyire pozitív nyomot hagytak maguk után. Mi több, az olvasói levelekből, visszajelzésekből is azt vettük észre, hogy az okostelefonok egyeduralmától függetlenül, sokan igényelnek egy különálló, diszkrét és hordozható eszközt, és látogatóink is egyre többen választják e cég lejátszóit. A gyufásdoboz nagyságú, kimondottan vonzóan árazott USB DAC-okról nem is beszélve. Megnyugvással konstatáltuk, hogy a FiiO egész egyszerűen, jó stratégiát követ, és úgy tűnik, nem elégszenek meg a róluk kialakult imázzsal; terjeszkednek, ráadásul egy elég kényes területre.

Sok (ami azt illeti, rengeteg) cég látott és lát fantáziát a fülhallgatók, fejhallgatók készítésében, olyan márkák, nevek is bevállalják e kategóriát, akiket korábban távolról sem vonzott a fülesek világa. Mikor megtudtuk, hogy a FiiO is csatlakozik a ?bővítő? nevek körébe, nem tudtunk felhőtlen örömmel reagálni döntésükre. Mostanra viszont, hogy minden fellelhető online anyagot végigolvastunk az EX1-ről és mi is kipróbáltuk, megváltozott a véleményünk.

FiiO EX1 fülhallgató

Mielőtt részletekbe bocsátkozunk, fontos tudni, hogy a FiiO számos szempont alapján, egy sajátos terméket tett magáévá az EX1 személyében, ami külsőleg és műszaki adottságai alapján is kicsit eltér a szürke átlagtól. Persze, ez sem hibátlan, de ettől még érdemes foglalkozni vele, és meg is súgjuk, hogy kiknek: azoknak, akik még csak ismerkednek a nagyfelbontású, veszteségmentes zenék világával, akiknek nincsen pénze többszázezer Ft-os hifi rendszerre, és nem feltétlenül otthon igénylik a minőségi hangzást, hanem... nagyjából mindenhol. Útközben, este lefekvés előtt a szomszédok zavarása nélkül, buszon, metrón, villamoson. Ugyanezt elmondhattuk pl. az X1 és X3 mobil zenelejátszókról, és voltaképpen főleg hozzájuk tudjuk ajánlani az EX1-et. De mit is tud ez az acél és dúralumínium házba bújtatott újonc?

Műszaki tartalom

Tesztalanyunk teljes egészében fém, CNC-vel megmunkált hangszórókamrája nem csak jól néz ki, hanem egyfajta páncélként oltalmazza is a benne lévő alkatrészeket. Sokat szoktuk dicsérni a jó minőségű műanyagból készült füleseket, de a fém akkor is mindent visz. A nagy merevségű készülékház további előnye, jó rezgéselnyelő tulajdonsága. A fül felőli oldalon nem csak a hallójáratba illeszkedő csövecskéken, hanem a hangszórót fedő lemezen is találhatóak furatok, nem a könnyítés, hanem a basszusok kiegyensúlyozott megszólalása érdekében.

FiiO EX1 fülhallgató

A fülünkbe illeszkedő (természetesen számos méretben mellékelt) gumiharang két darabból áll. Külső, dóm része a hallójáratba illeszkedő típusoknál megszokott, lágy szilikon, a belső, csőre feszülő elem pedig PVC-anyagú műanyagból készült. Utóbbi nem csak a hangok akadálymentes továbbítását segíti, hanem pici feszességet is biztosít, ami a gyakorlatban egyáltalán nem bizonyult kényelmetlennek, egyszerűen csak jó stabilitásérzetet kaptunk a(z egyébként aránylag nehéz, 18 grammos) fülhallgatótól.

FiiO EX1 fülhallgató

A gyártó felhívta a figyelmet az antiallergén TPE műanyaggal bevont kábelre. Érzékeny bőrűek bizonyára preferálják ezt a félig áttetsző, rugalmas anyagot, azonban műszaki értelemben nem a legelőnyösebb választás, mivel a hétköznapi polimerekhez képest jóval tapadósabb és ruganyosabb, magyarul, ha nem megfelelően tároljuk, azonnal összegabalyodik. Ezt a FiiO is észrevette, ezért a vezetékre gyárilag ráhelyeztek egy kötegelő szíjat. A vezetőszál körül kevlár húrok is találhatóak, hogy az esetleges balesetek ne járjanak azonnali kábelszakadással. Persze ettől még ne lelkesüljünk fel, nem érdemes elszakítani az EX1 zsinórját, mert nem cserélhető, ráadásul vékonyka is, úgyhogy inkább óvatosan tároljuk. Apropó, a füleshez védőtok is jár.

FiiO EX1 fülhallgató

Mindezek mellett említést érdemel az EX1 lényegét, fő vonzerejét képző titán hangszóró. A 13 milliméteres membrán torzításáról, frekvenciaválaszáról és impulzus reakciójáról készült mérések, diagram formában bárki számára megtekinthetőek a gyártó honlapján. A titán hangszóró különösen jó adottságokkal büszkélkedhet gyorsaság és torzulás terén, bár halkan megjegyezzük, mi az ábrán lévő, 10 kHz fölötti folytatásra is kíváncsiak lettünk volna. Persze a valóságot többnyire a gyakorlat határozza meg, ezért inkább térjünk a lényegre!

FiiO EX1 fülhallgató

Hangminőség

Kb. egy héten keresztül, minden nap hallgattuk az EX1-et, munkába igyekvést és otthoni környezetben egyaránt. Főleg FiiO X3 2nd GEN lejátszóra kötve használtuk, de alkalmanként iPhone 5S mobiltelefon és egy NuPrime uDSD USB DAC kimenetére is rákötöttük.

FiiO EX1 fülhallgató

Basszusok terén kissé moderált, de egész ügyesen adagolt és abszolút hifis az EX1 teljesítménye. Közepei transzparens, légies jellegűek, talán ez volt a titán membrán fő erőssége. No és a magas frekvenciák? Jóval szubjektívebb téma. Szuper részletek, tengernyi információ, viszont helyenként némi hidegség, fényesség került a felvételekbe, ami nem feltétlenül zavart, de minden pillanatban éreztük az ottlétét. Aki először meghallgatja, azonnal érezni fogja, hogy az EX1 egy picit a magasba húz, de nem fárasztó módon. Ezt a karaktert még meg lehet szokni, ugyanakkor a FiiO lejátszóin található EQ, tehát finomíthatunk is a nyersességén.

Nemrégiben kiadtak egy Cassandra Wilson albumot (Coming Forth by Day), mely többek közt a hdtracks.com-ról is megvásárolható 96/24 felbontásban (nekünk is ilyen bitrátájú változatot sikerült meghallgatni). Ez a lemez jóval elvontabb, inkább melankolikus színfolt az Another Country után, de tesztelésre megfelelt. Úgy éreztük, hogy az album minden sajátosságát, a bolyongó elektromos gitártól a kissé pszichedelikusan effektezett énekhangig, kíméletlenül elénk tessékelte az EX1. A titán hangszóró szigorúan és maradéktalanul továbbította a részleteket a dobhártyánkig. Így könnyen átjött a lemez erősen árnyékos hangulatvilága és a kissé kilátástalan, kocsmafüstös hangulat is. Mindez egy kis nyersességgel és élességgel is párosult, mintha a fülhallgató szinte követelte volna, hogy mindent meghalljunk. Nem éppen egy simogató szándékú jószág, az biztos - kényeztetés helyett inkább kimérten és türelmetlenül lövellte magából az információt. Már-már zavarba ejtően steril éneket kaptunk, miközben az elektromos gitár és a zongora is közel úszkált hozzánk, de a FiiO ügyesen tett azért, hogy a hangszereket más síkokban érzékeljük, a vokálhoz viszonyítva. Ami azt illeti, térábrázolása fülhallgatóhoz mérten döbbenetesen jó.

Tesztalanyunk megszállottként keresgélte a részleteket, minden egyes zenei felvételnél, és abban a pillanatban, hogy megtalálta őket, máris szétszórt mindent, hogy legyen egy kis térérzetünk, hogy kicsit érezzük (pozitív értelemben) becsapva magunkat. Ez egy átlagosan kevert könnyűzenei felvételnél okozhat némi hiányérzetet, hiszen a basszusokat nem szépítéssel, hanem közönyösen, natúr ízvilággal kapjuk, cserébe tényleg rengeteg rezdülést észre fogunk venni. Az általunk eddig kipróbáltak közül a FiiO EX1 dobogós helyet érdemel, ha 50 ezer Ft alatti, "szimfonikus zenére ajánlott" plecsnivel kéne díjazni. Főleg komolyzenére és jazz-re javasolt, de inkább előbbire. Nem tréfa, hihetetlenül jól szól nagyzenekari felvételekkel! Persze, Csajkovszkij hallgatása közben is éreztük a titán fémes ízét, és a dinamikai árnyaltság is úgymond rögtönzöttnek, összecsapottnak tűnt. Mégis kaptunk jelenlétérzetet, meghallottuk az életet, a zene spontán történésének izgalmát a visszajátszott zenében, ami lássuk be, nem semmi egy 32 ezer Ft-os fülhallgatótól.

Végszó

Vérbeli hangszerész-füles a FiiO EX1. Talán kissé nyers és kíméletlen alkalmanként, viszont az árához képest nagyon nagy felbontásra képes. Sztereója pedig fülhallgatóhoz képest meglepő. Mivel mikrofonos headset modult nem tartalmaz, nem lehet akárkinek javasolni - nem telefonálásra, hanem zenehallgatásra készült, ilyen tekintetben is elmondható, hogy a FiiO a saját eszközeihez optimalizálta. Kipróbálását bátran javasoljuk azoknak, akik olcsó, de jó minőségű, és hordozható hifi lejátszójukhoz keresnek egy hasonlóan jellemezhető fülest. Ha kellően tiszta felvételekkel tápláljuk, az EX1 a hétköznapi értelemben vett hifi határain is átlépteti a hallgatóját, aki nem hiszi, bátran tegyen egy próbát!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.